Merkuu 217 Napisano Decembar 8, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Meni proizvodjac preporucuje Ipone 15w40. Zadnji put sam sipao Motul 10w40 i izgleda da ga trosi. Verovatno zato sto je redje. Ipone 15w40 ne mogu nigde da nadjem. Gledao sam i druga ulja ali nema te gradacije. Jel zna neko mozda gde se moze naci? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Decembar 8, 2010 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Bilo koji moto/skuto servis koji vrsi i prodaju ulja ce moci da ti izadje u susret sa uljem koje ti treba a i ako kojim slucajem nemaju to ulje sigurno znaju gde ima! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6725 Napisano Decembar 8, 2010 Ne silazi, 6570 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan To sto fabrika propisuje Ipon ulje je vise stvar komercijalnih dogovora,nego konkretnih potreba motora. Stavi bilo koje moto ulje iste gradacije nekog drugog renomiranog svetskog priozvodjaca i sve ce da bude u redu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 8, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Obisao sam par komada servisa i nemaju 15w40, svi mi nude 10w40 i kazu da je ok da se sipa, ali niko ne cuje kad kazem da ga trosi. Izgleda da cu morati da se potrudim vise. Posto je sad hladnije vreme jel bi bilo bolje da dobro zagrejem masinu pre nego sto ispustim ulje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Decembar 8, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je meni majstor objasnio, najbitnije je da se ne mešaju tipovi ulja - u smislu da ako si koristio polusintetiku - nastaviš sa polusintetikom, nikako da ne stavljaš mineralno ili sintetiku. Kako mi je objašnjeno, različiti sastav ulja može da dovede do nepredvidljivih hemijskih procesa, i eventualno do oštećenja pumpe ulja ili agregata. Ali, u zavisnosti od spoljne temperature, možeš da variraš malo gustinu ulja (W broj). Takođe, kao što pronto reče, možeš da koristiš bilo kojeg kvalitetnijeg proizvođača, nema potreba da juriš Ipon. Što se tiče veće potrošnje ulja, to ne bi trebalo da je do ređeg ulja, razlika u gustini je suviše mala. Takođe, ta razlika u gustini je samo kada je ulje hladno, index gustine kada je zagrejano je isti, tako da verovatno nije do toga. Ispuštanje ulja kod zamene se uvek preporučuje sa zagrejanim agregatom (i leti i zime), prosto jer brže iscuri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Damir. 137 Napisano Decembar 8, 2010 skuter-servis, 406 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: dr mr Prijavi odgovor kao problematičan ako trosi 10w sipaj 15w-40 imao sam takav problem sa novim skuterom. Naravno pre zamene treba zagrejati masinu da bi ulje lakse iscurilo van. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2020 Napisano Decembar 8, 2010 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Opet bih zamolio da napisete u vasem profilu koji motor vozite. Tako ce ostali moci lakse da vam odgovore. Merkuu, evo gledam da vidim koji motor vozis i nigde ne pise. Kako da ti se da savet za ulje onda? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 8, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Uradjeno A sto se tice ulja u diferencijalu, ja sam sipao najobicnije SAE 90 (120 dn 1L).. jel treba preferirati brendirano ulje ili pak ne? Jedan majstor mi rece samo da je bitno da je 80W90. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Damir. 137 Napisano Decembar 8, 2010 skuter-servis, 406 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: dr mr Prijavi odgovor kao problematičan Dobro ti je majstor rekao, samo da je 80/90W i da ga ima koliko treba! Zamena na 5000km ili ako ne prolazis tu km jednom godisnje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12750 Napisano Decembar 8, 2010 Ne silazi, 7378 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Motul half synth Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Igor va 743 Napisano Decembar 8, 2010 Zainteresovan, 853 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: PX 200 E Arcobaleno Prijavi odgovor kao problematičan Moja preporuka svima i za 4t i 2T LIQVI MOLI. jedino koje se pravi u nemackoj i vrh ulje. Probao sam sve i motul i agim i castrol,ni prici ni jedno L.M Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miljance 8 Napisano Decembar 8, 2010 U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ6 Prijavi odgovor kao problematičan Ne preporucuje Kymco fabrika Ipone nego lokalni distributer verovatno i to pretpostavljam da pricas o KDM-u posto je kod Tehnodroma aktuelan Motul. U sustini oce da 'srkne' malo 10w40 pa bi preporuka bila 15w40 ako ti srkanje predstavlja problem. 15w40 pise i u fabrickom uputstvu. dobar je IPONE, dobar je i MOTUL, vidi sta ti vise odgovara, imas i druge proizvodjace ali ova dva znam da su sipana u dosta Kymco skutera (s obzirom da ih distributeri valjaju) i da su se dobro pokazali. Mislim da je Scooter Expert 15w40 bio oko 900 dinzi kao i IPONE pandan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 9, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan U Tehnodromu su me zeznuli jednom kad sam uzimao ulje. Prvo sam bio da kupim svecicu pa sam samo pitao koliko je ulje jer nisam imao kesa kod sebe i prodavac mi rece da je 900. Sutradan kad sam dosao da ga kupim naplatili su mi 1200 i nisu mi dali racun. Bio sam zamisljen i nisam nesto obracao paznju tako da sam sve skontao tek kad sam dosao kuci A Scooter Expert 15w40 je Motul? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milosmtt 598 Napisano Decembar 9, 2010 Zainteresovan, 857 postova Lokacija: BGD Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER Prijavi odgovor kao problematičan Dok sam vozio cvaje uvek sam kupovao Ipone sa mirisom jagode. Za mog freeja sam već kupio Ipone city sa mirisom jagode Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miljance 8 Napisano Decembar 9, 2010 U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ6 Prijavi odgovor kao problematičan ja sam sa momcima iz Tehnodroma u korektnim odnosima, mada verujem da ti se to desilo. Meni su uglavnom u radnji davali racun za artikle koje sam kupovao, cak imaju i neke popuste. U sustini, ja ne znam da li je iko ikada za redovan servis (u garanciji) ili bilo koji drugi servis Kymco skutera ikada dobio racun kod ova dva distributera tj. njihovih servisa (a naravno da moras da dobijes racun po zakonu) i zato me i ne cudi sto ga nisi dobio u radnji. To je vise vezano sa stanjem u ekonomiji generalno jer nije redak slucaj da ne dobijes racun za uslugu/artikal koji si platio. U moto svetu u Srbiji toga ima dosta. Siva ekonomija ja nasa realnost. O vacarenju i da ne pricam. Trebao si prosto da trazis racun. Scooter Expert 15w40 je motul, to sam ja zadnje sipao ali nije obavezno da sunes bas Motul. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 9, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Pa nekako mi najvise poverenja ulivaju Motul, Ipone i Bel Ray.. Nesto od ta tri cu sipati, verovatno motul posto ga ima najvise koliko vidim.. Redovne servise u garanciji sam radio u Bonidi auto u Sapcu. Uvek sam korektno dobijao racun i svu papirologiju cak i fasciklu i serviseri su bili vise neko ok. Uvek su me zapitkivali jel treba jos nesto da odradi, cistili su mi kocnice, dotezali razne stvari.. Dok jednom novi serviser nije odrapio hladan motor pun gas i otisao negde. Nije ga bilo 45 min i kad se vratio motor usijan. Od tad sam se zestoko posvadjao sa svima, jedva sam platio na kraju. Zajebao sam garanciju i lepo krenuo sve sam da menjam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Decembar 10, 2010 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Katastrofa od odnosa prema musteriji. Oni jednostavno moraju shvatiti da nemaju pravo sesti na tudju imovinu i otici, pa bio to novcanik, knjiga ili motor. Neko mozda nije jeo da bi kupio taj motor. Motorna ulja 10w40 polusint su dodavanjem laboratorijskih carolija samo u stanju da zadrze osobine u sirem dijapazonu upotrebe i tezim uslovima od 15w40 mineral. Bezolovni benzini su zahtevniji za ulje, pogotovo ako postoji ugradjen katalizator. Visoki obrtaji komplikuju stvari jos vise. Zato se preporucuju polusinteticka ulja, bez obzira na manju potrosnju ulja. Tu mineralna ulja vec ne odradjuju posao kako treba, ne treba eksperimentisati, pogotovo sto vise nema olovnog benzina. Svojstva olovnog benzina podmirivalo je i mineralno ulje. Na Sprint Exploreru 150, 4T, 8000 obrtaja, vazdusno hladjenje, horizontalni cilindar, uz bezolovni benzin koristim Mobil Morcycle 4T 10w40 polusinteticko od kupovine skutera vec 5000km. Zamena svakih 1000 km, stane u karter 0,7 do 0,8 lit. Placeno je po 655 dinara, sada je nesto preko 700 din. Mineralna ulja su se smela mesati medjusobno bez stete. Podmirivala su olovni benzin. Polusinteticka ulja imaju dodatke (aditive) po 30 procenata zapremine i svaka rafinerija ima svoju recepturu da postigne deklarisana svojstva. Ta svojstva nadmasuju mineralna ulja. Mesanjem polusintetickih ulja dolazi do reakcija raznih komponenti iz ralicitih hemija, sto degradira svojstva i jednog i drugog od pomesanih ulja. Potpuno sinteticka ulja daju osobine u najzahtevnijim uslovima (trke, visokoturazni agregati) duze vremena, bez gubitka tih svojstava. Rezultat su odvojenog razvoja svakog proizvodjaca. Mesanjem potpuno nesrodnih hemija dva sinteticka ulja potpuno bi se izgubila deklarisana svojstva svakog od ta dva pomesana ulja. Medjusobne reakcije komponenti ne mogu se izbeci. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mozart junior 330 Napisano Decembar 10, 2010 Ne vozi brze nego sto tvoj andjeo cuvar moze leteti., 113 postova Lokacija: vs-ns Motocikl: ,yamaha tzr 125 Prijavi odgovor kao problematičan ja sam i u prethodnom sprintu i u sadasnjem sipao samo yamalube odlicno ulje .sve moje preporuke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 1967 Napisano Decembar 11, 2010 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam u sve sto sam vozio na dva tocka sipao Motorex. Meni se pokazalo kao dobro. Samo mislim da nema potrebe kao marshall menjati na 1000 km koliko god da kosta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 11, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sam menjao kad osetim da pocne da trese mnogo i vibrira masina na leru, to mu dodje na nekih 4000, mada sam cuo da dobro ulje ako ga ne trosi moze i preko 5000 da traje. Mada u poslednje vreme menjam kao sto knjizica kaze, na 2000, koja stotina km gore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 1967 Napisano Decembar 11, 2010 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Moj leonardo nije imao filter za ulje, a u knjizici je pisalo da treba da se menja na 3000km. Ja sam ga menjao na 3 samo zbog toga sto nije imao filter. Kod motora koji imaju filter, sa uljem kakvo se danas proizvodi, ne bi smelo da bude problema ako se menja na 5000km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Decembar 11, 2010 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Isto i kod mene - X9 nema filter za ulje, već samo mrežicu, za (ne daj bože) veće opiljke, pa mu je servisni interval 3.000km. Intervali na 4T agregatima sa filterom za ulje su najčešće veći od 5.000 (npr. za Piaggio Quasar agregate sa ubrizgavanjem, interval je 10.000km, a sa karburatorom 7.000km). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 11, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne znam sta imam, znam samo da sam polomio onaj reckasti deo od meraca ulja (deo na kome se gleda nivo ulja) i da mi je upao dole. Ali nije mogao da propadne do radilice zbog mrezice u karteru, jel? Nije mi jasno bas to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 1967 Napisano Decembar 11, 2010 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Morao je prvo "kroz radilicu" da prodje pa onda u tu mrezicu. Mrezica ti je na samom dnu kartera, ako imas mrezicu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Merkuu 217 Napisano Decembar 11, 2010 Svrati ponekad, 194 postova Lokacija: Bg - Lo Motocikl: Kymco Agility 125 Prijavi odgovor kao problematičan A jel moguce da ga je radilica samlela a da to nisam osetio? Motor radi skroz normalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...