Jump to content

Moto Zajednica

QM250 pregrejan motor

Recommended Posts

• U prolazu, 41 postova

Pozdrav svima,

zvao sam neki oglas za QM250 2008 god. prešao je 6000. dasa kaže da je motor u odličnom stanju ali mu se dešavalo da se leti pregreje na dužim putovanjima od dvestotinak kilometara. to se manifestuje tako što izgubi snagu u prvoj, drugoj ali sve ostalo je ok. nemam iskustva sa vazdušnim hlađenjem, ali znam da kad se auto pregreje velike su šanse da se izdeformisalo sve. Šta vi mislite, baktati se sa takvom ponudom ili....?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2265 postova

Da je opasno imao bi merac temperature ;) Vazduhom hladjene masine imaju veci opseg temperature i bolje je podnose. Pojava je donekle normalna i nije se nista izdeformisalo. Kada se to desi, stanes na pus/pis pauzu i nakon toga nastavis dalje.

Pretpostavljam da je na tom motoru samo potreban jedan "ozbiljniji" servis (ulje, ventili, karburatori), jer pregrevanje nije karakteristicno za njega ako je sve "pod konac".

• glavatar, 172 postova
  • Motocikl: gs500 '02

od toplote mu pobegla snaga u 3 poslednje brzine :D

ako lepo upali i lepo se cuje i kada ga provozas lepo ide, kupi, a liku spustis cenu MNOGO zato sto je pregrejan. i onda sve lepo udesis i sipnes mu kvalitetan zejtin koji ces da menjas cesto i nema frke.

ako zvekece i dimi i tesko pali i ne svidja ti se kako ide kada provozas, zaobidji, bio pregrejan ili ne.

prosto.

videh i jednog kineza kome se jedan cilindar usijao, dok je drugi bio hladan, pa evo srecno prducka.

bas me zanima sta ce ljudi reci, jer ja, ne da sam se ratosiljao tog imaginarnog straha od pregrevanja, vec sam sve uvereniji da je to nemoguce postici, sve sto moze je da srkne malo vise ulja kada se potera jako i toplo. zbog vecih tolerancija uslovljenih samom konstrukcijom, koja dovodi do manje efikasnosti u poredjenju sa vodom hladjenim agregatima. dok zauzvrat vazdusno hladjeni motocikli imaju vise "mesa".

sta znam, meni to deluje kao lik kome se zaglavila sajla gasa pa se utripovao lose.

ili je isao na duzi put 200km pod punim gasom u mestu dok mu je smesa siromasna i predpaljenje veliko sa uljem ispod minimuma.

• U prolazu, 41 postova

hvala na odgovorima.

otići ću da vidim, pa kom opanci kom obojci

kaže da je redovno servisiran na 4500. reko jel imas knjižicu, kaže da su mu zadržali papir, sa evidentiranim servisima, u servisu kad je istekla garancija.

traži 1100, a s obzirom da je nov 1500, nešto mi mnogo deluje. plus jos to "ubijanje cene"...kad mu spomenem 600e mislim da će meni obojcni :D

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Mnogo je 1100e jer svako vozilo maltene prepolovi cenu u prvih par godina koriscenja, a pogotovu kineski motorcikl bez servisne knjizice koji se pregrevao :stabre:

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 IE

Ukoliko je redovno mijenjano (kvalitetno) ulje,nemas razloga za brigu,oni se ne mogu pregrijati.To je normalno kod motora sa vazdusnim hladjenjem da gubi snagu kad se malo vise ugrije,ali to je sve.a sto se cijene tice,i ja mislim da je malo skupo,s obzirom da je novi 1500,kako kaze taj lik.ja sam imao kineza,salcano wolf 125 cc,platio ga 1000 e nov,posle pola godine sam ga prodao 500 e,jednostavno te trziste ubije :lol: srecna kupovina :takoje:

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Mogu vazdusare itekako da se pregreju. Samo im treba mnooogo. A posle toga uglavnom ne mozes da izbijes klip.

Tako da se taj sigurno nije pregrejao toliko da je agregat na umiranju.

• glavatar, 172 postova
  • Motocikl: gs500 '02

mislim da je prica sa 2t masinama malo drugacija, pre svega zbog nacina podmazivanja... u svakom slucaju tacne termicke karakteristike nekog agregata kao celline, pri raznim rezimima koriscenja prevazilazi moje, a uveren sam i velike vecine trenutnih intelektualnih kapaciteta ljudi prisutnih ovde. time se ogradjujem, jer mozda postoji neki ing masinstva genije prisutan na ovom forumu ili ce tek biti, inace mislim da niko ovde ne zna tacno sve, u tom nivou detalja.

jedino mogu da pretpostavim da u slucaju pregrevanja vazdusno hladjene masine, koja je predvidjena za ekstremno velike oscilacije temperatura u svom radnom opsegu. prvo dolazi do osetnog pada snage zbog povecanja zazora i gubitka kompresije. takav pregrejan motor ce ici osetno sporije u svim brzinama a ne samo prve 2 i promenice zvuk (verovatno zveckanje i lupkanje) pri cemu ce doci do ubrzanog trosenja i ostecivanja nalegajucih elemenata koji sada zvekecu jedni o druge, pucanje pojedinih elemenata moze da se javi kao posledica udarnih opterecenja pracenih veeeelikom potrosnjom ulja. dalje sve odlazi niz vodu i tesko je ista reci. ako se moto ugasi i pusti da ladne, moze da bude sve ok i da ide dalje secno malo potroseniji no normalnom vznjom, a moze i da pukne cilindar na pola, zbog fabricki prisutnog defekta u materijalu koji je pri ekstremnim rezimima rada usled koncentracije napona zbog velikih termalnih dilatacija doveo do prekoracenja cvrstoce materijala.

eto svasta moze da se desi.

opet se covek vrati na pocetak i jedino sto moze da zakljuci je da ukoliko motor radi lepo i cuje se lepo i ne dimi i vozi se lepo, onda je lep bez obzira na pregrevanje iako je malo potroseniji, i takav se odnese kuci i otkloni mu se uzrok pregrevanja (smesa i predpaljenje)

a ako zvecka kao mlinac za kafu i pusi se kao lula poslednjeg mohikanca, nece valja, sve i da nije pregrejan.

inace velik problem kod dvotaktnih motocikala je teznja vlasnika da stavljaju slabiju smesu tj. manje ulja u gorivo da im ne dime masine i da duze potraje svecica. dvotaktne masine trose ulje i moraju da dime, takve su. pri vecim temperaturama njihov neefikasan sistem podmazivanja ce brzo postati vrlo malo najmanje mikro efikasan, tada veliki klipovi sa velikim "suknjicama" 2t motocikala, usijani i slabo podmazani, malom kolicinom 2t ulja koje na visokim temp pocinje da sagoreva, jednostavno mora da "zakuje"

koliko se secam u javu sam sipao 1:25 ulje gorivo (1/2dec ulja na 1 lit goriva) i dimilo je kao da sam se zapalio, ali nije bilo teoretske sanse da se nesto ne podmaze. jednostavno zivot sa 2t masinom je cadjava rabota. tomose za koje klinci tvrde da se pregrevaju kao od sale necu ni da spominjem, pola njih sipa motorno ulje cisto da sipne + svaki je podesen kod majstor pere na sluh.

jednostavno, postoji ta opsta mass zabluda da se vazdusare lako pregreju. vazdusare su napravljene da gore i da im ne bude nista. zilaviji su motori& neefikasniji od vodeno hladjenih bas zbog tog daleko sireg temp opsega rada i samim time vecih tolerancija i vece mase pokretnih delova.

i naravno vazdusare zbog vecih temp na kojima rade skracuuju vek trajanja ulju koje i sluzi kao pokretna traka i "vozi" temperaturu od najtoplijih delova ka hladnijima i dalje na vecu povrsinu gde ce se temp lakse osloboditi u vaseljenu u konstantnoj teznji da se nadje u ekvilibrijumu.

zato sipnite kvalitetnije ulje u vase masine, po mogucnosti sinteticka ulja iz 3 i 4 grupe (pao, ester)

i birajte proizvodjaca ciji set aditiva i deterdzenata i ostalih dzidzabidza koje dodaju u ulja funkcionise najbolje sa vasim motociklom (ne piski na zaptivacima, ne trosi ulje mnogo...)

polusintetika u vidu motul 5100 za mene nije bila dobra iz prostog razloga sto na 8k km koliki je interval za menjanje ulja po knjizici, doticno ulje se rastoci i izgubi na viskoznosti jako mnogo, mogu da preporucim mobile1 fullsynth koje je na bazi pao sirovine (mobile je jedan od najvecih proizvodjaca pao ulja) koje ne da radi nego arbajtuje, estere kao osnovu koristi motul. 7100 pa na vise. i malo skratiti interval menjanja ulja prema stilu i nacinu voznje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja