Karlos 0 Napisano April 7, 2007 Svrati ponekad, 118 postova Lokacija: Beograd, Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Evo danas nadjoh malo vremena da se pozabavim ovom tematikom. Inspirisalo me je nesto sto sam video na Giuliano-vom motoru, mislim da se zove LubeMan - nema cimanja oko podmazivanja (guranje motora, naginjanje na copavu,..) - koristi se staro ulje iz motora ili bilo koje drugo, tako da imamo smanjene troskove sto se tice kupovine spreja za lanac - posto koristimo staro ulje, ne bacamo ga, a u isto vreme njime podmazujemo lanac, imamo i ekolosku stranu svega toga - lanac se cesce i bolje podmazuje, sto mu naravno produzava vek Evo detalja sta i kako sam radio... Materijal koji nam je potreban: - flashica od alkohola ili cega god, - crevo precnika 5-6-7mm, - shelnice za prichvrshcivanje Skinemo cep sa flasice i probusimo rupu kroz koju proturimo crevo. okolo stavimo malo lepka, da bi sve bilo lepo zatvoreno. Na crevu napravimo rupicu Probusimo stitnik lanca taman toliko da provucemo crevo Onda od drugog, debljeg, creva odsecemo komadic koji ce stajati horizontalno, i na njemu probusimo 3 rupe- jedna kroz koju cemo gurnuti tanje crevo, a sa druge strane 2 rupe medjusobno razmaknute toliko da iznjih ulje kaplje direktno na ringove lanca. To crevo treba zatopiti sa strana da nam ne bi tu curelo ulje. Ovaj deo sluzi kao rezervoarcic za ulje koji dozira podmazivane jednako na obe strane lanca. Gurnemo crevo u rupu ovog 'rezervoara' Ako je sve u redu, skratimo crevo za onoliko koliko nam treba, opet nabijemo 'rezervoar' na kraj i povucemo crevo tako da rezervoar dodje uz stitnik lanca iznutra, iznad lanca. Privezemo bocicu selnama tamo gde smo odredili, pricvrstimo i crevce, i to je to! Kako radi? Pre voznje; jednom rukom zatvorimo rupicu na crevu, drugom rukom stisnemo bocicu i ulje pojuri kroz crevo. Pustimo rupicu i bocu, i vazduh udje u istu, a ulje nesmetano tece u 'rezervoar' i iz njega lagano kaplje na lanac. Nase je samo da polako vozimo par minuta i to je to. Lanac se podmazuje dok ima ulja u crevu, a kad god hocemo, samo stanemo, pritisnemo bocicu, i sistem radi svoj posao! Izgleda sasavo, ali mene glava vise ne boli! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zozon 6 Napisano April 7, 2007 Zainteresovan, 554 postova Lokacija: Banatsko Novo Selo Prijavi odgovor kao problematičan Genijalno... jedina stvar koju treba razmotriti je koriscenje starog ulja!!! mozes zavrsiti sa prilicno neugodnim body-paintom... ono, jedna noga jedno rame i pola ledja! Ja na motoru imam Scot-oiler, slicna fora kao ovaj home-made jedino sto koristi Scotovo namensko ulje koje centrifuga ne moze razbacati. Pola litre kosta 10 evara i traje 5000 km. Mislim da to nije mnogo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Karlos 0 Napisano April 7, 2007 Svrati ponekad, 118 postova Lokacija: Beograd, Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na savetu! Potrazicu to ulje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zozon 6 Napisano April 7, 2007 Zainteresovan, 554 postova Lokacija: Banatsko Novo Selo Prijavi odgovor kao problematičan Probaj i to sa starim uljem ali u staroj jakni i pantalonama, mada sam 90% siguran da ce biti sranje. A ovo ulje ima u Louis-u ( valjda se tako pise...jbg.) Meni je doneo Kum iz Munchena! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
meex 17 Napisano April 7, 2007 Zainteresovan, 552 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Trenutno 0 bodova... Prijavi odgovor kao problematičan Cemu ovo sluzi,a uz to i ne radi?! :D..Malo shale nije na odmet, ali spravica je stvarno za svaku pohvalu.. Probaj neko vreme da vidis kako funkcionise pa ako se ispostavi stvarno dobro i na duge staze, onda mozes i neke pare da zaradis na nama koji to ne bi umeli sami da montiramo (ili na onima koji nece da se bakcu time) .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano April 7, 2007 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da treba da sipas samo kvalitetno ulje za menjac, ne za motor! Znaci gradacija SAE 80-90 iskljucivo, druga ulja su previse retka i prljaju sve okolo. Ni Louisovo ulje nije nista drugo do ulje za menjac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano April 7, 2007 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan prvo, pozdravljam volju i inovativnost za projekat! lubman i sl. cini mi se kaplju ispod "lanca", tj. od lanca ka centru lancanika, pa centrifuga razvlaci ulje, koje nalece na lanac, pa sta prezivi, ode van. ovde ulje kaplje na lanac spolja, koji ga docekuje i odma "samara" dalje od sebe. kad si se vec trudio, vidi da ga nekako smuvas "ispod" lanca. u svakom slucaju, samo napred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmandic 8 Napisano April 7, 2007 Svrati ponekad, 254 postova Lokacija: bijela,montenegro Prijavi odgovor kao problematičan pohvalno, svaka chas!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stevo 58 Napisano April 7, 2007 Drug član, 1116 postova Lokacija: Tvrdos Motocikl: ZUNDAPP KS 750 Prijavi odgovor kao problematičan ja koristim testerol ulje za lanac motornih testera jer to ulje ima dobra prijanjajuca svojstva a i vrlo je dobro za trenje i isparavanje usred trenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Karlos 0 Napisano April 7, 2007 Svrati ponekad, 118 postova Lokacija: Beograd, Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Evo sad dodjoh kuci, vozikao sam se da testiram spravicu, i gle cuda - lepo radi! Lanac nauljen i srecan, ulje nigde ne prska (verovatno prska u stitnik lanca ali bitno je da ne ide dalje od toga). Ja sam sipao Motul 15-50, ostao mi od zamene. Probacu razlicita ulja pa cu videti kako se ponasaju. Hvala na podrsci! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano April 8, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan hehehe Sto ne kupis motor s'kardanom??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano April 8, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan hehehe Sto ne kupis motor s'kardanom??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...