Jump to content

Moto Zajednica

BLIC, Vojvodina - 25.04.2007.

Recommended Posts

  • U prolazu, 98 postova
  • Lokacija: Becej
  • Motocikl: FJR1300A

Vojvodina

 

Èeste nesreæe dvotoèkaša u Vojvodini

Motorom u smrt

Autor: Milenko Popadiæ i Rada Šegrt | 25.04.2007

 

SUBOTICA, KIKINDA - U subotu je ugašen još jedan život motocikliste. Na uglu ulica M. Gorkog i Prvomajske poginuo je Peliæanin Zoltan F. (32) koji je svojom „jamahom“ zakaèio kamion u skretanju i izdahnuo na licu mesta. Policija je saopštila da je protiv vozaèa kamiona Živka D. iz Sivca podnela kriviènu prijavu zbog „neustupanja prava prvenstva“, dok je za motociklistu navedeno da se kretao „brzinom veæom od dozvoljene“.

Udes se dogodio u najužem centru grada. Nedelju dana ranije, skoro na istom mestu, stradao je još jedan motociklista, a razlozi su skoro isti.

U subotu, 29. marta, policija je sprovela takozvanu pojaèanu kontrolu uèesnika u saobraæaju i za samo sedam sati otkrila èak 180 prekršaja. Tog dana je u gradskoj zoni otkriven èak 51 vozaè koji je vozio „iznad dozvoljene brzine“, a èetrnaestoro ih je bila pod uticajem alkohola.

Koliko, kako i zbog èega biciklisti i motociklisti stradaju na putevima severne Baèke juèe nije bilo moguæe saznati jer su relevantni sagovornici ili bili „na savetovanju“ ili nedostupni.

Saobraæajna policija može se, uglavnom, uoèiti na pojedinim deonicama autoputa E-5. Policajci-pozornici ne obaziru se mnogo na vozila jer to rade pripadnici saobraæajne policije.

Žrtava saobraæajne bahatosti je u Subotici sve više. Uèesnici i direktni izvršioci „neprilagoðene brzine“ koju policija skoro nikada ne saopštava (jer je nema u gradu i ne zna ko je kojom brzinom vozio) prolaze nekažnjeno. Èak i kada vozaè noæu bespotrebno (iz obesti) trubi, neæe biti kažnjen. Neæe, jer ima moænog tatu ili mamu.

Subotièani sve više strahuju da prepuste decu uživanjima i u pešaèkoj zoni jer je obilato (i bez sankcija) koriste i biciklisti i motociklisti i vozaèi skutera.

Saobraæajne policije, naravno, ovde nema, a pozornici na ove prekršaje ne obraæaju pažnju.

Biciklisti i motociklisti na putevima na severu Banata uèestvovali su prošle godine u 96 saobraæajnih nezgoda, a nepoštujuæi propise izazvali su više od 60 odsto sudara. Lane su poginula èetiri vozaèa dvotoèkaša, a 21 su zadobila telesne povrede. Brigita Kurai (26) iz Horgoša poginula je vozeæi bicikl, decembra prošle godine, kada je na nju kamionom koji se prebrzo kretao naleteo Poljak Fridel Bronislav Jan (51).

Dušan G. (78 ) iz Velebita, u opštini Kanjiža, preminuo je od posledica teških telesnih povreda koje je zadobio vozeæi bicikl, poèetkom januara. Policija je tada saopštila da je Dušan povreðen u sudaru sa automobilom. Dušan P. (51) iz Novog Kneževca poginuo je kada je na njega prebrzo vozeæi automobil naletela jedna Novokneževèanka, iako se biciklom kretao desnom stranom kolovoza. Prošle nedelje, vozeæi motocikl na regionalnom putu Èoka - Sanad, poginuo je Kikinðanin Dragan Zariæ (42). U ovoj saobraæajnoj nesreæi teške telesne povrede zadobila je Ljubica P. (58 ) iz Èoke, koja je vozila bicikl.

 

 

Noæne trke

Zna se, ipak, da u Subotici veæ odavno vlada pravi saobraæajni haos: bahatost vozaèa izašla je iz granica trpeljivosti, a njihove noæne trke i ulièna trubljenja prevazilaze zakonitosti džungle. Motociklisti koriste, uglavnom, put E-5 kroz centar grada kojim, uz korišæenje zelenog vala mogu pokazati svu „muškost“ i snagu mašina. To isto èine i mnogi automobilisti. Zakazuju se èak i noæne trke na delu polovièno izgraðene zaobilaznice, zatim od centra do Paliæa ili na drugim destinacijama.

 

http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=2333

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja