Jump to content

Moto Zajednica

Stara Planina... al' zamalo.

Recommended Posts

• 4_tocka_i_karoserija, 1918 postova
  • Motocikl: -

Već godinama slušam ljude koji su bili na ranijim karavanima po Staroj Planini. Muka mi je više bilo kako to propuštam. Kad je Stara u pitanju, naravno to je Mladja iz planinarskog društva Srebrna Glava – za neupućene - http://zaludan.blogspot.com/2010/05/izreka-kaze-boj-ne-bije-svijetlo-oruzje.html.

I tako, objavi Mladja poziv na Karavan Stara Planina 2010 koji će se održati 28/29.8.2010.

Zorana je naravno bila spremna, i krenula u organizaciju ’naše ekipe’, a ja sam krenuo da planiram nešto drugo.

Elem, znao sam već tad (jul) da ove godine neću baš moći na odmor, i reših da to nadoknadim na neki način. Otići ću na Staru Planinu, ali ću posle da produžim na Uvac – da ispunim obećanje o ponovnom odlasku dato samom sebi, a i da probam tu ranije propuštenu vožnju čamcima.

Lagano pravim plan.

Put do Pirota – glupo je ići auto-putem. Pa ne idem na poslovni put! Plan me vodi do Viminacijuma, zatim kroz Djerdapsku klisuru – Golubac, Kapetan Mišin Breg, Kladovo, a onda put juga. Plan kaže da posle Stare planine, istog dana krećem put Uvca preko Kopaonika. Nije baš mali put za jedno popodne, ali šta sad... Taj ponedeljak, 30.08. planiram da se vozam sa Sreletom po Uvačkom jezeru, a posle kako god. Jedino ograničenje mi je da kući stignem do srede 01.09. da odvezem Anju u školu, i još važnije, Enu – prvi dan predškolske nastave.

Imao sam neki plan i kako da sebi obezbedim neko 4x4 vozilo za ovu avanturicu, ali plan propada, i pitam Zoranu da li može da mi obezbedi vozilo koje mogu da vratim neki dan kasnije, odnosno u utorak 31.08. Naravno, kaže ona, ne brini. I nisam brinuo. A trebao sam.

Negde tih dana kupio sam i bicikl, i posle jedne zajedničke vožnje Bata Lule svrati do mene. Kroz neobaveznu priču dodjemo do toga da on ne planira na Staru planinu jer mu je crk’o reduktor na Grandu. Iznenadjen, “nagovaram“ ga da ide sa nama (ekipa koju organizuje Auto Bild). To je naravno kratko trajalo, i on pristaje. Pričam mu i za moj plan produžene avanture za koji kažem da mi lepo došao saputnik, a i ako ga ne nadjem, idem sam.

Neću ići sam.

Kako je Lule značajno iskusniji od mene, tražim od njega predlog za put od Uvca. Kao iz topa ispaljuje Goliju. Kaže nije ni on nikad bio tamo, a usput nam je. Dogovoreno. Plan sad već broji oko 1,500 km za 5 dana. Nije loše.

Bliži se dan polaska. K’o nevozna mlada zivkam Luleta svaki čas za po još neku glupost – je l’ pakuješ motornu testeru? A primus? Da l’ ja da nosim sekirče? Ti beše imaš gurtne za šlepovanje?...

Do polaska se verovatno već zapitao da l’ je pogrešio što je pristao da ide samnom.

Zorana je ispričala ’ostatku ekipe’ za naš plan puta, i oni se prijavljuju da idu sa nama putem do Pirota. Dva dana pre polaska Zorana javlja – ići ćeš Audijem Q5. OK. Srdjan je bio prilično izbedačen kad je saznao čime mi idemo, jer će oni (on, Jelena, Jovana i Dejan) morati da se zadovolje ’slabašnim Qashqai-jem’. E, Srki... Pokušao sam da mu objasnim da će u stvari oni imati bolji automobil, ali bezuspešno...nije mi verovao...

Dan pre polaska odlazim u Porsche Ada da preuzmem Q5. Malo kasnije odlazim do Luleta da utovarimo sve njegove stvari. U medjuvremenu me Sale Veljković zvao da mi povezemo kamermana do Pirota. Naravno, nije problem, samo moramo da obratimo pažnju kako se pakujemo.

Nakon ubacivanja Luletovih stvari, idem kući, ubacujem moje stvari, i sve je spremno za polazak.

Nekoliko puta tokom dana čuo sam se sa Dejanom i Srdjanom, i dogovor je da se nadjemo na Elp pumpi na auto-putu oko 7 ujutro (dug je put do Pirota preko Kladova).

Petak, ustajem u 5h. Po dogovoru, Lule zove u 5 i 15 da proveri da l’ sam ust’o.

Lagano pijem kafu, i uz leptiriće u stomaku sedam u Q5 i krećem. Odavno nisam ustao tako rano, i već sam i zaboravio koliko je lepa letnja zora. Stižem do Luleta, on uskače i idemo dalje. Kamermana treba da pokupimo u Jajincima.

Idemo Borskom ulicom uzbrdo prema Banjici. Autobus iz suprotnog pravca staje ispred pešačkog prelaza. Dve žene izlaze iz autobusa i, bez gledanja, odmah kreću da prelaze ulicu. U trenutku kad sam ’legao na kočnicu’ znao sam da Lada Niva iza nas (video sam je koji trenutak ranije u retrovizoru) nema šanse da zakoči takvom silinom, a Lule kaže da je video da sam se izbečio u retrovizor dok sam kočio. Udarac.

DA LI JE MOGUĆE???

Jeste. Niva nije mogla da zakoči, i zakucala se u naš zadnji kraj. U deliću sekunde sve pada u vodu. Društvo nas čeka na Elpu. Kamerman u Jajincima. Planovi, telefonski pozivi, pozitivna nervoza...i sad ovo.

Izlazimo iz kola da pogledamo posledice. Nije strašno.

post-8212-12879094416947_thumb.jpg

post-8212-1287909441914_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Prvo ponudim vozaču Nive da popunimo onaj ’evropski izveštaj’, na šta on i pristaje. Sklanjamo vozila sa ulice, a ja ipak uzimam da detaljno pročitam papir koji sam potpisao kad sam preuzeo Q5. Lepo piše – u slučaju bilo kakve nesreće, odmah zovite policiju i nas. Pokušavam da dobijem čoveka u Porsche-u, ali, očekivano čovek je nedostupan. Pa fala bogu – pola sedam ujutro je!

OK, šta da se radi – zovem policiju, i sad čekamo njih, s tim da svakih minut-dva pozivam čoveka iz Porsche-a. Sad mi je najvažnije šta će on da kaže. Auto je OK, ali ne znam da li će da traži da dovezemo auto do njih, da li uopšte možemo da nastavimo put... Dok čekamo policiju, nervoza raste. Posle nekog vremena (ne znam koliko, ali delovalo je duuuugoooo) zove me čovek iz Porsche-a – verovatno mu je stigla ’gomilica’ poruka o propuštenom pozivu. Nakon kraćeg razgovora, leptirići su opet tu – samo da sačekamo policiju (kad smo ih već zvali), i možemo da nastavimo.

Ekipa u Qashqai-ju se uzvrpoljila na pumpi, i kažu, idu oni do Viminacijuma, pa ćemo tamo da se nadjemo. OK. Mi čekamo policiju, dočekujemo, završavamo s njima, Jajinci, kamerman, Elp – kafu moram da popijem. Srdjan i ja se čujemo oko uputstava za put do Viminacijuma, nekako se nesporazumevamo, i mi prvi stižemo tamo.

post-8212-12879094420136_thumb.jpg

post-8212-12879094421499_thumb.jpg

Bili smo malo neprijatno iznenadjeni kad smo saznali da je obilazak moguć samo u pratnji vodiča, a ture kreću na svakih 2 sata. S obzirom na već izgubljeno vreme, nešto od planiranog ćemo morati da preskačemo, ali čekamo da stigne ostatak ekipe, pa ćemo da se dogovorimo.

Ubrzo, stižu i oni.

post-8212-12879094422353_thumb.jpg

Nakon pozdrava, izlažemo im problematiku, i svi se slažemo da ćemo ući u jedini deo ovog kompleksa u koji možemo bez vodiča, i nastavljamo dalje.

post-8212-12879094423298_thumb.jpg

post-8212-12879094424376_thumb.jpg

Idemo dalje...

Lule predlaže da napravimo kafe-pauzu u jednom kampu (zaboravih kako se zove) pored Dunava. Tu je svratio kad se vraćao iz svoje avanture po Rumuniji, i kaže lepo je. OK, skrećemo.

post-8212-12879094436767_thumb.jpg

Domaćin (neka mi oprosti – ime sam mu zaboravio) nam je ispričao životnu priču Kapetan Miše, a i svoju. Unutar kompleksa imaju manje smeštajne kapacitete, i ne nameravaju da ih šire. Neće da prave gužvu.

Nas je poslužio sokom i medovačom. Zahvaljujemo, i nastavljamo dalje.

post-8212-12879094457962_thumb.jpg

Znamo da je Djerdapska magistrala poznata po čestim odronima, ali mi nismo imali problema s njima. Uskoro nailazimo i na logično objašnjenje.

Majstor u korpi koristi nešto kao drvenu metlu, i kad naidju na neku gomilicu kamenja na putu, oni ne stajući skljanjaju kamenje u stranu.

post-8212-12879094460134_thumb.jpg

A tu je i crkva oko koje je svojevremeno izbio skandal jer su naši stručnjaci u prmotivni spot za Srbiju ubacili i kadrove ove rumunske crkve.

post-8212-12879094462795_thumb.jpg

Put nas dalje vodi do Kladova, tvrdjava Fetislam. Nekako sam više očekivao od ove tvrdjave. Više puta sam je video na TV, čitao ponešto o njoj, i jednostavno, očekivao sam više.

post-8212-12879094464629_thumb.jpg

post-8212-12879094466011_thumb.jpg

post-8212-12879094470199_thumb.jpg

Po obilasku tvrdjave, tražimo mesto da jedemo. Dogovorili smo se da pitamo taksiste. Nailazimo na grupicu taksista, najstarijeg pitamo gde ima neka dobra kafana u Kladovu. Kaže, “U Kladovu nema” ???????? Onda nam nerado preporučuje neku tu u blizini. Gladni smo, i nismo željni eksperimentisanja, pa pitamo je l’ ima negde nešto u okolini. Taksista kaže da ima 20-tak kilometara prema Negotinu. Odlično! To nam je ionako usput. Dobijamo instrukcije kako da je nadjemo, i krećemo. Usput se dogovaramo da više nema stajanja – jedemo, i pravac Pirot.

Tako i bi. Kad smo stigli u Pirot već je bio mrak. Prvo smo, naravno, promašili hotel, a kad smo se čuli s Mladjom, saznajemo da smo ispred pogrešnog hotela. On nas navodi do pravog, smeštamo se i idemo na organizovanu večeru u obližnjem restoranu.

Posle večere, Lule i ja pitamo za milEta i Necka, a Mladja kaže da su stigli, ali da su u nekom njihovom tradicionalnom šljivaru. Zovemo milEta, dobijamo koordinate, i krećemo do njih.

Kad smo stigli, oni su još u fazi ‘postavljanja logora’. Sa njima je i Vučko kojem je stigla nova igračka – šator i krevet u jednom.

post-8212-12879094473101_thumb.jpg

post-8212-12879094473651_thumb.jpg

Neki su se zgražavali nad njegovim tretmanom životinja. Jeste, vezao čovek pticu, magare i dva psa lancima, pa ih vodi po suncu.

Ja nisam tradicionalista. Čak dobar deo tradicije smatram problemima koji utiču na naše živote, ali ovaj čovek živi jedinim životom koji poznaje. Mi smo došli džipovima, on peške. Mi smo spavali u hotelu, on verovartno na nekoj slamarici, ili u najboljem slučaju na rasklimanom krevetu sa prastarim dušekom. Čak je i svestan da smo iz potpuno različitih svetova jer je čak i pozirao. Mi o njegovom svetu ne znamo ništa, i nisam siguran da imamo pravo da ga osudjujemo.

Kako bilo, mi krećemo, i malo dalje formiramo kolonu.

post-8212-12879094479806_thumb.jpg

post-8212-12879094480535_thumb.jpg

post-8212-128790944813_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja