Jump to content

Moto Zajednica

McCoi - sistem za dinamicko podmazivanje lanca

Recommended Posts

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Tako je.. i jos na nekim starijim motorima sam cuo za samopodmazivanje.. :takoje:

Sprej sam ukinuo zbog suvise ulepljenosti i moranje ciscenja..

Posle poslednjih intervencija na mom skotu.. (stavljanje deblje bakarne cevcice i boljih creva/slavina) konacno podmazuje kako treba.. ali sa jedne strane..

i pored svih rezima voznji, on ostaje suv..

e sad, dve cevcice su lakse za sjebati negde na off-u.. ali necu vise dirati.. nemam zivaca..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1826 postova

...Ne znam da li sam ranije napomenuo, ali sam ja, zbog bojazni od fals vazduha, sve spojeve zadihtovao, raslja je hardletovana a igle su navucene pa nasute sa lepkom (krajevi medicinskih igala su kosne plastike, pa kad se navuku na cevcicu ostane taman mesta da se lepo zaliju). Dovodno crevo na pumpu je samo navuceno jer tesno nailazi, odvodno takodje, a dovod na raslju je navucen oko 30mm na cev i pritegnut vezicama. Nigde nije bilo fals vazduha, cak i prilikom punjenja instalacije (koje je obavila pumpa) se jasno video "kraj" ulja kako napreduje i potiskuje vazduh.

Ja sam bio jos paranoicniji, pa sam sve spojeve i grananja na rasljama pored lepljenja, unakrsno stezao veoma jakim tankim koncem koji je bio natapan lepkom tako da su spojevi bespotrebno dobro zadihtovani. Sve je lepo upredeno i utegnuto. Na nekim mestima sam radi ucvrscivanja dodatno koristio i termobuzir, pa ponovo ulepljen konac. Dovodno crevo fi4 ima debelo crevo preko, koje ga dodatno ojacava jer ono nosi samu pumpu. Ma, sve je dobro osigurano i prilicno sam zadovoljan svime, osim dvostrukom mazalicom. Savrseno sam siguran da vazduh ulazi tamo gde mu je najlakse - na otvoru jedne od igala.

Pro Oilerova cevka koju sam sinoc montirao ide sve do samog rasljanja na dve kapilare pa ocekujem da ako ponovo dodje do curenja bude samo toliko ulja koliko stane u jednu od igala. Kad pumpa krene da radi brzo ce popuniti ovu praznu iglu. Do sada je ova cev pre grananja bila suvise velikog precnika (oko 5mm)i delovala je kao "buffer" koji se ispuni vazduhom, pa je pumpa morala da prvo da nadoknadi izgubljeno ulje, pre nego pocne da podmazuje, sto nije dobro jer lanac na kracim relacijama ne bude podmazivan. Morao sam uvek da prebacim u "Cross rezim" kako bi vazduh sto pre isterao napolje.

Nije lepo vaditi iz konteksta :lol:

...Ne znam da li sam ranije napomenuo, ali sam JA bio jos paranoicniji,

cevka koju sam sinoc montirao.. bila suvise velikog precnika i delovala je kao da podmazuje, sto nije dobro. Morao sam sto pre isterati napolje.

:nanana:

nadam se da ti je sad dobro? :jee:

:moto3:

Nego MZ.. ljuta masina ima lanac, ali i plasticni stitnik.. koji ga cuva od prljanja, a maltene je dovoljno jednom godisnje ugurati tovatnu mast :stabre:

:Joska:

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Centralni stender ima svoje grame, cijenu, a i smanji ground clearance. LM, na transalpu nebi nista smetao.

Jesi razmislio o pro-oilerovoj mazalici? Mogu ja (kao vlasnik) da ti narucim po onoj jeftinijoj tarifi. ;)

• Ne silazi, 6320 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

:moto3:

Nego MZ.. ljuta masina ima lanac, ali i plasticni stitnik.. koji ga cuva od prljanja, a maltene je dovoljno jednom godisnje ugurati tovatnu mast :stabre:

:Joska:

Jawa/Cz takodje (lim+guma), samo njoj to lepse stoji :hej:

Ovako... nakon 500tinak km od zamene cevcice, sistem radi OK, tj. citavom duzinom cevcice ima ulja. E sad, kakva je situacija u ovom "neprovidnom" delu ne znam, ali kako je zapremina raslji relativno mala, pa ulje i ako iscuri, brzo ce se ispuniti prazan prostor. Primetio sam samo jednom malu mrlju pored lancanika, ali moguce je da je pumpa strcnula bas u momentu uparkiravanja.

Inace, jos uvek mi je mazalica na poziciji 1 tj. na najjacem podmazivanju. Stitnik lancanika je prilicno masan i to citavih 30tak mm od kraja gornje spoljne strane! Znaci, ipak treba malo prorediti podmazivanje. Guma nije zamascena, sto je super, ali zato felna jeste. Malo mi je cudno, ali izgleda da se nekako fine kapljice ulja rasprse i lakse dospeju na felnu nego na gumu. Da budem iskren malo mi je zao da smanjujem podmazivanje, ali cu morati. Jbg. lanac ce uvek izgledati manje podmazan od okolnog prostora.

Na poslednjoj turi sam primetio da me izgleda zeza reed senzor. Koristim senzor koji je od renije montiran na motoru, originalno od Sigma brzinometra. Mozda je i brzinometar pobrljavio jer ne prikazuje valjano brzinu. Ukoliko je ipak reed krivac, prelazim na hall senzor, sigurno je pouzdaniji jer nema pokretnih delova. Provericu ovih dana pa javljam sta sam uradio.

Jesi razmislio o pro-oilerovoj mazalici? Mogu ja (kao vlasnik) da ti narucim po onoj jeftinijoj tarifi. ;)

Jesam, ali mi 15 EUR bilo puno za parce plastike. Posto je ti dobijas?

Nesto si ti pogresio. Ja sam crevo porucio po ceni sa sajta i kostalo me 3.50€ sa ukljucenom postarinom, a za 15€ mogu da porucim mazalicu, i to ne vazi samo za vlasnike Pro Oiler sistema, vec je u pitanju regularna cena. Znaci da bi oboje kostalo 18.5€ sa ukljucenom postarinom, a ne 40€ kako kazes. Cak ne postoji nijedan artikal sa tom cenom. Pogledaj: http://www.pro-oiler...-parts.html?p=1

U svakom slucaju hvala.

Ovaj shop im je novi (nisam prije vidio). Ja sam gledao na pro-oiler.com, pa na shop. Tamo pise 15 za vlasnike i 40 za nevlasnike.

LM, kako god, 15 je najjeftinije, a bar pola od toga je postarina, pa i nije tako skupo.

Plus sto bi trebao naruciti i onaj "bracket" (8 eura), da prikacis mazalicu ko co'ek i imas mogucnost pomjeranja / stelanja kad ti se izduzi lanac.

8€ bracket, 15€ mazalica, 3.5€ crevo... sta jos? I dodje ja na kraju do kompletnog Pro Oilera. :)

Realno, crevo nisam mogao lako da nabavim i 3.5€ je OK cena, sve ostalo je bespotrebno bacanje para. Jedna od prednosti McCoi sistema je niska cena, pogotovo ako sam nabavljas delove, tako da ovi dodaci nisu bas pozeljan dodatak i procentualno bi nosili prevelik deo ukupne cene. Zadrzacu se na uradi sam varijanti. ;)

Mnogo bre komplikovano.. ostacu do daljnjeg na mom sistemu probrljokapljera..

Turena je deblja bakarna cev od frizidera.. malo bolja slavina i malo bolje crevce.. i sad radi..

jedino sto druga strana lanca nije bas namazana.. ali, ne diram vise nista.. 8)

p.s. toliko je tvrda i jaka ta bakarna cevcica.. da trpi grane na offu i uopste ekstremni rezim voznje.. jedino ju je vulkanizer zeznuo prilokom demontaze tocka.. ali ispravljeno i radi.. i ne ostavlja velike barice kao ranije..

a da ne idem na off.. vratio bih se momentalno spreju..

Mnogo bre komplikovano.. ostacu do daljnjeg na mom sistemu probrljokapljera..

Nije komplikovano. Upravo suprotno, samo kad se ustanovi sta i kako treba. Elektronika radi besprekorno od prvog dana, a ono sto moze da zeza, ima i tvoj probrljokapljer i McCoi.

Pumpa ili elektro ventil - ista stvar. Klema moze da spadne i sa jednog i sa drugog. ;) Creva, spojevi, kapaljka - jedna ili dve. Sve je to isto. Da sam se odlucio za jednostruku mazalicu, nebih imao nikakvih problema, ovako sam morao malo da se zajebavam, ali usput se nauci ponesto novo.

Sto se tice bakarnih cevi i off-roada. Ja sam tu pre za fleksibilne plasticne cevcice nego za bakar. Ove moje se saviju i vrate nazad. Bakar nije ni malo elastican i ako se silom savije, silom mora i da se vrati u prvobitni polozaj.

• Enduraš, 6507 postova
  • Motocikl: CRF300L

Nikad mi se nije desilo da nesto pomeri bakarnu kapalicu, a vozio sam tamo gde 90% vlasnika bilo kojih motora sem krosa nece da voze nikad - suma, blato, grane, pesak, recna korita itd. tako da ne brinete oko toga. Naravno mogucnost postoji, ali je zanemarlljiva, pa i ako se desi nekad da se iskrivi nije mi tesko da vratim kapalicu gde treba jednim pritiskom prsta.

U stvari, sad se setih, ja pozadi imam aluminijumsku vodjicu - stitnik zadnjeg lancanika, tako da je nemoguce da nesto pomeri kapalicu jer je stiti taj stitnik lancanika. Imas i ti to na transalpu od bele plastike, samo sto je mnogo uzi od mog na DRZ-u.

Promenio član aca-pn

Evo, malo - po malo, podmazivanje dolazi na svoje. Pozicija preklopnika je pomerena na 4. Ipak je ovo do sad bilo prebogato. Guma je bila oil free, ali mi je sve okolo bilo dosta masno. Morao sam malo jos da ga "zavrnem".

I alarm za rezervu je zavrsen. Plovku sam napokon dodao malo pameti. Ukoliko je ulje na rezervi u momentu davanju kontakta, alam se oglasi biperom 2 puta i dalje cuti. Evo kako izgleda...

5707742996_6edbcf97dc_z.jpg

Plocica je ubacena u tero buzir. Zice i otvor piezo bipera su okrenute ka dole, tako da ne moze voda da prodre gde ne treba.

Jedva sam stigao da ga namontiram pre kise, pa nema fotke montaze na motoru.

5707178485_efe4869c57.jpg

Namerno nisam dolio ulje neki dan kad sam ugradjivao alarm za rezervu kako bi sto pre testirao sistem u realnim uslovima. I eto, danas mi se rezerva oglasila! Sve radi kako treba. :) Ja prezadovoljan celim sistemom. Jedino nisam jos montirao senzor za kisu.. nekako mi ruzno izgledala plocica od pertinaksa, hocu da napravim novu od vitroplasta. Montircu je odmah ispod fara. Transalp ima lepu ravnu plastiku sa donje strane, idealnu za montazu "L" profila (nosaca senzora).

Ako me ovih dana uhvati kisa, sto je veoma moguce, ukljucicu cross rezim.

• Ne silazi, 6320 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Evo kako sam ja (iz nuzde na brzaka) napravio kapalicu.

Upotrebio sam dve zip-vezice, skratio ih i izmedju njih ugurao bakarnu zicu punog preseka. I sve to u crevo.

Zica ujedno razdvaja trakice i pravi kanalic za ulje i omogucava da se crevo isavija po potrebi nad lancem.

Kapalicu sam usmerio na sredinu, izmedju karika, da kaplje na valjcice.

Jos nisam stigao da temeljno testiram, juce me uhvatila kisa...

Podesio sam na jednu kap na minut, SAE 90 ulje

post-4059-0-03564200-1306156865_thumb.jpg

I? :)

Ja bas prodjoh ovih dana ponovo kroz pakao instalacije oJlera nakon 3 godine kardana, pa mi i ovo ispade u nekom searchu.

Kako se sve zavrsilo i kako se pokazao McCoi? Da li si rjesio te sitnice i kako?

Utisci?

:zdravo:

• Svrati ponekad, 252 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS

I Ja se ovih dana mucim sa Mc Coi-jem.Ostalo mi samo da resim mazalice pa u probu taman i vreme da se poboljsa...Jos sam u dilemi jedna ili dve mazalice.... :zdravo:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja