Jump to content

Moto Zajednica

Pa da probam...ZZR 1100

Recommended Posts

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Mnogi od nas su jos daaaaleko od one sume koja ce im omoguciti da kupe novi motor, pa dosta ljudi uzima polovne...Jedno vreme sam bio zaludjen novim naostrenim GSX-CBR-ZX-itd modelima ali kada sam poceo malo da svrljam po oglasima naisao sam na neke, po meni legendarne motore, koji za mnogo manje para mogu sasvim dobro da posluze.Ima cak i nekih koji izgledaju tako brutalno i surovo da bacaju u senku i neke novije modele...Evo, ja cu se potruditi da predstavim neke od njih...Pocecu sa motorom koji ja izuzetno cenim...Koji bi pre uzeo nego npr. novu R6.Neki ce se mozda pitati zasto...Nekome je R6 lepsa, duplo manja kubikaza a ne velika razlika u performansama...Ok sve to stoji ali...Ne znam, ima nesto u njemu sto me privlaci...O ukusima se ne raspravlja.E, nazalost, ja nisam imao priliku da vozim nijedan od ovih motora o kojima cu pisati, a znam da ih je dosta vas vozilo pa bih vam bio zahvalan za neke dopune, za ono sto se ne moze naci na netu, ono sto osecas u sedistu tog motora...I naravno, ako napravim neku gresku, a verujem da hocu, ispravite...Pa da pocnem...

Kawasaki ZZR 1100

U ranim 90-im, u americkom magazinu Cycle world test Kawasakija ZZR 1100 (Kawasaki Ninja ZX-11 za americko trziste)...U testu, izmedju ostalog kazu: „It's like riding the blast wave of an endless explosion...“.Za one koji ne znaju Engleski, u slobodnom prevodu „To je kao jahanje udarnog talasa beskrajne eksplozije...“ .I samo ta jedna recenica dovoljna je da opise svu snagu  i moc ovoga motora...A kolika je ta snaga?Evo, ja cu davati konkretno podatke za model iz 1993.Njegova snaga bila je 147 ks na 10500 obrtaja na radilici, tj 139 ks na 9900 obrtaja na zadnjoj gumi.To je bilo dovoljno da ZZR-a potera do 280 km/h (ovo znam da nije tacno ali to su zvanicni podaci, imace cuo sam price o 310 km/h...) i da zverka predje ¼ milje tj cuvena 402 metra za 10.25 sekundi sa izlaznom brzinom 219 km/h.Poredjenja radi novi ZZR 1400 istu razdaljinu prelazi za nesto manje od 10.5 sekundi...Ali naravno, i ta snaga nekima nije bila dovoljna tako da postoje prerade ZZR-a, sa turbo punjacima i NOS kitovima.Jedan od najjacih ZZR-ova na svetu je Mr.Turbo`s ZX-11.Njegova snaga je 459 ks.Cetvrt milje je presao za 9.55 sekindi sa izlaznom brzinom 255 km/h, a najveca koju je dostigao bila je 230 mph (368 km/h) a vlasnik kaze da je ocekivao oko 400 km/h ali su imali velike probleme sa upravljanjem preko 320.Evo jedne njegove slike.

qRh3B_zx11turbotf8.th.jpg

Ali, da se mi vratimo na ove obicne, koje svakodnevno srecemo na ulici...Motor je cetvorotaktni, 4 cilindra DOHC, vodom hladjen.Kompresioni odnos je 11:1 a motor gorivom napajaju 4  Keihin CVKD40 karburatora.Za zaustavljanje ove grdosije zaduzeni su napred 2 diska precnika 320 mm koje stiskaju cetvoroklipna kljesta a nazad disk precnika 240 mm i jednoklipna kljesta.Zaustavni put pri brzini od 60 km/h je 13.3 m a pri 100 km/h 37.2 m.Visina sedista je 780 mm a suva tezina je 233 kg.Zbog velike tezine je poprilicno nezgodan za jurcanje po krivinama ali veoma udoban za duza putovanja.U rezervoar staje 24 litra a statistika kaze da je litar dovoljan za 16.5 km pa nas prosta racunica dovodi do 400 km predjenih sa jednim rezervoarom.Prvi primerak proizveden je 1990. godine (bas kao i ja:)), prve izmene doziveo je tri godine kasnije i odrzao se u proizvodnji sve do 2001. kada ga je smenio veci brat ZZR 1200 koji neije doziveo ni blizu veliki uspeh.U poredjenju sa danasnjim supersportskim hiljadarkama ZZR se moze okarakterisati i kao sport-turer ali u svoje vreme bio je divlja zver koja vas je cinila najjacim na drumu...Evo i nekih slikica...

intro2cp2.th.gif

Al30F_kawasakkol6.th.jpg

ffKis_zzr11000pm1.th.jpg

Toliko od mene...Nadam se da nije lose.Valjda ce bar nekome za nesto posluziti...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 273 postova

Prvi ozbiljni motor na kome sam se vozio (znaci suvozach) je bio zzr1100. Majko mila, je bilo sve sto sam ponavljao za vreme i posle voznje! Brutalna masina!

• Svrati ponekad, 369 postova

Evo da pocnem prvi ;D

Kotachi za zzr-a  ;)

Copyofpolir001.jpg

Malo zadnja 8)

Copyofpolir002.jpg

Rucni-masinski rad(vladezx11)(u sustini rucni)... 8)

Copyofpolir003.jpg

Jedna zima-dva tocka ;)8)

Ja sam vozio ZZR 500 doduse samo malo na nekom poligonu ali odusevilo me...El je ok ovaj tekst?Mislim ako je ok da radim jos neki...

• Drug član, 1854 postova

uhhh, svaka čast za odabrani model, moja dečačka ljubav! još ga nisam prežalio... biće valjda jednog dana.  :)

ako te interesuje da pročitaš još nešto o mr.turbo kawi pogledaj link, ona je poslednja, zato što je najbolja.

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=3510.0

samo nastavi sa ovim tekstovima ako možeš.

pozdrav!

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Hmmmm... vidi ti malog... s neba pa u ZZRebra... nismo se nadali... ista godina proizvodnje... polako, polako...

Uh, sad si kupio DexteRR-a za sva vremena ;D

A ti Rašo, nemoj da sanjaš, okreni neki mobilan kad jedan od onih ''večnih'' kupe motor, plati pivo i ... ;)

• Drug član, 1854 postova

ehh, juče sam išao da gledam jednog, da ovom mom kupim većeg brata. neispravan agregat, pa rekoh i da ovu zimu buraz i ja provedemo u garaži ali nije samo agregat bio neispravan, komplet je bio krš. čekam drugu priliku za ostvarenje sna!  ;)

• Svrati ponekad, 264 postova

Svidja vam se??? :) EXTRA!Ok, nastavljam ovako, ocekujte sledeci ves sutra, preksutra...Uh al ste me obradovali  :)

Nee.Salili smo se.Dovoljno si se trudio.Hvala ti. :D :D :D

Svidja vam se??? :) EXTRA!Ok, nastavljam ovako, ocekujte sledeci ves sutra, preksutra...Uh al ste me obradovali  :)

Cekaj bre, el me zezas sad il... :) Stvarno, ak su vam ovakvi tekstovi ok ja cu da pisem, to mi je zadovoljstvo.

• Svrati ponekad, 264 postova

Cekaj bre, el me zezas sad il... :) Stvarno, ak su vam ovakvi tekstovi ok ja cu da pisem, to mi je zadovoljstvo.

Salim se.Naravno ;)

Dobar je tekst je dobar je,dodushe znao sam ga napamet al' nije lose opet ga procitati ;),ustvari tri puta po jednom dnevno uz malo vode ;D,tek posle dan,dva pocinje da deluje.

Ako neko ima neku zelju bacite je ovde, samo jedan uslov: model ne bi trebalo da bude mladji od 2000. godista.Volim da pisem o starijim motorima.

To je bilo dovoljno da ZZR-a potera do 280 km/h (ovo znam da nije tacno ali to su zvanicni podaci, imace cuo sam price o 310 km/h...) i da zverka predje ¼ milje tj cuvena 402 metra za 10.25 sekundi sa izlaznom brzinom 219 km/h.

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

To je bilo dovoljno da ZZR-a potera do 280 km/h (ovo znam da nije tacno ali to su zvanicni podaci, imace cuo sam price o 310 km/h...) i da zverka predje ¼ milje tj cuvena 402 metra za 10.25 sekundi sa izlaznom brzinom 219 km/h.

E pa ovako hm hm,zverku sam poterao 287 km/h po satu,opet ponavljam po satu.Na motociklu tank torba u njoj deset kila.Obrtomer na 10500 obrtaja u tom trenuku u sestom stepenu prenosa.Posto na 11500 pocinje crveno,a kako na vise merenja i provera ubrzava u sestom stepenu 25-30 km/h za svaku 1000 na obrtomeru,lako je izracunati koliko je to na 11500,ali motor bi se morao vratiti u petu i uvuci duboko u crveno da bi u saltanju imao u sestoj te obrtaje.Mada na kraju ostaje pitanje zasto raditi to svom (ili bilo kom) motoru?!?!

Ovo je mali doprinos ovoj temi zar ne Dex.

da da... Ma pustite te priče iz nepričave... Na radaru je pokazao 277km/h kad se pojavio a to je ko zna koliko na satu! Svi cajgeri lažu u plus zbog bezbednosti a ovi analogni minimum 5%, svejedno mislim da on na 10500 ima snage da prevuče... Mada su to već poprilično matori konji da se teraju 5.-om i 6.-om u crveno... Nekako mi ih žao... A i nemam para za druge(novije)

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

A ja čitao testove u Auto Klubu iz 1991. godine koji su prepisani iz nekog Njemačkog moto magazina i tamo pisalo da je na radaru pičio 287.5 km/h...

Bilo kako bilo, bilo je i ostalo da je u to vrijeme bio najbrži motor...

E pa ovako hm hm,zverku sam poterao 287 km/h po satu,opet ponavljam po satu.Na motociklu tank torba u njoj deset kila.Obrtomer na 10500 obrtaja u tom trenuku u sestom stepenu prenosa.Posto na 11500 pocinje crveno,a kako na vise merenja i provera ubrzava u sestom stepenu 25-30 km/h za svaku 1000 na obrtomeru,lako je izracunati koliko je to na 11500,ali motor bi se morao vratiti u petu i uvuci duboko u crveno da bi u saltanju imao u sestoj te obrtaje.Mada na kraju ostaje pitanje zasto raditi to svom (ili bilo kom) motoru?!?!

Ovo je mali doprinos ovoj temi zar ne Dex.

da da... Ma pustite te priče iz nepričave... Na radaru je pokazao 277km/h kad se pojavio a to je ko zna koliko na satu! Svi cajgeri lažu u plus zbog bezbednosti a ovi analogni minimum 5%, svejedno mislim da on na 10500 ima snage da prevuče... Mada su to već poprilično matori konji da se teraju 5.-om i 6.-om u crveno... Nekako mi ih žao... A i nemam para za druge(novije)

Bas zbog toga sam dva puta napisao po satu,cisto da ne bi bile price iz nepricave,sto naravno ? koliko je tacno i koliko lazu Japanski satovi.Inace matori konj je u to vreme imao 7800 km  na satu tj. bio je na prvom servisu.

Ok, ja sam se ogradio  :) napisao sam FABRICKI podaci.  :) A ja sam cuo price (iz nepricave) o 310 km/h ali nikad se nisam cak ni vozio na njemu tako da...Nemam pojma!I da, jedna fora...Negde sam citao da stariji Japanski motori (za primer je dat bas ZZR 1100) POLUDE sa benzinom od 98 oktana, da idu neuporedivo bolje.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Cajgeri lazu zato sto je jednostavno nemoguce napraviti uredjaj koji ce biti precizan u tolikom opsjegu mjerenja (0-300km/h) ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja