Jump to content

Moto Zajednica

korman zaglavljuje pri okretanju, dal je opasno?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 635 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650

e sad sam se nalozio da sam sredim. (kad kazem sam, mislim da stojim pored brata dok to skida)

idem sada odma sada na ranch i da probam to da razmontiram sve.

e ima da naucim da odrzavam svog ljubimca!

bre !

samo da se dovezem do Smedereva a da se ne skrljam negde  :-\

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 179 postova

drug moj nemoj da se plašiš jer sam i ja tako prošao sa hondom cbx ;) ;)  zapinjao zapinjao dok jednom nije u mojoj ulici zablokirao!!

sam sam skinuo vile to jest štapove ili kako se već zove i povadio one čudne ležajeve i otišao u SKF predstavništvo i pronašao po meri konusno-valjkaste ležajeve i završio posao sa 35€ ;D ;D ;D  moglo je i jeftinije sa buvljačkima ali dokle bi to trajalo ??? ??? ??? ???

pozdrav

@ safet

izvini za debil-pitanje, da li je SKF marka motora ili marka za te lezajeve?

samo da vidim da li mozda imaju takvi i za moj motor

reci mi molim te kako si znao koje lezajeve da kupis? da li pise nesto na njima kad se izvade (serijski broj ili dimenzije) ili to moze da se premeri nekim uredjajem?

hvala

google je mnogo strasna stvar

evo SKF je firma koja pravi kotrljajuce lezajeve

http://www.skf.com/portal/skf_cs/home

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

@ safet

izvini za debil-pitanje, da li je SKF marka motora ili marka za te lezajeve?

samo da vidim da li mozda imaju takvi i za moj motor

reci mi molim te kako si znao koje lezajeve da kupis? da li pise nesto na njima kad se izvade (serijski broj ili dimenzije) ili to moze da se premeri nekim uredjajem?

hvala

google je mnogo strasna stvar

evo SKF je firma koja pravi kotrljajuce lezajeve

http://www.skf.com/portal/skf_cs/home

Ako si vec resio da ustedis.Skini sam odnesi taj sto imas gde mozes da kupis pokazi i dobices odgovarajuci.

• Zainteresovan, 582 postova

SKF lezajevi... U astridu sam ja uzeo original lezaj KOYA koji i fabrika stavlja na moju yamahu.

Nije nista komplikovanio... Ti jos nemas nikakve plastike. Samo gledaj da sve raskacis sto treba da bi viljuska mogla napolje... Ne mogu da se setim jel imas heblove ili street volan?

Uglavnom, iznad donjeg trougla, sve se skida da bi viljuska isla napolje. Kad je izvadis, izvadi lezajeve i ondesi ih u astrid ili neku drugu radnju i dobices iste... Postupak vracanja ti je isti samo otpozadi... ;D ;D ;D

Ima malo igrarije, ali mene sve kostalo 1000 dinara i dva dana posla... Jbg, volim da radim nocu, a nocu ne rade prodavnice lezaja... ;D ;D ;D

Uglavnom to ti je sve ukupno par sati posla i sigurno ce trajati jedan ceo dan...

pozdrav

ijao baki sine, razmontirao sam pola motora :)

krenuo prvo gornji lezaj da izvadim, reko lakse je pa sam se nadao da je on otisao

kiad ono mucak, donji kad sam oslobodio malo, 4 valjka ispala odma  ;D unutra puno metalnih opiljaka, ma samo sto se nije ceo lezaj raspao

ovaj gornji mi delovao ok na prvi pogled, al uzmem malo probam levo desno, gore, dole, vidim ima lufta aksijalno i to bas dobro radi. ko zna kolko su ovi lezajevi presli ccc

sad da umem da nakacim sliku, videli bi. sve sam na tenane slikao, da znam posle da vratim na mesto :)

videcu u Smederevu da li mogu da nadjem ovakve lezajeve, ako ne idem za |BG.

dal ima neka posebna marka koju preporucujete? da sam siguran da moze da mi drzi bar 100.000km i da se ne zajebavakm sa ovim vise

ee niko mi nije pomogao da razmontiram ovo, sve sam sam majke mi. A za vracanje nazad, to ce da vidimo..

• Sensei servis, 347 postova
  • Motocikl: "viljuske"...al' na kardan!

Uf, ti si bas cekao zadnji momenat!  :o

Ja sam kod mene montirao SKF lezajeve i skroz su ok. Istu marku stavljam i u tockove. A slika...vec je vidjena  ;D ;D Polako kad budes sve to pakovao  nazad. Pazi da ne ostetis lezaj dok ga budes stavljao na osovinu upravljaca.

NOTE! - pre motaze lezaja (donjeg) ocisti dobro osovinu upravljaca, ako je potrebno blago predji vodobrusnom smirglom da bi uklonio eventualne riseve. Naulji osovinu upravljaca i sam lezaj, uzmi neku dovoljno dugacku cevuljagu, koja TACNO naleze na unutrasnji prsten lezaja i laganim kuckanjem montiraj lezaj. Ako krene da "bezi" da ne ide ravnomerno, prekidaj...vrati lezaj,  pa opet...

Nije to nikakva mutrolija, samo polako...

Kad budes stezao navrtke na trouglovima, ne stezi sumanuto donju. Upravljac treba toliko da se stegne, da se lako i bez teskoce obrce, a da nema lufta u samom upravljacu. To ces najbolje osetiti kad budes vratio tocak, sve...

Vikaj ako se zaglavis... ;)

evo jos malo pa sam gotov. pazarih juce dva lezaja za po 500 din

nije skf, ali prodavac kaze da nije neka velika razlika u kvalitetu, jbg to je jedino sto sam mogao da nadjem u subotu

danas sam morao da sacekam da burazer dodje u vikendicu, ne mogu sam da namesytim stapove, nemam mogucnost da zakacim motor negde za plafon i da ga podignem, treba mi jis neko

inace, donji lezaj nikako nisam mogao sam da skinem, zapoeklo strasno. otisao sam kod strugara i on nekom malom brusilicom polagko isekao. uzeo mi 500 din :(

evo par slika kako sam ja to razmontirao :)

post-10234-12879089684368_thumb.jpg

post-10234-12879089684954_thumb.jpg

post-10234-12879089685252_thumb.jpg

post-10234-12879089685703_thumb.jpg

post-10234-12879089686083_thumb.jpg

post-10234-12879089686368_thumb.jpg

post-10234-12879089686704_thumb.jpg

post-10234-12879089687003_thumb.jpg

post-10234-12879089687297_thumb.jpg

post-10234-12879089687592_thumb.jpg

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Sudeci po slikama, mogu ladno da ti cestitam jos jedan rodjendan.    :-X

Od sad, pa nadalje i ubuduce, odvojis prednji od zemlje, i okreces korman tamo-vamo. Na sredini se osjeti jedva primjetan klik kad je lezaj otisao.

Ovo tvoje je glava ispala iz torbe.... ;D

Sudeci po slikama, mogu ladno da ti cestitam jos jedan rodjendan.    :-X

Od sad, pa nadalje i ubuduce, odvojis prednji od zemlje, i okreces korman tamo-vamo. Na sredini se osjeti jedva primjetan klik kad je lezaj otisao.

Ovo tvoje je glava ispala iz torbe.... ;D

da li je to nesto sto iskusne motordzije proveravaju redovno? mislim kao ono sto proveris pritisak u gumama, dal je lanac podmazan i tako?

a kako odignes prednji tocak od zemlje? bez nekih dizalica i slicno?

Ne mora nesto ubitacno frekventno, svakih 10-20.000 km.

Ne znam kako da ga dignes. Prebacis neko uze preko neke precke ili nesto jbga.

I kad je sve super podeseno, opet nije idealno.

Trik je u tome da se korman sam okrece kako mu odgovara, pogotovo kad izlazis iz krivine. Ako u tom procesu nesto zasmeta, eto mogucnosti za belaj.

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Pošto vidim da si to već rastavio nemoram ti slati slike kako se to i sastavlja, ali evo ti tabela sa "kilažama" za stezanje šarafa kod sastavljanja i kako naštelati da nema "lufta"

post-1099-12879089692199_thumb.jpg

post-1099-12879089694033_thumb.jpg

aha ok, ma kod mene je zajebano zato sto agregat visi ispod rama, jbg neki genije je tako smislio

tako da kako god da hoces da podignes, moras direktno u masinu da upres.

cak su i copku zasrafili direktno na agregat, i onda dali upozorenje da ni slucajno ne sedis na motoru dok je ista spustena  ::)

omg hvala za slike !

moj brat ce sigurno znati sta to sve znaci !

da li mozes pliz na mi sibnes ak oimas jos nesto u elektronskoj formi? bilo sta

brat mi je i rekao da nadjem negde za svaki sraf na motoru kolikom se kilazom steze

hvala

Ja ne bih da smaram, ali sam naucio od profesionalca da se lezajevi ne stezu moment kljucem, nego iskustvom i osjecajem.

Mora da bude maximalno stegnut, a da korman bude maximalno slobodan.

Covjek mi je odrezao one zaliske na originalnoj sajbi, sto sluze za "lockovanje" ona dva prstena, zato sto je nemoguce nastelovati zategnutost kako treba sa tim zaliscima.

Mast u lezajeve je gurao par minuta, trljajuci ih od dlanove ruke (na kojima je mast). Kaze da je to najbitinije, da mast prodre u sve pore i rupice na lezaju.

Onda je stezao prvim prstenom (dok je motor dignut) i okretao korman. Onda je malo popustio, pa zategao drugi prsten (koji ce u procesu da dotegne prvi nazad na mjeru)....pa onda spusta motor i vrti na zemlji...pa ponovo u zrak, pretegnuto....pa opet.....

Onda sam se sjetio kako sam ja na mojoj radnoj kobili (Yamahi) to odradio, pa sam sam sebi bio smjesan.  ;D

Daklem, sklopi sve sam, a onda nadji nekog ko ima osjecaj za feeling i zna kako to treba, da ti dotegne kako bog zapovjeda.

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

hehehe... dobrodosao u svet motociklizma  ;D ;D ;D dok ne krene da te hebe nije tvoj motor  ;D ;D ;D

a inace mogo si ti da vozis motor samo u tangama tako da nemoj da se vadis na opremu  ;D ;D ;D  nisi to uzeo za motor nego za sebe (i nemo da ti je zao)

inače si promenio ležajeve ne u zadnjem minutu nego posle zadnjeg minuta  ;)

Ja ne bih da smaram, ali sam naucio od profesionalca da se lezajevi ne stezu moment kljucem, nego iskustvom i osjecajem.

Covjek mi je odrezao one zaliske na originalnoj sajbi, sto sluze za "lockovanje" ona dva prstena, zato sto je nemoguce nastelovati zategnutost kako treba sa tim zaliscima.

Mast u lezajeve je gurao par minuta, trljajuci ih od dlanove ruke (na kojima je mast). Kaze da je to najbitinije, da mast prodre u sve pore i rupice na lezaju.

Onda je stezao prvim prstenom (dok je motor dignut) i okretao korman. Onda je malo popustio, pa zategao drugi prsten (koji ce u procesu da dotegne prvi nazad na mjeru)....pa onda spusta motor i vrti na zemlji...pa ponovo u zrak, pretegnuto....pa opet.....

Onda sam se sjetio kako sam ja na mojoj radnoj kobili (Yamahi) to odradio, pa sam sam sebi bio smjesan.  ;D

Daklem, sklopi sve sam, a onda nadji nekog ko ima osjecaj za feeling i zna kako to treba, da ti dotegne kako bog zapovjeda.

Pa prijatelju ležaji se dotežu ručno "na osjećaj" , ali svi ostali šarafi na kilo ključ, a ti meni objasni kako bi matice za dotezanje ležaja za kandžasti ključ zategao kilo ključem?

Pa prijatelju ležaji se dotežu ručno "na osjećaj" , ali svi ostali šarafi na kilo ključ, a ti meni objasni kako bi matice za dotezanje ležaja za kandžasti ključ zategao kilo ključem?

Ima adapter, za one bezosjecajne.  ;)

Naravno, sve ostalo na kilo kljuc.

omg hvala za slike !

moj brat ce sigurno znati sta to sve znaci !

da li mozes pliz na mi sibnes ak oimas jos nesto u elektronskoj formi? bilo sta

brat mi je i rekao da nadjem negde za svaki sraf na motoru kolikom se kilazom steze

hvala

http://www.carlsalter.com/download.asp?fileid=10680117109910970116010510951077011101100115011601010114109510541048104810451055105310481045105710481048109510491057105710511095108301010114011801051099010110951077109701100117109701081095104010710101011401091097011010411046011201000102

Ima adapter, za one bezosjecajne.  ;)

Naravno, sve ostalo na kilo kljuc.

Šta vredi adapter, kad moraš par puta zategnuti i otpustiti dok sve ne "legne" kako treba...

e jebiga, ja sam taj trokraki saraf onako rukom zasrafio, kolko je moglo... ::)

ostalo sam sve sto sam jace mogao, dakle ko konjina

uspeo sam 2 sarafa da oblajznem  :-[

mislim da sam previse zategao, ali nisam siguran, nemam osecaj za filing da bih bio siguran  :'(

toliko sam bio srecan sto nakon "opravke" nije bilo viska delova, da sam zaboravio da sve kablove vratim kako si i bili, tako da mi sad nesto strci i tako...

jebiga za prvi put nije lose a?

e jebiga, ja sam taj trokraki saraf onako rukom zasrafio, kolko je moglo... ::)

ostalo sam sve sto sam jace mogao, dakle ko konjina

uspeo sam 2 sarafa da oblajznem  :-[

mislim da sam previse zategao, ali nisam siguran, nemam osecaj za filing da bih bio siguran  :'(

Što bi rek'o moj ćale, steži dok voda ne procuri  ;D  ;D  ;D

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

toliko sam bio srecan sto nakon "opravke" nije bilo viska delova, da sam zaboravio da sve kablove vratim kako si i bili, tako da mi sad nesto strci i tako...

proveri volan na levo i desno do kraja da ti to što štrči ne zateže volan tj.dal imaš pun hod volana (ako si loše vratio kablove znaju da zatežu i smetaju)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja