Jump to content

Moto Zajednica

Za malo pod kamion...

Recommended Posts

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: Lep

I opet jebeni kamion i kreten za volanom  :(.

Krenuo na kupanje i samo kaciga na glavi (posto sam uvek u opremi ovako) i na izlasku iz grada, pozarevljani znaju taj deo kada se prodje Vuk skola pa hipodrom i gde je ono stovariste, idem sva sreca relativno polako 70-tak- 80khm, mada tu i kolima svi idu 60-80khm jer je prav put i nema ukljucenja, izlazi se posle na petlju i idiot u sleperu nekom iz suprotnog pravca ispred mene uhvati i naglo skrene i ukoci ispred mene, celu ulicu poprecio... Ne mogu tacno da ocenim, ali bio sam mu bas bas blizu, upaljena duga svetla, prav put, nigde nikoga.

Ja nemam mnogo iskustva, verujem da me je neko odozgo pogledao, znam samo da sam legao na obe kocnice cimnuo motor desno, skinuo dupe takodje na desnu stranu, jedino sto znam da mi je proslo kroz glavu da popustim kocnice da ne bih proklizao, mada sam u jednom trenutku kada sam se nasao na metar valjda ispred zadnjih tockova kako sam bio nakrivljen i onog metalnog crnog branika pomislio kraj, izlomicu se ili nesto gore, ili nabicu nogu na to. Nemam pojma kako sam ga zaobisao, ali na valjda 10 cm-a taj branik i ispravio motor, opet ne znam kako i zavrsio ispred nekih greda/dasaka na pesku pored puta, reko nije problem ako i u to udarim vec sam skoro stao malo cu evenutalno preleteti. I ono sto sam ovde dosta citao "ides tamo gde gledas", odmah mi je pogled otisao skroz levo od kamiona i tako sam i isao, verujem da sam ga fiksirao kako je odjednom izleteo da bih samo legao na kocnice i udario u njega.

I izlazi ciga "ijaooo majke mi NISAM TE VIDEO" kako jebote... kako...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 399 postova

trebao si da ga prebijes ko picku, bez obzira na rasno diskriminisanje ;)

tako sam i ja preko nekoliko puta, sjebe me i ja iskuliram kao, dobro je, citav sam..nema veze, opusteno!

od 11.07. jebe mi se koliki je vozac kamiona, autobusa, cega god, nabijam prste u oci odma!

Iskreno, evo sada sve vise pizdim i dodje mi ga bijem, ali da ne kenjam sada, malo sam bio u soku u tom trenutku, stao sam, izasao je on posle, ali jednostavno ne znam... nemam pojma...

I ja verujem da je dobrim delom sreca i da me je neko pogledao, jer ja stvarno nemam mnogo kilometara ispod dupeta, mada znaci svo ovo citanje i teorije, verujem da je znacilo. Izletao je ja mislim na bukvalno dal 20 metara ispred mene... mada ne mogu da procenim, jer sam ja njega video i sve i onda samo odjednom... I cujem kako mi skripe gume i ja nagnut ko' Rosi :)

• Svrati ponekad, 477 postova
  • Motocikl: GS 1150

taj film igrace pred tvojim ocima vise epizoda i ne brise se tek tako, ali vremenom prodje. Nemas nista od toga da ispeglas budalu, nije bio drzak, izivinio ti se i sta ces. Da je bio drzak, bezobrazan onda jos i da razmislis, ovako nema za cim da zalis. Neki se dogadjaj ureze coveku i nema sanse da se izbrise, ali i to je iskustvo vise, pouka za dalje i mi se od tog trenutka menjamo, kao Despic od 11.07. a ja od 10.07. Zivot ide dalje, mi smo izabrali sto smo izabrali i sa tim zivimo. To smo mi, to je nasa strast, zivot nas. Motor nosi to sa sobom, tako da Brate, ziveo i guraj dalje.

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

10.07; 11.07... Odavno sam prestao da pamtim takve dogadjaje, barem dva puta nedeljno za 16 godina, 500 puta...

• Svrati ponekad, 477 postova
  • Motocikl: GS 1150

Ti mora da si neki gumeni covek, kad mozes toliko puta da istrpis udar i obaranje automobilom......Ne budi nadmen. Ne govori se o tim svakodnevim sranjima.

• Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Zasto nadmen...? Nisam bio dovoljno precizan, sve je stvar velikih brojeva, ako neko prelazi 10-20.000km godisnje, mnogo ce imati manje takvih situacija, a recimo vozi po gradu pretezno, nego onaj ko prelazi 40-60.000km godisnje po svakakvom vremenu, svakakvim putevima... Jednostavno svaki put se pomolis, cak i ako ne verujes u Boga, i teras dalje... Pri tom ne mislilm nista lose za kolegu, jer sam i ja relativno svez motorista, cak mislim da je odreagovao bolje nego sto bi mnogi "iskusni" vozaci koje znam, samo mislim da posle odredjene kolicine kilometara, izvlacenje u takvim situacijama, postane automatska reakcija... Pozdrav...

P.S. Interesantan primer, dok sam bio na odmoru, zaribala mi je sirena, a morao sam odmah po dolasku da utepam nekih 120km po Beogradu, nisam imao ali ni jednu izdaleka opasnu situaciju, jer sam se osecao kao da sam posao u borbu bez puske...

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

Glupo pitanje, pre nego ispljujem kamiondžiju: koliko je ograničenje brzine na tom delu puta?

Nije glupo pitanje, ogranicenje je kao i u svim gradovima 50khm (mada od tog mesta za nekih 100 metara to prestaje, jer je tu kraj grada izlazi se na put), nema ukljucenja, tu nema otprilike nicega, sto naravno nije opravdanje prekoraciti brzinu.

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

Nije glupo pitanje, ogranicenje je kao i u svim gradovima 50khm (mada od tog mesta za nekih 100 metara to prestaje, jer je tu kraj grada izlazi se na put), nema ukljucenja, tu nema otprilike nicega, sto naravno nije opravdanje prekoraciti brzinu.

Ne gledaju ljudi, a mi smo mali i teško uočljivi pa bržom vožnjom otežavamo i sebi i njima reakciju. Lično ne znam šta je gore: voziti po ograničenju pa da me svaki čas neko preblizu pretiče, nabija mi se u dupe i sl, ili voziti malo brže i rizikovati ovo što se tebi desilo. U svakom slučaju si super odreagovao.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

Strashno drug. Nemam rechi. >:(

Relativno slichna situacija od pre 7 dana tako da cu ovde da je opishem da ne otvaram novu temu.

Vozim Zhichkim putem ka Kraljevu (pravac od 4 km) i teram oko stotke. Sve chisto, nigde zhive dushe. Snimam fapa plavog na oko 500 metara od mene. Delimo isti pravac i smer. Strashno je nagnut na desno jer je sva drva sa leve strane karoserije pretpostavljam prodao. Prilazim mu na oko 100ak metara i vec vozim 60. On ne ide brzhe od 20. Krecem u preticanje, raspaljujem opet po gasu (dobrih 50 metara odaljen od njega jer je sve chisto) i na nekih 10 metara razmaka izmedju nashih vozila, majstor mota pun levi (bez ikakve signalizacije) i zatvara me zheleci da se ubaci u neku sporednu ulichicu.

Ispod kacige vrisak... aaaaaaa! Blokiram i prednji i zadnji tochak. Pushtam. Opet blokiram. Non stop naginjuci se na levo, ali opet latentno prilazeci fapu. Zaobilazim ga bukvalno na pola metra i ulecem u dvorishte neke perionice i zaustavljam se ispred izloga. :o

Istog trenutka skachem jedno metar sa motora i pochinjem da se vrtim (skoro da trchim) u krug po dvorishtu. Vozach kamiona stao na sred ulice ukopan, valjda je shvatio shta je uradio i ne pomera se. Neshto gestikulira, ali ga ne razumem. Verovatno kazhe da me nije video (da nije ni pogledao). Iza njega staje vozach kombija koji je celu situaciju pomno propratio i psuje ga na 3 jezika:

- "Gde ti je zhmigavac majm#$@@no! Zar da legne ispod kamiona zbog deb%$$a!"

Vidim da se lik odseko skoro kao ja.

Ja nem, a i zbog moguce guzhve pokazujem kamionu da ide dalje... :-\

Nakon svega sam rezimirao situaciju. Za nijansu sporija vozhnja bi me dovela u istu ili slichnu situaciju jer bih krenuo u preticanje dosta blizhi njemu i tada bi me verovatno josh grdje iznenadio. Glavna greshka, smatram, je to shtu mu nisam svirnuo. ::) Mozhda bi ga to nateralo da baci pogled u ogledalo. Retke su situacija kada ne signaliziram i zvuchno, ali eto, bash tada nisam. Jbg.

PS. Oshtar ivichnjak ispred perionice je vlasnik ochvontao krampom i prepravio u blagi nagib. To me je spasilo sigurnog pada. ;)

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pablo je pričao na kursu dobre vožnje. Većina nesreća se dešava izlaskom auta iz bočne sporedne ulice. Usled male siluete motora i smanjenje uočljivosti  krajevima oka, periferni vid, vozač nas ne vidi. Ista sitacija kad se ide u susret, mala silueta, smanjena uočljivost i svesnost brzine kretanja i momenat sisreta. Uvek kad postoji mogućnost da nam vozilo preseče put dolazeći nam u lice, bilo da je ulica, parking, kafana, banka... treba biti oprezan i jednostavno ablendovati, svirati...Englezi preporučuju ševrdanje, slalom jer se onda naš odraz kreće levo desno u odnosu na pogled što povećava uočljivost. Ovo postoji kao fenomen fizinomije oko i definitivno je istinito da vozač nije video što naravno nije opravdanje, već samo nama nalaže oprez da treba računati da u pojedinim momentima nismo vidljivi.

Ono, gde pogledom tu se ide, je spasonosan izlaz iz svake sitacije kako nas je Laza učio. Samo ne gledati u prepreku već tražiti prolaz pogledom i tuda će se otići sigurno.

Još savet po statistici i analizi Nemaca, Pablovo izlaganje. Preko 30 kmh je efikasnije izbeći prepreku nego kruto kočiti. Rekonstrukcijom nesreća sa smrtnim ishodom kojima je predhodilo oštro kočenje sa blokiranjem prednjeg točka i padom usled toga i smtronosnim udaranjem u prepreku, ustanovljeno je da ako bi kočenje bilo ispravno, bez blokade, motor bi se zaustavio na 5 m ispred prepreke. Jako je važno ispravno kočiti i istrenirati sebe i izbiti pogrešan refleks paničnog grčevitog stiskanja kočnica.

lazicu...lepo ti je rekao djomla, ni ja a ni on nismo mislili na klasicna sranja koja ti se desavaju svakodnevno po hiljadu puta...

nagla kocenja itd,mozda i malo da zakacis nekoga...

preko toga svega mozes da predjes dok ti se ne desi ozbiljnije sranje, e onda ne oprastas ni ta obicna sranjca

Pre 500.000km sam u razmaku od 50.000km imao dva udesa tudjom krivicom i nikad vise... A tada sam imao i par cukanja mojom krivicom... Ono sto sam mislio reci, je da svaki dogadjaj treba pazljivo sagledati i zapamtiti za buducnost, kao sto sahisti pamte kombinacije figura... ;)

Da, i to... ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 719 postova
  • Motocikl: KTM ima

Stalno ima onih koji u ovakvim situacijama nagovaraju na tuču. Ubeđen sam da ti ne znaju šta je stanje šoka, a verovatno ni tuča. Takvim nagovaranjem nekoga će dovesti do toga da pored pretrpljenog straha još dobiju i batine.

Ja poručujem Abiju da je odlično reagovao i da je imao sreće, i da je lepo što se i pored svega poneo dostojanstveno. Tako to rade pravi muškarci i bajkeri. Tući ćemo se kada bude bilo vreme za to.

Stalno ima onih koji u ovakvim situacijama nagovaraju na tuču. Ubeđen sam da ti ne znaju šta je stanje šoka, a verovatno ni tuča. Takvim nagovaranjem nekoga će dovesti do toga da pored pretrpljenog straha još dobiju i batine.

Ja poručujem Abiju da je odlično reagovao i da je imao sreće, i da je lepo što se i pored svega poneo dostojanstveno. Tako to rade pravi muškarci i bajkeri. Tući ćemo se kada bude bilo vreme za to.

odavno je doslo vreme za to...

a tek dolazi vreme pokolja...jedan dan ces se lepo vracati kuci preko nekog mosta, i zateci ces gomilu ljudi kako su izasli iz svojih automobila i kidaju, zubima, grkljane jedni drugima

setices me se tog dana

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Scenario iz Mad Max-a, mozda jednog dana ko to zna.

Mada je dobar deo svega toga u nasim glavama, strahovi, neizvesnost... Ako se malo zamislimo i poradimo na samom sebi shvaticemo da se vecina tih stvari moze kontrolisati i racionalno voditi kroz zivot. Definise se problem i radi na njegovom resenju uprosceno. 

Za guranje prsta u oko eto imam jedan licni primer;

Bio sam klinac osmi razred i dobio svoj prvi desetobrzinac. Vozikao se na Kalisu polako uzbrdo od zoloskog vrta i kako mi lanac nije legao na zadnji lancanik kako treba, vozim polako a gledam u zadnji tocak kako bi to namestio. Samo sto sam digao pogled ispred mene dete jedva prohodalo. Uspevam da zakocim na nekih 20-ak centimetara, podizem pogled dalje a tu stoji mladi otac u najboljim godinama, samo na metar dalje ali potpuno nemocan da spreci prethodno. Gledamo se a sekunda traje vecnost, ja ocekujem ekspresnu samarcinu koja bi mi odvalila glavu sa ramena a on gleda moje pokunjeno lice i trazi razloge da me ne odvali. Na kraju te sekunde nekako uspevam da kazem "Izvini" potpuno shvatajuci situaciju i dalje gledajuci pomalo u pravcu njegove ruke. Pritisak u ocima mu je polako spao, krece ka svom detetu i uzima ga u narucje, ne secam se ali mislim da nije nista rekao. 

Posle svega, sve je ostalo urezano u secanju, lekcija naucena i bez samarcine za koju mislim da ne bi nista promenila. Od tada zaista uvek gledam ispred sebe.

• Svrati ponekad, 192 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ1-SA, BMW R1200GS, Piaggio Beverly 500

P.S. Interesantan primer, dok sam bio na odmoru, zaribala mi je sirena, a morao sam odmah po dolasku da utepam nekih 120km po Beogradu, nisam imao ali ni jednu izdaleka opasnu situaciju, jer sam se osecao kao da sam posao u borbu bez puske...

Mislim da se to zove defanzivna vožnja ili tako nekako  :P

Ako ti je sirena jedina prepreka da ovako voziš ja bih je na tvom mestu trajno skinuo  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja