Jump to content

Moto Zajednica

Jednostavno " NE VIDE NAS" !!!

Recommended Posts

  • bez čvaraka, 1212 postova
  • Lokacija: na severu
  • Motocikl: Naked u najavi

Pre nego sto sam krenuo na obuku u auto skolu moj matori me je svasta savetovao. Ono sto mi je ostalo najvise urezano od tih saveta je da u retrovizore gledam isto koliko i ispred sebe. OK, to je nemoguce, ali ako ti je tako nesto stalno u mislima onda imas obavezu da pratis desavanja iza sebe. Nesvesno pamtim koja su mi vozila iza pa ako ih ne vidim u sledecoj proveri retrovizora trazim ih po mrtvim uglovima.

Sad sam u situaciji da iste savete prenosim svom sinu.

A sto se tice slucaja naseg drugara Alaxanta, mislim da je u pitanju klasicno razmisljanje vozaca koji je dolazio u susret, nazalost. Dodao je gas misleci da ce proci... Nije mogao da proceni ni udaljenost, ni brzinu skutera. Ponekad razmisljam da i dupli farovi kod dvotockasa doprinose zbunjivanju. Npr. i traktori imaju dva fara koja su blizu i idu jako sporo. Ili pomisle da nailazi automobil koji se nalazi prilicno daleko. E onda dok mozak ne uvidi gresku i ne odluci da drugacije odreaguje, moze da bude kasno.

Alexanto, druze zelim ti da modrice i ostale povrede prodju sto pre i da popravis makinu, pa peglaj ponovo po belom svetu!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5872 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

A sto se tice slucaja naseg drugara Alaxanta, mislim da je u pitanju klasicno razmisljanje vozaca koji je dolazio u susret, nazalost. Dodao je gas misleci da ce proci... Nije mogao da proceni ni udaljenost, ni brzinu skutera.

Alexanto, druze zelim ti da modrice i ostale povrede prodju sto pre i da popravis makinu, pa peglaj ponovo po belom svetu!

 

Hvala brate na podršci :takoje:

 

Tema ode malko u off...Nisam ja juče seo na motor. Vozim ga svakodnevno i tokom cele godine. NE samo u "sezoni"....

Ova priča o blicanju, sviranju, redukciji brzine i bežanju u desno - sve sam ja to gomilu puta primenio u praksi a konkretno

i u ovom slučaju. Moja brzina kretanja je bila oko 80 kmh. U pitanju je otvoreni put...Ja nisam neko k'o jurca po putu.

Na kraju krajeva ne vozim ni takav tip motora. Nebrojeno puta sam se sklanjao u stranu dajući vozačima iz suprotnog pravca

mogućnost da krenu u preticanje. Ja sam bajker koji propušta pešake kada skrećem levo ili desno na raskrsnicama. X puta su mi

vozači automobila svirali iza mene - briga me ! Jedna stvar ovde treba da bude jasna - ogroman auto (kasnije videh da je Chrysler)

je išao DIREKTNO u mene !!! Tu je jedini manevar - BEŽI ! i ja sam bežao...A pre toga sam sve ono gore navedeno obavio. Dečko se

uspaničio kad me je video i dao gas umesto da koči. On je mene pitao da li sam video šta je obilazio !!! Ne, nisam. Ja sam video

dva fara iz suprotnog pravca i dva fara koja ih obilaze, međutim ne vraćaju se u svoju traku nego idu direktno na mene ! Sledeće

čega se sećam da sam ustao sa ceste i mrdao ruke i noge...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Ovih dana sam malo eksperimentisao. Baš ovih dana jer vozači kola očekuju da su se motoristi povukli u garaže i zatvorili sezonu. U sred leta je svima jasno da su putevi puni motora ali novembar je po navici mesec sa vrlo malo dvotočkaša.

 

Eksperiment je sledeći:

 

vozim svoj maslinasto zeleni metalik BMW u crnoj jakni i crnim moto pantalonama sa crnom kacigom. Tu i tamo se desi da me neko "nije video".

 

Sledeći dan vozim u kombinezonu koji je identičan kombinezonima koje nose marsovci i sa crnom flip-up kacigom. Na kombinezonu nema nikakvih oznaka policije, nema značke, opasača, motorole... samo žute trake na rukavima i nogavicama. Dakle, kaciga nije "formacijska, bela" i motor nije "formacijski beli". Nema teorije da me neko iseče, preseče, oduzme prednost... svi me i te kako dobro vide i uglavnom se sklanjaju kad me vide u retrovizoru.

 

Zatim vozim sa belom flip-up kacigom u crnoj opremi. Opet mi se sklanjaju i odlično me vide.

 

Da ne pominjem kako se ponašaju kad obučem kombinezon i okitim se belom kacigom.

 

Rezime: lažu da nas ne vide. Ako me vide u kombinezonu, ako me vide sa belom kacigom, a "promakne im" da me vide kad sam totalni civil, nameće se odgovor na pitanje "da li nas vide?". Još kako nas vide ali ih izgleda čisto zabole stojko kad su sigurni da si civil.

 

Danas sam se vraćao sa izleta Ibarskom oko 3 po podne. Čist civil, crna oprema i imao sam nekoliko sečenja i jedan srednji prst kad sam legao na sirenu. Pre neki dan sam išao auto putem ka gradu i ladno sam imao celu brzu traku samo za sebe. Svi su uredno bili u desnoj traci jer sam imao kombinezon i belu kacigu. I aj sad nek mi neko kaže da nas ne vide. Vide ali ih zabole.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6496 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

@Scube, ne mogu i neću da verujem da se prave da nas ne vide, mada ja lično zbog bele flip kacige, tamnog odela i žutog prsluka uglavnom nemam problem ne vidljivosti. Al primetim kad sam sa suprugom da me drugačije tretiraju, lošije, nego kad sam sam. Dešavalo mi se da je neko uslovno drzak, al kad dođe do mene i vidi me ispred suprugei ako podignem ruku, odmah staju naglo. Znači pomisle da da sam Policajac. To sve govori u prilog tvom izlaganju, al neću tako da prihvatim, suludo mi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

Što svetlije, što šarenije, to vidljivije. Nema diskusije. Ali nismo svi ko papagaji i to ne sme biti razlog da nas ne vide. Na kraju, držimo upaljeno svetlo. Mada i to sa svetlom ima svoje mane sad kad svi drže farove u po bela dana. Naše svetlo se izgubi u masi svetala.

 

Ne kažem da me vide jer sam posebno šaren. Kombinezon je tamno plavi. Jedino ima žute trake na rukavima i nogavicama. Voleo bih da grešim. Ali je očigledno da me mnogo bolje vide kad im se učini marsovac nego kad su sigurni da sam civil. Motor je taman. Nije beo. Spreda imam oklop koji me prilično zaklanja. Jedino se ističe kombinezon i/ili bela flip-up kaciga. Zaista bih voleo da grešim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Smooth operator, 136 postova
  • Motocikl: nexus 300

Baš ovih dana jer vozači kola očekuju da su se motoristi povukli u garaže i zatvorili sezonu.

 

Procitao sam, naravno, ceo post o eksperimentu, ali mi je ovaj deo posebno zapao za oko. Ja sam ubedjen da "oni" apsolutno nista ne ocekuju vezano za motoriste. To je logicna posledica toga sto ih uopste ni ne interesujemo, jer smo samo beznacajna pojava u egoisticnom automobilistickom svetu u kojima su vozaci, sami u svojim automobilima preuzimaju ulogu superheroja po izboru iz tuznog sveta svojih kompleksa. Njih uopste ne zanima kad je nasa sezona, kad je kraj, kad pocetak, jer smo za njih samo dosadni insekti koji zuje okolo njihovih limenih kutija koje im daju moc i smetaju u njihovim neverovatno bitnim trenutnim namerama. Mrze nas apriori jer nam analogno tim inektima zavide sto mozemo da letimo preko guzvi u kojima oni provode dobar deo zivota.

 

Svi ljudi su sustinski egoisti, a to pogotovo dodje do izrazaja kad su sami i kad misle da ih niko ne vidi, a obzirom da se kod nas vecina vozi sama, jer nema svest o stednji, ekologiji i pomoci svom bliznjem, onda je logicna posledica toga da se vozaci ponasaju kao stoka prema drugim ucesnicima u saobracaju, jer su ipak oni tu najvazniji. Naravno sve to dok ne obore nekog od nas i onda grcajuci u suzama, ponavljaju: "nisam te video, nisam te video, majke mi, smrc".

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6496 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Generalno, mnogo ima lopova, svi smo pomalo takvi i to pravljenje da nas ne vide je u stvari pokušaj da se ukrade metar puta, ili koji sekund. Pogledajte prelaze kad se promeni na crveno, niko neće da stane ili se vrati unazad iako je očigledno da mu je prolaz ispred zakrčen.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

@robbief

 

Jeste. Pokušao sam da ublažim stvar i da unesem neki logičan sled u priču ali si bolno u pravu, koliko god se to nekom činilo kao preterivanje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1855 postova
  • Lokacija: NBgd
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

@robbief

 

Apsolutno si u pravu.

Meni je cak jedan stariji kolega na poslu otvoreno rekao: "Sve bih vas pobio!" Pri tome se nije salio, bio je mrtav ozbiljan!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12293 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Dugo svetlo više "iritira" vozače automobila danju, bolje ga vide i u susretanju i u retrovizoru ali, u pravu ste, gubimo blicanje. Kod Transalpa je zgodno što imamo veliki crveni prekidač koji prebacuje dugo - kratko svetlo tako da levim palcem samo malo pritisnem taj prekidač i prebacim na kratko - eto blicanja ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Vrlo sličan eksperimenat Scubinom sam i sam izvodio i došao do sličnog zaključka. Još je najsmešnije što pravilo "ličim na marsovca" važi i za mali beli skuter kakav je moj. Dovoljno je imati na sebi belu kacigu i bilo kakvu reflektivnu odeću koja podseća na policijsku (čak i reflektujući zeleni prsluk savršeno radi uz reflektivne trakice na nogavicama kombinezona, kišnjaka i slično) pa da se vozači instinktivno pomeraju i propuštaju motor, ne oduzimaju prednost, SMANJUJU BRZINU itd...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5872 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

@robbief

 

Apsolutno si u pravu.

Meni je cak jedan stariji kolega na poslu otvoreno rekao: "Sve bih vas pobio!" Pri tome se nije salio, bio je mrtav ozbiljan!

 

Baci kolegu kroz prozor...Ako si iznad trećeg sprata. :aha:

 

 

Skroz si u pravu. Ljudi su opasno nadr..ni. Ranije je to važilo za motoriste a sad je svaki drugi vozač automobila gori od

najnapaljenijeg motoraša.

 

Slučaj od danas. Idem auto-putem za Mladenovac sa PedjomR. Stanemo na naplatnu (jbg patrola iza nje) Kažem službenici da ću

platiti za obojicu i žena reče da prođe PedjaR da bi spustila rampu pa da prođem ja. Baja iza nas u nekom džipčiću leg'o

na sirenu k'o lud, valjda što nismo krenuli obojica. I posle mog dizanja ruke u znak: Samo momenat, on i dalje trubi k'o

sumanut. Šta očekivati od takvog konja osim da će vas iseći kad god bude mogao i gde god bude mogao...E tu onda dolazimo

do dela priče koju je opričao Scuba...Možda bi magarac u momentu zastao misleći da ste marsovac... :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Mangulica, 627 postova
  • Lokacija: Temerin

a ja sam zakljucio da postoji sorta vozaca koji moraju posto poto da obidju motoriste (i ako imaju srece da ih ne iseku pri preticanju) 0ljut2.gif "boze moj" misle "ja sam brzi i veci od njega!"

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Mangulica, 321 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: SUZUKI BANDIT 400

a ja sam zakljucio da postoji sorta vozaca koji moraju posto poto da obidju motoriste (i ako imaju srece da ih ne iseku pri preticanju) 0ljut2.gif "boze moj" misle "ja sam brzi i veci od njega!"

 

 

Za ovo si potpuno u pravu. Idem sa drugarovim free-jem 70km/h gde je vec ogranicenje 40 i preticu me bez problema. Znaci voze po 90-100.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 283 postova
  • Lokacija: Beograd

Evo situacija od malo pre. Posto motor popravljam, vozim se kolima i vracajuci se sa posla preko Brankovog mosta spazim kolegu na nekom putnom enduru (transalp, africa...). Video sam ga u pozadini kada je preticao neki drugi auto. Znao sam da je tu i trudio sam se da ne menjam putanju kretanja jer znam da ce se on podesiti na osnovu moje putanje i naci idealno mesto da me obidje. Fora je sto sam ga za trenutak izgubio iz vida i nisam ga video sve dok me nije pretekao sa desne strane. Od trenutka kada sam ga izgubio iz vida dok ga nisam ugledao je proslo jedno 5 sekundi. DOsta vremena za vozaca automobila koji ne obraca paznju da uradi nesto sto bi ugrozilo dvotockasa.

Koliko se mi NE VIDIMO.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 743 postova
  • Lokacija: Beograd

Idem sa drugarovim free-jem 70km/h gde je vec ogranicenje 40 i preticu me bez problema. Znaci voze po 90-100.

 

Po mom iskustvu, prosečan vozač automobila sve dvotočkaše deli na dve kategorije: "prdavce" koje treba što pre preteći jer su spori i inferiorni i "motorčine" koje tretira kao sebi ravne.

 

Prezens na ulici igra veliku ulogu - prosečan vozač automobila proceni veličinu skutera i ako je uži i manji - rezonuje da je spor i da treba odmah da ga pretekne, ili ako je veliki i poduži - da je ozbiljna mašina i da ne može da ga stigne, pa odmah batali preticanje.

 

Često se provučem između kolona na crvenom svetlu, i ubacim ispred prvog auta (malo bahato, ali je bezbednije nego ostati između kolona). Čini mi se da prosečan vozač ne vidi da li vozim skuter ili turing motocikl sa menjačem, za njega sam ja bajker na motoru (možda i nezgodan tip).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Çelebi, 2415 postova
  • Lokacija: Beograd - Vuk
  • Motocikl: Imam

...

Prezens na ulici igra veliku ulogu - prosečan vozač automobila proceni veličinu skutera i ako je uži i manji - rezonuje da je spor i da treba odmah da ga pretekne, ili ako je veliki i poduži - da je ozbiljna mašina i da ne može da ga stigne, pa odmah batali preticanje.

...

 

Što li me danas pretekoše više njih kad mi je skuter poveliki? Moraću da pazarim veći :D

 

Čisto sumnjam da prave takvu procenu. Više mi izgleda kao da procenjuju da li su ljuti zbog nečega pa da te koknu da se oraspolože ili im je sve potaman pa će te pustiti da prespavaš živ do sutra. Stalno odmeravaju čiji je veći i dokazuju sebi da im je ogroman ako te obriju.

 

Kad te preteknu, dokažu sebi da su bolji od tebe. Kad ne uspeju, ti si bahato đubre.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6496 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Kad te preteknu, dokažu sebi da su bolji od tebe. Kad ne uspeju, ti si bahato đubre.

 

Iako ne želim da verujem u ovakvu klasifikaciju, moram da priznam da je tako. Vozači auta smatraju da sve onako, kako i što rade je normalno a da smo mi kakvi god bili, nenormalni i da nesrećama dobijamo samo ono što smo tražili i zaslužili. Ponavljam primer neke nove poznanice koja se ljutila što je otvorila vrata na semaforu i zamalo je ne udarivši motor koji ju je potom grdio. Kao, zamisli molim te, vikao na mene, a u opšte joj nije palo na pamet da je učinila opasan prekršaj sa mogućim teškim posledicama. Šta da je oborila čoveka, da je on pao vizirom kacige na neki od stubića koji ovi sve više postavljaju po ulicama i poginuo. Oni smatraju drum samo njihovom a mi smo tu zalutali. Dok nas Zakon ne bude uravnopravio na takav način da vozači na neki način zaziru od motorikala i da se boje svakog susreta zbog zakonske sankcije, dotle ćemo biti nevidljivi.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 77 postova
  • Lokacija: Banglades
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600 N

Ima vazda tog takmicarskog duha kod vozaca auta a bogami i kod nas bikera. Dugo svetlo danju pomaze dosta kod percepcije vozaca auta jer nema pojma koliki motor vozis. Sto rece neko gore, da li te smatra za prdavca koji ide sporo i moze da ti oduzme predniost ili ne.

 

Meni se u roku od 2 min na ibarskoj desava pa prvo lik skrece levo i sece mi put da bi se parkirao na izvor i deda koji pretice i ide pravo na mene, nadajuci se da ja idem 30 na sat. Jbte jednostavno ne radi im mozak ili zive u ranim 60tim kad su motori isli 70.

 

A ovi od pozadi prebroje auspuhe pa prema tome i krecu u preticanje mada najcesce na izlasku iz krivine skapiraju da Bandit izduvava 78 konja kroz samo jedan auspuh :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5954 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

OK, najčešći izgovor je da nas ne vide. Sad, da li je tako ili ne, znaju samo oni koji kažu da nas ne vide. Mislim da nas najčešće i ne vide iz prostog razloga - ni ne gledaju. Dosta puta mi se desilo, a siguran sam i drugim kolegama, da predvidim šta će budala da napravi jer sam u potpunosti bio siguran da nije ni pogledao levo -desno, a o retrovizoru i da ne govorim.

 

Što se tiče automobila koji pretiču idući mojom trakom u susret, nikad mi nije smetalo jer jednostavno ima mesta i za njega i za mene. Uvek se sklonim u stranu (normalno, jel'  :neznam:) kao što se i meni uvek sklone u stranu, pogotovo na toj, iz nekog razloga, svima omrznutoj Ibarskoj magistrali.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6496 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Sklanjanje u stranu je u redu al ne treba da bude uobičajeni manir. Nije svako vičan da se kontroliše kad mu neko uleti u makaze, niti pomeranje u desno treba da bude poziv da neko prođe u sredinu. To bi trebalo da se dešava dogovorno na neki način, ablendom recimo, a ne kako vozači auta rezonuju, mali je on, ima mesta, pomeriće se u stranu. Smatram svojom polovinom puta i niko nema pravo da mi je otima sa bilo kakvom predpostavkom. Lično, ne smeta mi i pomerim se uvek, al nekad sam zatečen tim nasilnim očekivanjem, jer recimo imam rupu i ne mogu da se mrdnem, a onaj polazi u makaze na mene bez da sam se ja sklonio u stranu smatrajući to svojim pravom, odnosno ko da smo mi obavezni da se sklanjamo svakoj šuši. To jednostavno sledi iz stava vozača da ne haju za nas pa i ako nas vide ponašaju se suprotno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 77 postova
  • Lokacija: Banglades
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600 N

Pa bas taj stav "ko ga hebe, nek se snadje" mi ide na q. Jbte desavalo mi se 100 puta i u autu i na bajku da covek pogresi, ne vidi ili pogresno proceni. Sve je to OK ali kad ide pravo na tebe, vidi te i predpostavlja da ces ti da se sklonis, e u tom momentu bi mu svasta bacio na sajbnu pa nek vidi on kako ce da stane posle.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motordzija opste prakse, 700 postova
  • Lokacija: Novi zaSad
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Forumas Alexanto je nadam se vec sasvim fit. Isto i njegova Aprilia, skuteri idu i kad drugi ne mogu. Podrska u oporavku i popravci.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5872 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Forumas Alexanto je nadam se vec sasvim fit. Isto i njegova Aprilia, skuteri idu i kad drugi ne mogu. Podrska u oporavku i popravci.

 

Kolega Alexanto se već oporavio, rame još malo zateže ali nije strašno...

 

Aprilia je spremna za veliku zimsku "operaciju Atlantic"...I do sada je to bio lep motor a ima da ga

 

napravim da bude još lepši...Biće i tema otvorena u Skuter-Caffe-u kako budu tekli radovi. Spisak "lickanja" je poduži...

 

Čekam samo još "cifru" koja će da bude pa da se kreće sa radovima.

 

Hvala na podršci. Napisao sam ranije već - to mi mnogo znači... :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja