baneBP 1262 Napisano Maj 26, 2011 Zainteresovan, 926 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan Nikad ne menjam bez kvačila. Ni ja ali bih ipak voleo da probam kako se to radi cisto da znam sta mi je ciniti ukoliko mi pukne sajla kvacila negde na putu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Firefighter 309 Napisano Maj 30, 2011 Gasim po kucama...povoljno, 161 postova Lokacija: Novi Beograd Arena Motocikl: Kawasaki ZZR1100,Yamaha Thunderace 1000 Prijavi odgovor kao problematičan A da li ima veze da li je mokro ili suvo kvacilo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Firefighter 309 Napisano Jun 15, 2011 Gasim po kucama...povoljno, 161 postova Lokacija: Novi Beograd Arena Motocikl: Kawasaki ZZR1100,Yamaha Thunderace 1000 Prijavi odgovor kao problematičan A da li ima veze da li je mokro ili suvo kvacilo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mjoe 60 Napisano Jun 15, 2011 Svrati ponekad, 230 postova Lokacija: NBG Motocikl: CB 600 F Prijavi odgovor kao problematičan Читам ове постове и почећу да мисли да су ови што пројектују моторе случајно ставили квачило 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Jun 16, 2011 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Читам ове постове и почећу да мисли да су ови што пројектују моторе случајно ставили квачило daleko od toga da je kvačilo suvišno ali definitivno može da se vozi i ako ti crkne sajla kvačila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZeljaYZF 180 Napisano Jun 16, 2011 Zainteresovan, 984 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan moze samo treba krenuti uzbrdo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Jun 16, 2011 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Ja menjam brzine sa i bez kvačila. U principu, uvek koristim kvačilo osim kad jako ubrzavam. Tada šaltam bez i ide kao u sir sa kratkim vraćanjem ručice gasa. Na dole uvek sa kvačilom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rusic 261 Napisano Jun 17, 2011 Prekidach, 1093 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin CRF1000L & Suzuki DR 650 SE Prijavi odgovor kao problematičan mozhe bez sajle od kvachila ali je stresno kada treba da se stane naglo ili na semaforima pukla mi pa sam se snalazio od bezhanije do karaburme sreca pa nisam morao ni jednom da stanem i opet na gurku i zalet krenem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Jun 17, 2011 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan A da li ima veze da li je mokro ili suvo kvacilo? Pa i nema neke naročite veze. Šaltovanje bez kvačila pravi problem samom menjaču i snopovima. Kvačilo takođe trpi udare ali neće toliko stradati koliko postoji mogućnost da se oderu zupčanici u menjaču. Treba uvek koristiti kvačilo jer se tako rasterećuju snopovi i lakše se šaltuje (iako i bez kvačila ide lako). Al ako pukne sajla, moguće je voziti i šaltovati ali nema potrebe to pretvarati u naviku jer se ipak više oštećuje menjač. Kad se dobro upoznate sa svojim motorom i njegovim menjačem, možete šaltovati bez kvačila ali to treba naučiti. Treba znati kad je pravi broj obrtaja u odnosu na brzinu kretanja da bi se dva zupčanika uzupčila bez kvačila a pri tome ne oštetiti zupčanike. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lazakamikaza 95 Napisano Jun 18, 2011 Svrati ponekad, 150 postova Motocikl: SV 650 Prijavi odgovor kao problematičan a kad crkne sajla kvacila tesko ces ga ubaciti da krenes, a o riziku zaustavljanja da ne pricamo :-) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Jun 18, 2011 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ne poznajes materiju, malo se otisnes nogom pa ga zveknes bez gasa ili prvo ubacis pa onda palis ako nema onaj glupavi automat koji onemogucava start. Nije bas zgodno za saobracajna zagusenja ali ako nemas izbora... nije mi jasno sta je problem sa zaustavljanjem, stisnes kocnicu pa stane i ugasi se a mozes i da ucackas neutral dok mili ali ne vidim svrhu, nek se ugasi posle start upali i ide dalje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17303 Napisano Jun 18, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3690 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Kvačilo koristim uglavnom prilikom polaska i zaustavljanju. A u vožnji retko. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4192 Napisano Jun 19, 2011 Ne silazi, 6561 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Kvačilo koristim uglavnom prilikom polaska i zaustavljanju. A u vožnji retko. Tako je generacijo, sve više bez kvačila, doduše, po gradu mora, bar je lakše na niže. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Fi011 204 Napisano Jun 9, 2012 BF3 killah, 301 postova Lokacija: Beograd - Karaburma City Motocikl: FZS 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam jedno vreme vozio iskljucivo bez kvacila, osim iz prve u drugu, ali nekad ne tajmiras dobro pa te cimne, ali kad lepo tajmiras, onda je milina ... ali ako saltanje na gore moze da osteti zupcanike i da sjebe menjac, onda bolje da menjam naviku... Imam jedno pitanje: šta je medjugas prilikom kocenja brzinama? Ako sam dobro razumeo, kad ubacis u nizi stepen prenosa, pritisneš kvačilo i lagano ga otpustiš, kako motor ne bi cimnuo nego glatko izvršio tu radnju? Da li treba doddavati i gas :S... Pojam tog medjugasa mi nije bas najjasniji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Jun 9, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Dodavanje ti je ustvari izjednacavanje obrtne brzine radilice i ulaznog vratila menjaca kako bi se eliminisalo cimanje nakon naglog kocenja. Kada naglo kocis obrti radilice opadnu brze nego obrti ulaznog vratila jer tocak goni preko izlaznog vratila menjaca ulazno vratilo, a radilicu nista ne goni jer si je odvojio od menjaca pomocu kvacila. U sustini to je kombinacija prvog i treceg Njutnovog zakon. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Fi011 204 Napisano Jun 9, 2012 BF3 killah, 301 postova Lokacija: Beograd - Karaburma City Motocikl: FZS 600 Prijavi odgovor kao problematičan lepo si ti meni objasnio teoriju, ali šta to znači u praksi? hoću reći, jel dodaješ gas dok otpuštaš kvačilo? U čemu je fora? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Jun 9, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Imas u stvari dva nacina, a fora je u kakvo si situaciji. Vidis u menjacu imas takozvani sinhron ili sinhro-spojnica, koji ima ulogu da ujednaci brzine ulaznog vratila sa brzinu izlaznog vratila menjaca, da nije njega menjac bi ti krcao kao Ferguson kad mu prebacis brzinu. Ta spojnica se sastoji iz nekolko delova od koji je jedan sinhro-prsten, kada se taj prsten ishaba, sinhro-spojnica ne moze da obavlja predvidjen zadatak, pa vozac mora da doda gas nakon sto pusti kvacilo kako bi priblizno izjednacio brzine ulaznog i izlaznog vratila. Druga situacija je kada strada lamelasta spojnica ili kvacilo, zbog nedostatka dovoljnog koeficijenta trenja izmedju lamele i potisne ploce (koja je kruto vezana za ulazno vratilo) preskace ili kako se kaze "pregori". Zbog razlike u opterecenju izmedju vratila dolazi do tog preskakanja, pa samim tim vozac doda gas pre pustanja kvacila kako bi smanjio razliku opterecenja izmedju lamele i potisne ploce. E sad tu ima vise tehnike i kako treba da se gadja, a po tom pitanju su najstrucniji oni koji voze profesionalno kroserice, jer oni najvise koriste te tehnike sa kvacilom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljkamp 3248 Napisano Jun 9, 2012 ЗЕЉКАМП, 1820 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Da si nekada vozio Dajca sve bi ti bilo jasno. Probaj da vozis ostro i da menjas brzine na nize sa medju gasom, pa onda probaj bez medju gasa. Odmah ces uociti razliku i nece ti trebati bolje objasnjenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boki.64 1954 Napisano Jun 9, 2012 Drug član, 1855 postova Lokacija: NBgd Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko sam shavtio Ficu, on je pitao, KAKO se u stvari daje medju-gas. Moje iskustvo (iz Dajca ) je da, posto izbacis iz brzine pustis kvacilo, onda kratko dodas gas, a onda opet pritisnes kvacilo i ubacis menjac u nizi stepen prenosa. E, sad ako imas neko podpitanje, pitaj... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Jun 9, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ali razlika je da kod Dajca je polu-sinhronizovani menjac dok kod motora se ugradjuje sekvencijalni menjac, Kod Dajca MORAS da das medjugas kako bi prebacio brzinu dok kod sekvencijalnih ne mora cak mozes i bez kvacila da menjas brzine ako imas iskustvo. A to sto ti opisujes je proces nazvan razdvajanje zupcanika, koji je karakteristican za polu-sinhronizovane menjace. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jun 9, 2012 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Imas u stvari dva nacina, a fora je u kakvo si situaciji. Vidis u menjacu imas takozvani sinhron ili sinhro-spojnica, koji ima ulogu da ujednaci brzine ulaznog vratila sa brzinu izlaznog vratila menjaca, da nije njega menjac bi ti krcao kao Ferguson kad mu prebacis brzinu. Ta spojnica se sastoji iz nekolko delova od koji je jedan sinhro-prsten, kada se taj prsten ishaba, sinhro-spojnica ne moze da obavlja predvidjen zadatak, pa vozac mora da doda gas nakon sto pusti kvacilo kako bi priblizno izjednacio brzine ulaznog i izlaznog vratila. Druga situacija je kada strada lamelasta spojnica ili kvacilo, zbog nedostatka dovoljnog koeficijenta trenja izmedju lamele i potisne ploce (koja je kruto vezana za ulazno vratilo) preskace ili kako se kaze "pregori". Zbog razlike u opterecenju izmedju vratila dolazi do tog preskakanja, pa samim tim vozac doda gas pre pustanja kvacila kako bi smanjio razliku opterecenja izmedju lamele i potisne ploce. E sad tu ima vise tehnike i kako treba da se gadja, a po tom pitanju su najstrucniji oni koji voze profesionalno kroserice, jer oni najvise koriste te tehnike sa kvacilom. A zasti i ti pametujes i pricas o sinhronima,kad motor nema sinhrone...samo viljuske i zupcanike sa uklopnicima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alien 603 Napisano Jun 9, 2012 Zainteresovan, 863 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan lepo si ti meni objasnio teoriju, ali šta to znači u praksi? hoću reći, jel dodaješ gas dok otpuštaš kvačilo? U čemu je fora? Zamisli to ovako: Mozes da ides 4-om brzinom 50kmh, i to ti je (na pimer) 2000obrtaja. Mozes da ides 3-om brzinom 50kmh, ali je to 3000 obrtaja. Kad kocis, ti u jednom kratkom vremenu (recimo jedan sekund) vozis priblizno istom brzinom, ali promenis brzinu nize (i zato treba da das gas da prilagodis broj obrtaja nizem stepenu prenosa). Znam da to nije bas tako i da moze da se napise jos gomila detalja, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno za razumevanje zbog cega se dodaje gas. Sve to traje jako kratko, tipa sekund. Ako si sve dobro izveo kako treba, rezultat treba da bude usporavanje bez "trzaja" i cimatanja motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Fi011 204 Napisano Jun 9, 2012 BF3 killah, 301 postova Lokacija: Beograd - Karaburma City Motocikl: FZS 600 Prijavi odgovor kao problematičan mislim da kapiram... preksutra uzimam motor pa cu da obrtim pažnju... ali ja mislim da zapravo znam kako se to radi, i radim to nesvesno, kao i tzv kaunterstiring Zeljkamp... Sledece nedelje te zovem da se provozamo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Fi011 204 Napisano Jun 9, 2012 BF3 killah, 301 postova Lokacija: Beograd - Karaburma City Motocikl: FZS 600 Prijavi odgovor kao problematičan alien, ta macka je bas zainteresovana za motore? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljkamp 3248 Napisano Jun 9, 2012 ЗЕЉКАМП, 1820 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Deal! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...