Jump to content

Moto Zajednica

Diskriminacija na moto skupovima ili ...

Recommended Posts

• U prolazu, 60 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R1000

uffff

O ovoj temi se stvarno moze pisati u nedogled.

Svi su u pravu , i niko nije u pravu. Sve zavisi od osobe koja cita postove.

Svi smo mi razliciti i drugacije razmisljamo.

Ali se slazem da nije u redu razlicita cena za pesake i bajkere.

Cisto sumnjam da ce ova tema nesto promeniti , ali ako uspe , onda svaka cast.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Zašto je zemička u razmjeru skuplja od hleba?

Ko će više da plati, bajkeri ili pešaci? To je pitanje sad?

Motoskupovi i onako nisu profitabilna delatnost, članovi rade mufte, to jest dobrovoljno, ulažu svoj rad, vreme pa i svoj novac na kraju krajeva. A i rizična su to posla, u slučaju lošeg vremena organizacija može popušiti sa teškim minusom. I to je dovoljan argument za mene. Rado ću obići skup i platiti kartu i time podupreti njihov trud i entuzijazam, bez obzira bio motorom ili ne.

Poslednji put bio sam pešak. Iz nekih razloga. Ali doručak u selu Jarak za mene bio je neprocenljiv, za sve ostalo je mastercard.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Moto skupovi su se izrodili u svoju suprotnost. Jedna od definicija hobija je i da je to posao za koji plaćaš da bi ga radio. Danas su skupovi postali način da se zaradi, a motociklizam kao hobi je u drugom planu. Skupova je sve više, ali su se pretvorili, uz časne izuzetke, u "paradu pijanstva i kiča", i sveli na lokalne okvire. Samim tim poseta je sve manja, jer se ciljna grupa organizatora - motociklisti, rasipaju na više mesta. Tada je logično da mora da se podigne cena ulaznica, naplaćuje pešacima i suvozačima, i konačno zakine na kvalitetu radi nj.v. PROFITA! Osim toga, svi skupovi manje-više liče jedan na drugi, pa postoji zasićenost, znam dosta ljudi koji, kao i ja, sve manje posećuju iste. Muzika na skupovima? Ne slušaju svi istu vrstu muzike, po nekom stereotipu (Holivudskom) motociklisti se povezuju sa rok ili hevi metalom. Da li svi slušaju baš to? Ne bih rekao. Posetioci moto skupova su tu zbog zajedničkog interesa - motora, a posetioci muzičkih koncerata zbog muzike, i to određene vrste muzike. Karikiram, ali kako bi izgledalo da se na koncert ozbiljne muzike ulazi motociklom uz prateću ikonografiju?! Dakle, organizovanje koncerta ne bi trebalo da bude pokriće za visoke cene ulaznica, odnosno da koncert bude centralni događaj. Po meni, ozvučenje i muzika su često preglasni, pa ne čujem zvuk motora zbog kojih sam i došao, ili moram da se nadvikujem sa sagovornicima, zbog kojih sam takođe došao. Najčešće rešenje: izlazak sa skupa i sedenje sa društvom u bašti nekog obližnjeg kafića, gde na miru mogu da se razmene iskustva o temi zbog koje smo se i okupili - motociklima. O defileu, gde lokalni momci prikazuju svoje umeće, a klinci na skuterima zuje i provlače se okolo, i gde je organizacija uglavnom nikakva, higijenskom nivou kampa, uređenju parkinga, hrani... ne bih ovaj put, već je više puta komentarisano. Da se razumemo, i ja slušam rok, ovim hobijem se bavim decenijama, i apsolutno sam za održavanje moto skupova, ali mislim da je zbog svega navedenog došlo do devalvacije ovog vida okupljanja. Bolje bi bilo da postoji manji broj dobro organizovanih skupova, na kojima bi se okupljali motociklisti iz regiona, nego tri-četiri lokalna skupa svakog vikenda. Stariji se sećaju da je u Jugoslaviji (SFRJ) postojalo samo nekoliko moto skupova, nakoliko moto trka i , naravno, GP u Rijeci - svojevrsno hodočašće, koje je svaki motorista bivše YU morao bar jednom u životu da obiđe! A doživljaji su se posle prepričavali mesecima. Za mene, suština poseta skupovima je u vožnji tamo i nazad, poneki interesantan primerak motora, susret sa istomišljenicima, sve ostalo je puka koreografija. Obično dođem u subotu, zadržim se par sati, najčešće ne konzumiram klopu, i obično kada krenem kući (pre koncerta) teško navučem kacigu na glavu, od magarećih ušiju koje su mi u međuvremenu izrasle!

• Podržavam 18

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Opet Africa Twin

Zašto je zemička u razmjeru skuplja od hleba?

Ko će više da plati, bajkeri ili pešaci? To je pitanje sad?

Motoskupovi i onako nisu profitabilna delatnost, članovi rade mufte, to jest dobrovoljno, ulažu svoj rad, vreme pa i svoj novac na kraju krajeva. A i rizična su to posla, u slučaju lošeg vremena organizacija može popušiti sa teškim minusom. I to je dovoljan argument za mene. Rado ću obići skup i platiti kartu i time podupreti njihov trud i entuzijazam, bez obzira bio motorom ili ne.

Poslednji put bio sam pešak. Iz nekih razloga. Ali doručak u selu Jarak za mene bio je neprocenljiv, za sve ostalo je mastercard.

TO I JA KAZEM..NAJLAKSE JE PLATITI ULAZ I ZEZATI SE

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Shuster, a ko je rekao da ne treba platiti ulaz i da se ne treba zezati? Molim te, pročitaj celu temu.

• Svrati ponekad, 116 postova
  • Motocikl: Yamaha 1200 Super Tenere

Jos jedna replika od strane moje malenkosti...upucna Starom.....posto i ja gazim 5 banku disanja ovog vazduha, ljubavi prema,adrenalinu i onome sto voznja na 2 tochka donosi....postavlja se pitanje i dovodi u isto institucija druzenja istomisljenika i susreta za vrlo malo nevaznih para....uzimamo slobodne dane,nemamo a zelimo,volimo,pa zar je ta sitna kinta vredna zadovoljstva koje nam nasi susreti gde god bili znache???Pisanja u beskraj i nazad o sitnicama a volimo iste stvari???Mislim da nije a vecina postova je upucena toj sici umesto radosti druzenja,muzike,pica i igara???!!Zar ne..nisam li u pravu...ako sam smogao snage da se odreknem puno toga da vozim 200,300 km...pa nece mi ni 400 dindzi nista smanjiti ili povecati zadovoljstvo...a nemam,vecinu vremena...setam oko garaze i malkicke zavidim onima koji mogu...da idu,vide i pozdrave prijatelje znane i malo manje...Hvala ti sto si prihvatio moje izvinjenje...mislim da smo se razumeli....

• Podržavam 1

• U prolazu, 6 postova

Kawazoki i njemu slicni tu su nasli da pametuju da se skupovi prave,da bise neki u klubovima navatali love,pa ako je to lak nacin ,da se covek obogati onda sto vi genijalci ne napravite skup ,pa od zarade kupis neki bolji motor od DR650.Onaj drugi pametnjakovic,kaze on bude na skupu par sati ,pa pre mraka ide kuci.Jel ti mama ne da ,da budes duze?Pa svako ima izbor gde ce da ide,sta cu ja na nekom skupu gde znam da je nula,pa da mi plate necu ici tamo nikad,ali sto da zalim negde 400 dinara,kad znam da je pravi provod.Samo dosta njih je kupilo motore za 1500eura,pa sad misle da su face i vrte se u radijusu od 100 km,pa idu na skup popodne u subotu i pre mraka idu kuci,nikad nigde nisu bili van Srbije,a ovde prosipaju pamet na ovom forumu.Ljudima u inostranstvu kad kazemo sta sve dobije za 4 eura i da je pice manje od evra ne mogu da veruju kako to moze da se isplati uopste.

• Podržavam 6

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

i jos odu na skup pa piju guaranu, ne pada im na pamet da se naliju piva i valjaju po blatu, zamisli smeta im trestanje rok benda i nece da nose kozne gace. bruka a ovamo su kao neki bajkeri. msm gde ovaj svet ide :neznam:

• Podržavam 11

• motoras, 2480 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Jos jedna replika od strane moje malenkosti...upucna Starom.....posto i ja gazim 5 banku disanja ovog vazduha, ljubavi prema,adrenalinu i onome sto voznja na 2 tochka donosi....postavlja se pitanje i dovodi u isto institucija druzenja istomisljenika i susreta za vrlo malo nevaznih para....uzimamo slobodne dane,nemamo a zelimo,volimo,pa zar je ta sitna kinta vredna zadovoljstva koje nam nasi susreti gde god bili znache???Pisanja u beskraj i nazad o sitnicama a volimo iste stvari???Mislim da nije a vecina postova je upucena toj sici umesto radosti druzenja,muzike,pica i igara???!!Zar ne..nisam li u pravu...ako sam smogao snage da se odreknem puno toga da vozim 200,300 km...pa nece mi ni 400 dindzi nista smanjiti ili povecati zadovoljstvo...a nemam,vecinu vremena...setam oko garaze i malkicke zavidim onima koji mogu...da idu,vide i pozdrave prijatelje znane i malo manje...Hvala ti sto si prihvatio moje izvinjenje...mislim da smo se razumeli....

:takoje:

• motoras, 2480 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Kawazoki i njemu slicni tu su nasli da pametuju da se skupovi prave,da bise neki u klubovima navatali love,pa ako je to lak nacin ,da se covek obogati onda sto vi genijalci ne napravite skup ,pa od zarade kupis neki bolji motor od DR650.Onaj drugi pametnjakovic,kaze on bude na skupu par sati ,pa pre mraka ide kuci.Jel ti mama ne da ,da budes duze?Pa svako ima izbor gde ce da ide,sta cu ja na nekom skupu gde znam da je nula,pa da mi plate necu ici tamo nikad,ali sto da zalim negde 400 dinara,kad znam da je pravi provod.Samo dosta njih je kupilo motore za 1500eura,pa sad misle da su face i vrte se u radijusu od 100 km,pa idu na skup popodne u subotu i pre mraka idu kuci,nikad nigde nisu bili van Srbije,a ovde prosipaju pamet na ovom forumu.Ljudima u inostranstvu kad kazemo sta sve dobije za 4 eura i da je pice manje od evra ne mogu da veruju kako to moze da se isplati uopste.

Ima istine u ovome sto kazes,ali tema je druga... :zdravo:

• U prolazu, 67 postova

Hehe,,,ne bih da sada pametujem i izigravam sveto slovo posto vidim raznorazna iskustva i misljenja mislim da bi bilo dobro da se podijele iskustva iz nase branse, manifestacije slicnog tipa, samo su cetvorotickasi u pitanju.

Ovo nikako nije prikazivanje najboljeg ili naseg famoznog, nepobitnog i nejboljeg na svijetu nacina organizacije, jer i on ima svoje prednosti i nedostatke, vec samo jedan od prijedloga koji je proizasao vremenom, ucenjem na greskama, pokusajima i uspesima i neuspesima.posetio sam i mnoge moto skupove i mislim da kao neko ko ima ucesce u samom vrhu organizacije na preko 30 manifestacija do sada mogu da prozborim koju.

Naime sto se tice same organizacije, prvo i osnovno je sposobnost i sama zainteresovanost organizatora. Ukoliko on nije sposoban da nadje neku podrsku od lokalne vlasti ili sponzora znaci da ili nije podoban za organizaciju, ili ne zeli da se angazuje ozbiljnije. Na tu konstataciju su nama nabacivali uvijek da je nama lako da organizujemo po Beogradu, jer je opstepoznato misljenje nebeogradjana o Beogradu i njegovim ziteljima covjek kad slusa prosto pomisli da ovdje sponzori i gradska uprava trce za nama i da nam guraju pare i ugovore u dzep, kao je da sve vdje na izvolite i samo treba pokupiti pare sa zemlje.., e onda smo mi presli na Novi sad, Kragujevac, Kraljevo, Nis, da bi se okusali i u Mladenovcu...i svuda smo to odradili sa manje ili vise uspijeha sa problemima koji su samo nama znani i na publiku se nisu manifestovali. i gdje god smo zavirili imali smo mnogo vecu podrsku kako po pitanju finansija, prostora i svega drugog nego u Beogradu, gdje sve ima svoju cijenu, i gdje je sve mnogo teze zavrsiti. Jeste opstrukcija izvrsnih organa prema organizatorima iz Beograda pogotovo u unutrasnjosti velika, ali se oni lako dovedu u red, bitan je odziv samog vrha, vlasti, spoznora, i drugih. pojedinacni slucajevi opstrukcije se zacas rijese, na ne mogu reci obostrano zadovoljstvo hehe..

Uglavnom da ne ispadne da se hvalimo ili nesto slicno, jer nije to poenta, rekosmo da je zalaganje organizatora jedna od najbitnijih stavki i ne znam kakva da je vukojebina u pitanju mislim da nalazenje sponzora koji bi recimo izlagali standove nije problem a moze da pokrije organizaciju.Ali sponzorima s mora omoguciti naravno nesto vis od onoga da oni eto bleje tu, ili da im opljackaju standove u toku noci isl..

Sto se tice cifre od 6000 e koliko je navedeno zaista mislim da je cifra koja bi omogucila organizaciju koja je i vise nego savrsenstvo, i o organizaciji u koju je utroseno 6000 e bi se pricalo nadugo i nasiroko.E sad ako mora da se zakupi i prostor, i sve da se plati u punoj cijeni, moze da se potrosi i preko 40 000e koliko kosta recimo manifestacija ranga 2-dnevnih trka na 402 metra na aerodromu Batajnica

Sto se tice klubova i slicnih odnosa,kod nas je recimo zbog malo drugacijeg sistema i sistem naplate drugaciji ali sve se to svodi na isto. Uvijek je pravilo da klubovi besplatno dobijaju prostor za svoje automobile i standove koji su neprofitnog karaktera(malo bi bilo glupo da neko kao klub otvori rostilj i prodaje pljeskavice i sl) i obicno dobijaju odredjenu povrsinu za to, sto se razlikuje od situacije do situacije, i zavisi iskljucivo od raspolozivog prostora. ulazak za pripadnike klubova je po pravilu besplatan sa odredjenim brojem pratilaca sto je obicno vozac i suvozac. Sto se tice takmicenja kotizacija se naplacuje svima, bili to klubovi ili ne, za sve vazi isto pravilo stim da prijavljeni takmicari koji placaju kotizaciju, a nisu clanovi klubova takodje imaju besplatan ulaz za vozaca i suvozaca.sav prihod od kotizacije ide za nagrade+nagrade sponzora koji obicno daju neke cd uredjaje, zvucnike, majice, kackete i sl. e sad zavisno od trajanja, situacije i mogucnosti, obezbjedjuju se kuponi za hranu i pice i tu se gleda uvijek da se ispostuju takmicari i klubovi. hrana i pice se najlakse rjesavaju kroz angazovanje ugostitelja koji rade u toku manifestacije, tako da im se postavi uslov da obezbijede toliko i toliko obroka i to je to. nista nije na teretu organizatora, ali se naravno ogranicava cijena koju moze taj ugostitelj da plasira kako ne bi doslo do zloupotreba i perutanja posjetilaca i takmicara. za takmicare i neke posjetioce koji dolaze od preko se naravno obezbjedjuje adekvatan smjestaj i gomila drugih pogodnosti u domenu mogucnosti.

uglavnom publika kao publika placa ulaz, ili ne, zavisno takodje od situacije i sponzora, ako sponzori mogu da pokriju troskove, ulaz se ne naplacuje, ako ne mogu onda on ide do 200 dinara ali za te pare publika dobija mogucnost cjelodnevnog provoda sa gogo igracicama, dobrom muzikom, atraktivnim automobilima, i sad takmicenjima tipa drift, drag i sl, zavisno od vrste same manifestacije.

motoskupovi su malo specificni po samoj organizaciji jer iskreno preko dana su to hajde da kazemo skupovi koji lice na nesto, ali navece i preko noci zaista predstavljaju dosta strasan prizor, nije to praksa, ali je u vecini slucajeva koje sam ja vidio i iz iskustva ljudi sa kojima sam pricao pomalo turobno. obicno je organizacija ta koja je nemocna da obuzda pojedince koji pod dejstvom alkohola ili vec nekih halucinogenih sredstava pocnu da prave sranja, divljaju sa motorima, u masi pokusavaju da pokazu ono sto misle da mogu ili vec nesto drugo.

ruku na srce, mnogi ce se naci uvrijedjenima zbog ovoga, ali budimo realni, pogledajmo oko sebe i recimo sami sebi da se to ne desava.

da nije takvog rejtinga koji u narodu imaju motoskupovi i posjeta bi bila daleko veca, mislim na posjetu posjetilaca koji nisu bajkeri. Ljudima zaista nije puno recimo 200 dianra za ulaz ako ce taj dan da se provedu fino, malo zadju u svijet moticiklizma, vide svasta i dozive jedno lijepo iskustvo. ali realno sad recimo u sremskoj mitrovici sam pricao sa ljudima po gradu o motoskupu i konstatacija vecine je bila, ma sta da idem tamo da vidim kako se ludaci zalivaju pivom i valjaju po zemlji,,,,to nisu moje rijeci, to su rijeci onih koji mogu da budu potencijalni posjetioci i oni koji bi mogli da omoguce da za one koji cine taj svijet-bajkeri bar boravak, ulazak i hrana budu besplatni.

Ovakvim sistemom se samo problemi koji postoje guraju pod tepih, nista se ne radi na promovisanju motociklizma i svim njegovim dobrim stranama, daje se los promjer i posjetiocima koji realno dodju u veoma malom broju, i to obicno rokeri da slusaju muziku i popiju koje pice za sitne pare, samim bajkerima se naplacuje vecina "usluge" odnosno tereta same organizacije i tako se to provlaci. Mislim da nikom ko se uputi kao sto rekose na put od par stotina km tih 400 ili 500 dinara ne predstavlja neki poseban namet, jer su u samom startu potrosili mnogo vise, ali mislim da bi se sve to uz bolju organizaciju i vece angazovanje organizatora moglo dovvesti namnogo visi nivo.

Bolje organizacije uz vece angazovanje ljudi, zasigurno bi odvojile zito od kukolja i sve prekobroje sitne organizatore bi ocistilo, i ne bi se desavalo da se isti vikend desavaju dogadjaji na 3 ili 4 mjesta.

muzika koliko sam uspio da primijetim je uvijek i iskljicivo neka alretnativa, rok i sl, moguce je, ali ja nisam nigdje vidio nekod DJ-a da pusta muziku, i samim tim se namece jedan sistem koji ima dosta ogranicenu populaciju bez mogucnosti prosirenja, recimo da se smjenjuje vse vrsta muzike ili da se postave dvije manje bine mnogo veci broj populacije bi mogao da nadje ono sto ga zanima, jer recimo peter petrovic voli motore ali ne voli rok muziku i on nece sigurno otici tamo gdje grme tambure i mlataraju glavama neki kosjaneri iz grupe "poplavljena semberija i mi kao posledica cunamija" vristeci u mikrofon. Mora se naci neki kompromis kako god.

to bi bilo onako ukratko kako mislim da bi trebalo da se radi, e sad na svakome je da ima svoj sud o ovome, i koliko sam primijetio malo ko se dublje upusta u samu sustinu organizacije manifestacije, ide se po nekom kliseu, zakupi sta treba, pokosi proslogodisnju poljanu, okaci tablu i to je to....

dokle god je tako bice i sa manifestacijama isto. e sad nekom se to svidja, nekom ne, i svako ima pravo da radi sta mu je volja, dobro oni kazu, kome se ne svidja ne mora da dolazi,,,,tako i jeste...svako ima pravo da pokaze sta zna i moze i oni koji to rade dobro imace dobru pojecenost, oni koji to rade manje dobro, odnosno dobro za manji broj ljudi imace manju posjecenost i to je to....

naravno poenta ovog nije pridika nikom vec samo jedno malo kriticko sagledavanj stvari sa moje tacke gledista, nikog ne prozivam niti sebe izdizem, samo kazem kako ja to vidim, i ogradjujem se od bilo kakvog pokusaja opstrukcije bilo koga ili bilo cega, svi vi meni zivi bili 100 godina i u zdravlju veselju druzili se. Sve ovo dodje i prodje, lijepe uspomene ostaju, ruzne nestaju

• Podržavam 9

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Kako to da Umag moze da ima stravican broj ljudi koji predju 700-800km i posla toga celu godinu dana prica kako mu je bilo super...niko mu nije trazio 5E za ulaz amogo je da jede i pije sta je hteo al za svoje pare i ljuto i slano i slatko.....da spava za male pare.

Umag je sam po sebi atrakcija i centar turizma i skup ima malo drukčiji koncept organizacije.

• , 1322 postova

Hehe,,,ne bih da sada pametujem i izigravam sveto slovo posto vidim raznorazna iskustva i misljenja mislim da bi bilo dobro da se podijele iskustva iz nase branse, manifestacije slicnog tipa, samo su cetvorotickasi u pitanju.

Ovo nikako nije prikazivanje najboljeg ili naseg famoznog, nepobitnog i nejboljeg na svijetu nacina organizacije, jer i on ima svoje prednosti i nedostatke, vec samo jedan od prijedloga koji je proizasao vremenom, ucenjem na greskama, pokusajima i uspesima i neuspesima.posetio sam i mnoge moto skupove i mislim da kao neko ko ima ucesce u samom vrhu organizacije na preko 30 manifestacija do sada mogu da prozborim koju.

Naime sto se tice same organizacije, prvo i osnovno je sposobnost i sama zainteresovanost organizatora. Ukoliko on nije sposoban da nadje neku podrsku od lokalne vlasti ili sponzora znaci da ili nije podoban za organizaciju, ili ne zeli da se angazuje ozbiljnije. Na tu konstataciju su nama nabacivali uvijek da je nama lako da organizujemo po Beogradu, jer je opstepoznato misljenje nebeogradjana o Beogradu i njegovim ziteljima covjek kad slusa prosto pomisli da ovdje sponzori i gradska uprava trce za nama i da nam guraju pare i ugovore u dzep, kao je da sve vdje na izvolite i samo treba pokupiti pare sa zemlje.., e onda smo mi presli na Novi sad, Kragujevac, Kraljevo, Nis, da bi se okusali i u Mladenovcu...i svuda smo to odradili sa manje ili vise uspijeha sa problemima koji su samo nama znani i na publiku se nisu manifestovali. i gdje god smo zavirili imali smo mnogo vecu podrsku kako po pitanju finansija, prostora i svega drugog nego u Beogradu, gdje sve ima svoju cijenu, i gdje je sve mnogo teze zavrsiti. Jeste opstrukcija izvrsnih organa prema organizatorima iz Beograda pogotovo u unutrasnjosti velika, ali se oni lako dovedu u red, bitan je odziv samog vrha, vlasti, spoznora, i drugih. pojedinacni slucajevi opstrukcije se zacas rijese, na ne mogu reci obostrano zadovoljstvo hehe..

Uglavnom da ne ispadne da se hvalimo ili nesto slicno, jer nije to poenta, rekosmo da je zalaganje organizatora jedna od najbitnijih stavki i ne znam kakva da je vukojebina u pitanju mislim da nalazenje sponzora koji bi recimo izlagali standove nije problem a moze da pokrije organizaciju.Ali sponzorima s mora omoguciti naravno nesto vis od onoga da oni eto bleje tu, ili da im opljackaju standove u toku noci isl..

Sto se tice cifre od 6000 e koliko je navedeno zaista mislim da je cifra koja bi omogucila organizaciju koja je i vise nego savrsenstvo, i o organizaciji u koju je utroseno 6000 e bi se pricalo nadugo i nasiroko.E sad ako mora da se zakupi i prostor, i sve da se plati u punoj cijeni, moze da se potrosi i preko 40 000e koliko kosta recimo manifestacija ranga 2-dnevnih trka na 402 metra na aerodromu Batajnica

Sto se tice klubova i slicnih odnosa,kod nas je recimo zbog malo drugacijeg sistema i sistem naplate drugaciji ali sve se to svodi na isto. Uvijek je pravilo da klubovi besplatno dobijaju prostor za svoje automobile i standove koji su neprofitnog karaktera(malo bi bilo glupo da neko kao klub otvori rostilj i prodaje pljeskavice i sl) i obicno dobijaju odredjenu povrsinu za to, sto se razlikuje od situacije do situacije, i zavisi iskljucivo od raspolozivog prostora. ulazak za pripadnike klubova je po pravilu besplatan sa odredjenim brojem pratilaca sto je obicno vozac i suvozac. Sto se tice takmicenja kotizacija se naplacuje svima, bili to klubovi ili ne, za sve vazi isto pravilo stim da prijavljeni takmicari koji placaju kotizaciju, a nisu clanovi klubova takodje imaju besplatan ulaz za vozaca i suvozaca.sav prihod od kotizacije ide za nagrade+nagrade sponzora koji obicno daju neke cd uredjaje, zvucnike, majice, kackete i sl. e sad zavisno od trajanja, situacije i mogucnosti, obezbjedjuju se kuponi za hranu i pice i tu se gleda uvijek da se ispostuju takmicari i klubovi. hrana i pice se najlakse rjesavaju kroz angazovanje ugostitelja koji rade u toku manifestacije, tako da im se postavi uslov da obezbijede toliko i toliko obroka i to je to. nista nije na teretu organizatora, ali se naravno ogranicava cijena koju moze taj ugostitelj da plasira kako ne bi doslo do zloupotreba i perutanja posjetilaca i takmicara. za takmicare i neke posjetioce koji dolaze od preko se naravno obezbjedjuje adekvatan smjestaj i gomila drugih pogodnosti u domenu mogucnosti.

uglavnom publika kao publika placa ulaz, ili ne, zavisno takodje od situacije i sponzora, ako sponzori mogu da pokriju troskove, ulaz se ne naplacuje, ako ne mogu onda on ide do 200 dinara ali za te pare publika dobija mogucnost cjelodnevnog provoda sa gogo igracicama, dobrom muzikom, atraktivnim automobilima, i sad takmicenjima tipa drift, drag i sl, zavisno od vrste same manifestacije.

motoskupovi su malo specificni po samoj organizaciji jer iskreno preko dana su to hajde da kazemo skupovi koji lice na nesto, ali navece i preko noci zaista predstavljaju dosta strasan prizor, nije to praksa, ali je u vecini slucajeva koje sam ja vidio i iz iskustva ljudi sa kojima sam pricao pomalo turobno. obicno je organizacija ta koja je nemocna da obuzda pojedince koji pod dejstvom alkohola ili vec nekih halucinogenih sredstava pocnu da prave sranja, divljaju sa motorima, u masi pokusavaju da pokazu ono sto misle da mogu ili vec nesto drugo.

ruku na srce, mnogi ce se naci uvrijedjenima zbog ovoga, ali budimo realni, pogledajmo oko sebe i recimo sami sebi da se to ne desava.

da nije takvog rejtinga koji u narodu imaju motoskupovi i posjeta bi bila daleko veca, mislim na posjetu posjetilaca koji nisu bajkeri. Ljudima zaista nije puno recimo 200 dianra za ulaz ako ce taj dan da se provedu fino, malo zadju u svijet moticiklizma, vide svasta i dozive jedno lijepo iskustvo. ali realno sad recimo u sremskoj mitrovici sam pricao sa ljudima po gradu o motoskupu i konstatacija vecine je bila, ma sta da idem tamo da vidim kako se ludaci zalivaju pivom i valjaju po zemlji,,,,to nisu moje rijeci, to su rijeci onih koji mogu da budu potencijalni posjetioci i oni koji bi mogli da omoguce da za one koji cine taj svijet-bajkeri bar boravak, ulazak i hrana budu besplatni.

Ovakvim sistemom se samo problemi koji postoje guraju pod tepih, nista se ne radi na promovisanju motociklizma i svim njegovim dobrim stranama, daje se los promjer i posjetiocima koji realno dodju u veoma malom broju, i to obicno rokeri da slusaju muziku i popiju koje pice za sitne pare, samim bajkerima se naplacuje vecina "usluge" odnosno tereta same organizacije i tako se to provlaci. Mislim da nikom ko se uputi kao sto rekose na put od par stotina km tih 400 ili 500 dinara ne predstavlja neki poseban namet, jer su u samom startu potrosili mnogo vise, ali mislim da bi se sve to uz bolju organizaciju i vece angazovanje organizatora moglo dovvesti namnogo visi nivo.

Bolje organizacije uz vece angazovanje ljudi, zasigurno bi odvojile zito od kukolja i sve prekobroje sitne organizatore bi ocistilo, i ne bi se desavalo da se isti vikend desavaju dogadjaji na 3 ili 4 mjesta.

muzika koliko sam uspio da primijetim je uvijek i iskljicivo neka alretnativa, rok i sl, moguce je, ali ja nisam nigdje vidio nekod DJ-a da pusta muziku, i samim tim se namece jedan sistem koji ima dosta ogranicenu populaciju bez mogucnosti prosirenja, recimo da se smjenjuje vse vrsta muzike ili da se postave dvije manje bine mnogo veci broj populacije bi mogao da nadje ono sto ga zanima, jer recimo peter petrovic voli motore ali ne voli rok muziku i on nece sigurno otici tamo gdje grme tambure i mlataraju glavama neki kosjaneri iz grupe "poplavljena semberija i mi kao posledica cunamija" vristeci u mikrofon. Mora se naci neki kompromis kako god.

to bi bilo onako ukratko kako mislim da bi trebalo da se radi, e sad na svakome je da ima svoj sud o ovome, i koliko sam primijetio malo ko se dublje upusta u samu sustinu organizacije manifestacije, ide se po nekom kliseu, zakupi sta treba, pokosi proslogodisnju poljanu, okaci tablu i to je to....

dokle god je tako bice i sa manifestacijama isto. e sad nekom se to svidja, nekom ne, i svako ima pravo da radi sta mu je volja, dobro oni kazu, kome se ne svidja ne mora da dolazi,,,,tako i jeste...svako ima pravo da pokaze sta zna i moze i oni koji to rade dobro imace dobru pojecenost, oni koji to rade manje dobro, odnosno dobro za manji broj ljudi imace manju posjecenost i to je to....

naravno poenta ovog nije pridika nikom vec samo jedno malo kriticko sagledavanj stvari sa moje tacke gledista, nikog ne prozivam niti sebe izdizem, samo kazem kako ja to vidim, i ogradjujem se od bilo kakvog pokusaja opstrukcije bilo koga ili bilo cega, svi vi meni zivi bili 100 godina i u zdravlju veselju druzili se. Sve ovo dodje i prodje, lijepe uspomene ostaju, ruzne nestaju

svaka cast za post,dosta sam pisao na ovu temu ali jednostavno vise ne zelim jer ocito da nitko ne razumije ili ne zeli da razumije.

uglavnom se javljaju oni koji nisu organizatori nekog moto susreta i prave se pametni kao da sve znaju a cim progovore jasno se vidi koliko su u tome.

za organizaciju jednog dobrog moto susreta je potrebno puno vremena,zivaca,volje,ljubavi i ono sto je najvaznije stila.

nisam za to da svako selo radi moto susret jer zbog toga moto susreti i izgledaju tako kako izgledaju.uvijek ima standardno odlicnih susreta u koje je ulozeno sve to sto sam nabrojao i na takve susrete treba otici.

sto se naplate ulaza na susret tice dovoljno sam puta vec rekao da nisam za to i ne dolazim na takve susrete.

ne zato jer mi je stalo za te sitne pare nego zato sto se izgleda vise cijeni pjesak nego motorista zbog kojeg se taj susret u biti i treba raditi.

za bendove koji sviraju me skroz zaboli ona stvar jer nisam dosao da ih slusam nego da se zajebavam sa prijateljima motoristima.sto se mene tice moze svirati tko god zeli.

skupi bendovi su ti koji se zovu da bi se privukla publika koja uglavnom nisu motoristi i za koje se trosi ogroman novac a na kraju su oni povlasteniji od nas.

takodjer ima i klubova koji itekako svoje voznje financiraju od motosusreta i nitko mi ne moze reci da to nije istina.

nemam nista ni protiv toga ali ni na takve susrete nejdem

svatko cijeni dobar moto susret,dobar klub,humanost i covjecnost i to se prepoznaje.

danas se svako okupljanje motorista zove moto susret a od moto susreta nema ni slova.

tko nije sposoban da napravi susret kako treba neka ga ni ne radi,jako jednostavno.

ne mozes u cetvrtak zabiti dva kolca ,kupiti kamion piva, to prodati i ti si kao organizirao moto susret.

dok ce tako izgledati moto susreti nikada ni nece biti sponzora ,podrske od grada,opcine itd.

a sada za sve one koji se napusavaju rijecima ako ti je stalo za par dinara budi kuci...

gospodo,uopce mi nije stalo stalo zbog tih par dinara jer godisnje mene kosta odrzavanje motora,putovanje,spavanje,zajebancije na motoru oko 5-7000€,ovisno o kilometrazi koju napravim nego mi je pun kurac da se na moto susretu tretira isto pjesak i motorista.

jest cu sta mi se jede,pit cu sta mi se pije,kupit cu majicu kakvu zelim i dali zelim,na tome se nikada ne stedi ali postedite me toga "dobar dan-daj pare"

gdje god je bila stavljena kutija za dobrovoljni prilog,nikada nisam prosao kraj nje a da nisam ubacio i duplo vise od tog ulaza,stvar je samo napraviti nesto civilizirano i to unovciti na fin nacin sa stilom.

I jos nesto sto se tice cijene piva...da ne trazim sada tko je rekao kod nas je pivo 1 euro,kod vas 2 eura.

cijena piva je razmjerna standardu nase drzave i vase pa ako se to ne razumije onda nemamo o cemu pricati

• , 1322 postova

Kako to da Umag moze da ima stravican broj ljudi koji predju 700-800km i posla toga celu godinu dana prica kako mu je bilo super...niko mu nije trazio 5E za ulaz amogo je da jede i pije sta je hteo al za svoje pare i ljuto i slano i slatko.....da spava za male pare.

Umag je sam po sebi atrakcija i centar turizma i skup ima malo drukčiji koncept organizacije.

Umag je obicno SELO od 12000 stanovnika.

Stvar je u tome sto se taj susret radi u humanitarnim namjerama pa i sponzori to prepoznaju a sama organizacija tog moto susreta se pocinje raditi nekoliko mjeseci prije samog pocetka susreta.

Inace,ulaz za motoriste se ne naplacuje na niti jednom moto susretu u Hrvatskoj osim u Slavonskom Brodu ako se i tamo nije u medjuvremenu to ukinulo

isto tako se ulaz ne placa ni u Sloveniji

• NW, 2593 postova
  • Motocikl: R 1200 GS

Саша, мoжеш ли нам онда рећи, бар приближно цене пића на тим скуповима?

