tiran1n 10 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Ruma-Graz Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sam pratio raspravu na jednom od nemackih moto-foruma, gde se raspravljaju kako je najbolje da se promeni brzina, a da se pri tom nanese sto manje otpora na menjac, kvacilo, masinu i naravno lanac (kardan). Pa sam zeleo da cujem vasa misljenja o tome, rasprava se svodi na sledece, da li je bolje? [table][tr][td]1. Ubrzati motor, stisnuti kvacilo i pustiti gas istovremeno, sacekati da padnu obrtaji motora pa nezno gurnuti polugu menjaca u visu brzinu; 2. Ubrzati motor, stisnuti kvacilo i pustiti gas istovremeno, sacekati da padnu obrtaji motora pa brzo cimnuti polugu menjaca u visu brzinu; 3. Ubrzati motor, blago opteretiti polugu menjaca na gore, popustiti gas (dok pri poluga menajca sama uskace u visi stepen prenosa); 4. Ubrzati motor, stisnuti kvacilo i dati malo gasa (da bi se 100% odvojila viselamelna kvacila u ulju), pa onda gurnuti polugu menjaca u visu brzinu. [/td][/tr][/table] Mislio sam da od ove teme napravim anketu, mada mislim da je bolje ovako da svako napise svoje misljenje po pitanju toga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shecki 176 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 161 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Honda XLV 750R Prijavi odgovor kao problematičan Vidim stalno se pominje neko kvačilo... ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzony_1100 427 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 212 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Tracer 7 / Aprilia Sr 50 Prijavi odgovor kao problematičan kad bi uvek ovako menjao brzine,nigde ne bi stigao :) i pojma nemam kako je najbolje za menjac ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tiran1n 10 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Ruma-Graz Prijavi odgovor kao problematičan Ikreno govoreci ni ja nikad nisam tome davao neku posebnu paznju, menjac nekad skljocne, nekad nekad uklopi ovako nekad onako, a ja sam jednostavno vozio..., sve dok nisam naleteo na tu raspravu i sam se zapitao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6443 Napisano Jul 6, 2010 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan 4 predloga, a ni jedan kako vecina (pa i ja) menja brzine 5. Ubrzati motor, istovremeno stisnuti kvacilo, pustiti gas i gurnuti polugu u visu brzinu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TT600 175 Napisano Jul 6, 2010 Zainteresovan, 525 postova Lokacija: VRSAC Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ko se time opterecuje neka kupi Automatika i zaboravi na uzivanje voznje motora Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tiran1n 10 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Ruma-Graz Prijavi odgovor kao problematičan 4 predloga, a ni jedan kako vecina (pa i ja) menja brzine 5. Ubrzati motor, istovremeno stisnuti kvacilo, pustiti gas i gurnuti polugu u visu brzinu Prva dva su na tu temu, ali kako, meko gurati polugu menjaca ili je samo sibnuti u sledeci stepen?! ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6443 Napisano Jul 6, 2010 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nije, u prva dva se cekaju da padnu obrtaji Kad se vozim nemam kad da cekam, niti razmisljam o menjanju brzina. To mi je automatska radnja, kao disanje. Sad kad razmislim, samo sibnem menjac, ne guram menjac polako. Na XL-u ponekad menjam kao u predlogu 3, bez kvacila jer jako lepo ulazi u brzinu bez cimanja, na drugim motorima to nisam radio jer se osecalo cimanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pogano_celjade 2 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Prhovo - Pećinci Motocikl: Suzuki RF600R Prijavi odgovor kao problematičan Ko jos ceka da padnu obrtaji? Je l` ti dok se seksas cekas da ti padnu obrtaji pa onda menjas brzinu? ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tiran1n 10 Napisano Jul 6, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Ruma-Graz Prijavi odgovor kao problematičan E jbg sad, pa ne voze svi R-ove gde ti je svaka milisekunda bitna, ovo je pitanje koje kaci sve klase motora, svako drugacije razmislja i vozi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shooter 0 Napisano Jul 6, 2010 U prolazu, 24 postova Motocikl: v strom dl-650 Prijavi odgovor kao problematičan Ko se time opterecuje neka kupi Automatika i zaboravi na uzivanje voznje motora uze mi rec iz usta ,meni jos motorce trokira ispod 5 k obrtaja ,valjda vuce fals vazduh ,tako da sam navikao da ga uvek vozim preko 5 k,tako i menjam brzine i osecaj je extra ,kad nesto kvrcne zamenice se i teraj dalje ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4466 Napisano Jul 6, 2010 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan nema tu nekog pravila. ono što bi rekli " školski " neprimjenjivo je na nekoj stazi tj. trci. onako kako ja nekad mjenjam na mom motoru nemože nitko na harliju ili nekom vecem kastumu koji ne trpi visoke đire. neki puta doslovce šaltam i bez kvacila ako se naganjamo. sve to ovisi o situaciji i raspoloženju, cesti itd.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrxfon 1495 Napisano Jul 6, 2010 Drug član, 1430 postova Lokacija: BG - Zemun - Zvornik Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300 Prijavi odgovor kao problematičan Na vise, prva-druga sa kvacilom ostale bez, na nize do 3. bez kvacila posle sa kvacilom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr. POP 100 Napisano Jul 7, 2010 Svrati ponekad, 215 postova Lokacija: Beograd - Vladimirci Motocikl: Harley Davidson FXD Prijavi odgovor kao problematičan Pratim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
debeljan 822 Napisano Jul 7, 2010 Zainteresovan, 859 postova Lokacija: Negotin Motocikl: Honda XL1000 2004. Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se s Acom. Sve tri radnje istovremeno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 7, 2010 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Gore u principu kako bilo. Dole, u zavisnosti od manitanja, treba ponekad dignuti obrtaje prije pustanja kvacila.... ;D 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Jul 7, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Koliko zapravo ima vremena da se od tome razmisalja ako neko vozi bolji motor i ide preko +120km/h jako malo samo stisne kvacilo prebacio i pusti to su sekunde.(da ne dodje do zabune pricam iskustvo sa veceg motora) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6802 Napisano Jul 7, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ako nemas love,pazis,racunas,milujes i mazis. Ako lova nije problem udriiiii,pa kako ispadne Ne treba brzine ni da se menjaju.Idu motori i po 120,30,50 prvom Al' sam objasnio 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Jul 7, 2010 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan ja sam mislio da to kvacilo sluzi samo za dizanje u drugoj ili u trecoj na tocak ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
uff 13 Napisano Jul 7, 2010 Drug član, 1392 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ako stisnes kvacilo i sacekas da ti padnu obrtaji onda mozes posle toga slobodno da ga pustis i nastavis da vozis - nema ni potrebe da menjas brzinu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1392 Napisano Jul 8, 2010 Ne silazi, 6314 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Na vise - pustim gas i malkice sacekam da se spuste obrtaji, presaltam bez kvacila i dodam gas. Na nize - opet bez kvacila i sa malim medjugasom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kobaja 269 Napisano Jul 8, 2010 Svrati ponekad, 434 postova Lokacija: Sremska Mitrovica / Nemacka Motocikl: Suzuki GSX 600F Prijavi odgovor kao problematičan Nikad nisam razmisljao o ovome ;D Je...a to mi je uslo u krv pa i ne razmisaljam o tome.Sve je to rutinski ,trudim se da ne kidam masinu, mislim nikad do daske pa u brzinu.Osim ako sam resio da ga malo sibnem E sad kako bih to opisao? kad vozim,blago smanjim gas stiskam kvacilo prebacujem u veci stepen i onda opet gas.Nikad nisam imao problema sa menjacem,lupanjem i sta ja znam.Sve je to autoamtski i valjda iskustvo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dimac 987 40 Napisano Jul 8, 2010 Drug član, 1372 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Zavisi da li se menja brzina u visu ili nizu. Ja kad menjam u nizu dam gas kako bi uskladio obrtaje, kad menjam u visu zadrzim obrtaje i malo blaze pustim kvacilo kako motor ne bi cimao, uopste se ne oseti da je promenjena brzine, sem zvuka motora. Sve zavisi koji je tempo voznje, kojom brzinom menjate brzinu, ne moze se generalizovati. A ti predlozi, da se spuste obrtaji, to mi je potpuno suludo, to se ni kod automobila ne radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Goshke 2786 Napisano Jul 9, 2010 Enduro maniac, 1754 postova Lokacija: Beograd/Krupanj Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Meni je glupo sto ljudi menjaju brzine bez kvacilia... Msm sto je napravljeno ako ne treba? razumem da neki motori mogu da se saltaju bez kvacila, ali po mom misljenju to nije preporucljivo... Nije dzabe kvacilo napravljeno... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pogano_celjade 2 Napisano Jul 9, 2010 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Prhovo - Pećinci Motocikl: Suzuki RF600R Prijavi odgovor kao problematičan Meni je glupo sto ljudi menjaju brzine bez kvacilia... Msm sto je napravljeno ako ne treba? razumem da neki motori mogu da se saltaju bez kvacila, ali po mom misljenju to nije preporucljivo... Nije dzabe kvacilo napravljeno... Pa nije za dzabe, to je zabava za levu ruku. ;D Sta bi radio levom rukom da nema kvacila?! Salim se... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...