Jump to content

Moto Zajednica

Proklizavanje lamele - misterija

Recommended Posts

• Enduraš, 6391 postova
  • Motocikl: CRF300L

Vec izvesno vreme mi proklizava lamela na XL-u. Ne nesto strasno, ali se primeti kad u 5 brzini odvrnem gas do kraja na 3-4k obrtaja. Lamele su iznad dozvoljene tolerancije i to poprilicno, znaci nisu pri kraju, metalne ploce izmedju lamela su isto ok, nemaju znakova trosenja. Opruge korpe sam merio, takodje su ok, nisu sabijene. Prvo sam mislio da je do ulja (4T ELF MOTO 20w-50), kad je doslo vreme za zamenu sipao sam Bardahl XTM Synt 15w50. Na zalost i sa ovim uljem se javlja isto proklizavanje. Nije mi jasno do cega moze da bude, imate li ideju ?

P.S. zeznuo sam se, prebacite temu u garazu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6391 postova

Da li se na oko vidi da su lamele upaljene ? Izgledaju sasvim normalno, nema garezi ni crnila nigde po njima. Jbg nije mi palo na pamet da ih perem u benzinu, bio sam ubedjen da je do ulja.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa mozda su se natopile nekog loseg ulja pre..

nego premeri i opruge,ili poturi po nesto pod njih...

prosmirglaj grubom smirglom ploce,lamele nesto finijom, :)

• Drug član, 3036 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Jos bolje, operi ih acetonom, pa ispeci u rerni na oko 150 stepeni, da izbije iz njih ulje ako su upile.

• Haha 1

ah,da,moze ui ploce da zareses,onako trkacki,,, :) :) :) ili da ih iskirnerujes,ali i da ih posle malko obradis,,, :)

ali za to vec,,telefon u sake..

• Drug član, 3000 postova
  • Motocikl: FleXeR

ah,da,moze ui ploce da zareses,onako trkacki,,, :) :) :) ili da ih iskirnerujes,ali i da ih posle malko obradis,,, :)

ali za to vec,,telefon u sake..

Majstore, ODLICAN PET!!!!! Imas piVo kad se sretnemo.... ;D

Ma bokilic svakakve budzevine zna :)

nisu to budzotine,,za trkace motore je potrebno malo vise znanja i iskustva... a radilo se nekad i to za doticni trkaci tim,pa kad su prestale isplate,,,prestalo se i sa radom...................                            a pomaze obicnim motorima malo i te tehnike,,,, :)

kada bi se sa staze samo par caka primenilo,,,,,mnogo bi duze trajali motorcikli u obicnoj voznji,manje grejali itd itd... ;) ;) ;)

i naravno ,ima tu mozda i lose spakovane korpe,mozda nije podsajbnovana kako treba itd itd..

• Svrati ponekad, 147 postova

operi ih dobro benzinom,osusi i ostavi 24h u coca-coli(najbolja od 2 litra,mozes i da popijes,i ostace je)  ;D

To sam negde procitao na nekom stranom forumu,navodno je pomoglo,mada iskreno ja ne verujem.

• Svrati ponekad, 173 postova
  • Motocikl: BMW F650ST

Jel moze neko upustvo za skidanje lamela kod XT-a?Na cega treba da se pazi, da li su gedeore dovoljne itd itd...Kod mene isti slucaj, treba da menjam ulje, ali bi pre promene malo to skinuo, iskontrolisao, oprao itd itd..

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Nema tu nista komplikovano kod XT.....samo nema se tu sta oprati i ocistiti......ako ti kvacilo drzi nemoj pametovati, mislim i da skines sta imas tu da vidis, lamele koje klize se skoro ne razlikuju od novih, onda uzmes mikrometar i izmeris i vidis da je jedna lamela tanja za 2 mikrona, i kad to pomnozis za 7 komada dobijes lose kvacilo......e sad mozes ti da podmeces podloske pod opruge ali sve je to kratkog daha.....

A Aca bi trebao da se otvori i kupi lamele, koje je garant spalio.......ja bi ih kupio i opruge i 100% da radi.....jbg ipak ides sa tim motorom u sumu treba ti dobro kvacilo.....

A ovi saveti budza su vam dobri hehhehe......samo jos sto niste rekli da ubaci malo peska izmedju lamela hahah.........jbg. kod kola kad sagoris lamelu mozes malo peska zasuti na rupu od menjaca izmedju kvacila i mozda stignes do kuce!!????

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

A sad vidim da i tebi klize Drivee.......nemoj ni da otvaras nego kupuj lamele i opruge rastavi i isastavi i gasss....

Jbg. i ja sam meni tako uradio pre jedno 15000.......vozim uvek na auto ulje i nemam nikakvih problema sa kvacilom, a ni potrosnjom ulja......

Znaci nove i gasss....osim ako imas vremena, zelje i interesovanja, da skidas deklu 5X......onda budjis, ruke su ti prljave i nisi nikad siguran, oce li to da radi ili ne!!???

• Svrati ponekad, 173 postova
  • Motocikl: BMW F650ST

Ne nemam vremena za to, kupicu nove i to je to, znas li mozda gde i sta, preko koga koga cena itd itd......i da znas da si u pravu sa tim, nema tu budza..ako radi radi ako neradi neradi..ko nema para za nov potrosni materijal onda netreba da vozi..jer to spada u potrosni mat..pozz

• Drug član, 1826 postova

Ne nemam vremena za to, kupicu nove i to je to, znas li mozda gde i sta, preko koga koga cena itd itd......

Ja porucio od Bere Tourmax za 50EUR.

• Svrati ponekad, 147 postova

Inace na mom FZR-u je kvacilo isto proklizavalo,menjao sam opruge,menjao ulje,i nista nije pomoglo. Na kraju resio problem tako sto sam prodao FZR-a.  ;D ;D ;D

Moj savet isto,nove lamele,po mogucstvu opruge,i zamena ulja uz zamenu lamela,s'tim sto se nove lamele moraju potopiti 24h u ulje(koje ces sipati u motor)pre montaze,bar tako pise u service manual za vecinu motora.

• Enduraš, 6391 postova

jesi prvo proverio da je sajla pritegnuta kako treba?

Naravno, toliko blesav bas nisam da rasturam sve, a da predhodno ne proverim sajlu :)

A Aca bi trebao da se otvori i kupi lamele, koje je garant spalio.......ja bi ih kupio i opruge i 100% da radi.....jbg ipak ides sa tim motorom u sumu treba ti dobro kvacilo.....

Najlakse je staviti nove, u stvari jos lakse prodati motor kao kolega iznad :) Bolje te pare da potrosim na putovanjce ili nove gume. Vec sam napisao u prvom postu da su lamele nisu potrosene, a opruge sabijene, sve je debelo preko minimalne tolerancije. Mozda su spaljene, ali to je jedino moguce ako spaljene lamele izgledaju identicno kao dobre, jer na ovim mojim se ne vidi da su spaljene. Ja da sam video da je nesto lose, ne bi postavljao pitanje na forumu, nego bih zamenio los deo. Ovde me buni sto je sve dobro, a kliza po malo.

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Aco, mnogo ti jak motor zato i proklizavaju lamele  :D :D :D :D :D

Baci to u kontejner i dodji po Pegasa da se vozis kao covek  ;D

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Ma najbolje je da kupi nov motor. Ima saksiju sa parama u bašti pa ubere koliko mu treba. Šio mi ga Đura.

Probaj ovo što reče Boki. Benzin ili aceton pa ih operi i podbaci šajbne pod opruge. Ako imaš od instrument lima, najbolje. Tanke su pa podmeći koliko treba. Finom šmirglom zabeli korpu i očisti lamele i teraj. To sam imao davno sa kawom. Sve je ok al klizaju. Oprao, podbacio šajbne pod lamele i tako sam ga i prodao nekih 35.000 km kasnije. Nemaš neke mudrosti.

• Enduraš, 6391 postova

Pa nemoj da mislis da nije, do sad me ni jedan enduro nije dobio na potezanju ;) I ne bi ga dao za 5 pegasa :P

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Pa nemoj da mislis da nije, do sad me ni jedan enduro nije dobio na potezanju ;) I ne bi ga dao za 5 pegasa :P

Ja ti nisam ni rekao da ga das za Pegasa nego da frljnes u kontInjer  :P

• Zainteresovan, 762 postova

Evo i meni danas na XL-500 posle kraceg al zesceh off-rouda prokliznula , sutra otvaranje i najverovatnije grunfovanje pa javljam. I ja sam za da znanje moze da smanji troskove.  Onaj sto je napisao da ko nema para za potrosni materijal ne treba da vozi , je .....neznalica.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja