Skyrunner 4809 Napisano Jun 12, 2010 Drug član, 1870 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nisam nigde uspeo da nadjem slicnu temu tako da moze da se povede ovde diskusija Prvo sta su uopste supermoto motori, odnosno neka najkraca definicija, koje su glavne osobine SM-a, uspravan polozaj sedenja?jedan cilindar?sportske gume samo malo mekse? Kad me neko pita sta ti je uopste to, ne mogu nikako drugacije da objasnim nego `To ti je nesto slicno krosu samo sa gumama za ulicu`, jer ljudi i ne razlikuju nista osim `trkalice` `copera` i `krosa` Hajde ako neko zna malo vise da napise nesto o tome, a moze i o nacinu voznje, o nekim glavnim karakteristikama i kako je uopste nastao ovaj tip motora 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nash 488 Napisano Jun 12, 2010 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Trenutno bez :/ Prijavi odgovor kao problematičan bravo za temu, ovo i mene interesuje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Stevan Husqvarna Napisano Jun 12, 2010 Prijavi odgovor kao problematičan Supermoto=super zabava ;D nikad ih ne bih menjao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
u2020bullet 122 Napisano Jun 12, 2010 Svrati ponekad, 450 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: otisao... Prijavi odgovor kao problematičan jednostavno putna verzija cross motora. ja mislim da bi to bila najbolja definicija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dalibor92 1 Napisano Jun 12, 2010 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V Strom 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pratim i ja, da saznam nesto vise... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Jun 12, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ma kakva putna verzija, samo dok uff vidi ovu temu, vidjeces da supermoto sluzi da bjezis od policije, silazis niz stepenice, tockiras... ;D ;D ;D 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KIZA73 80 Napisano Jun 12, 2010 Svrati ponekad, 159 postova Lokacija: N.Beograd blok 45 Motocikl: Honda CBR 600 f3 Prijavi odgovor kao problematičan Neko se dosetio da se trka kros motorima na asfaltu i namontirao manje tockove i racing gume. Ispostavilo se kao extra zamisao. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajone 304 Napisano Jun 12, 2010 Neka Ekstra Titula, 402 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan ja mislim da tu nema mnogo filozofije. za nas obične smrtnike, razlika je samo estetska, pored zamenjenih guma pružaju neku realnu razliku zbog podloge. za one divljake što skaču na jednoj nozi dok motor ide na prednjem točku i delfin pravi salto a beli kit odmah za njim, razlika je pretpostavljam više nego estetska..kapiram da je motor tako namešten, korman, ram, ogibljenje i šta ti ja znam već.. da im olakšava sve to..gradska verzija kros motora..to je bio cilj fabrikama i to su i postigli.. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Stevan Husqvarna Napisano Jun 12, 2010 Prijavi odgovor kao problematičan Supermoto je tvrdji od kros motora, prenos i masina su isti, gume naravno drugacije. Kros ima malo vise sediste i malo veci medjuosovinski razmak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Jun 12, 2010 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Ja SuperMoto shvatam bukvalno kao kross za grad. Kako je krosaljka predvidjena za zabavu, uzivanje i zajebanciju po blatu tako je ovaj sve isto to samo za grad. I mogu reci da mi se mnogo svidjaju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
enco 52 Napisano Jun 12, 2010 Svrati ponekad, 327 postova Prijavi odgovor kao problematičan i ja cu da pratim ovo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Jun 12, 2010 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan hvala bogu pa na ovom forumu ima dosta vozaca SM-a(nadam se da ce se isti javiti) pa ce prekinuti niz nebuloza koje su ovde napisane,neki su napisali stvari koje imaju veze sa SM ali vecina je cista glupost....prva i osnovna glupost je da je to cross na kom su gume za asfalt....pa to nema blage veze. Druga stvar je da su svi SM motori sa jednim cilindrom(trenutno aprilija sa V agregatom razvaljuje). Ukratko SM je jedino na oko laiku lici na cross motor....malo vise na hard enduro ali kod nas malo ljudi razlikuju i enduro i cross pa samim tim nije ni cudo sto sve stavljaju u isti kos. Ajmo manijaci javljajte se i objasnite ljudima sta je SM. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Jun 13, 2010 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Na wikipediji nadjoh ovakvu definiciju pa ne vidim da je bash sve shto ej napisano teshka glupost...: Supermoto is a cross-over or evolution of motocross and road racing. A i fakat je da najpre ovakve trke potsecaju na motocross trke, samo na drugachijoj podlozi (pishe: 70% asfalt, 30% zemlja - ali nije obavezno). Mada lichno nikad ne dozivljavam motore kao sprave za trkanje vec za uzivanje na razlicite nacine: R, Enduro, Cross, Chopper, SM... pa shta ko voli to i izvoli 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Jun 13, 2010 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Evo sta je supermoto. ;D Cilj, namena, karakteristika ili sta vec u par reci za SM bi bila: Maksimalna kontrola, ostre krivine, brze promene pravca i naravno stunt. Cesto proizvodjaci imaju 2 modela na istoj osnovi, u jednoj varijanti Enduro, a u drugoj SM. Najveca razlika je u manjem (17") tocku na SM, ulicnim gumama i tvrdjoj (drugacijoj) suspenziji. Takodje volan bi trebalo da bude nesto nizi i kocnice jace. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dutchman 114 Napisano Jun 13, 2010 Drug član, 1050 postova Lokacija: BGD, Serbia Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400 Prijavi odgovor kao problematičan nastali u Francuskoj ako niste znali ;D ko bi reko ali otud ime SuperMoto , pricha kaze da su klinci koji su vozili kroserice tada kao najjeftinije motor mislim jeftinije od R-a u svakom sluchaju , a opet prigodne za skracivanje puta preko stepenica i stunt voznju , krenuli da modifikuju svoje kroserice nabacivanjem 17tica sa slabijih R mashina , tuningom motora , menjanjem viljushki i generalnog ogibljenja i u pochetku su iskljuchivo bili domace radinosti , dok se trend nije omasovio i fabrike odluchile da naprave masovnu mproizvodnju istih . poenta hmmm ... ma samo ga pusti da kliza 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4809 Napisano Jun 13, 2010 Drug član, 1870 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Zato sam i postavio temu, ja ne smatram da sam se nalupetao, zato sam i naglasio da je to pausalno ocenjivanje Kros sa ulicnim gumama Zatim, sto se tice jednog cilindra, u jednoj temi koja je bila nedavno ovde je bilo glasanje za najbolji supermoto i svi motori sa vise od jednog cilindra su bili oznaceni kao `not real thing...` zato sam i stavio znak pitanja iza Isto tako ljudi prodaju po oglasima enduro motore kome su samo stavljene gume 17`` kao SM (ali to je vec druga stvar) Voleo bih kad neko kaze nesto da to potkrepi i odredjenim podatcima, a ne samo rekla-kazala i vi niste u pravu, ja jesam a dalje od toga nemam sta da kazem Evo sto ja znam je, da je pocetak tog trenda vezan za amere koji stvarno jesu menjali originalne gume sa ulicnim i to na pocetku iskljucivo na dvotaktnim kros motorima, kasnije su to isto radili sa enduro motorima(sto znaci da tvrdnja da je to samo enduro nije tacna), na pocetku, dok jos fabrike nisu pocele da udovoljavaju ovakvim musterijama i da prave namenski SM, sami vozaci su preredjivali ogibljenje(prvo dodavanjem gusceg ulja a posle zamenom sa tzv. aftermarket delovima) kako bi ono bilo nize i tvrdje Sada se za pravi supermoto smatra cetvorotaktni jednocilindras(zbog eksplozije snage iz tog jedinog cilindra) sa uglavnom gumama od 17`` koje nisu kako se misli sprot/supersport nego namenski supermoto koje su jos mekse nego ove i lepe se ko nenormalne, mada mnogi stavljaju ove prve, prednji diskovi su takodje veci nego sto imaju motori te tezine Koliko sam shvatio francuzi austrijanci Dukatijev Hypermotorrad ne shvataju za istinski SM koji je predvidjen za skokove i povezane krivine koje zahtevaju brze promene pravca, za njih je V twin imitacija SM-a, koji treba da bude lak, uzak i brzi od svega po krivinama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Jefta 197 Napisano Jun 13, 2010 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan nastali u Francuskoj ako niste znali Nisu bas nastali u francuskoj. Nastali su u americi. Bila je bas juce emisija na discovery-ju kada su pricali o hypermotard-u pa su i jedan deo posvetili nastanku SM klase motora. A da jesu cista zabava to je zagarantovano Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoe 130 Napisano Jun 13, 2010 Svrati ponekad, 398 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM SMR 690 Prijavi odgovor kao problematičan koja je to emisija ? vichi ime pa da se downloduje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Jefta 197 Napisano Jun 13, 2010 Svrati ponekad, 283 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da se zove "Twist the throttle". Emisija je o motorima, svaku emisiju pokrivaju jednog proizvodjaca, sa sve ulaskom u fabriku i prikazivanjem kako se sastavljaju motori. Dobra emisija. Juce ili prekjuce je bas bilo o ducati-ju i hypermotardu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
karaula 115 Napisano Jun 13, 2010 Zainteresovan, 605 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR600RR Prijavi odgovor kao problematičan istina je da su to oni sto su najbrzi po gradu! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tamanitu 241 Napisano Jun 14, 2010 Svrati ponekad, 469 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da se zove "Twist the throttle". Emisija je o motorima, svaku emisiju pokrivaju jednog proizvodjaca, sa sve ulaskom u fabriku i prikazivanjem kako se sastavljaju motori. Dobra emisija. Juce ili prekjuce je bas bilo o ducati-ju i hypermotardu Imam ih ja snimljene ha hardu odavno! Sve velike proizvodjace. A inace imam i jos nekih SM filmova Nastao je u Ameriki '80.-ih, pa se zagasio, onda su Francuzi ukapirali da je to extra vrsta motora i napravili bum, i zato naziv "Supermotard" kao izvorni. Po meni najupotrebljivija vrsta motora za gradske uslove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoe 130 Napisano Jun 14, 2010 Svrati ponekad, 398 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM SMR 690 Prijavi odgovor kao problematičan vidi vidi a ja mislio da sam odgledao sve twistove... ocigledno sam najvazniji preskocio moram dodati da me onaj celavi poprilicno iritira Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sinisa-Sabac 66 Napisano Jul 8, 2010 U prolazu, 63 postova Lokacija: Šabac Motocikl: KTM SMC 690 R Prijavi odgovor kao problematičan Supermoto za mene prestavlja motor za stunt,divljanje itd...imao sam Ktm lc4 640 2003god i mogu vam reci da to ne moze da se vozi normalno,njegov mocan zvuk iz jednog cilindra ti ne da mira nikako,kao da se dere na tebe i opominje da ga sve jace i jace teras.SM su mnogo povozniji u krivinama,za neke dalje relacije nisu (bar za mene koliko sam ga vozio oko 1 god)...Sve u svemu obozavam SM i svaka cast francuzima 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5326 Napisano Jul 8, 2010 Integrisan, 13020 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan @gavrolini: Malo si se zaleteo s tim "glupostima". Možda ih kod tebe u kraju prave od endura ali oni po kojima je klasa dobila ime su pravljeni od cross motora. Naravno da ima ljudi koji od XL-a prave SM ali... Vremenom su firme počele da izbacuju fabričke SM ako što je DRZ-SM i slično ali, kao što se zna šta je superbike i odakle potiče naziv, zna se od čega je kategorija nastala. U Americi su CRF,RMZ... većina motora koji budu prerađeni u SM. O trkanju da ne govorimo - ISKLJUČIVO cross prerade. KTM ima već prepravljen u ponudi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maxxa 303 Napisano Jul 8, 2010 侍, 671 postova Lokacija: Булбулдер Motocikl: Honda XRV 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pratim temu i čekam uff-a Slažem se sa Sinisom - ja provozah bajonetovu apriliju koja je prerađena u SM... jedinstven osećaj u krivini pogotovo kad zareže topovi... mali off: ja poskidah Twistove (5-6 komada) ali se ispostavilo da su na češkom ili tako nešto... Pa ako neko ima linkove, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...