• U prolazu, 6 postova

Situacija u Srbiji je takva da od zarade pica nemozes praviti moto susret jer na 100 din imas 50 cisto .1000piva puta 50 din to je samo 50000dinara koliko kosta jedan bend.Sasa kaze njega zabole pajser, za muziku,a ja volim uvece da slusam muziku kao i svi moji drugovi bez obzira na to da sam gledao koncerte puno velikih svetskih grupa.Povecas li cenu pica ,pola njih ce da ode do prve prodavnice da se snabde tamo.U Sloveniji zadnji skup gde sam bio inace najveci,cena bona je bila 70 eurocenti.3 bona je bilo pivo ,9bona pasulj,i u Hrvatskoj je 2evra pice na susretima eventualno 12kuna a troskovi organizacije skupa su isti kao kod nas.Da ne zaboravim u Madjarskoj,Slovackoj,Rumuniji je upad 10 do 15 eura i nista ne dobijes.Tako treba to malo drugacije gledati,ili cemo da susreti budu da na nesto lice,ili tipa na prikolici cepa jedna grupa dok izdrze,a ispod vojnickog satora ekipa stara cepa pivo i na tenane pricaju motorizovane bajke.Inace sam protiv da pesaci ne placaju upad ili da placaju manje od bajkera .A Umag,Pula su na moru pa je to druga prica,nece me valjda neko ubediti da mi u vojvodini imamo iste predizpozicije,nisam bas siguran da Pancevo ili Kikindu poseti godisnje tolko turista kao pomenute gradove u istri.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: Nekad: BMW R50/5, Suzuki GSX 750 Inazuma; Yamaha xt 660 r; TDM 850; BMW R 1100 RT; sada: nemam.

@ osullivan Interesuje me kolika je bila cena ulaza za pesake na tim skupovima koje si nabrojao?

Jer to je tema razlika u ceni, a ne sama cena ulaznice.

Inace i ja sam da se cena izjednaci. To sto pesaci ne postavljaju sator je njihova stvar, niko im ne brani.

I bajkeri iz tog mesta ili okoline ne postavljaju satore uvek, a placaju ulaz kao ostali... Da ne duzim...

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Diskriminacija po pitanju pesaka i motorista ce kod nas u Srbiji uvek postojati... Uvek ce biti susreta gde je organizacija bolja, a bice i onih gde je organizacija losija. Primetio sam da obicno kad je organizacija losija, upad (tj. cena ulaznice) bude veca, a klubovi koji organizuju extra susret i ne naplacuju upad na skup... Ne znam da liste primetili, ali od ove godine se pocela praviti diskriminacija i po pitanju motora na moto skupovima... U principu, ako nemas masinu iznad 100 kubika nije ti mesto na moto susretu... To je po meni apsurdno iz razloga sto sam ja prosle 2 godine obisao skoro sve susrete u Vojvodini (a i malo sire) na svom tadasnjem Tomosu (APN) i svi su se cudilii cenili cinjenicu da sam bio u stanju da prevalim preko 100 kilometara da bi prisustvovao skupu i da bi se druzio sa kolegama i drugarima, a danas se to ne ceni da neko dodje na skup prevalivsi tolike kilometre, nego te jos ni ne puste na moto susret... Mislim da je taj problem malo ozbiljniji nego ovaj sa naplacivanjem ulaza...

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: Nekad: BMW R50/5, Suzuki GSX 750 Inazuma; Yamaha xt 660 r; TDM 850; BMW R 1100 RT; sada: nemam.

@ thepainkiller E jbg, kad

Vidis da nisi dobrodosao. Mislim, taj apn sigurno ne vredi vise od 1500e?! To sto su tebi trebala veca 00, od ovih na vecim i novijim masinama, da sednes na taj motor i odes 100km se ne racuna. Ne mozes da dizes na zadnji, ne mozes da pucas, tesko da ces da pokupis napucanu klinku... Mislim ako ne mozes sve ovo zasto uopste vozis motor?!

Ustvari, ne vozis jer ne mozes da udjes na moto-skup!

P.S. I pre nego neko pocne da mi pametuje, ovo je bila ironija i mislim da je sramota gledati ko sta vozi i na osnovu toga pustati na skup. Sta ce onda pesaci tu? To sto neko ima motor od 1000+ ccm ga ne cini bajkerom, ima tu jos nekih sastojaka...

Pozdrav.

• Podržavam 3

• Ne silazi, 6308 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Da upravo to... I ja sam se zgrozio od te cinjenice... Lepo na ulazu pisalo: "Ulaz 300 dinara iznad 100 kubika"

'Ajd sad priznaj mirne savesti, ciji je to skup bio, gde i kada ?

Ako hoces... Moze i na PP, info treba meni licno pa ja i trazim, da se ne zajebuckam neki put, mozda su povisili granicu za kubikazu :staa:

Inace, poznajem podosta osoba (musko, zensko) koji obilaze dobar deo moto-skupova po srbiji, manje-vise redovno, na <100ccm

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Nije mi problem reci javno jer sam jako razocaran tom cinjenicom... Susret je bio u Odzacima sad pre 2 nedelje... I oni (organizatori tog skupa) se pravdaju sa tim da su proslih godina ti isti "mali" motori pravili problema u kampu (tipa, jurcali okolo, rusili motore...) pa zato ove godine ih nisu pustali. Dobro, mozda i jesu ali zar u to ime zabraniti svim tim ljudima koji voze apence, skutere, ili neki drugi motor ispod 100 kubika, da udju u kamp i da budu na tom skupu i da se druze...? Zar nije bilo jednostavnije postaviti 2-3 coveka da odrzavaju red u kampu (ako je to vec toliki problem) pa da svi udju ko ljudi...? Inace, licno sam bio prisutan kad su cetvorica momaka dosla na apencima iz Subotice u Odzake (a to je preko 100 kilometara) i oni na ulazu ih ladno nisu pustili da udju. Navodno fora- ostavite motor ispred pa udjite... Dajte molim vas... Da dodjem na moto skup i da ostavim motor ispred??? Pa gde to ima...

• Podržavam 3

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja