BIGDADDY 451 Napisano Februar 4, 2015 enduro exploring, 500 postova Lokacija: ZEMUN, Serbia Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav drugari bajkeri, ponovih se danas sa BMW 650 GS DAKAR iz 2001 godine,pravo da vam kazem kupio sam ga preko oglasa na nevidjeno .Dovezli su ga danas i ne izgleda lose,malo mu je desna plastika napukla a ostalo je sve u redu.Posto mu ne znam servisnu istoriju,a na satu pise da je presao 31800km,planiram da mu promijenim svu tekucinu (sva ulja i rashladne tekucine) interesuje me koja ste vi sipali i neke preporuke sta bih jos trebao da pogledam.Do skoro sam vozio KLEa i u startu sam primjetio a nisam ga nesto puno vozio da je za klasu ispred. ps polako citam sta ste napisali u ovih 60 ak stranica,ali sam tek stigao do desete,pa mi nemojte zamjeriti.....evo i link ako koga interesuje kako izgleda http://www.pik.ba/ar...f-650-gs-dakar/ Pozdrav, mnogo lep motor i mnogo lepa cena. Otpozdrav, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ogi bl 42 Napisano Februar 4, 2015 Svrati ponekad, 201 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: BMW F650GS DAKAR Prijavi odgovor kao problematičan Samo sam ga parkirao u garazu,nisam imao vremena ni da ga pregledam posteno. E sad u KLEa sam sipao castrol 10w40 i nisam imao nikakvih problema,pa me zanima uopsteno koje ulje da sipam i koliko se krecu cijene oba filtera (vazduha i ulja)i disk plocica iako mogu jos da potraju. Malo cu biti dosadan,nadam se da necete zamjeriti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ogi bl 42 Napisano Februar 4, 2015 Svrati ponekad, 201 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: BMW F650GS DAKAR Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam prvo sipao BMW ulje i bilo je ok. Posle sam presao na Motul 5100 15-50 i menjac se drasticno losije ponasao. Nisam siguran da li je do gradacije, jer je BMW malo redje, ali od sada iskljucivo BMW sipam. Cena je ista... Ovi nasi deru sa cijenama...em su udaljeni oko 250 km,pa mi je problem dostava. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Februar 4, 2015 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Pa taman lepa voznja U svakom slucaju ja cu sipati 10W40 ili 15W40...koje vec ide, jer 15W50 izgleda krlja menjac. Inace lep motor. Mnogo mi se vise svidja visina Dakara u odnosu na obican. A cena fenomenalna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ogi bl 42 Napisano Februar 4, 2015 Svrati ponekad, 201 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: BMW F650GS DAKAR Prijavi odgovor kao problematičan Cijena me je malo i bunila,ali je dobijen kroz kompenzaciju za auto,ili je to prica za mene bila.Narucio sam kramponke gume,polako ga spremam za sezonu...i enguro 2015 ako ste citali... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Februar 12, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Ovo oko ulja je izgleda večito pitanje .... Sad i ja imam dilemu ... Zadnjih par godina sipam Motul 5100 15w50 . Neko mi skoro reče da je možda bolje 10w40 . Da li je uopšte toliko bitno . U pitanju je BMW f650 1994. U svakom slučaju bi sipao šta je najbolje za motor. A da, zaposleni iz Radulovica mi za moj motor nudi BMW ulje 15w50 Ima li neko savet ili preporuku ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BIGDADDY 451 Napisano Februar 12, 2015 enduro exploring, 500 postova Lokacija: ZEMUN, Serbia Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo oko ulja je izgleda večito pitanje .... Sad i ja imam dilemu ... Zadnjih par godina sipam Motul 5100 15w50 . Neko mi skoro reče da je možda bolje 10w40 . Da li je uopšte toliko bitno . U pitanju je BMW f650 1994. U svakom slučaju bi sipao šta je najbolje za motor. A da, zaposleni iz Radulovica mi za moj motor nudi BMW ulje 15w50 Ima li neko savet ili preporuku ... I ja sam sipam MOTUL 5100 i nemam nikakvih problema za sada. Između 15W40 i 15W50 gotovo da nema nikakve razlike u temparaturnom opsegu. On je od otprilike -10C do +30C. U slučaju 15W50 može da ide i za toplije do 40C. To su dakle ulja za naše podneblje. Drugim rečima, ne bi ja tu ništa menjo Evo link za info o gradaciji i temperaturnom opsegu ulja http://faq.f650.com/FAQs/OilFAQ.htm#Oil Basics http://www.auto-delo...-motornih-ulja/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Februar 12, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Jedan serviser mi skoro reče da je možda bolje 10w40 koje je ređe od 15w50 , zbog delova motora gde su uljni kanali malih promera ( npr. u glavi motora ) i gde ređe ulje lakše prolazi . Dok ovom gušćem treba vreme da se zagreje i proredi , a dok se to dešava motor ima slabije podmazivanje ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BIGDADDY 451 Napisano Februar 12, 2015 enduro exploring, 500 postova Lokacija: ZEMUN, Serbia Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Jedan serviser mi skoro reče da je možda bolje 10w40 koje je ređe od 15w50 , zbog delova motora gde su uljni kanali malih promera ( npr. u glavi motora ) i gde ređe ulje lakše prolazi . Dok ovom gušćem treba vreme da se zagreje i proredi , a dok se to dešava motor ima slabije podmazivanje ... Druže to jeste tačno u slučaju da voziš motor na -20C, u šta čisto sumnjam. Pogledaj preporučeni temeraturni opseg za 10W40 na dijagramu sa linka za motore sa karburatorom kao što je naš funduro. Šta ćeš da radiš na +35C kad ugreje, onda je ulje jednostvno previše retko, uljni film je tanji i ulje ne vrši svoju funkciju. http://faq.f650.com/.../OilFAQ.htm#Oil 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Presretac 42 Napisano Februar 12, 2015 U prolazu, 88 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Pa taman lepa voznja U svakom slucaju ja cu sipati 10W40 ili 15W40...koje vec ide, jer 15W50 izgleda krlja menjac. Inace lep motor. Mnogo mi se vise svidja visina Dakara u odnosu na obican. A cena fenomenalna. Ne znam šta je Supatje pod ovim tačno mislio ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BIGDADDY 451 Napisano Februar 12, 2015 enduro exploring, 500 postova Lokacija: ZEMUN, Serbia Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pa taman lepa voznja U svakom slucaju ja cu sipati 10W40 ili 15W40...koje vec ide, jer 15W50 izgleda krlja menjac. Inace lep motor. Mnogo mi se vise svidja visina Dakara u odnosu na obican. A cena fenomenalna. Ne znam šta je Supatje pod ovim tačno mislio ... Ne mogu ti odgovoriti u ime supatje-a... Ja sipam MOTUL 5100 15W40 i nemam problema. Genaralno postoji diskusija da li mineralna ili sintetička ulja.Neki koriste samo mineralno a neki su prihvatili da pređu na sintetička ulja posle određenog broja km. Ono što je bitno za naše vremešne motore da je to stara tehnologija i da ne bi smeli da koristimo moderna ulja koja na sebi imaju oznaku SJ koju BMW ne podržava kao i EC ( energy conserving) jer su namenjena modernim motorima. Trik je u tim aditivima koji se dodaju uljima a koji nisu pogodni za motore starije generacije. E sad da li hoćeš 15W40 ili 10W40 ili 15W50 to je tvoj izbor. Opet kažem da ja koristim MOTUL 5100 15W40, koji su mi preporučile kolege koje takođe voze funduro.MOTUL 5100 ima i u 15W50 varijanti, ono jeste malo gušće i ne znam kako se ponaša na našem motoru. Mislim da supatje ima motor novije generacije, elektronac i pretpostavljam da neće da se zeza te sipa original BMW ulje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Februar 12, 2015 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Meni je trenutno Motul 5100 15W50 u motoru, i sipao sam ga i u Fundura dok sam ga vozio. Sta sam hteo da kazem je da mi se menjac mnogo lepse ponasao dok je bilo oridjidji BMW ulje u njemu (prethodni vlasnik sipao to ulje). Cim sam sipao motula, na prvo kretanje sam osetio drasticnu razliku u radu i zvuku menjaca. Predpostavljam da nema veze sa markom ullja vec sa gradacijom. Provericu sutra koja je bila gradacija BMW ulja pa cu javiti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ogi bl 42 Napisano Februar 12, 2015 Svrati ponekad, 201 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: BMW F650GS DAKAR Prijavi odgovor kao problematičan A gdje se moze nabaviti i koliko kosta to oridjidji BMW ulje.U bivsi motor (kawasaki kle)sam sipao castrol i nisam imao nikakvih problema,pa sam mislio i u BMW da sipam 15w40 isto castrol.Da nije neko od vas vec sipao, i ako jeste kako mu se ponasao mjenjac i motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mitax 3 Napisano Februar 14, 2015 Svrati ponekad, 109 postova Motocikl: Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima, mucim se sa drugovim BMW, 650gs, 2002 god, pa rekoh da probam ovde, dali je neko imao slican problem, motor, je u fazi, ima varnicu, gorivo a puca na usisu, izmenjao sam mu sve sem CDI, to nisam uspeo da pronadjem, e sad, dali je nekom od vas crkao CDI? i koji su simptomi motora? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mitax 3 Napisano Februar 14, 2015 Svrati ponekad, 109 postova Motocikl: Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan Pod sve mislim, svecicu, hmm, neznam tacan naziv, okidac paljenja? dole na namotajima, proverio prekidac na copavoj, merio zazore ventila, da nisam nesto bitno preskocio? i usput, dali neko ima da proda CDI za isti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Februar 14, 2015 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Koliko ja znam F650GS nema CDI. Imas onaj glavni racunar ispod sedista (ECU), ali mislim da kad on crkne ne radi nista. Ja bih proverio diznu, filter goriva/regulator pritiska, beMziMsku puNpu , pritisak benzina itd. Ako ti struja radi ok mozda ima manjak ili visak goriva. Ima tu svasta nesto. Polozaj gasa, ler gas... Dosta delova koji mogu da crknu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mitax 3 Napisano Februar 14, 2015 Svrati ponekad, 109 postova Motocikl: Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan Mislio sam na to bas, ECU je onda, nego, kad dam kontakt, cujem neko grgoljenje negde kod dizne, jeli to normalno kod njega? Traje mozda par sekundi i prestane.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Februar 14, 2015 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Trebalo bi da je normano. Setuje poziciju ler gasa + pumpa se aktivira i napravi pritisak. Proveri ti diznu za pocetak. To svejedno treba raditi. Ja je skoro svaki mali servis cistim. Lako se skida i nije preskupo. Filter za gorivo je i regulator pritiska u jednom. I njega treba proveriti (pritisak u grani). Menja se na 40000km, a sa nasim benzinom bi valjalo i cesce. Jedino sto kosta oko 100€... Za to pucanje u grani, proveri i onu gumu sto ide od filtera za vazduh do trottle body-a. Hoce ta guma da ispuca ili da spadne pa da pravi problem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mitax 3 Napisano Februar 14, 2015 Svrati ponekad, 109 postova Motocikl: Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan Ok, hvala, provericu to, nego sam mislio garant brlja nesto oko elektronike, posto samo puca na usisu, nepali uopste.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jovan nk 5 Napisano Februar 14, 2015 U prolazu, 36 postova Lokacija: Niksic Crna Gora Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST Prijavi odgovor kao problematičan Probaj da ga resetujes. Skini minus klemu sa akumulatora, sacekaj 15 minuta, mozes i vise. Za to vrijeme ECU bi trebalo da se resetuje. Vrati minus klemu, daj kontakt, nemoj da startujes motor, daj gas dva puta do kraja, iskljuci kontakt i sacekaj dva minuta, toliko je otprilike potrebno da ECU memorise podatke sa TPS-a (senzor polozaja leptira). Daj kontakt, sacekaj da se crvena lampica za temperaturu na instrument tabli ugasi i onda startuj motor, bez dodavanja gasa. Ako bude radio kako treba, pusti ga da radi na leru, bez dodavanja gasa dok postigne temperaturu i upali ventilator. Kad ugasi ventilator mozes ugasiti motor. Kod svakog paljenja bi trebalo sacekati da se ugasi lampica za temperaturu na tabli, to je vrijeme potrebno da ECU ocita podatke sa senzora. Zvuk koji cujes kad iskljucis kontakt je zvuk aktuatora ler gasa i to je normalno, kod svakog gasenja motora se to cuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mitax 3 Napisano Februar 14, 2015 Svrati ponekad, 109 postova Motocikl: Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan Probao sve navedeno, opet isto, testirao i diznu, ok je, radi, varnica lepa ali mi se cini kao da pogresno pali, vise neznam sta da probam.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Februar 14, 2015 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Onda kod majstora... Ja volim da cackam sam oko motora ali kad dodjem do zida da ne znam sta dalje...kod majstora... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rikko 16 Napisano Februar 15, 2015 Svrati ponekad, 104 postova Lokacija: Beograd Motocikl: S1000XR Prijavi odgovor kao problematičan Ne volim da reklamiram, al' ako resis da povezes motor na dijagnosticki uredjaj, Kanjo ti moze izaci u susret. Javi ako se odlucis, da ti posaljem broj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mitax 3 Napisano Februar 15, 2015 Svrati ponekad, 109 postova Motocikl: Suzuki Freewind Prijavi odgovor kao problematičan Ne volim da reklamiram, al' ako resis da povezes motor na dijagnosticki uredjaj, Kanjo ti moze izaci u susret. Javi ako se odlucis, da ti posaljem broj. Ok, hvala, videcu sa drugom sta kaze, mada koliko vidim, hoce da nabavimo drugi ECU.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 507 Napisano Februar 15, 2015 bodi biber, 729 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan Taj filter goriva se menja na 22000 milja ili na 5 do 7 godina . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...