Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki Burgman Fuel-Cell Scooter

Recommended Posts

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Burgman je postao prvi skuter na gorive ćelije koji je dobio sve neophodne sertifikate za korišćenje u Evropskoj Uniji. Kao pogon, ovaj skuter koristi vodonik, a jedini sastojak izduvnog gasa je vodena para.

Suzuki-fuel-cell-scooter.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Meni su vrlo zanimljivi skuteri na alternativne pogone, mada mislim da ovakav sa pogonom vodonik nije predviđen za naše tržište. Možda se pojavi neka jeftinija verzija Vectrixa, to bi bilo odlično za gradsku vožnju.

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Kymco super 8 125

Vozila na vodonik se prodaju samo na teritoriji SAD i to samo u Kaliforniji. Hinda insight valjda. Automobil. U serijskoj proizvodnji je već više od decenije.

Ne vredi da se prodaju bilo gde drugde jer jednostavno nema pumpi za točenje vodonika. Inače je odlična stvar i mislim da su sve ove električne zezalice od automobila i motora samo prelaz do vožnje na vodonik tj. opet struju, al' bez štekera.

• Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive

Keke , Honda Insight je tacno , u prodaji vec desetak ili vise godina , ali to je elektricni auto i ne proizvodi se vise . Ima ga i u drugim krajevima , van Kalifornije , ali verovatno ne bas kod nas ..

Honda ima drugi model koji je ili dosao ili treba da dode ( ne pratim to 100 posto ) u Kaliforniju , izkljucivo na vodonik , neznam sad sa vrh glave kako se zove

Ta Honda , na vodonik dolazi samo u Kaliforniju , jer nemozes ko Insight da ga punis kod kuce , u garazi , sto su ljudi radili

E sad da se vratimo na Suzukija , negde sam procitao da ce da se pojavi na trzistu Evrope ne ranije od 2013 ili 2014 , a do tad ce , znam za Englesku , biti i dovoljno pumpi da ga napunis

Za sad jih ima nekoliko u Engleskoj , ali to ce ubrzo da krene ... ( pumpi mislim ... )

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Kymco super 8 125

U pitanju je Honda Clarity, izvinjavam se. Ostalo iz teksta stve ostaje, u serijskoj proizvodnji i prodaji u Kaliforniji je već godinama. Ali samo zato što tamo ima nekoliko benzinskih pumpi.

http://www.youtube.com/watch?v=4AUurBnLbJw

A kad se krene sa pumpama, biće i motora i automobila na vodonik tj. struju i hibrida, jer sadašnji električni skuteri i automobili imaju veliku falinku kada su u pitanju putovanja, pa silna punjenja, pa problemi sa hladnoćom, nemanjem garaže... Mnogo toga.

Vodonik/struja varijanta je odlična.

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Zanimalo me je kako se industrijski proizvodi vodonik (jer džaba priča o manjem zagađenju, ako pri proizvodnji fabrika sagoreva neko drugo gorivo i tako zagađuje), i našao sam sledeće.

Trenutno, vodonik se proizvodi iz prirodnog gasa (dakle, tržišno gledano - ista situacija kao sa postojećim gorivom), ili elektrolizom (koristi se puno struje da se dobije iz vode). Cela priča sa vodonikom mi zvuči kao nešto što bi potencirale velike korporacije i industrije: i dalje trošimo fosilno gorivo, isti sistem distribucije, iste mogućnosti za veliki profit i malverzacije (uz doduše mnogo manje zagađivanja prirode).

Struja je, sa druge strane, potpuno druga priča. Može da se dobija na puno načina, od kojih su neki veoma čisti (kretanjem vode, solarnom energijom, energijom vetra). Ne postoji klasičan sistem distribucije, već vozila mogu da se dopunjavaju i na kućnom priključku. Mislim da velike korporacije ne vide profit ovde, pa se razvoj ove tehnologije na potencija. Da nije tako, odavno bi smo imali efikasna električna vozila...

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Koliko sam gledao naučne emisije, ideja je da se popločaju pustinje solarnim panelima koji bi davali struju za elektrolizu.

CVR-sol_hydrogen_diagram.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja