Jump to content

Moto Zajednica

Flip up ili klasična kaciga?

Recommended Posts

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Čini mi se da su flip up kacige manje bezbedne od klasičnih iako navodno štite i lice, bradu. Naime, danas sam probao jedan flip up model, košta nešto više od 13000 i ovaj deo koji se podiže deluje dosta slabo, čini mi se da bih rukom mogao da ga polomim bez problema. Dakle, pitanje je, da li sam u pravu da su klasične kacige bezbednije, odnosno nezamenljive? Hteo bih da čujem mišljenje iskusnih, pre nego se odlučim za kupovinu. Trenutno vozim lagano po gradu i koristim neku jet kacigu koju sam platio 3700, ali hoću da kupim i ozbiljnu kacigu za putovanja, poželjno sa anti fog karakteristikom. Ne bi bilo loše da neko preporuči konkretan model, kao i mesto gde se može kupiti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 33 postova

Imao sam isti problem, sta kupiti. Sacekao da zapalim na zapad i otisao u Luis u Becu. Uhvatio za ruku prodavca i maltretirao ga dva sata.

Evo sta mi je rekao.

ARAI, SHOEI, SCHUBERTH... tim redosledom, na moje Jao sto je ova Flip up lepa (i ako je bila skupa) samo je odmahnuo glavom i rekao da su te flip up kacige pune plasticnih delova koji sluze da podignes vec znas sta i da kad udaras bradom to sve popuca i nabija u bradu. SHOEI ima foru da nemagli kao mali plasticni ili ti gumasti vizir koji nakacis na obican vizir i uopste nemagli dobijas ga sa kacigom. ima isto cudan nacin vezivanja nema kopce nego provlacis kajs kroz alkice brzo se naviknes. Jako je vazno da probas kaciku neke koje su mi se svidele nisu mi odgovarale i ako su imali sve brojeve. Treba probati razne modele i razne velicine i uzeti onu koja ti je udobna i sto laksa.

U svakom slucaju kolko para tolko i muzike!

• Zainteresovan, 593 postova

Imao sam isti problem, sta kupiti. Sacekao da zapalim na zapad i otisao u Luis u Becu. Uhvatio za ruku prodavca i maltretirao ga dva sata.

Evo sta mi je rekao.

ARAI, SHOEI, SCHUBERTH... tim redosledom,

E lepo ti je rekao  ;) . Bas tim redom i treba da se kupuju kacige. Sve ostalo je krs (ukljucujuci i moju Nolan N101  :-[ ). Zvizdi, bucna ima 100 kila, i JEDINA joj je prednost sto na pumpi mogu da je dignem  kad ''zevam'' u rupu od rezervoara. Nekako sam 99% siguran da bi je (ne daj Boze) jaci udarac u bradu izlomio.

Samo integralka neke od ove tri marke. Bezbednost na prvom mestu....

• Svrati ponekad, 419 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19

Ne slazem se sa time "samo integralka".

Schuberth ima odlicne flip-up kacige koje pola evrope koristi. Ne verujem da bi tako bilo da su lose.

Dosta ljudi vozi BMW-ovu flip-up kao i shoei multitech.

Ne bi se slozio da flip-up kacige nisu bezbedne jer u suprotnom ne bi mogle da se proizvode i ne bi prosle testove.

Sto se tice tog "direktnog udarca u bradu", koji je procenat padova direktno na bradu ??

Obicno je to "parce plastike" koje cini klapnu toliko ojacano da dobro stiti bradu.

Naravno treba uzeti u obzir da su dobre flip-up kacige nisu 100-150e kao sto vazi i za integralke.

Ipak to cuva glavu.

Pozdrav

• Drug član, 1137 postova

probao sam obe,  flip up dosta bucnija, i zuji... malo teza... sve to zbog pokretnih delova i mehanizma...

integralna vise odgovara, manje glava izgleda u njoj, deluje cvrsce i stabilnije, nema delova koji mogu da se pokvare...

(ako te neko iznervira hvataj int. za bradu i udri nema brige dal ce puci :) )

nisam primetio razliku u temperaturi (tj ako se flip otvori da je niza temp) isto kao i otvoriti vizir na int.

niza cena za int. kacigu (istog kvaliteta)

moj glas ide za integralku

• Super heavyweight, 641 postova
  • Motocikl: BMW F700 GS

Ja sam skoro kupio Nolan N60 integralku, i odlichna je , inache ne volim bash flip up modele , nekako su mi komplikovani.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja