Jump to content

Moto Zajednica

Home made podmazivac lanca

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 118 postova

Evo danas nadjoh malo vremena da se pozabavim ovom tematikom.

Inspirisalo me je nesto sto sam video na Giuliano-vom motoru, mislim da se zove LubeMan :)

- nema cimanja oko podmazivanja (guranje motora, naginjanje na copavu,..)

- koristi se staro ulje iz motora ili bilo koje drugo, tako da imamo smanjene troskove sto se tice kupovine spreja za lanac

- posto koristimo staro ulje, ne bacamo ga, a u isto vreme njime podmazujemo lanac, imamo i ekolosku stranu svega toga :)

- lanac se cesce i bolje podmazuje, sto mu naravno produzava vek

Evo detalja sta i kako sam radio...

Materijal koji nam je potreban:

- flashica od alkohola ili cega god,

- crevo precnika 5-6-7mm,

- shelnice za prichvrshcivanje

404.jpg

Skinemo cep sa flasice i probusimo rupu kroz koju proturimo crevo.

okolo stavimo malo lepka, da bi sve bilo lepo zatvoreno.

Osg26_50723913ib7.jpg

Na crevu napravimo rupicu

0VoVL_99488526gd3.jpg

Probusimo stitnik lanca taman toliko da provucemo crevo

vjw6R_31726558md8.jpg

Onda od drugog, debljeg, creva odsecemo komadic koji ce stajati horizontalno, i na njemu probusimo 3 rupe- jedna kroz koju cemo gurnuti tanje crevo, a sa druge strane 2 rupe medjusobno razmaknute toliko da

iznjih ulje kaplje direktno na ringove lanca. To crevo treba zatopiti sa strana da nam ne bi tu curelo ulje. Ovaj deo sluzi kao rezervoarcic za ulje koji dozira podmazivane jednako na obe strane lanca.

4qJVc_18179954gm7.jpg

Gurnemo crevo u rupu ovog 'rezervoara'

404.jpg

Ako je sve u redu, skratimo crevo za onoliko koliko nam treba, opet nabijemo 'rezervoar' na kraj i povucemo crevo tako da rezervoar dodje uz stitnik lanca iznutra, iznad lanca.

iZmGG_10ir8.jpg

Privezemo bocicu selnama tamo gde smo odredili, pricvrstimo i crevce, i to je to!

e6uLO_11am8.jpg

Kako radi?

Pre voznje; jednom rukom zatvorimo rupicu na crevu, drugom rukom stisnemo bocicu i ulje pojuri kroz crevo.

Pustimo rupicu i bocu, i vazduh udje u istu, a ulje nesmetano tece u 'rezervoar' i iz njega lagano kaplje na lanac.

Nase je samo da polako vozimo par minuta i to je to.

Lanac se podmazuje dok ima ulja u crevu, a kad god hocemo, samo stanemo, pritisnemo bocicu, i sistem radi svoj posao!

Izgleda sasavo, ali mene glava vise ne boli! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 554 postova

Genijalno... :D jedina stvar koju treba razmotriti je koriscenje starog ulja!!! mozes zavrsiti sa prilicno neugodnim body-paintom... ono, jedna noga jedno rame i pola ledja!

Ja na motoru imam Scot-oiler, slicna fora kao ovaj home-made jedino sto koristi Scotovo namensko ulje koje centrifuga ne moze razbacati. Pola litre kosta 10 evara i traje 5000 km. Mislim da to nije mnogo!

• Zainteresovan, 554 postova

Probaj i to sa starim uljem ali u staroj jakni i pantalonama, mada sam 90% siguran da ce biti sranje. A ovo ulje ima u Louis-u ( valjda se tako pise...jbg.) Meni je doneo Kum iz Munchena!

• Zainteresovan, 552 postova
  • Motocikl: Trenutno 0 bodova...

Cemu ovo sluzi,a uz to i ne radi?! :D:D..Malo shale nije na odmet, ali spravica je stvarno za svaku pohvalu..;) Probaj neko vreme da vidis kako funkcionise pa ako se ispostavi stvarno dobro i na duge staze, onda mozes i neke pare da zaradis na nama koji to ne bi umeli sami da montiramo (ili na onima koji nece da se bakcu time) :)..

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Mislim da treba da sipas samo kvalitetno ulje za menjac, ne za motor! Znaci gradacija SAE 80-90 iskljucivo, druga ulja su previse retka i prljaju sve okolo. Ni Louisovo ulje nije nista drugo do ulje za menjac.

• Zainteresovan, 577 postova

prvo, pozdravljam volju i inovativnost za projekat!

lubman i sl. cini mi se kaplju ispod "lanca", tj. od lanca ka centru lancanika, pa centrifuga razvlaci ulje, koje nalece na lanac, pa sta prezivi, ode van.

ovde ulje kaplje na lanac spolja, koji ga docekuje i odma "samara" dalje od sebe.

kad si se vec trudio, vidi da ga nekako smuvas "ispod" lanca.

u svakom slucaju, samo napred!

• Drug član, 1116 postova
  • Motocikl: ZUNDAPP KS 750

ja koristim testerol ulje za lanac motornih testera jer to ulje ima dobra prijanjajuca svojstva a i vrlo je dobro za trenje i isparavanje usred trenja.

• Svrati ponekad, 118 postova

Evo sad dodjoh kuci, vozikao sam se da testiram spravicu, i gle cuda - lepo radi!

Lanac nauljen i srecan, ulje nigde ne prska (verovatno prska u stitnik lanca ali bitno je da ne ide dalje od toga).

Ja sam sipao Motul 15-50, ostao mi od zamene.

Probacu razlicita ulja pa cu videti kako se ponasaju.

Hvala na podrsci!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja