Cope 215 Napisano Jul 6, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan E da, moja Africa je deklarisana na 26KW, ali osnovna razlika što ista snaga kod malog i velikog agregata ne mogu da se porede samo po brojkama. Veliki motor i ako je uštrojen ima veliki torque, dok mali - jok. Pre nje sam terao Dominator koji kida put kad mu zavrdneš gas, i ustanonovio da motor preko 50-60ks kakve god gume da ima, i koliko god bio vešt vozač, ne može da prenese veću snagu na podlogu koja nije idealna - (kiša, pesak, itd..) Takodje i van puta. 60 ks je i više nego potrebno. Vrlo retko vozim autoputem. Imam klaustrofobiju od one metalne ograde, moram brzo da vozim, dosadno je, plaća se... Moja mera je tu negde oko 60ks... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider 3 Napisano Jul 6, 2007 U prolazu, 60 postova Lokacija: Ljeljenča Prijavi odgovor kao problematičan Za po gradu (i grupne voznje sa pojedincima ;D) bi mi najvise odgovarao divlji jednocilindras u supermoto stilu sa nekih 40-50 KS (imacu jednoga uskoro pa crko :-X), za put bi mi bilo idealno 90-110 KS (i za brze i za spore saputnike u grupi je ovo idealna mjera), a za stazu, naravno, sto je moguce vise (120 pa navise) E ovo je lepo rečeno... Drag je napisao Koliko Vam treba konjskih snaga? Nikad nije dosta! pa se par ljudi složilo sa njim, ne razmišljajući.... Drag je čovek koji se bavi trkama, i njemu je sasvim normalno da "nikad nije dosta". Vi ostali, koji se vozite po gradu, a tražite "uvek još BHP" ste samo alavi ;D ;D Kao ja kad sednem da jedem, pa posle kukam što me boli stomak ;D ;D Svaka cast!!! Mislim da je veoma mali broj nas koji mozemo iskoristiti i 100 konja,a da se to ne zasniva samo na pukoj prici. Obrtni moment i prenos je uvijek bitniji od KS ako govorimo o putovanjima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Jul 6, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Ne racunajuci sebe, vozim se na 13HP (barem je deklarisan na toliko pre 57god) i sa time sam spreman na bilo koji put da krenam... znam cime raspolazem i malo konjskih snaga mi i nije neki veliki hendikep... sa vise konja bih mozda brze prosao put na koji krenem a samim tim mi je i zadovoljstvo manje... jer motor retko kad vozim da bih stigao vec da bih putovao!!! Mada, lepo bi bilo imati i nekog konja u rezervi al onda bi mi gume vise stradale :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Obelix 140 Napisano Jul 6, 2007 Zainteresovan, 584 postova Lokacija: Bijeljina Motocikl: ZX 12 R Prijavi odgovor kao problematičan Nekilicina je objeručke prihvatila teoriju o obrtnom momentu....šta mislite da u 190 KS nema dobrog obrtnog momena. Pa ja mogu stići do mora a da ne izbacim iz šeste.Ljudi,da se ne zamajavmo,nekome je granica mozak,nekome srce,nekome muda....a nekome,na žalost....nebo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano Jul 6, 2007 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Meni je dosta i 20 ali posto vozim cvaju malo mi je snage na niskim obrtajima zbog karakteristike krive obrtnog momenta. 20HP - skroz dosta za mene, bez saputnika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bata gpz 5 Napisano Jul 6, 2007 Svrati ponekad, 264 postova Lokacija: Banovo Brdo Prijavi odgovor kao problematičan Za mene je 100 konjica prava mera.Uvek imas gasa koliko ti treba.Mozes da se vozis polako,al` kada zatreba mozes i da zavrnes.Sa mojih 85 kg(na poslednjem merenju),meni je to savrseno.Kod preticanja,ne moram da ga molim da puzuri.Da se ne izljubimo sa vozilom iz suprotnog smera.Sa tom snagom motora,ti biras kako ces se voziti,a ne motor.Tako da sam uvek za jaci motor.To je isto kao sa muzikom.Sto su jaci zvucnici i pojacalo,to je cistiji zvuk.Nigde ne pise da moras da pojacas do kraja.Uzivas u lepoti zvuka ,koja dolazi ispod tebe.Mislim da sam odgovorio na pitanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sergio 2328 Napisano Jul 6, 2007 hoochie coochie man, 1239 postova Lokacija: BG/ZG Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81 Prijavi odgovor kao problematičan bato .. ti imas 85kg?! nikad ne bi' rek'o verovatno imas teske kosti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Boy 2792 Napisano Jul 6, 2007 Braveheart, 705 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150. Prijavi odgovor kao problematičan Pa jedno minimum 80... Za pocetak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marcony 5 Napisano Jul 6, 2007 Svrati ponekad, 309 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Piaggio Beverly 200 Prijavi odgovor kao problematičan Evo Bandit je sa svojih 80ks sasvim dovoljan za neko normalno putovanje, natovari ga kao mazgu, on ce i dalje povlaciti pez pogovora i poleteti bez problema do nekih 120-140... Imas pravo. Izuzetno udoban motor koji sa svojih 78KS veoma lepo ide. Dobar i za grad i za put. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pit 237 Napisano Jul 7, 2007 Drug član, 1779 postova Lokacija: Nis- Bliski istok Prijavi odgovor kao problematičan `Razliciti su ukusi potrebe i granice za svakog od nas. Meni licno TDM sa 80 konja zadovoljava sve potrebe . Na papiru to deluje slabo ali u praksi je sasvim dovoljno za prosecnog vozaca gde ja spadam i po mene to je odlican kompromis koji objedinjuje dosta motora u sebi .Kada sam razmisljao o kupovini motora jurio sam konjske snage i nista ispod 120 konja nisam uzimao za ozbiljno medjuti druge okolnosti kao udobnost polozaj u voznji velicina su odlucili tako da mislim da se nisam prevario ali iskreno posto smo svi malop megalomani samo neko prizna neko ne ponekad pozelim da imam jedno 150 konja dole , ko zna ako izadje TDM 1500 mozda on bude onaj pravi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AreOut 8 Napisano Jul 7, 2007 Zainteresovan, 978 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za mene je 100 konjica prava mera.Uvek imas gasa koliko ti treba.Mozes da se vozis polako,al` kada zatreba mozes i da zavrnes.Sa mojih 85 kg(na poslednjem merenju),meni je to savrseno.Kod preticanja,ne moram da ga molim da puzuri.Da se ne izljubimo sa vozilom iz suprotnog smera.Sa tom snagom motora,ti biras kako ces se voziti,a ne motor.Tako da sam uvek za jaci motor.To je isto kao sa muzikom.Sto su jaci zvucnici i pojacalo,to je cistiji zvuk.Nigde ne pise da moras da pojacas do kraja.Uzivas u lepoti zvuka ,koja dolazi ispod tebe.Mislim da sam odgovorio na pitanje. Tacno tako Meni je prava mjera 100-110, mislim da je to optimum jer vazda moras da racunas i na neku djevojciu iza, jos ako je ista gabaritnija... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urke 12 Napisano Jul 7, 2007 Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: South Banat,Pančevo Prijavi odgovor kao problematičan Nekilicina je objeručke prihvatila teoriju o obrtnom momentu....šta mislite da u 190 KS nema dobrog obrtnog momena. Pa ja mogu stići do mora a da ne izbacim iz šeste.Ljudi,da se ne zamajavmo,nekome je granica mozak,nekome srce,nekome muda....a nekome,na žalost....nebo? Izgleda ovde ljudi misle da motor sa 50ks bolje poteže nego neki sa preko 170ks. Gde ima i konja ima i momenta probajte videćete. Jak motor je uglavnom i elastičan a da se ne zamajavamo 1000rr mi u svakom momentu bolje poteže od Varadera bilo gore bilo dole. Može se vrhunski sportski motocikl upotrebljavati i za svaki dan.bitnija je kočnica u glavi,pod tim naravno podrazumevam da motor ima bar 1000ccm,ove manje ne vozim,zato imam skuter. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
redoran 73 Napisano Jul 7, 2007 Svrati ponekad, 426 postova Lokacija: Beograd/Surcin Motocikl: Suzuki SV650S Prijavi odgovor kao problematičan meni je i previse mojih 55 konjica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AreOut 8 Napisano Jul 7, 2007 Zainteresovan, 978 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nekilicina je objeručke prihvatila teoriju o obrtnom momentu....šta mislite da u 190 KS nema dobrog obrtnog momena. Pa ja mogu stići do mora a da ne izbacim iz šeste.Ljudi,da se ne zamajavmo,nekome je granica mozak,nekome srce,nekome muda....a nekome,na žalost....nebo? Izgleda ovde ljudi misle da motor sa 50ks bolje poteže nego neki sa preko 170ks. Gde ima i konja ima i momenta probajte videćete. Jak motor je uglavnom i elastičan a da se ne zamajavamo 1000rr mi u svakom momentu bolje poteže od Varadera bilo gore bilo dole. Može se vrhunski sportski motocikl upotrebljavati i za svaki dan.bitnija je kočnica u glavi,pod tim naravno podrazumevam da motor ima bar 1000ccm,ove manje ne vozim,zato imam skuter. Poteze zato sto mu je mnooogo kraci prenos Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 7, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan ...Izgleda ovde ljudi misle da motor sa 50ks bolje poteže nego neki sa preko 170ks. Gde ima i konja ima i momenta... E ovo je stvarno dobra konstatacija. I ja moram priznati da ovdje ljudi tako olako stavljaju sebi u usta termin "obrtni moment" (dakle nije momenat vec moment). O cemu se zapravo radi, probacu da objasnim. Prvo jedan primjer, uzmimo u razmatranje recimo Yamahin cetvorocilindricni motor od 600 ccm koji se ugradjuje u model R6 i FZ6 (Fazer). dakle isti motor, iste zapremine, ali uz par prepravki na glavi i u elektronici dobijaju se razlicite karakteristike i to sve namjenski. Dakle, u zavisnosti od namjene i odredjenih potreba motorcikla, proizvodjac optimizira agregat. Na stazi je stvar jasna --> konjske snage (R6), na putu ipak je vaznija realna iskoristivost (Fazer). Sta se desava, da bi dobili tu maximalnu snagu za R6 idemo daleeeko u obrtaje (to je jedan od najuticajnijih faktora u dobijanju maximalne snage) koji si skoro nedohvatljivi na putu, dakle realna iskoristivost je jako mala na cesti. Fazer sa druge strane ima "ustrojeniji" motor po pitanju maximalne snage, ali zato mnogo upotrebljiviji, zasto? E pa zato sto on drugacije isporucuje parametre snage. Odmah da razjasnimo jednu stvar, iako ustrojen po snazi, Fazer opet NEMA veci maximalni obrtni moment! On daje 51.6 Nm, za razliku od 68.5 Nm koje isporucuje R6. Samo je sve to veselje kod R6 mnogo visoko u obrtajima, a kod Fazera malo nize i samim tim upotrebljivije. Ni u jednom trenutku ne smijete zaboraviti osnovnu formulu za dobijanje snage: snaga = obrtni moment * ugaona brzina Dakle, bez obrnog momenta nema velike snage, i treba da to imate na umu uvijek. Neko pomenu i V2 pa veci obrtni moment bla bla bla. On moze imati samo linearnij i "blizi" obrtni moment ali NE i veci, a evo i par poredjenja: VTR 1000 SP2 vs. CBR1000RR = 102 Nm vs. 115.5 Nm Ducati 999 vs. CBR1000RR = 110 Nm vs. 115.5 Nm Napomena: namjerno sam uzeo CBR1000RR jer je ona najslabija po svim parametrima agregata od konkurencije (GSX-R, R1, ZX-10R), a opet "momentnija" u poredjenju sa litarskim dvocilindrasima i sve to jer ima vecu maximalnu snagu. Opet, jedina stvar koja tu pravi razliku je dostupnost tog momenta koja je kod cetvorocilindrasa opet visoko iako on ima 1000 kubika. Najsmijesnija stvar mi je kada procitam da se ljudi zale kako su im motori preslabi i kako bi im valjao i jos brzi od hiljadarke, tada mi nije dobro od smijha Ljudi, trkacki motori ispoljavaju snagu jako visoko, to isto vazi i za 1000 i naravno pogotovu za 600 ccm. Dakle i hiljadarke su za stazu jaaaako trome dolje, tako da gospodo zavrnite to malo iznad 4000 obrtaja, nece vam crknuti motor jer je napravljen za to Napravicu jos jedno poredjenje i to jedan cilindar vs. V2 cisto da imamo sliku i toga: XT 660 vs. SV 650 = 60 Nm vs. 64 Nm (opet isto - vise konja=veci obrtni moment) Zakljucak: 1. Veca snaga = veci moment * veci obrtaji 2. Raspoloziviji obrtni moment u nizim obrtajima = veca radna zapremina + rasterecen agregat (tu se svasta nesto podrazumijeva ali to nije tema sad) 3. Niko me ne moze ubijediti da mu za cestu bas odgovara trkacki motor. Za cestu je napravljen cestovni motor sa obrtnim momentom "rasporedjenim" u nizim obrtajima i sa generalno rasterecenijim agregatom, e tada mozemo pricati o snazi i obrtnom momentu. Kod trkackih motora nema smisla razgovarati o tome jer tamo zelimo svega sto je moguce vise i nije nam vazno u kom rezimu se ti parametri snage dobijaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Jul 7, 2007 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan 3. Niko me ne moze ubijediti da mu za cestu bas odgovara trkacki motor. Za cestu je napravljen cestovni motor sa obrtnim momentom "rasporedjenim" u nizim obrtajima i sa generalno rasterecenijim agregatom, e tada mozemo pricati o snazi i obrtnom momentu. AMIN! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 354 Napisano Jul 7, 2007 - enduro sector -, 2147 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan Po meni je oko 100 konja i shto wishe kubika optimum za put: - Motor mora u swakom rezimu woznje i situaciji da ima UWEK dowoljno snage da lako "izadje" u susret wozachu,i UWEK da ima dowoljnu rezerwu snage za nepredwidjene okolnosti .. radi konfornijeg i sigurnijeg komoditeta putowanja .. .. a za grad oko 30 konja (plus-minus 10 konja) je opet iz moje percepcije dowoljno: - Idealan kompromis gabarita wozila,snage kretanja i potroshnje goriwa za owu "dzunglu" po kojoj "preziwljawamo" .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mitri 1847 Napisano Jul 7, 2007 Rashodovani bajker, 1731 postova Lokacija: KŠ Motocikl: SunRa Shino Prijavi odgovor kao problematičan Amerikanci imaju jednu lepu izreku. "There is no replacement for displacment" Ili NEMA ZAMENE ZA KUBNU ZAPREMINU Sa ovim se 100% slazem trenutno se vozim na 110 ks i to mi je vise nego dovoljno , ali ono o cemu sanjam je neki velikolitrazni cruiser sa obiljem obrtnog momenta na niskim obrtajima , kao recimo Wild Star 1600 sa "samo" 63 ks , ali zato 134 nm vec od 2250 obrtaja ... ...ali jbg za sada ne mogu da si priustim takav motor ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
elprogramero 26 Napisano Jul 7, 2007 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Srbija Motocikl: CBR 900 RR Fireblade Prijavi odgovor kao problematičan Eh, ja vozim malu cvaju koja ume dobro da potegne, pojma nemam koliko KS ima, ali mogu da kazem malo mi je... Nije mi zao sto sam prvo ovakav motor kupio (mali), jer mi je to prvi motor, ali definitvo mi je malo. Vozih se sa komsijom na 125ks i sad mi smesno da sednem na moj motor k'o bicikla... LOL.. Ali sta da se radi -> bice jos KS krajem ove sezone ili u toku sledece. Odgovor na pitanje glasi jako bih bio zadovoljan sa jednim od oko 100KS... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Jul 8, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Zaboravih da kazem, kad god vozim neki drugi motor i sednem na svoj, uvek imam utisak da nesto nije u recu, da svecica ne valja, platina zasmercovala... nesto nece da vuce, ne radi kako valja... a u stvati on uvek tako radi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AreOut 8 Napisano Jul 8, 2007 Zainteresovan, 978 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po meni je oko 100 konja i shto wishe kubika optimum za put: - Motor mora u swakom rezimu woznje i situaciji da ima UWEK dowoljno snage da lako "izadje" u susret wozachu,i UWEK da ima dowoljnu rezerwu snage za nepredwidjene okolnosti .. radi konfornijeg i sigurnijeg komoditeta putowanja .. To je to, motor od 110 KS mozes lako da vozis tako da koristis 30 KS, obrnuto ne moze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pit 237 Napisano Jul 8, 2007 Drug član, 1779 postova Lokacija: Nis- Bliski istok Prijavi odgovor kao problematičan Amerikanci imaju jednu lepu izreku. "There is no replacement for displacment" Ili NEMA ZAMENE ZA KUBNU ZAPREMINU Sa ovim se 100% slazem trenutno se vozim na 110 ks i to mi je vise nego dovoljno , ali ono o cemu sanjam je neki velikolitrazni cruiser sa obiljem obrtnog momenta na niskim obrtajima , kao recimo Wild Star 1600 sa "samo" 63 ks , ali zato 134 nm vec od 2250 obrtaja ... ...ali jbg za sada ne mogu da si priustim takav motor ... Do skorao sam i ja bio ubedjen da je obrtni moment kod velikolitraznih kruzera jaka stvar medjuti zaboravlja se tezina od 300 kg i kusur ali posle probe dragstara 1100 i intrudera 1400 malo sam bio razocaran , mislim ide to ali nemam utisak da je maximum obrtnog momenta na3000 obrtaja mislim u poredjenju sa dvocilindrasem od 1000 kubika enduro koncepcije u bilo kojim obrtaji kruzer nema sta da trazi a poet kad uporedis podatke na papiru kruzer bi trebao da bude elasticniji a nije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6430 Napisano Jul 8, 2007 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je tacno. Vozio sam skoro hondu shadow 600cc i u poredjenju sa transalpom je lenja buba. Cini mi se da je moja bivsa cvaja od 125cc imala bolje ubrzanje. Bas sam bio iznenadjen, ocekivao sam mnogo bolje potezanje na nizim obrtajima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mika 3 Napisano Jul 8, 2007 Svrati ponekad, 118 postova Lokacija: Zirovnica, Kragujevac Prijavi odgovor kao problematičan Meni je potrebno 100 konja da bih mogao lepo da se vozim a i da ih kontrolišem.Imao sam ranije,pre 20 godina motor od 145 konja i video sam da je bezpotrebno.Može i manje od 100 konja ako je motor lakši. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
meex 16 Napisano Jul 8, 2007 Zainteresovan, 549 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Malaguti Madison s200 Prijavi odgovor kao problematičan Dajte index kolega, polozili ste!! ;D Fazer sa druge strane ima "ustrojeniji" motor po pitanju maximalne snage, ali zato mnogo upotrebljiviji, zasto? E pa zato sto on drugacije isporucuje parametre snage. Odmah da razjasnimo jednu stvar, iako ustrojen po snazi, Fazer opet NEMA veci maximalni obrtni moment! On daje 51.6 Nm, za razliku od 68.5 Nm koje isporucuje R6. Samo je sve to veselje kod R6 mnogo visoko u obrtajima, a kod Fazera malo nize i samim tim upotrebljivije. Ni u jednom trenutku ne smijete zaboraviti osnovnu formulu za dobijanje snage: Ali ne moze 10 jer ima par greskica u vidu BOLDovanog texta, nije mi promaklo..;D Maks. obrtni moment: 63.1Nm (6.4 kg-m) @ 10,000rpm (za FZ6) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...