Jump to content

Moto Zajednica

Sta nosite od opreme

Recommended Posts

• U prolazu, 47 postova
  • Motocikl: sokocalo

Ovu temu sam video na jednom inozemskom forumu pa reko mozda bi i ovde mogli da cujemo.

Dakle sta od opreme (kaciga se podrazumeva) nosite u svakodnevnoj voznji, a sta na duza putovanja?

Interesuje me sta od opeme bi trebao po vasem misljenju da ima svaki motorista bilo za voznju po gradu ili duze ture.

Ako bi mogao i neko od starijih da javi sa iskustvima u ne nosenju nikakve opreme i posledice takve odluke (ne misli se na kacigu)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600

Preko leta po gradu od opreme samo kaciga i rukavice , prolece, jesen po gradu kaciga, jakna, rukavice, zima po gradu kaciga, jakna, pantalone, rukavice.

Svaka voznja van grada puna oprema, kaciga, jakna, pantalone, rukavice, chizme, nekad i mala kornjacha...

• Svrati ponekad, 212 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 / Aprilia Sr 50

Kaciga(Uvek,i do prodavnice iza coska :)) Rukavice skoro uvek i jakna po potrebi,kad ne nosim jaknu onda pojas obavezno!

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Mogu li ja da odgovorim umesto njih? :)

Svaki komad opreme na sebi spašava pri neželjenom padu. Sa rukavicama koje UVEK nosim, leti i zimi, imam bolji osećaj na ručicama i ujedno malčice ublažuju vibracije na guvernalu. Da ne pričam o mogućem padu i "oderavanju" dlanova 0namigivanje.gif

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Pošto je moja svakodnevna vožnja na Ekrem relaciji (kuća-poso-kuća) duga 75-6km, nosim sve. Kaciga, jakna, rukavice, čizme, grejači za kolena. Leti letnja jakna, kad je hladno dodajem (kožna preko, i još ponešto), zimi i za hladnijeg vremena i pantalone. Rukavice uvek, a razlog je jednostavan. Duva mi bre brate kad vozim na svojoj relaciji (regionalniput, autoput, grad), pa mi je prešlo i u naviku. Čudan mi osećaj kada uzmem korman golim rukama, kao što mi je čudno kad micnem motor bez kacige. A i trebaju mi šake i prsti, sa njima radim. Ne daj Bože i manjeg pada, što bih čekao mesecima da mi zacele i šake, ako ima preventive?

• Podržavam 2

• . . ., 172 postova
  • Motocikl: Japaner

Ja nosim uvek sve,na kratke relacije kaciga,jakna obavezo,rukavice.

Na duze kozni kombinezon,cizme,rukavice i kaciga.

Sve sto se nosi dobro dodje,bez obzira na vrucine,ko nije drljao po betonu nezna zato nek nosi pa nek ublazi to saznanje ako do njega dodje :zdravo:

• Podržavam 3

• U prolazu, 47 postova
  • Motocikl: sokocalo

Bezbednost na prvom mestu, to bi barem svima trebalo da bude jasno.

Posto smatram da ovaj forum pored ubijanja vremena treba da ima i edukativnu funkciju treba ovim novim, mladim motoristima predociti sta sve voznja motora na duze staze donosi. Pored pada koji je mnogi kazu neizbezan, treba imati u vidu i ukupno zdravlje.

Ovu temu sam i pokrenuo, kako bi neko od 19-20 godina koji ovo cita shvatio da ce, iako ga sad nista ne boli, posle par godina voznje motora bez ikakve opreme, pao on ili ne, nesto poceti da ga boli.

I naravno interesuje me koliko ovakav nacin razmiljanja prolazi kod nas. Dakle koliko nas ima opremu i redovno je koristi.

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Tomos Automatic A35-S / Kawasaki ZZR600

Po lokalu kaciga, pojas, jakna. Kad je hladno sve ovo navedeno plus aktivni ves, podkapa i rukavice, s tim da rukavice nosim i kad je toplo i kad idem malo dalje od lokala.

• Zainteresovan, 561 postova
  • Motocikl: Gilera Typhoon X

Ako je vožnja u blizini-10tak km to je relacija Kostolac-Požarevac onda nosim kacigu,jaknu,rukavice.

A za malo dalju vožnju-kaciga,pantalone,jakna,čizme,rukavice.

• Svrati ponekad, 251 postova
  • Motocikl: zrx1200

Kao i većina...kaciga, jakna, rukavice obavezno - bez izuzetaka, aj jaknu baš i ne kad je + beskonačno i relacija do 10km, kad idem dalje obavezno i pantalone, mada sam u potrazi za čizmama koje ću takođe nositi na "dužim" turama (preko 50 km.

• Very Funny Rider, 1135 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

Leto/Zima - Kaciga, jakna, pojas i rukavice...uskoro pantalone i grejači kolena. :)

Da ne pričam o mogućem padu i "oderavanju" dlanova 0namigivanje.gif

Uhhh ovo je sa bicikla zajebano a mogu zamislim sa motora... :(

• Svrati ponekad, 212 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 / Aprilia Sr 50

Dzony i Mina pitanje za vas, a verujem da ce interesovati i druge pocetnike.

Zasto rukavice leti? Navika ili potreba.

Sve ti je Arakis rekao! Nekako sto vise opreme imam na sebi bolje se osecam,a i sigurnije naravno! I Zaboravio sam da pomenem potkapu :)

• U prolazu, 93 postova
  • Motocikl: kawasaki EN 500 vulcan

uvek i stalno jakna, rukavice, kaciga :aha: na daljim relacijama stitnike za kolena, podkapa (koju trenutno ne mogu da nadjem po garazi, neko je pozajmio ocigledno :zvizduk:) , pojas :takoje:

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600

Dzony i Mina pitanje za vas, a verujem da ce interesovati i druge pocetnike.

Zasto rukavice leti? Navika ili potreba.

Meni lichno navika, nema teorije da ja vozim motor ako nemam rukavice na rukama, isto tako nema teorije da stavim kacigu na glavu bez podkape.

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Potkapa, kaciga, pojas i rukavice su standard ma gde da krenem, mozda ponekad preskocim potkapu na kracim relacijama po gradu, jakna je takodje obavezna, samo retko kada leti ne nosim istu ako je vrlo kratka voznja u pitanju, cim mrdam duze od 20tak km obavezne su i pantalone i cizme. Planiram da pazarim stitnike za kolena za voznje po gradu a koje su kraceg karaktera da mogu da ih nosim na farmerkama i posto nemam jos uvek drugi tamni vizir nosim i naocare ispod kacige dok ne padne mrak :moto3:

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

UVEK kaciga,jakna,rukavice,pojas i cizme (cipele).Tako sam nastelovao i sebe i komande.Probao sam i bez pa mi sve nesto cudno.Moram da priznam da bez rukavica imam malo bolji osecaj da doziram gas,ali apsolutno izbegavam da se vozam bez istih.Najgore prodje covek kad samo skoci na motor u fazonu "samo da odem po cigare" i ti stosovi.Bolje peske.

Sa' cu da gledam da nabacim one farmenke sa nitima od kevlara i stitnicima,tako da kad je kraca relacija ne oblacim pantalone (meni kraca relacija 100-150 km :))

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Kaciga uvek, makar i do trafike, rukavice iz već poznatih razloga, jakna sa svim zaštitama a sad za vrućinu gladijtor, štitnike za kolena i cevanice, bajk patike, i plitku potkapu koja pokriva samo teme, zbog manjeg znojenja. Kad budem se još stesao, pantalone sa protektorima. Po gradu žuti prsluk a za put ću morati da nađem drugi jer ovaj se zakopčava na gurtne pa ga promaja raskopča.

• BJB Maxi Scooter Club, 469 postova
  • Motocikl: pa najbolji nego koji drugi :-)))

UVEK ali PAZI UVEK kacigu ,a od relacije zavisi dal jet ili full kacigu ali nju nosim UVEK. a na kracim relacijama do 30 km jaknu ,rukavice takodje uvek ,pojas takodje uvek.na duzim relacijam full kaciga ,(ako je zima imam deblju podkapu ,ako je leto onda tanku 100 % pamucnu ) ,zimski ulozak za jaknu (spasao me vise puta i to leti ali nocu kada sam hteo bas dobro da se smrznem ),pojas naravno ,pantalone nosim u hladnijim mesecima npr april i septembar a ostalim mesecima farmerice i aktivni ves ispod njih. i naravno dublje patike za motor.kisna kabanica je obavezna i rukavice debele obavezno :-)) volim kada imam u motoru mer za stakla da bih cistio vizir i magicnu krpu koja cesto zatreba.od pocetka sumraka oblacim fluorescentni prsluk i ko se vozi sa mnom dobije prsluk na revers da koristi tu voznju :-)))

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja