Jump to content

Moto Zajednica

Menjanje brzina bez kvacila

Recommended Posts

• Cool tip, 2146 postova
  • Motocikl: MT 09 Tracer

Ja lepo kvacilo-stepen-gas dajem kvacilo pustam istovremeno,kvacilo-istovremeno pustam gas-stepen-dajem gas itd itd...tako me naucili dok sam bio jos mali...Ono sto krvavo zaradim ja ne jebavam,i ne drndam...kad mi neko pokloni bajk,i pri tom mi ga i odrzava...e ondak cu sve to da isprobam...saltanje bez kvacila...sta dobijamo time...da li bi neko hteo da mi objasni...mislim sta korisno dobijamo...sem kad vrisne sajla...Pametnije je da zaustavis bajk,zovnes cika Rajka,i on ti resi problemHahaha...

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA
ali ja mislim da zapravo znam kako se to radi, i radim to nesvesno, kao i tzv kaunterstiring :)

Vrlo moguce. Moze i bez medjugasa da se salta u nizu, ali onda treba kvacilo laganije da se otpusta da polako "uhvati" i podigne obrtaje. Sta znam, meni zao lamela pa saltam sa medjugasom. ;)

alien, ta macka je bas zainteresovana za motore? :D

obozava ih. :)

motomacor02.jpg

• ., 437 postova

Smatram da je kvačilo klasičan produkt takozvanog liberalnog kapitalizma. Na primeru kvačila vidimo kako proizvođači motornih vozila u svoje proizvode ugrađuju bespotrebne naprave za čije nam održavanje i popravku naknadno uzimaju novac.

Da nema kvačila ne bi bilo ni sajle kvačila, ni svih onih lamela i korpi i svega što može da rikne. Dakle svega onoga što plaćamo. Prvobitna vozila nisu imala kvačilo pa im ništa nije falilo.

Uostalom, uzmimo primer velikog stroma. To bi bio savršen motocikl samo da nema poznatih problema sa korpom kvačila.

Istina, neki od korisnika ovog modela se kunu da njihov primerak nema pomenutu manu. Ali ovi vlasnici su sigurno ono Srblje koje po instrukcijama iz teme ne koristi kvačilo prilikom menjanja stepena prenosa. Jer da su koristili kvačilo, ono bi se sigurno batalilo kad-tad. Logično.

Ceo svet je zaveden prevarom velikih korporacija koje nam poturaju kvačilo kao nešto što je neophodno. Potrošači kao ovce slede instrukcije proizvođača ne sluteći da su prevareni. Šta jednom Švajcarcu vrede sve pare koje ima kad je glup kao tocilo pa koristi kvačilo u svakoj prilici? Ceo život kao robot pritiska kvačilo svaki put kad treba da promeni brzinu. Kladim se da mu ni na kraj pameti nije da može i bez njega.

Da mu neki naš čovek kaže da može i drugačije, Švajcarac bi ga gledao belo. Verovatno bi rekao ''okej, ali zašto bez kvačila ako proizvođač kaže da treba sa njim?''.

Ma zabole me za Švajcarce, nerviram zbog njih bez potrebe.

Ponosan sam što sam pripadnik naroda koji misli svojom glavom i unapred odbacuje sve ideje i ustaljena rešenja dok u potpunosti ne iscrpe sopstvene zamisli koje mu se čine ako ne boljim, onda makar jeftinijim.

Ali ne vole nas, ne žele da se čuje naša reč, da se raširi naša ideja. Plaše se, jer znaju da je Srbija oaza slobodne misli. Znaju da srpski domaćin, samouki majstor, ima više znanja i ideja nego svi ti njihovi inžinjeri u belim rukavicama.

Postoji zavera koja ne dozvoljava da se zamisli potekle odavde rašire po svetu. Zamislite da negde u novinama osvane naslov ''Srbi otkrili da je menjanje stepena prenosa bez upotrebe kvačila zdravije za motocikl''. To bi, da vam kažem, uzdrmalo temelje moto industrije. Zato se i ćuti o tome. Ostaje nam samo da delamo ovako, iz potaje, po forumima.

• Podržavam 5

@drvodelja:

- Mislim da gresis. Pre svega, produkt zapadnog kapitalizma i konformizma je AUTOMATIK! To je namerno plasirano medju njih da zaglupi zapadnjake. Oni ne bi mogli da nauce na menjac cak ni da hoce. A nas covek, ne samo sto menja na menjac, nego zna da menja i bez kvacila. Tako se manje habaju delovi, redje se menjaju lamele i ostali delovi motora jer mi ne koristimo ono sto su oni predvideli da se haba da bi nam uzimali pare za delove.

• Podržavam 1

• Svrati po nekad, 360 postova
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

Zamislite da negde u novinama osvane naslov ''Srbi otkrili da je menjanje stepena prenosa bez upotrebe kvačila zdravije za motocikl''. To bi, da vam kažem, uzdrmalo temelje moto industrije.

Ma kakvo drmanje, samo bi pomislili da smo ludi i ismejavali bi nas. :lol:

• Drug član, 1081 postova
  • Motocikl: Bev 250ie.

Zasto onda gospoda iz DUCATI-a ugradjuju QuikShift sistem u 1199?

Zar on sluzi samo da vozaci nebi morali da otpustaju rucicu gasa?

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

"Loshmi82"

Quickshift sistem sluzi prvenstveno da se ne "gubi" vreme u saltanju brzina...i to samo kad ides u plus.

U pitanju su naravno deseti, ako ne i stoti delovi sekunde, pa kada se boris za pol poziciju ili za sto bolje vreme po krugu svaki delic sekunde je bitan.

Panigale je toliko pun elektronike da sve regulise sam. Tamo sajle za gas nema, vec je u pitanju "RIde by wire" sistem, pa komjuter konrolise i otvorenost leptira, tacnije kolicinu gasa

Ko zna i vozi motor onako kako je Bog rek'o, menja u plus brzine bez kvacila. Ako jos pride vozi nekoga iza, taj ce mu biti prilicno zahvalan sto to radi (ako radi kako treba).

Nema "kuc-kuc" kacigama i generalno voznja je tecnija i sa mnogo manje naprezanja za onoga ko sedi iza.

Pokusao sam i ja par puta...jos na GS-u 500...i ide lagano...

Mada ja ipak ostajem pri kvacilu...mozda gresim....ali....

• Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Takodje i ja sam probao. Kad ubodem prelaz je mnogo lepsi, ali kad omasim onda AAAAAN :D a prestao sam kada sam cuo krrrr prvi put. Od tada samo sa kvacilom.

• Podržavam 1

• Cool tip, 2146 postova
  • Motocikl: MT 09 Tracer

Ja bih zamolio kolege iz Labaratorije i ostalih priznatih servisa da jos jednom iznesu strucno misljenje...Veliki problem sa nama Srbima je takozvani sindrom urote.Kao oni su to uradili da bi ovo ono...ja mislim i da su korman stavili bez veze...moze i bez njega...a i dva tocka su totalna glupost,pa mi vozimo na jednom tocku...tockarimo,a svi koji to ne rade nisu bajkeri...ja se jos uvek pitam i trazim svrhu voznje na jednom tocku...molio bih nekog PRAVOG bajkera da mi objasni...

• Podržavam 10

I prva brzina je nepotrebna. Svaki motor moze da krene u drugoj, samo treba da se zavrne gas. I zadnja kocnica je suvisna, i onako se samo koci prednjom. Dobri vozaci i nemaju zadnju kocnicu.

Ima tu jos gomila stvari koje su nepotrebne, a ne samo kvacilo. 1lol.gif1lol.gif1lol.gif

• Podržavam 3

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

I prva brzina je nepotrebna. Svaki motor moze da krene u drugoj, samo treba da se zavrne gas. I zadnja kocnica je suvisna, i onako se samo koci prednjom. Dobri vozaci i nemaju zadnju kocnicu.

Ima tu jos gomila stvari koje su nepotrebne, a ne samo kvacilo. :lol: :lol: :lol:

:zbunjen: :zbunjen: :zbunjen:

Ма може се и без предњег точка, ионако га многи возачи користе само кад им је мотор у гаражи у зимском сну... :lol: :lol: :lol:

• Podržavam 1

• Skuteras, 3701 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Drvodelja je donekle u pravu, a donekle i nije. Isto tako i moj burazer razmislja "sto su ga onda stavili ako ne treba" Masa sportskih vozila ima kvacilo koje sluzi samo za kretanje i za rikverc (ako ima rikverc). Ako krljate bez kvacila, onako bezosecajno, onda nemojte tako da saltate. Ako imate osecaj onda ok. Ja moj uglavnom saltam sa kvacilom, osim kad jurcam, pijem pivo, pusim cigaru, razgovaram na mobilni...

Drvodelja je donekle u pravu, a donekle i nije. Isto tako i moj burazer razmislja "sto su ga onda stavili ako ne treba" Masa sportskih vozila ima kvacilo koje sluzi samo za kretanje i za rikverc (ako ima rikverc). Ako krljate bez kvacila, onako bezosecajno, onda nemojte tako da saltate. Ako imate osecaj onda ok. Ja moj uglavnom saltam sa kvacilom, osim kad jurcam, pijem pivo, pusim cigaru, razgovaram na mobilni...

A kad jedes pljeskavicu? :)

• Svrati ponekad, 289 postova
  • Motocikl: Kawasaki er6-n

ja sam pokusao samo na dole i to par puta slucajno i odma prihvati nista nije krcalo i sl.a za veci stepen drzim se kvacila :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja