PROFILER 76 Napisano Jun 7, 2010 Zainteresovan, 655 postova Lokacija: Srbija Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, doslo vreme da se na Suzukiju GSXR 600 K7 menjaju navedene tecnosti (kociono ulje i antifriz) pa bi mi dobro dosla pomoc iskusnijih oko preporuke za iste Obzirom da je u pitanju R-motor ova tema moze da bude i od koristi za sve vlasnike istih. - Kociono ulje: U manualu za navedeni motor stoji da kociono ulje DOT 4 - Ethyledne glycol based oil. E sad sta mi je najbolje uzeti od navdedenog: 1. Motul RBF 600 Factory Line 0,500 L 2. Motul DOT 5.1 Brake Fluid 0,5 L 3. motul DOT 4 Brake Fluid 0,5 L 4. ili nesto cetvrto? Inace u manualu nigde nije navedeno koliko ulja treba za ceo sistem (napred i nazad) pa ne znam ni koliko da pazarim. - Antifriz: U manualu stoji da se koristi Antifriz na bazi Ethylene glycol-a 1. Motul Motocool Expert 2. Motocool Factory Line 3. ili nesto trece? Za Antifriz je u manualu, za navedni motor, lepo navedeno da je za izmenu kompletne tecnosti u sistemu potrbno 2.7 lit tecnosti. Sto se tice svih navedenih proizvoda shvatam da su od onih skupljih ali verujem da pretstavljanju sam vrh ponude Nadam se da nisam previse smorio sa temom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PROFILER 76 Napisano Jun 8, 2010 Zainteresovan, 655 postova Lokacija: Srbija Prijavi odgovor kao problematičan Niko? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1534 Napisano Jun 8, 2010 Drug član, 2021 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam sta da ti preporucim od navedenog ali mislim da ako vec koristis DOT4 kociono ulje da onda ne bi trebao ni da razmisljas o ovom koje je DOT5. Bila je tema ovde o tome i secam se da sam procirao da ulja koja su DOT4 ne smeju da se mesaju sa DOT5. Recimo ako cackas nesto oko kocnica pa treba da dolijes ulje da ne sme DOT5 u DOT4. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jun 8, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam sta da ti preporucim od navedenog ali mislim da ako vec koristis DOT4 kociono ulje da onda ne bi trebao ni da razmisljas o ovom koje je DOT5. Bila je tema ovde o tome i secam se da sam procirao da ulja koja su DOT4 ne smeju da se mesaju sa DOT5. Recimo ako cackas nesto oko kocnica pa treba da dolijes ulje da ne sme DOT5 u DOT4. Da jer moze da nastane reakcija i gumice nabubre i propadnu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mik 73 Napisano Jun 8, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Ponesto o zameni antifriza. (Za kociono ulje nemam sta da kazem, to me zasad jos uvek ne interesuje.) Evo neke sustine (pa posle obrazlozenja): - Kad se antifriz menja, i sipa antifriz od drugog proizvodjaca, onda je pravilo isprati sistem hladjenja destilovanom vodom, pa onda isprazniti i tu destilovanu vodu i naliti taj drugi antifriz (bez obzira sto i taj koji je u motoru i ovaj drugi odgovaraju specifikacijama proizvodjaca). - Sipa se najmanje onoliko koliko je istoceno - dakle treba izmeriti zapreminu onog sto je istoceno i, dok isto toliko ne stane u sistem, motor treba muckati u mestu i upaliti (na kratko) bez nekog gasa da to sve malo procirkulise. Pa dodavati. - Odvazdusenje sistema!!! ??? E i ovo (jebiga) mora!!! A sad neko obrazlozenje: - Razliciti proizvodjaci koriste razlicite aditive (uz taj etilenglikol kao osnovu) da dobiju ono sto treba. Ti aditivi (koje koriste razliciti proizvodjaci) mogu da budu i nekompatibilni - ali to je ono sto ne znamo! Zato je dobro isprati sistem destilovanom vodom ako se ne sipa originalni antifriz. - Jako je korisno odmeriti ono sto je istoceno (Saca hladnjaka zadrze ponesto zbog uskih kanala - to su neka "kapilarna" sranja, pa je pozeljno to izduvati vazduhom ako se moze.) - Pa jos ovo OBAVEZNO!!!! Ima na motorima negde neki sraf za odvazdusenje sistema hladjenja, i to sluzi da se iz sistema hladjenja istera vazduh (kad se naliva novim antifrizom). Za to pitas 300 majstora, pa ako ti ne kazu, ONDA NE DIRAS NISTA!!! Nista motoru nece da bude za par sezona vise - u to budi siguran! P.S. - Za Suzuki (a verovatno i za ostale) se preporucuje neka mesavina koncentravanog antifriza i destilovane vode u odnosu 50-60% koncentrovanog antifriza i ostatak (50-40%) destilovana voda. Oni to u uputstvu (manual-u) komentarisu kao odgovarajuci sadrzaj inhibitora korozije. Medjutim ima jos nesto sto je bitno (cak i mnogo vaznije), a u tim manualima ne zamaraju "siru publiku", su tzv. antipenusavci - uvek prisutni aditivi koji sprecavaju pojavu mehurica, a to je izuzetno vazno za rad (i dug vek trajanja) mehanickog zaptivaca na pumpi. Dakle kupis 50/50 i ne mislis - samo pazis kako to sve menjas. (To (50/50) jeste Motul Motocool Factory Line, ali samo ako menjas kompletno - a za dolivanje NIKAKO!) (Inace ta mesavina 50/50 odgovara gotovim antifrizima deklarisanim na -35C, i nemoj da te zbunjuje temperatura smrzavanja, jer bitna je kolicina inhibitora korozije i (narocito) antipenusavaca.) - Ja kupio Motul Motocool Factory Line (da dolijem), pa izmesao originalni Suzukijev (zelen k'o trava, pa jos zeleniji) i taj Motulov (crven k'o sok od maline) u nekoj flasici - dobija se nesto sto ne bih prosuo ni u WC solju, a ne daj boze sipao u sistem za hladjenje. Boja te mesavine je negde izmedju taloga od kafe i mulja (blata), a kad se promucka onda dugo zadrzava neku unutrasnju penu (neke "mikromehurice") sto moze da bude zajebano. I pri tome se o "hemiji" nista ne zna (mislim na tzv. PH broj, odnosno antifriz treba da bude umereno baznog karaktera i da to svojstvo odrzava) - Pa ako menjas u potpunosti rashladnu tecnost onda bi ti odgovarao (po preporukama Suzukijevog manuala) taj Motulov Motocool Factory Line, al' isperi ceo sistem destilovanom vodom pre zamene za svaki slucaj.(Ali taj Motulov nikako ne dolivaj u Suzukijev originalni antifriz!) - I jod jedno podsecanje - mora da se zna (na konkretnom motoru) kako odvazdusiti sistem hladjenja kod zamene antifriza!!! U protivnom se ne dira nista! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Jun 10, 2010 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam sta da ti preporucim od navedenog ali mislim da ako vec koristis DOT4 kociono ulje da onda ne bi trebao ni da razmisljas o ovom koje je DOT5. Bila je tema ovde o tome i secam se da sam procirao da ulja koja su DOT4 ne smeju da se mesaju sa DOT5. Recimo ako cackas nesto oko kocnica pa treba da dolijes ulje da ne sme DOT5 u DOT4. Razlog što se DOT 5 nesmije mješati sa ostalim kočionim uljima je to što je DOT 5 na silikonskoj bazi, a sva ostala kočiona ulja(osim LHM koje ovdje nije tema) su na glikolnoj bazi. Silikonsko kočiono ulje je dobro za velike custom motore zbog udobnosti jer daje mekan osjećaj na kočnici , ali je feedback nikakav i dobro je za kvačila sa hidrauličnom aktivacijom, jer ne navlači vlagu i može trajati dok se nešto ne pokvari pa ne iscuri(trajno punjenje) Dakle DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1 se smiju mješati , iako je to glupo pošto u kočnice u motoru neide ni 2 dl ulja i preporuka je izmjena kompletne količine svake 2 godine, a ako curi, treba popraviti i opet uliti novo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mik 73 Napisano Jun 11, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Evo jos ponesto o zameni antifriza, skupljeno sa foruma : www.gixxer.com Sugerisu se (cak) dva ispiranja pre promene antifriza, a zatim se pominju mesta za isterivanje vazduha koje sledi tek pri punjenju sistema drugim antifrizom. Mislim da se radi o modelima GSX-R 600/750 '04/05, sve je izgleda radjeno u "domacoj radinosti" a kad se uzme u obzir obim posla (i pedantnost) onda prestaje verovanje da ce bilo koji serviser odraditi to na takav nacin. (Treba imati u vidu da je savrseno ako se ima kompresor da se sistem temeljno izduva) Evo sad ovo sa foruma, prilozio sam i linkove : ************************************** http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?t=177162 theantiriced Flushing your radiator is a fairly simple and straightforward process. However, since you don't have much experience working on bikes, I recommend you purchase the Suzuki service manual. At some point, I thought there was a link to an online version posted by someone, so you can try a search to find it. If you ride you bike a ton and it's exposed to the elements year round, I'd flush it every year. My bike isn't ridden very often and it's garaged, so I do mine every other year. These are both pretty conservative numbers and most people will think I'm overly anal, but that's just my preference. After removing your fairings, put a pan under your bike and remove the lower radiator hose on the left side of the engine. Coolant will come gushing out, so be prepared. Reinstall the hose. Remove the overflow tank on the right side of the bike and dump out the contents. Fill the system with distilled water and get the bike up to operating temperature. Let it run for 10 minutes and dump the system like previously stated. Refill with distilled water and repeat. After the last system dump, refill with the coolant of your choice. When filling your system, you need to be sure to get the air out of the hoses. Most of it can be done by squeezing the hoses and tipping the bike from side to side (but don't drop your bike please). However, there is also a small bolt on the rear of the cylinders that you'll need to loosen. When your bike is up to operating temp, unscrew it a little until coolant flows out. Snug it back up, and your system should be free of air. You don't necessarily need to do this when you're flushing with distilled water, but I'd do it after the final system refill with coolant. I recommend you use the Suzuki OEM coolant. It comes pre-mixed, so all you need to do is dump it in. When I flushed my system last summer, I used Engine Ice. It's supposed to do the same thing as water wetter, but it does absolutely nothing and costs WAY more than standard coolant. If you do some searching, you should find a similar consensus on this site. I can't speak personally for water wetter, but I would venture to guess it doesn't do anything either. I wouldn't waste your money on any of that additive crap. Just buy yourself some Suzuki coolant, which is ready to pour into your system right out of the bottle. Also, don't put hose water into your radiator; only use distilled water, which you can buy in gallon jugs at the grocery store. There are minerals in tap/hose water that you don't want to get into your radiator. -Craig *************************************************** http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?t=176834 Throttlejockey I have never done it but I have seen it done. It's not that hard, but there is some work involved. You have to be sure that all the air is out of the system when your done. The return/overflow tank can be drained by loosening that little hose on the bottom that runs to the radiator cap. The system can be drained by loosening the hose fitting on the water pump. You can choose to flush it or just add fresh fluids. unless you've got alot of mileage I would think fresh solution would be ok, but it's not all coolant, it's also distilled water. I am not sure on the propper amounts of each, but I would think like 60x40 or something. Depends on where you live some also. More coolant might be good for cold climates, less for hot. If you choose to flush it, they make compounds and additives that you can mix with water to clean the engine passages. You need to make sure it's compatable with aluminium components. Put that mixture into the radiator and rock it. Then fill the reservoir with clean water. Make sure to rock the bike alot to get all the trapped air out, then secure the radiator cap and the reservoir cap and start the engine. Let it run till it's warm, around 140-160, normal running temp, then shut it off and allow the liquid to cool. Once it's cool drain it again, the same was as before, and refill with water in both tanks once again. Start the bike and let the clean water run through until it warms up. Then drain the water and once it's all out your ready to refill with your coolant/water mixture. If you are just adding new coolant skip the flush, since it's gonna take some time and effort, and mix your new solution (coolant/distilled water). Add to the radiator slowly to prevent more trapped air. Then fill the reservoir to the F mark and rock the bike to get all the air out. Replace the caps and tighten the hose removed to drain the system, also the one removed for the reservoir, and start the engine. Let it run a few minutes, goose the throttle just a little to get things flowing, about 3 times to around 4k rpm, don't go on a redline spree. Shut the bike off and allow it to cool a little. Raise the tank and find the thermostat housing. It looks like a typical coolant hose connection but it has a small screw centered on the housing. loosen the screw to bleed air from the system. I would also take the cap off, once cool enough, and rock the bike more to get any air out of the radiator. Once you are certain there's no air in there, slowly top off the radiator/reservoir to the F mark, start it up and check for leaks. If it's holding, congrats, you just changed your coolant. Make sure to take your coolant to an autoparts store or garage for recycling. Hope that helps. Thats about exactly what my manual says also. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Jun 12, 2010 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan DOT 4 za kocnice, ne treba ti neko tamo racing i sta ti ja znam, bitno da je bocica nova, tj da je hermeticki zatvorena jer je tecnost hhidroskopna, pa nema smisla menjati ako je navukla vlagu od stajanja. Za rashladnu tecnost mozes bilo koji G12 antifriz, ali ako mozes otvori se za neki sa visom tackom kljucanja jer taj model Suze bas pravi visoke temperature. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mik 73 Napisano Jun 12, 2010 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sto je Maki napisao za rashladnu tecnost je u redu, ali sa prethodnim ispiranjem sistema (cak mozda dva puta, kako se to preporucuje po onom sa "gixxer" foruma) Koji je problem sa G12? Sam za sebe je dobar kao i drugi antifrizi, dakle nikakav (Cak spada u dugotrajne, medjutim to sve zavisi od materijala koji cine sistem za hladjenje, pocevsi od materijala bloka motora pa do zadnjeg creva i dihtunga). Mislim da su te oznake "G_nesto" komercijalne oznake VW-a za neke njihove izmisljotine (U njihovim internim standardima su te oznake slozenije (sastoje se od veceg broja slova i cifara), a za trziste izbacuju kompaktniji simbol, npr G12, G12+, G30, G32, G40 itd). Pa bas taj G12 (ako uopste postoji ta oznaka na flasici (skoro su se pojavile ali...)) ima svojstvo da u kombinaciji sa nekim drugim antifrizom zelira (napravi se zele, gel, nesto kao zele-bombone) i MOTOR JE UNISTEN! I zato, ako se antifriz menja, onda najbolje ispiranje destilovanom vodom! P.S. Do juce nisam video da i jedna flasa antifriza (bilo kog proizvodjaca) ima oznaku G12! To je sad iskrslo i mislim da se te robe treba ozbiljno uplasiti (odustati) - ne zato sto je to VW-ov standard od 1990-te, nego zato sto to neki proizvodjac-amater smatra necim sto dobro "zvuci". Za ovo nisam siguran pa ako neko zna nesto drugo neka me ispravi. Maki Da li si nekad dolivao antifriz u Suzuki (al' bas u njegov originalni) i sta si tacno sip'o? (I da li je i u tvom motoru taj antifriz zelen k'o trava?). Od majstor Joce (Profimoto) sam cuo da za Suzuki to radi "Sunoco", ali je on plave boje (u tehnickom dokumentu sa sajta "Sunoco" pise "blauw", e sad sta je to "w" posle blau ...?). Ili si menjao kompletno? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Jun 13, 2010 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Maki Da li si nekad dolivao antifriz u Suzuki (al' bas u njegov originalni) i sta si tacno sip'o? (I da li je i u tvom motoru taj antifriz zelen k'o trava?). Od majstor Joce (Profimoto) sam cuo da za Suzuki to radi "Sunoco", ali je on plave boje (u tehnickom dokumentu sa sajta "Sunoco" pise "blauw", e sad sta je to "w" posle blau ...?). Ili si menjao kompletno? Da, taj zeleni! Do sada sam samo dolio 1dl destilovane vode. Antifriz ne menjam dokle god se ne pojave neki znaci necistoce u njemu. Jednostavno, moj motocikl nije izlozen ekstremnoj eksploataciji da bi mu znacila upotreba neke posebne rashladne tecnosti. Inace, kada menjam rashladnu tecnost uvek, kako si ti napisao, prvo isprem sistem vodom (uglavnom obicnom, nasa lokalna je dosta meka, a i ovako se nece zadrzavati dugo), ostavim da se iscedi i onda sipam antifriz. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...