Jump to content

Moto Zajednica

Identifikacione pločice sa medicinskim podacima - U-Tag. Šta mislite?

Recommended Posts

• www.markone-pegaz.rs, 2428 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Zanimljiva stvarčica za one koji putuju u inostranstvo... A možda uskoro i kod nas?

U zapadnoj Evropi ovaj uređaj je nezamenjiv u hitnim situacijama za brzo očitavanje medicinskih podataka za osobe koje dožive nesreću. Brzina znači život u nesrećnim slučajevima. Isporučuje se sa softverom za učitavanje svih ličnih podataka potrebnih za identifikaciju osobe koja ga nosi kao i medicinskih podataka kao što su osnovni podaci o krvnoj grupi, alergijama na medikamente i sl.

UTAGDOCMC.jpg

- Identifikacione pločice od aluminijumske legure sa magnetnim patentom i 5mm rupicom za lanac

- USB flash funkcija za dodatne fajlove kao što su napr. skenirane kopije pasoša, kreditnih kartica, viza, vozačkih i saobraćajnih dozvola i sl.

- Dodatna pločica za graviranje ličnih podataka sa gumenim zaštitama na bokovima

- Može da se nosi oko vrata kao vojne identifikacione pločice, na rajsferšlusu ili kao privezak za ključeve.

- Kompatibilan sa Windows ME, 2000, XP i Vista operativnim sistemima

- USB 1.1 i 2.0 standard

- Sadrži kvalitetne Samsung NAND čipove

- Trajnost podataka 10 godina

- Dimenzije. 54mm x 30mm x 3.2mm

- Težina: 10g

- Standardi: UK IP test IP57, CE i FCC sertifikati

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Koliko para?

na komad oko 29£ ;)

A na pitanje: sta mislite - rekao bih...

Siroka i osetljiva oblast koju iz profesionalnih razloga pratim. EU za sada ima standardizovano resenje samo o jedinstvenoj kartici zdravstvenog osiguranja. Medij  koji ce nositi zvanicno medicinske podatke koji bi se smatrali pouzdanim, jos uvek je daleko od pune primene u praksi. Npr. da svaka ekipa hitne pomoci i svaka klinika ima odgovarajucu opremu (citac) jedinstven interfejs, softver i proceduru za koriscenje podataka iz takvog media. Mnogo je jos uvek nedorecenih pitanja.

Poenta je u tome sto ni jedna (hitna) medicinska intervencija ne sme da se zasniva, na primer, na podatku o krvnoj grupi koji je upisan u ovom ili nekom slicnom mediju vec iskljucivo na podatku o krvnoj grupi koju ce dati njihova laboratorija.

A sada, zahvaljujuci lab-on-chip i nano-bio tehnologijama laboratorijsku analizu kapljice bilo koje telesne tecnosti mozete da izvrsite za par sekundi i sa daleko vecom preciznoscu nego u standardnoj laboratoriji pri cemu se ta citava biohemijska analiza obavlja na chipu velicine SIM/memorijske kartice. Tako da ce oni (u EU) pre dobiti rezultate biohemijske analize iz svoje mobilne laboratorije nego sto ce stici da se podigne Windows na lap-top racunaru da bi ocitao ovu, u osnovi, USB memoriju ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lab-on-a-chip

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanobiotechnology

U svakom slucaju nije lose imati nesto ovakvo, posebno na putovanju motorom daleko od kuce tj. po inostranstvu, ako nista ono radi toga da su svi identifikacionih i kontakt podaci na jednom mestu i dostupni drugom licu za-ne-daj-Boze.

• Integrisan, 8518 postova

Kocha je lepo objasnio - u osnovi fensi trend gedzet, cija je upotrebna vrednost i u EU gotovo ravna nuli (u Srbiji je apsolutno Kelvinova nula ;)).

Ja da se bavim razmisljam u tom smeru, a imajuci na umu i cenu, nikada ne bih taj artikal uvrstio u svoju ponudu moto opreme...

• Drug član, 1260 postova

Meni je licno ovo simpaticno. U slucaju da ti se nesto desi imaju svi podaci kao i telefon za obavjestavanje rodbine, a fora sa USB memorijom na koju snimis sve dokumente je odlicna za slucaj da ti tako nesto zatreba.

Ono sto mi se ne svidja je cijena. Cijena od 30+5 (za graviranje) funti je previsoka

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

Sve je to dobro, ali kod nas u slucaju nesrece bez obzira na plocicu, medicinsko osoblje ce svakako izvaditi krv unesrecenom i izvrsiti analize.

Time se gubi dragoceno vreme,slazem se, ali postoje takve zatucane procedure, tako da vam plocica nista ne znaci.

Ovo sam jos pre par godina cuo od prijatelja koji je radio u zavodu za transfuziju krvi.

Koliko para?

na komad oko 29£ ;)

A na pitanje: sta mislite - rekao bih...

Siroka i osetljiva oblast koju iz profesionalnih razloga pratim. EU za sada ima standardizovano resenje samo o jedinstvenoj kartici zdravstvenog osiguranja. Medij  koji ce nositi zvanicno medicinske podatke koji bi se smatrali pouzdanim, jos uvek je daleko od pune primene u praksi. Npr. da svaka ekipa hitne pomoci i svaka klinika ima odgovarajucu opremu (citac) jedinstven interfejs, softver i proceduru za koriscenje podataka iz takvog media. Mnogo je jos uvek nedorecenih pitanja.

Poenta je u tome sto ni jedna (hitna) medicinska intervencija ne sme da se zasniva, na primer, na podatku o krvnoj grupi koji je upisan u ovom ili nekom slicnom mediju vec iskljucivo na podatku o krvnoj grupi koju ce dati njihova laboratorija.

A sada, zahvaljujuci lab-on-chip i nano-bio tehnologijama laboratorijsku analizu kapljice bilo koje telesne tecnosti mozete da izvrsite za par sekundi i sa daleko vecom preciznoscu nego u standardnoj laboratoriji pri cemu se ta citava biohemijska analiza obavlja na chipu velicine SIM/memorijske kartice. Tako da ce oni (u EU) pre dobiti rezultate biohemijske analize iz svoje mobilne laboratorije nego sto ce stici da se podigne Windows na lap-top racunaru da bi ocitao ovu, u osnovi, USB memoriju ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lab-on-a-chip

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanobiotechnology

U svakom slucaju nije lose imati nesto ovakvo, posebno na putovanju motorom daleko od kuce tj. po inostranstvu, ako nista ono radi toga da su svi identifikacionih i kontakt podaci na jednom mestu i dostupni drugom licu za-ne-daj-Boze.

Pa i ja mislim da nije loše ipak imati tako nešto...

Krvna grupa je samo jedan od bitnih podataka. Ono što se tim brzim analizama ne može dobiti a potrebno je ponekad (ili češće) je podatak da li je neko alergičan na neki lek, istorija bolesti, hronične bolesti sa kojima se živi a mogu da utiču na tok lečenja unesrećenog (šećer, oštećenja srca, bubrezi - dijaliza...).

Meni lično je zanimljiv deo sa dokumentima (da ima jeftinijih fleš memorija), zatim dizajn (nije tajna da volim taj vojnički fazon) pa na kraju što neko reče pomerih se smesta... za ne daj bože.

severiane mislim da je malo preoštra ocena da je upotrebna vrednost ravna nuli. Iz gore navedenih razloga malko ipak prebacuje i apsolutnu a i kelvinovu 0 ;)

Ne razmišljam, već smo poručili par komada za probni balon. Cenu ne mogu da procenim pre nego što stigne jer ne znam koliko će nas koštati transport i carina do kraja. Ja verujem da će biti jeftinije od 29GBP. Samo ako nas baš zakolju sa troškovima može da bude toliko.

@El Muerte

Kada razmislim ako nije baš stani pani bolje da provere nego da ispadne da se nekom svideo moj komad nakida pa ga nosi oko vrata. Treba i medicinare nekad razumeti da neće da rizikuju ako ne moraju. Mada, ako sekunde život znače trebalo bi da uštede te sekunde i iskoriste podatke sa pločice.

@ Ninja66

Trčim oko stola dok pišem ;)

• U prolazu, 32 postova
  • Motocikl: YAMAHA XJ900

Dobra stvar ali kako reče severian uptrebljivost nula  :( Bar dok ne postane standard u EU

Ipak ću se ja držati standardnih US Army pločica na kojima sam utisnuo:

Prezime i ime

matični broj

krvna grupa

rezus faktor

Dosta im je to identifikaciju na licu mesta a u medicinskoj ustanovi po matičnom broju mogu da dobiju više podataka...

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Americki fazon. Fuj!!!

Ja sam protiv toga, kao i protiv cipovanja.

Ko hoce moze i na tank da nalepi krvnu grupu,

Slozio bih se i sa El Muerte. I bas ne vidim smiso.

Da nije neki americki fazon mozda bih i bio za. Eto bio sam za ono nase, sa karticama, ne znam cemu bi mi sluzila ova plocica? Da me lupa dok vozim ako nemam jaknu?

Ovako mi se iskreno gadi, a to i je pak samo moje misljenje.

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Ako ti se gadi plocica - sta kazes na staru jna limenu kutijicu oko vrata? Na rasklapanje, unutra masan papir sa podacima

Evo mi je na polici, samo da nadjem masan papir (a da nije od bureka)

• drrmrr, 761 postova
  • Motocikl: projekat rinfuz ;)

Jedan drugar, kolega bajker je tako preminuo usled nesrecenih okolnosti. Usred nase lepe zemlje i Eu sredstava i.... Udario ga auto posle susreta, pijani vozac,otkinuo mu nogu ..Doktor u maloj bolnici u vojvodjanskom gradu i pored uveravanja ddrugara bajkera koja je krvna grupa , znali su drugarovu krvnu grupu , ( icak je bilo 0 + da mu pomognu) ovaj kreren nije dao da mu se da transfuzija sve do Novog Sada... Prakticno ga izbacio napolje da se Novosadjani snadju ..vikend je ..Posle je bilo kasno. pao u shok i...od tad ne idem vishe na sahrane..

Lancic..Nije to loshe, ali ako naletite na majmuna od lekara, nece vam mnogo pomoci, btw ja bih kupio tu plocicu. Ne moze da skodi ne daj boze..

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

Zelim da budem jasan : Mislim da su plocice su ODLICNA IDEJA.

Ja sam cak razmisljao da nakucam na one vojne plochice (jer mi stric radi graviranje) svoje podatke i krvnu grupu za ne daj boze, a onda kao hladan tus dobijem tu informaciju, da mi to u slucaju ne daj boze neke nezgode ne bi znacilo ama bas nista.

Krv se svakako ponovo vadi, bez obzira sta pise na plochici, jer med.osoblje ne zeli da rizikuje.Tu ih razumem, odatle to bolesno postovanje procedure, jer njihova je guzica onda u procepu i mogu ostati bez posla ili gore.

Trebao bi da postoji neki zakon gde u slucaju nosenja plocice, recimo imam  pravo da ih oslobodim bilo kakve odgovornosti, jer mislim da se toga najvishe boje - da unesrecenom daju recimo jednu krvnu grupu (ona koja pise na plocici) a unesreceni je ustvari imao drugu krvnu grupu.

Kod mene licno ne mogu pogresiti jer imam onu najredju :  -0  (nulta negativna)

Bilo bi najbolje kada bi po zakonu u vozackoj dozvoli, morala da stoji i krvna grupa !

Ovako kada se med. osoblje bori za zivot unesrecenom, mislim da zaista nemaju vremena da pogledaju sta pise na toj plochici oko vrata.

Mislim da nikome ne bi palo na pamet, jer danas gomila ljudi to nosi zbog mode, a ne zbog nuznosti.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ma najgore je od svega sto kad se skrljas i u nesvesti si,mozda i neprimete da imas plocicu sa podacima... >:( >:(>:(

a i kod nas kako to funkcionise,,,treba da imaju i ispravan compp da ti ocitaju tu plocicu sa elektronskim zapisom...

• drrmrr, 761 postova
  • Motocikl: projekat rinfuz ;)

A pazi ovo, vozimo se, druzimo se sa drugarima lekarima, doktorima. Svi su u nekom Hi-tech fazonu, odreagovali bi u sekundi za te nove stvari ( bar ovi nashi bajkeri...) Koliko je volje ,potpisa potrebno za neki korak= pa neko iz vodece stranke da uvrsti u program  i eto. Sorry ako je ovo off u politiku al jeste tako. Ko misli suprotno nije doziveo da mu neko mre na rukama....Asocijacija je jaka, moze da promeni to, ima nas, sa nekim shemama da josh poguramo. Meni nije teshko da cimam ljude ceo dan i cimao bih celi mesec, ako znam da bih  bar jednom od nas pomogao...

Da ne budem dosadan,..neko vidi do pola praznu neko do pola punu... klinika Anlave pokupi bajkera u Nishu helikopterom, a ortak se skembo u Kanjizi nema  ko da dodje, doshle dve babe sa udlagama i kofercetom u jugu...kazu..shalju nekog ..dodje kombi ...posle x sati...pukne kaish na kombiju ispred bg-a...marfi!? Pa cekaj drugi prevoz ,a sve u fullu, ljudi spasli glavu drugaru.. zamisli da nisi osiguran i sl.....

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

A pazi ovo, vozimo se, druzimo se sa drugarima lekarima, doktorima. Svi su u nekom Hi-tech fazonu, odreagovali bi u sekundi za te nove stvari ( bar ovi nashi bajkeri...) Koliko je volje ,potpisa potrebno za neki korak= pa neko iz vodece stranke da uvrsti u program  i eto. Sorry ako je ovo off u politiku al jeste tako. Ko misli suprotno nije doziveo da mu neko mre na rukama....Asocijacija je jaka, moze da promeni to, ima nas, sa nekim shemama da josh poguramo. Meni nije teshko da cimam ljude ceo dan i cimao bih celi mesec, ako znam da bih  bar jednom od nas pomogao...

Da ne budem dosadan,..neko vidi do pola praznu neko do pola punu... klinika Anlave pokupi bajkera u Nishu helikopterom, a ortak se skembo u Kanjizi nema  ko da dodje, doshle dve babe sa udlagama i kofercetom u jugu...kazu..shalju nekog ..dodje kombi ...posle x sati...pukne kaish na kombiju ispred bg-a...marfi!? Pa cekaj drugi prevoz ,a sve u fullu, ljudi spasli glavu drugaru.. zamisli da nisi osiguran i sl.....

Ne daj bože da se ozbiljno razboliš / povrediš u srbiji, a da nemaš para. Drugar je imao neku operaciju ruke (malo zajebaniji zahvat) i pored svog iskustva je bio zaprepašten koliko sve u sistemu zabole ona stvar za pacijente. Naravno, on nije Dača Ikodinović i nije pijan divljao motorom, možda bi onda dobio bolji tretman. :)

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Ovo je ziva istina. Mogu da potvrdim iz prve ruke! Samo da je srece pa da mogu da dignem lovu sto firma placa svakog meseca na ime zdravstvene zastite i da dam tu lovu lekarima koji se medicinom i pomaganjem ljudima bave ozbiljno. Pa da nisu zdravlje i ljudski zivoti u pitanju cela stvar oko kvaliteta zdravstvene nege koju dobijamo bila bi smesna!  >:(

A ako bi hteo da budem malodusan rekao bih da smo ludi sto uopste vozimo motore u Srbiji!

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Nije losa ideja da se iskoristi organizacija za ovakvu stvar, pa da se pokusa da postoji neki validan dokument-parce metalal-memorijska kartica koju bi mogli da punopravno iskoriste lekari u ne daj Boze situaciji. Samo bi tad trebalo da se organizuje i odredjivanje krvne grupe pre izdavanja svake pojedinacne ''legitimacije''.

Sad cu lepo vojnu knjizici ''bukvicu'' u dzep od jakne, tamo ima pecat koja sam krvna grupa. A ima i slobodno mesto za upis u zdravstvenim knjizicama, ali tamo sam svojom rukom upisao, niko ne lupa zvanicni pecat! Mozda da na to mesto trazim da mi udare pecat pa da je nosim sa sobom?

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Fin gadget ali totalno nefunkcionalan, i u Jevropi a tek kod nas... To sa upisivanjem krvne grupe jos nije reseno, a i da jeste tesko da bi moglo bez prethodne provere da se da krv. Da se razumemo, za odredjivanje krvne grupe treba par minuta, 2-3min je trebalo nama na vezbama na faxu a da to nikad ranije nismo radili pa smo odredjivali i uglavnom dobijali tacne rezultate, a sto se davanja krvi tice za ta dva tri min dok stignu rezultati ionako se ne daje *puna* krv, vec se daju supstance koje menjaju krv, tzv plazma ekspanderi, infuzije fizioloskog rastvra i ooprani eritrociti itsl, a ogromna steta moze da se napravi ako nekom date ogresnu krv pa krene reakcija preosetljivosti gde osim povreda treba da se borite i sa reakcijom odbacivanja :-\

• Drug član, 3087 postova

А неки стандардизовани пришивци на јакнама са именом и презименом, крвном групом и резусом, као што има у неким армијама и, мислим, код рели возача и сличних?

• Zbunjen, 888 postova
  • Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500

А неки стандардизовани пришивци на јакнама са именом и презименом, крвном групом и резусом, као што има у неким армијама и, мислим, код рели возача и сличних?

Ja nosim klasicne tag plocice sa osnovnim podacima, krvnom grupom, zdravstvenim problemima i sl, te malu led baterijsku lampicu. Pored ovoga, lako je dodati jedan mali lagani usb stick sa skenovima osnovnih dokumenata, ima modela koji nisu tezi od 10-tak grama.

Sve zajedno izadje na cca 20-25 grama, bukvalno se ni ne osjeti da nosis. Za one koji su modno osvijesceni, sve moze stati i na neki ukrasni lancic, ne mora klasicni vojni :).

Upravo smo ih dobili par komada. Cena U-Tag-a u ovoj varijanti je 3.190,00 Din.

Svratite da vidite kako to izgleda.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja