đunta 4209 Napisano Maj 4, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Rešio sam da demontiram postojeće gume da bih iscentriro felne i pravilno našpanovao žice, pa ko velim i da metem nove pneumatike. Ponuda jako loša bila celu zimu i što je neverovatno i sad je. Našao sam šta hoću al ne samo što se nude različitog datuma proizvodne od više od godine dana, nego je prednja recimo brzinskog indekka S a zadnja H. Pošto je u pitanju TA naravno da treba S razred, al ne mari ni H, bar tako predpostavljam. Ono što me interesuje jel neko ima iskustvo u poređenju upotrebom istog para guma u ove dve kategorije u običnoj vožnji. I ono što mi je glavna nedoumica, ponašanje raspar guma po indeksu brzine napred i pozadi. Sasvim sigurno postoji konstruktivna razlika i pored istog modela i šare. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1438 Napisano Maj 4, 2011 Drug član, 1953 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Verujem da 90% ljudi sa foruma koji voze napred 21-incnu gumu ima rasparne indekse brzine napred i nazad. Ni meni nisu iste pa je sve ok. Zato kupuj gume i ne razmisljaj toliko. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Maj 4, 2011 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Čisto sumnjam da ćeš osetiti razliku između S i H napred-nazad na TA. Usput, misliš li ti da voziš to tvoje sokoćalo ili ga samo rasklapaš i sklapaš "nako"? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Maj 4, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Verujem da 90% ljudi sa foruma koji voze napred 21-incnu gumu ima rasparne indekse brzine napred i nazad. Ni meni nisu iste pa je sve ok. Zato kupuj gume i ne razmisljaj toliko. Vozim i ja sad kalendarski raspar, al ako kupujem novo, hoću da bude kako treba, a raspar sigurno nije pravi izbor ma kako biolo to zanemarljivo ili uobičajeno u upotrebi. Čisto sumnjam da ćeš osetiti razliku između S i H napred-nazad na TA. Usput, misliš li ti da voziš to tvoje sokoćalo ili ga samo rasklapaš i sklapaš "nako"? Zato i pitam ima li ko iskustvo ili navode sa stranih foruma. A "sokoćalo" se vozi, bila lepa jurnjava oko Avale nas trojice pre neki dan, prva valjana vožnja kako treba. A kako bi inače naučio da ne rasklapam/sklapam, ono ko u vojsci, maskata stavi/maskata skini... Nervirame što u špicu sezone za nabavku potrebština nema izbora. Čitam tamo neku temu o gumama i ljudi oće u Osjek. Izem te Srbijo. Ne, ne volim kad nemam izbor, radije ću da vratim ove Danlope nego da uzimam nešto na silu. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kasperski 1 Napisano Maj 21, 2011 U prolazu, 12 postova Prijavi odgovor kao problematičan Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzina koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju. Gume sa većim brzinskim indeksom su skuplje, jer imaju posebnu smešu koja im dozvoljava da postignu veću brzinu. Indeksi brzine: M-130 N-140 P-150 Q-160 R-170 S-180 T-190 U-200 H-210 V-240 ZR-preko 240 W-270 Y-300 Mozda nekom zatreba... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Maj 21, 2011 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Super, i kojoj oznaci onda pripada sledeća guma? 180/55 ZR17 M/C (73W) Jel u pitanju ZR ili W? Edit: W je... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krema 207 Napisano Maj 22, 2011 Svrati ponekad, 159 postova Lokacija: Novi Bgd Motocikl: Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Posto ima index brzine evo i index tezine (doduse na jednom mestu oba indexa): Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Maj 23, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Super, i kojoj oznaci onda pripada sledeća guma? 180/55 ZR17 M/C (73W) Jel u pitanju ZR ili W? Edit: W je... Uvek se gleda oznaka između širine i prečnika, znači ZR. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krema 207 Napisano Maj 23, 2011 Svrati ponekad, 159 postova Lokacija: Novi Bgd Motocikl: Transalp 650 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je tezinski i brzinski index kod kolege Nenada 73W. Znaci maximalna dozovoljena tezina 365 kg i brzina do 270 km/h. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1438 Napisano Maj 23, 2011 Drug član, 1953 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Super, i kojoj oznaci onda pripada sledeća guma? 180/55 ZR17 M/C (73W) Jel u pitanju ZR ili W? Edit: W je... Uvek se gleda oznaka između širine i prečnika, znači ZR. Gresis silno sinko Oznaka pre precnika oznacava konstrukciju gume. Na primer sve radijalne gume imaju oznaku R. R17.... Na kraju uvek idu zajedno nosivost i index brzine. Na pr: 69H, 69V, 54S...... kao iz ove tabele gore. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Maj 23, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Super, i kojoj oznaci onda pripada sledeća guma? 180/55 ZR17 M/C (73W) Jel u pitanju ZR ili W? Edit: W je... Uvek se gleda oznaka između širine i prečnika, znači ZR. Gresis silno sinko Oznaka pre precnika oznacava konstrukciju gume. Na primer sve radijalne gume imaju oznaku R. R17.... Na kraju uvek idu zajedno nosivost i index brzine. Na pr: 69H, 69V, 54S...... kao iz ove tabele gore. Biće da si u pravu. Nekada je bila oznaka SR pa zato grešim. Hvala na ispravci i izvinjavam se za zabunu. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17356 Napisano Maj 24, 2011 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3697 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan đunta Postavljeno 05 May 2011 - 00:15 AM bopk, on 04 May 2011 - 23:08 PM, said: Verujem da 90% ljudi sa foruma koji voze napred 21-incnu gumu ima rasparne indekse brzine napred i nazad. Ni meni nisu iste pa je sve ok. Zato kupuj gume i ne razmisljaj toliko. Vozim i ja sad kalendarski raspar, al ako kupujem novo, hoću da bude kako treba, a raspar sigurno nije pravi izbor ma kako biolo to zanemarljivo ili uobičajeno u upotrebi. scuba, on 04 May 2011 - 23:17 PM, said: Čisto sumnjam da ćeš osetiti razliku između S i H napred-nazad na TA. Usput, misliš li ti da voziš to tvoje sokoćalo ili ga samo rasklapaš i sklapaš "nako"? Zato i pitam ima li ko iskustvo ili navode sa stranih foruma. A "sokoćalo" se vozi, bila lepa jurnjava oko Avale nas trojice pre neki dan, prva valjana vožnja kako treba. A kako bi inače naučio da ne rasklapam/sklapam, ono ko u vojsci, maskata stavi/maskata skini... Nervirame što u špicu sezone za nabavku potrebština nema izbora. Čitam tamo neku temu o gumama i ljudi oće u Osjek. Izem te Srbijo. Ne, ne volim kad nemam izbor, radije ću da vratim ove Danlope nego da uzimam nešto na silu. Kolega "nemo' se uzbuđavaš" oko nebitnih stvari (u konkretnom slučaju). Brzinski index ne bi trebalo da ima uticaja na ponašanje motocikla u vožnji (normalno pod uslovom da se ne prekorači max. brzina). U slučaju prekoračenja te brzine može da dođe do raspadanja gume (a verovatno ubrzo nakon toga i vozača). Ja sam pre par dana bio prinuđen da malo žešće "poteram" motor (jer mi je "ekipa" sa kojom sam pošao iz Niša za Jagodinu, "pobegla" dok sam točio gorivo). Dakle provezao sam stotinak kilometara uglavnom brzinom 150-160km/h, (u pojedinim momentima i više od 170km/h). Gume su mi obe Conti Trail Attack (90/90-21 M/C 54S) i (130/80-17 M/C 65S), sa pređenih oko 2.800 km. Prednja guma na 2.0 bara, zadnja na 2,2 bara. Bio sam bez suvozača, ali sam imao montirane bočne kutije (vojne "manjerke") koje pri ovim brzinama i nisu baš neka dobra opcija. Uglavnom, ove gume, (plaćene oko 13.500 din), u potpunosti su "dorasle" ovakvoj vožnji. Nema ni vibracija, ni "bacakanja" levo-desno, lako se "uvode" u krivinu i dobro "drže" i u oštrijim nagibima. Odlične i po kiši. Bilo je i drugara sa gumama Mishelin Anakee i takođe pričaju sve najbolje o njima. Inače ove gume mogu da se kupe u Srbiji od zvaničnih dobavljača. Prema tome nemoj da se opterećuješ bez potrebe i da praviš problem i tamo gde ga nema. Jednostavno odabereš i kupiš (normalno za brzinu od min 180km/h). Montiraš, balansiraš i "teraš". Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4209 Napisano Maj 24, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Defintivno mora da postoji u sastavu gume zavisno od brzinskog indeksa. Dal bi to osetio, stvarno ne znam, verovatno ne bi, al bi imao problem u glavi ako bi mi motor mrdnuo, ja bi reko, da je to možda zbog te gume. Da moram da vozam tako, u redu, al pošto hoću da kupim nove, sačekaću da stigne isti razred i starost. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...