Jump to content

Moto Zajednica

Hrvatska 2010 - Bez koncepta i cilja

Recommended Posts

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Kad sam poslednji put bio (doduše davno) Pelješac beše poluostrvo ili ti poluotok. ;)

Nije zakeranje, samo onako.... informativno.

Lep ti putopis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 499 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650xt - Ferdinand

Dan jedanaesti. 23.07.2010.

Jutarnja kafica kod Vladinih i pakovanje... Dogovor je da se vraćamo kroz Bosnu. Svraćanje u Mostar sa spavanjem u Sarajevu. Uzeli smo kontakt nekog hostela u Sarajevu prethodnih dana. Krenuli smo u 08.30h. Prethodno jutro GPZ nije hteo da upali na dugme, srećom bili smo na nizbrdici….ne smem ni da pomislim šta bi bilo da smo bili na uzbrdici! ;D ;D ;D Ovog puta problema nema...sigurno je momenat trenutne slabosti...kao što se kasnije pokazalo da nije  ;) , srećom na putovanju problema više nije bilo!  :) Na granici opet zaobilazimo kolonu i prolazimo bez problema. Jučerašnji incident je sasvim sigurno bio izuzetak!  :) Ono što prvo primećujem je da je asfalt u Bosni mnogo lošiji...podseća na naš, domaći...brzo sam se uverio da samo podseća, naš je lošiji i od tog, nažalost!  :-\

Idemo uz Neretvu. I ovde su predeli prelepi. Naravno, drugačije je nego u primorju. Nema više mirisa soli u vazduhu, boje su i dalje tu, samo je sve manje plavo, a više zeleno. Voda u Neretvi je prelepa, izgleda čisto...brzo smo se uverili da je hladna kao što se priča. Bolje da smo se u njoj kupali, definitivno bi nas razladila bolje nego more koje je bilo tek koji stepen ispod temperature vazduha.

Uz put su svako malo džamije i minareti. Ovde je opet neki drugi svet. Kao da smo upali u neki džep Evrope. Nikad ne bih rekao da je toliko kontrasta nama tako blizu. Kada smo ušli u Hrvatsku desetak dana ranije bile su mi totalno neobične njihove raskrsnice jako često ukrašene religioznim detaljima, raspećima. Ovde je opet nešto potpuno drugačije...jedino mi smeta što su nazivi naselja na ćirilici često prefarbani sprejom...ali dobro...to su neki drugi ljudi...

Oko 09.30h stižemo u Mostar. Pronalazimo neki parking koji se plaća i ima nadzor. Momak koji radi nas parkira u hlad...jedini na parkingu, odmah do nekih Slovenaca na V-stromovima. Obradovao nam se što smo iz Beograda...kaže Slovenaca je kol'ko hoćeš, Srba i nema toliko...čudo su ti Slovenci, svugde ih ima!  :D

Odlazimo do novog Starog mosta. Provlačimo se kroz uličice na kojima se mogu kupiti suveniri, mali i veliki. Kupujemo par magnetića za frižidere i neke kristalčiće sa motivima mosta...bili smo čvrsto rešili da ne trošimo previše na poklone...naši pokloni su utisci i sećanja koja ćemo podeliti sa onima koji nas dočekaju. Dobra fora da prodjemo jeftino!  ;) Ovde je sve autentično, face likova...ma kao da su izašli iz 18og veka. Ja sam oduševljen...jesam li pomenuo da nismo nikad bili u Mostaru?!  :) Most je lep...da ne trošim reči. Ok...nije stari Stari Most, ali i novi je sasvim po mojoj meri. Neki mnogo hrabri momci skaču odatle u Neretvu. Mnogo hrabri, ili ludi...ma nisu oni ludi samo zato što ja ne bih smeo! Svaka čast!  :) Malo razgledanja, malo fotkanja...brdo turista! Tačno se vidi ko tu ne pripada...verovatno tako vide i nas.  :D Brdo prizora iz nekih drugih vremena...kako li je izgledalo živeti ovde nekada!? Stari grad koji je nastavio da živi...odlično je! Ok...sešćemo da popijemo kafu...bosansku!  :) Posle kafe spuštamo se do Neretve. Voda je praaaava...ledena! Definitvno je tu trebalo da se kupamo!

Posle kafe nastavljamo dalje. Izmedju 11.30 i 12.00h krećemo ka Sarajevu. Opet vožnja kroz prelepe predele Bosne. Planine se dižu na sve strane oko nas. Dosta krivina, dosta vode, reka, jezera, mostova, tunela...naš prijatelj Zdravko iz Slovenije nam je nekoliko dana pre toga pričao da su ovi predeli po njemu najlepši za vožnju u celoj bivšoj Jugi...ok...svakako su prelepi. Ne bih da licitiram...još toliko toga nisam prešao.

Oko 14.30 stižemo u Sarajevo. U Sarajevu prvo nailazimo na nešto što je pandan našem Novom Beogradu...bar sam ja to tako skapirao. Nove poslovne zgrade, sve u staklu, sijaju na suncu, hoteli, auto saloni. To nije Sarajevo koje smo došli da vidimo. Krčimo put do centra, do Baščaršije, opet nalazimo uske ulice, i saobraćaj u jednom smeru. Hostel nalazimo iz prve, i smeštaju nas u grupnu sobu, i obezbedjuju mesto da parkiramo motore. Malo posle nas u sobu dolazi par mladih Amerikanaca, momak i devojka. Ona je došla na dva meseca na Balkan i obišla dosta zemalja u okruženju. Časkom sam joj objasnio i da nije bila u državi koja se zove Kosovo, nego je samo bila dvaput u Srbiji.  :-\ A tip...tip je dobio otkaz na poslu, pa je rešio da je sad pravo vreme da izdvoji godinu dana i obidje svet...aaaah taj Zapad! Pa ništa, ja ako izgubim posao odoh na put oko sveta!  :D Amer nam je malo svirao na ukeleleu...smehotresna scena!  ;D ;D ;D

Kada smo se istuširali, pravac Baščaršija. Na ulazu iz prvog restorana izleće sitni, suvonjavi čiča..."Hello, welcome, come to eat. We have great food." "No, thanx, we just ate!" ispričavamo se kulturno. "Where are you from?" pita. "From Serbia, Belgrade!", dobacujem u prolazu.  :D Pa majku vam, i ja sam iz Srbije...kako mi je Subotice? Subotica je jako lep grad!  :D Pozdravljamo se, i idemo dalje...nećemo sesti baš u prvu kafanu. Šetnja do Bazara, razgledanje, fotkanje. Slično je kao u Mostaru po pitanju ambijenta, ali ovde ima ljudi koji izgledaju kao da tu zaista žive, u Mostaru izgleda kao da su se svi namestili da stoje na ulici dok turisti prolaze. Posle kraće šetnje pogadjamo restoran. Sve po redu, DesetUPolaSaLukom...i pivce, Sarajevsko. Naklopasmo se fino...i opet šetnja. Šta sad? Ajde da sednemo na kafu.  :) Kafa i slatkiši...ja naručujem urmašice, a Vlada kadaif...kadaif je, po rečima konobara, "ono slatko, kako bih ti objanio, kao špageti, samo ne po ukusu..."  ;D ;D ;D Braaaavo...to ću!  ;D Primetili smo da su cene znatno niže od beogradskih...u odnosu na more, ovde je sve duplo jeftinije! Znaaači...ne izbijamo iz kafana!  ;D Ok...popili kafu, sok i pojeli slatkiše...šta sada raditi po Sarajevu...šetnja! Izlazimo malo iz Baščaršije i idemo uzbrdo.

Nalazimo neki lokal koji je uređen u kombinaciji strao Engleskog i staro Bosanskog stila...nespojive stvari...izgleda odlično!  ;) Nemaju konobara, ide se na šank po piće. Tu ulećem u živu konverzaciju sa barmenom...on ubedjen da sam stranger, pokušavam da ga razuverim sa prestavljanjem. "Đorđe, Italijan?!"  :D "Ni blizu..."  :D "Aaaa, ti si naš... " :D Fini bre neki ljudi...svi se obraduju Srbima! Ovde su već cene prilično jake, sad znamo zašto je mislio da smo strangeri. Ovo je lokal orijentisan na stranu klijentelu. Pa dobro...i mi smo dosta prevalili dovde.  ;)

Posle pivca penjemo se na neki vidikovac sa koga se vidi celo Sarajevo. Uživamo u pogledu i u poslednjem zalasku sunca u inostranstvu. Odatle opet šetnja po Baščaršiji. Upućujemo se na Film Festival koji se otvara to veče. Nemamo karte.  :D To je deo Sarajeva koji je malo urbanije šetalište, kao Knez Mihailova. Svugde vri, brdo ljudi. Počinje vatromet...svi gledaju gore...ok, idemo nazad u Baščaršiju, Vlada je gladan. Usput vidimo policajca koji sedi na službenom kinezu od 125cc...  ;D Neko je procenio da i policija može da uštedi tu i tamo...nismo ga pitali da li ima "A".

Na ćevape odlazimo kod "Želje". Želja ima par lokala u Baščaršiji. U ovom je prepuno! Lokal od 50ak kvadrata, a pet šest zaposlenih trči na sve strane i jedva postižu. Klopa je bolja nego popodne. Ovde samo ne služe nikakav alkohol...pa nismo ga ni tražili, pitali smo za pivo.  :D Samo je jedino Vlada gladan. Zaleteli smo se na PetnaestUPolaSaLukom, ali su samo Vladini stradali...moji su pobedili negde pri kraju.

Idemo dalje. U toku su i Baščaršijske noći. Večeras je koncert Hanke Paldum. Prvo što čujemo su "Zelene oči"...nama ta pesma ima posebno značenje. Idemo da se pozdravimo i sa Hankom. Posle sve-tri pesme ona više priča nego što peva, pa produžujemo dalje. Sedamo na još jedno pred spavanje, i u hostel u sobu. Biće čudno spavati u sobi sa brdo neznanaca...ali ionako smo preumorni...odjavljujemo se već negde oko pola 01h.

post-6771-12879090244727_thumb.jpg

post-6771-12879090245544_thumb.jpg

post-6771-12879090246616_thumb.jpg

post-6771-12879090247007_thumb.jpg

post-6771-12879090247704_thumb.jpg

Dan dvanaesti. 24.07.2010.

Polazak je opet zakazan za 08.00h. Ustali oko 06.30h i spremili se na vreme. Pred polazak pijemo kafu kod Sebilja. Naravno mirnije je nego sinoć. Brinu nas oblaci koji se nakupljaju. Najavljena je kiša, a mi smo samo prvog dana imali kišu i malo smo se razmazili. Polazimo malo užurbano da bi bar vozili po suvom koliko god je to moguće duže.

Idemo ka Sokolcu, Han Pijesku, Vlasenici pa onda ka Zvorniku. Odatle prelazimo za Srbiju. Odmah na polasku nailazimo na kolonu svadbara. Svirkamo sa njima, a oni nas polako propuštaju da prodjem. Predeli su i dalje prelepi za vožnju. Dosta čistog planinskog vazduha. Nije vruće, prvi put posle 12 dana. Oblaci nas sustižu pomalo, pa malo mi odmaknemo...tačno se kreću u našem pravcu. Čini mi se da ćemo ih dobar deo puta ipak izbeći.

Na putu do Zvornika srećemo još jednog motoristu. I on ide iz Sarajeva, krenuo je sat vremena pre nas i vozi krajnje lagano. Ok, ajde sešćemo na kafu u Zvorniku. Naš novi prijatelj se predstavio kao Mikac. Bio je do Alpa, svaka čast, prelepa tura. Od prtljaga ima tank torbu...kaže inače vozi još jednu ali je ostavio u Sarajevu...braaavo, a mi spremni za Drugi Svetski...poneli smo i šlem!  ;D Kroz priču nam savetuje da ne predjemo u Zvorniku, nego na sledećem prelazu, jer je asfalt mnogo loš sa Srpske strane, ako se predje tu. Naravno...nismo ga poslušali. Nismo imali označeno na karti, i nismo hteli da rizikujemo...jbg, iz Beograda smo...nepoverljivi po prirodi...  ;) I naravno, zeznuli smo se, sa druge strane odron do odrona...katastrofa sve do Loznice, posle je bilo ok...

Granica se opet prešla bez minuta zadržavanja, i onda standardno, Banja Koviljača, Loznica, Šabac, pa smo napravili malo skretanje ka Rumi i došli za Beograd i pravca Nove Pazove...jer ionako smo išli za Zemun, pa da se ne davimo preko Obrenovca. U Šapcu su nas uhvatile tri kapi kiše iz apsolutno vedrog neba...i to je to od padavina za našu malu avanturu!  :)

U Zemunu, pravac na Dunav...da popijemo kafu i da jedemo...

Od klope ništa...biće tek oko 16.30h...a da, jesam li spomenuo da smo u Beogradu bili oko 14.30h... :)

Popili kafu, došli neki dragi ljudi da nam požele dobrodošlicu...i razlaz po opštinama!  :D

Sve u svemu...meni je posle ovoga puno srce! Bilo nam je mnooooooogo dobro! Sad samo da pojačamo kubikažu i odredimo pravac za sledeću godinu...koncept i cilj možda opet ostavimo kod kuće, a možda budemo i pametniji od toga!  ;D

Nadam se da sam uspeo da vam prenesem deo atmosfere i raspoloženja koje je nas pratilo!

Još jednom, Veliko Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli u pripremama za put...prepoznaće se svi sami, ne bih voleo nekog da izostavim.

Voleo bih da sam isti dan kad smo se vratili mogao da sredim ceo putopis, to sam i planirao, ali nažalost obaveze su me stisle...drugi put će nadam se biti bolje.

Sad slobodno opljunite!  ;D ;D ;D

Pozdrav!

post-6771-1287909030842_thumb.jpg

post-6771-12879090309649_thumb.jpg

post-6771-12879090311479_thumb.jpg

post-6771-12879090312369_thumb.jpg

post-6771-12879090313046_thumb.jpg

• Zainteresovan, 800 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Stvarno lepo putešestvije.Neka mesta nisam obišao,a uvek sam želeo.Zahvaljijući Vašem putopisu imao sam utisak kao da sam i ja bio u Mostaru,a tamo nikako nisam stizao.

Hvala, hvala svima!  :)

Glupo mi je da na svako bravo odgovaram sa hvala, ali kada se javi neko koga sam i upoznao, onda mi opet glupo da ne pomisli da sam iskulirao...  :D

Elem, Hvala još jednom na pohvalama! Verujte mi da je nama bilo najlepše dok smo bili tamo na licinom mestu!  ;) Jedva čekam da opet negde krenemo...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja