Jump to content

Moto Zajednica

Novi uslovi za "L" tablice

Recommended Posts

• I N S T R U K T O R, 1204 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Danas smo dobili nove uslove za podizanje i koriscenje "L" tablica za samoobuku vozaca "A" kategorije.

Elem, sad je "samoobuka" produzena na 25 dana.

Znaci "L" tablice podizete i koristite 25 dana i posle toga vracate i idete na polaganje. Normalno ako imate 24 godine.

E sad to sto ce da vas 10 dana duze obucavaju ( ::) ),to mareta malo vise i da platite, tako da je nova cena taksi za podizanje "L" tablica iznosi ukupno 11080,00 dinara (dve takse 10500,00 +580,00 dinara).

Ako nekome to znaci, mislim da je cena koriscenja "L" tablice po danu ostala nepromenjena ;) .

Sretno svima !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Tjah, ništa novo. Bar ne kod nas. Čim ima više kupaca, odma je cena viša. Kinezi bi verovatno rekli "ako ima milion kupaca više, smanjićemo cenu za 10% pa će ubrzo biti još dva miliona kupaca a tako ćemo dva miliona puta više zaraditi". Ali mi nismo Kinezi.

• Vlasnik sajta, 5359 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Danas smo dobili nove uslove za podizanje i koriscenje "L" tablica za samoobuku vozaca "A" kategorije.

Elem, sad je "samoobuka" produzena na 25 dana.

Znaci "L" tablice podizete i koristite 25 dana i posle toga vracate i idete na polaganje. Normalno ako imate 24 godine.

E sad to sto ce da vas 10 dana duze obucavaju ( ::) ),to mareta malo vise i da platite, tako da je nova cena taksi za podizanje "L" tablica iznosi ukupno 11080,00 dinara (dve takse 10500,00 +580,00 dinara).

Ako nekome to znaci, mislim da je cena koriscenja "L" tablice po danu ostala nepromenjena ;) .

Sretno svima !

I dalje 'samoobuka'... :lud:>:(

• Drug član, 1874 postova

Ma ne pricam o tome, ipak nismo dotle zagulili, nego kako neko ko ima ispod 24 godine sad polaze, posto u tekstu koji je Jasminko napisao stoji da L tablicu uzimaju samo kandidati koji imaju preko 24 godine

Isto nisam bas citao zakon ali da li na primer neko ko ima 21 godinu mora da vozi A1 2 godine pa tek onda A2 ili moze da vozi odmah A2 do svoje 24.?

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Isto nisam bas citao zakon ali da li na primer neko ko ima 21 godinu mora da vozi A1 2 godine pa tek onda A2 ili moze da vozi odmah A2 do svoje 24.?

Uslov za A je ili 24 godine, ili 2 godine posedovanje A2. Dakle ako do 21 nisi polozio za A2, onda A2 2 godine, pa imas A.

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

Ok to znaci da i pre te 24. mozes da vozis A2, a da li neko i preko 24. mora da prodje raj redosled A1-A2-A ili moze odmah na A bez ogranicenja?

Sa 24 polazes za A

Sa 18 polazes za A2 i posle 2 godine iskustva sa A2 polazes za A.

A1 polazes sa 16 godina... 1zdravo.gif

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Ok to znaci da i pre te 24. mozes da vozis A2, a da li neko i preko 24. mora da prodje raj redosled A1-A2-A ili moze odmah na A bez ogranicenja?

Najranije sto mozes da vozis motor od 37kw ili jaci je 20 godina, ukoliko si polozio sa 18 za A2 kategoriju i samim tim imas 2 godine iskustva.

Ukoliko do 24te nisi polagao za A kategoriju, dobijas odmah punu A kada navrsis 24 godine.

Za sada je sve ovako :

2 У складу са ступањем на снагу овог Правилника и у складу са Упутством које је доставио МУП

2.1 Сви кандидати који се упишу до 14 јануара, а не испуњавају старосни услов за добијање возачке дозволе или услов предходног возачког стажа моћи ће да се обучавају по старим правилима и да полажу испит, али неће моћи да добију возачку дозволу док не испуни један од тих услова.

2.2 После 14 јануара не могу да се уписују кандидати који не испуњавају ова два услова.

3 Сви кандидати који испуњавају ове услове моћи ће по старим правилима да врше обуку и положе возачки испит, све док се то не промени доношењем и почетком примене нових Правилника из ове области, а то значи на пример:

3.1 Кандидат који има 15 година полагаће тест ПСП и добиће нову возачку категорију М

3.2 Кандидат који има 16 година полагаће тест за ПСП и добиће нову возачку категорију АМ

3.3 Кандидат који има 16 година. а жели да полаже за Ф категорију то ће моћи да уради на стари начин за Ф категорију.

3.4 Кандидат који има 16 година, а жели да полаже за А категорију моћи ће то да уради по старом програму и начину за А категорију, али ће добити само нову возачку категорију А1 категорије

3.5 Кандидат који има 18 година, а жели да полаже за А категорију моћи ће то да уради по старом програму и начину за А категорију, али ће добити само нову возачку категорију А2 категорије

3.6 Кандидат који има 20 година, а жели да полаже за А категорију моћи ће то да уради по старом програму и начину за А категорију и добиће возачку дозволу А категорије ако је имао возачки стаж А2 категорије 2 године или ће чекати док не напуни 24 године живота.

3.7 Кандидати који имају 16 година моћи ће да обаве обуку за Б категорију и да за исту полажу све по старом програму када напуне 17 година и тада ће добити ПРОБНУ возачку дозволу.

3.8 Кандидати који први пут полажу за Б категорију ће увек добити ПРОБНУ дозволу

3.9 Кандидат који жели да полаже за Ц1 категорију мораће да има најмање 18 година живота и возачку дозволу Б категорије. Овде се не рачуна ПРОБНА дозвола.

3.10 Кандидат који жели да полаже за Ц категорију мораће да испуни услов да поседује возачку дозволу Б категорије и да напуни 21 годину живота.

3.11 Кандидат који жели да полаже за Д 1 категорију мораће да има 21 годину живота и Ц1 категорију најмање 2 године

3.12 Кандидат који жели да полаже за Д категорију мораће да има 24 године живота и Ц категорију најмање 2 године

Да поновимо, Програм обуке и полагања је по старим Правилима све док не ступе на снагу и не почну да се примењују нови Правилници, а то значи да важе и све скраћене обуке и сл.

• festina lente, 749 postova
  • Motocikl: XRV

Jasminko imam par pitanja:

Da li neko ko je po novom polozio recimo za A1 dobija sa godinama automatski A2 i A ili sve odvojeno treba da polaze ?

I da li neko ko je po starom zakonu polozio za A i dobio ogranicenje na 125ccm (koje je po starom automatski prestajalo da vazi sa navrsenih 18. godina) dobija punu A kategoriju sa navrsenih 18. ili sta se desava ?

• BJB Maxi Scooter Club, 6007 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Ne mogu da se ne osvrnem na ovu temu vezano za "samoobuku"...

Termin samoobuka po zakonu ne postoji !!!

L tablice se izdaju u slučaju kada želite da obuku za polaganje vršite na svom motociklu. Uslov je da

registracija tj tehnički pregled nije starija od 6 meseci. Podrazumeva se da kada idete sa L tablicom

u saobraćaj iza vas ide vozilo auto škole ( automobil ili motocikl ).

Ovo sve navodim samo iz jednog razloga: imao sam lično iskustvo sa L tablicama (moja supruga).

Prilikom učestvovanja u saobraćaju sa L tablicom imala je udes. Skretala je levo sa upaljenim

žmigavcom i na nju je naleteo Pick Up. Bila je policija i napravila uviđaj. Dobila je prijavu

sa napisanim sledećim: "vozeći bez odgovarajuće dozvole (ima B) učestvovala je u udesu koji nije izazvala..."

Ni pandur nije znao da mi objasni zašto piše prijavu. Reče mi da sudiji pokažem papir o izdavanju

L tablica. Sudija joj je naplatio 5000 dinara kaznu (po starom ZOBS-u najniža).

Kada sam pitao u SUP-u zašto izdaju L tablice koje uzgred rečeno koštaju 7700 din. kada se njihovim

korišćenjem plaća kazna, načelnica mi reče ono što gore napisah. Samoobuka ne postoji! Na šta bi

to ličilo kada bi svako kačio L tablicu na motor i 'ajd u saobraćaj. Izdavanje L tablice je samo

mogućnost obuke na svom motociklu uz prisustvo instruktora auto - škole ! Sasvim logično zar ne ?

Imao sam mogućnost da se dalje ćeram sa njima jer je meni lično uručena L tablica a dužni su da ih

uručuju isključivo auto školama koje ih zatim prosleđuju kandidatima. Nisam hteo ženi na šalteru

da pravim problem...

Dakle ljudi oprez sa samoobukom. Nemojte se iznenaditi da popijete debelu kaznu po novom ZOBS-u

misleći da ste regularan učesnik u saobraćaju... :zdravo:

• Svrati ponekad, 141 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 900 GT '20

Jasminko, reci mi da li sa A2 kategorijom moze da se vozi motocikl cija je snaga 37kw? Treba mi odgovor hitnooo! -.-

• ○○○○○○○○○○, 213 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600 Ф

od kad sam cuo za "samoobuku" time toliko samoukih vozaca na nas nacin, ne mogu da otmem utisku da je super sto nema i vise povredjenih ili poginulih u saobracaju ::):lud:

• Svrati po nekad, 360 postova
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

E mozda cu malo da smaram, ali me izvinite unapred. Kao sto sam rekao u temu za polaganje A kat. septembra planiram da direktno polazem za A2, znaci nemam A1, da li cu i dalje moci sad kad polozim da uzmem da vozim motor od 125cc dok ne napunim 18 god. u maju, ili cu morati da cekam. Je li se nesto menjalo po tom pitanju ili nije?

E mozda cu malo da smaram, ali me izvinite unapred. Kao sto sam rekao u temu za polaganje A kat. septembra planiram da direktno polazem za A2, znaci nemam A1, da li cu i dalje moci sad kad polozim da uzmem da vozim motor od 125cc dok ne napunim 18 god. u maju, ili cu morati da cekam. Je li se nesto menjalo po tom pitanju ili nije?

Teško će to tako da ide.

Da bi polagao za A2 moraš da imaš 18 godina.

Neke odgovore o uslovima za polaganje A,AM, A1, A2 i A kategorije možete da pročitate na http://autoskolavir.com/m-am-a1-a2-a.php

• Svrati po nekad, 360 postova
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

Ma znam ja da se A2 vazi za one sa +18god, ali su mi rekli u auto skoli preko put mene, doduse jos ne vrse polaganje za motor, da mogu da polazem sad pre nego sto se zakon izmeni (i cene),pa dok ne budem napunio 18 cu voziti sa A1, a kad budem napunio 18 posto cu nekoliko dana nakon punoletstva polagati za B preko srednje skole,rekli mi da kad idem da vadim za B da ce mi automatski o jedan trosak i upisati i A2.

Pa me interesuje da li je to izvodljivo kao sto mi to oni pricaju.

• Svrati ponekad, 145 postova
  • Motocikl: V-Stom 650 (C7)

pozdrav prijatelji,

interesuje me da li se ista menjalo ili tek treba da se menja po pitanju samoobuke i izdavanja L tablice.

Imam preko 30 godina, ali idalje bez vozacke za A kategoriju. Kakvi su uslovi i sta mi je ciniti?

Da li i dalje moze da se sve izvede bez autoskole, tj bez obuke u autoskoli?

Hvala!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja