Jump to content

Moto Zajednica

Nije Zeus bio lud.....

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 130 postova

Nije Zeus bio lud......

Da ne pravim zabunu otvaram novu temu, iako bi ovo uredno moglo u treci nastavak ovog putopisa: http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,144387.0.html

Inace, nije meni do putovanja samo sam prije Afrike skinuo skoro nove tourance pa rekoh: "Ajmo ca to potrosit. Steta, brate, da se baci." 

Kako je to bilo prijasnjih godina...

Srijeda popodne. Dolazim doma. "Ajmo, pakiraj se!", vicem s praga. Ona ce na to: "Sta da pakiram, di idemo?" "Nemam pojma jos di idemo, samo ti spakiraj stvari, ujutro krecemo." "Ti nisi normalan!", izusti uz smjesak, a ruksak vec poluotvoren u ruci. Navecer odlucimo gdje idemo i ujutro nas nema. Bilo je to takvo doba. Svaka zaradjena kuna otisla na putovanje. Cesto i ona nezaradjena. Koliko puta nas je bilo sram kazati da opet putujemo negdje. "Ma idemo samo do prijatelja u Zagreb". A mi u Berlinu. Bilo je to doba putovanja koja nisu za ovaj forum. Ruksak, avion, brod, auto. Motor je samo povremeno bio ukljucen.

Sada je to potpuno drugacije. Motor je preuzeo ulogu svih ostalih prijevoznih sredstava. Dobro, jos se putuje i na druge nacine ali sada to mogu reci, nema boljeg od putovanja motorom. Mozda ima udobnije, ima i jednostavnije, znam da moze brze i sigurnije al nista nije kao putovanje motorom. Tu iznimnu mobilnost nemoguce je dobiti na druge nacine. Niste ograniceni javnim prijevozom, ne smetaju vam guzve, cekanja nema. A tek ispravke pogresaka u navigaciji, stajanja, vracanja. Sve je to puno lakse. Treba li uopce spominjati razliku u dozivljaju, mirise, osjecaj. No, sve je to individualno. Prijatelji me cesto pitaju sto se patim s motorom. Sto ne odem s autom. Tesko je to objasnit. Nisam ni pokusavao. Sad rjedje pitaju, vjerovatno kuze da ima nesto u tome. Samo ne znaju sto. Nazalost.

Sto se jos promjenilo? Puno toga. Mala zvjercica od tri godine sada je centar naseg svijeta. I ona putuje. S tri godine bila je u vise drzava nego netko u zivotu. Ona je i razlog zasto otici negdje, kao prije, vise nije tako lako. Sada je potrebna lagana priprema. U posljednje tri godine nismo bili zajedno na putu duze od cetiri dana. Osim kad je zvjerka bila s nama. Ne zato sto nismo mogli. Jednostavno je u glavi lakse kada je netko kuci uz to malo zanovijetalo. Doslo je vrijeme da tu granicu od svega par dana malo podignemo. Baka servis je spreman. Nema vise zajebancije.

Jebote, ko da blog pisem, a ne putopis. Ne zamjerite, samo bacam na tipkovnicu ono sto mi se trenutno mota po tintari.

Sto nas ceka u nastavku:

b6f0x0.jpg

6zbm9e.jpg

2s61ut4.jpg

jr5ffr.jpg

kf5bis.jpg

s3lsns.jpg

otheon.jpg

alhhsh.jpg

Ajmo redom...

Krenuli smo rano ujutro da bi dogurali prvi dan sto dalje. Na svjezinu. Cak smo odlucili ne prijavit prolazak kroz Bar ministarstvu turizma CG jer znamo da nas u tom slucaju ceka neizbjezan rucak. Medjutim, kakvo bi to ministarstvo bilo da nema svoju tajnu sluzbu. Na izlazu iz Bara prema Albaniji vidim GS-a u retrovizoru. Ministar, osobno. Kao, vidio nas na semaforu i te fore. Ko da mi ne znamo za tajnu sluzbu. I tako mi na putu za Ohrid, a on nas odgovori i uputi juznom rutom preko Albanske obale. Tako smo mislili nazad al eto, promjena plana. U Albaniji ludnica, kao i uvijek. Guzva, ceste se rade sve u sesnaest. Krave, magarci i ostalo blago i dalje rade posao cestara vezan za odrzavanje travnatih povrsina.

Od Vlore nadalje, dobra cesta. Prekrasna obala. Mrak nas dohvati negdje kod Himare. Dalje po mraku, stravicnim Albanskim planinama gdje drumski razbojnici jedu malu djecu za dorucak, motoriste za rucak, a ostale za veceru. Stajemo u nekom mjestu i pitamo za smjestaj. Cijelo selo se aktivira, nazalost bezuspjesno. Jedini pansion, zatvoren. Iako bi nas ljudi primili po kucama, odlucimo za Sarande. Da smo blize Grckoj ujutro. I tako, nakon skoro 900km, Sarande. Centar Albanske Rivijere. Hotel. Spavanje.

Negdje kod nas...

97leut.jpg

Marenda iza Dubrovnika... (fjaka, bilo je rano za javit se)

15dkn15.jpg

Trajektom preko BK zaljeva...

ngsl0m.jpg

Juzna Albanija u par slika...onako u letu...s motora...

2ylp5qp.jpg

sy15yd.jpg

iypxs8.jpg

5vuh05.jpg

1zxl0le.jpg

Ujutro kavica u Albanskom Monte Carlu. Gle cuda, motor nezakljucan, nezatvoren, neokovan, prezivio noc u toj strasnoj zemlji gdje svi kradu motore do podne, a aute popodne. Dobro, ajde, mozda je Tenere stvarno ruzna.

Za otici u raj ne treba puno...

nzizc6.jpg

Prvi makadam i hop, na planinu. Tu strasnu Albansku planinu gdje endurase iz zasjede vrebaju plemena ljudozdera nenavikla na nase rastresene bubrege.

34pm7fk.jpg

33adoue.jpg

2rekvir.jpg

w04yhh.jpg

33k7wwn.jpg

Albanija, zemlja prasine. Prekrasan juzni dio, odlican prijevoj kroz nacionalni park, nova cesta s pogledom na obalu. Zemlja simpaticnih ljudi i jebenog turistickog potencijala. Samo da se srede malo, imaju plaze i polozaj da svima daju papra u turizmu.

Helenska republika

Ne tresite se, nece ovo bit jos jedno suhoparno nabrajanje cinjenica o Grckoj povijesti. Koja je stvarno impresivna, samo... U skoli mi je uvijek bio drazi Panther, Spiderman ili Buck Rogers sa sporim tiltom, sarenim keksima i losim tipkama, nego Grcka povijest. Nego skola uopce, da budem iskren do kraja. Nas vise zanima Grcka danas. Kako se zivi. Jede li se jos uvijek dobro? Jel turizam sjebao nesjebano? 

Naravno, u Grckoj smo, nemos izbjec ono sto je povijest ostavila al cu pokusat smanjit taj dio na razumnu mjeru. Razumnu, kako za koga... Jadan ja kad moj dobar prijatelj, koji je upravo zavrsio za vodica, vidi ovo sto pisem.

Ima ih oko 10 i po milja. Grka, mislim. Grcka je pretezno planinska zemlja. Rijeke su im slabe s vodom i nijedna nije plovna. Cudno. Imaju trecu razvedenu obalu Europe. Poslije Norveske i pogodite koga jos? Al zato imaju vise otoka od nas. Turizam im je jak, to je jasno, al gotovo polovica Grka zivi od poljoprivrede. Masline, smokve, duhan, vinova loza. Voce i povrce. Ni u ribarstvu nisu losi al ih turizam prisiljava da dio ribe uvoze. Ima kod njih i nesto industrije. Aluminij, kemija i tako to. I puno, puno malih obrtnika.

U Grckoj smo...

Netom nakon granice, na otvorenoj cesti, frka. Iskacu ljudi iz svih pretinaca i prtljaznika starog mercedesa. Grcki specijalci sve polijezu na pod. Pokusaj ilegalnog ulaska. Ipak smo krocili u EU. Nakon granice sibamo za Meteoru. Prolazak pored Ioannine, pravac planine. Negdje prije Metsova lavine zatvorile cestu. Moramo nazad. I to skroz okolo preko Trikale za Kalambaku. Sta se mora, nije tesko.

Povise Ionnaine...

351i8vd.jpg

Na putu...

zxuvrk.jpg

oazoky.jpg

2ufpp1h.jpg

Nije da volim brzo vozit, cak naprotiv, al me Grk na velikom Stromu, kojeg u Grckoj izgleda dijele uz Ariel, navukao. "Znala sam!", culo se negdje u pozadini. Tako se mi povatali po tim ostrim zavojima.

Pauza. Jagoda party...

347jujc.jpg

He, he, he...

nyb9na.jpg

w9xiz9.jpg

Kalampaka ili .......baka, smjestaj u hotelu i obilazak okolice...

15oe91c.jpg

23ijprp.jpg

es2txt.jpg

Ja zafuckam, ona doleti pod prozor...

s590jn.jpg

Meteora photo session...

k1cjrn.jpg

2u4slki.jpg

1zlxb0l.jpg

dgme8j.jpg

2vcgb4j.jpg

20aqdfn.jpg

21eyjde.jpg

21e6c68.jpg

25k4j7p.jpg

o6cvgj.jpg

15oxy0x.jpg

keemv6.jpg

jr5ffr.jpg

Za detalje, guglajte...

Obilazak samostana i zasluzeni rucak - vecera - spavanje...

x0razb.jpg

slijedi nastavak kad uvatim vrimena... Bijeg iz Atene...Korint nocu, Korint danju...Peloponez...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Ajmo dalje! Taman planiram i spremam se u taj deo sveta pa mi treba ideja

PS . Da li bi mogao na kraju ili na PP da napises gde ste nocili i koliko je kostalo... gde ste jeli i koliko je kostalo... cene nekih ulaznica i slicno... Cisto da sastavim neki troskovnik i da znam sta me ceka???

Fala ljudi  :)

Ajmo dalje! Taman planiram i spremam se u taj deo sveta pa mi treba ideja

PS . Da li bi mogao na kraju ili na PP da napises gde ste nocili i koliko je kostalo... gde ste jeli i koliko je kostalo... cene nekih ulaznica i slicno... Cisto da sastavim neki troskovnik i da znam sta me ceka???

U prosjeku, sada van sezone, izmedju 35 i 40 eura za dvoje. U sezoni je to sve skuplje. Ulaznice od 6 do 10 eura. Klopa nije skupa po tavernama, jela su od 5 eura navise, salate su skupe. Kava i kolaci skupi ko vrag. I tako....

Bijeg iz Atene....Korint nocu, Korint danju....

Zasto bas u Grcku?

Pa da pomognemo malo ljudima. U banani su. Duzni ko Grcka. Moze se reci da Grci grcaju u dugovima. Svih nasih dvadesetak godina lopovluka, mila je majka za Grcki vanjski dug. Nije da brinem za njih, izvukli su se oni i iz vecih sranja al da ce bit lako, nece. Moram priznat da mi, turisti, to ne osjetimo. Svugdje sam pitao za krizu i svi slijezu ramenima. Kao, nije to ovdje kod nas, to je u unutrasnjosti. Onda pitas ove u unutrasnjosti, a oni kazu da je to kod ovih drugih. I tako dalje. Ludi ovi Grci, nisu ni svjesni da su u krizi. 

Meteora nam je bila plan za prvi dan Grcke. Dalje smo bez plana. Sreca da imam dobru probavu pa svako jutro na zahodu odlucim za dalje citajuci netom kupljeni vodic. Kaze vodic, Delphi. Ajde da i to vidimo. Lagana kisa prati nas putem na jug.

Masline, masline i samo masline...

2lbkljk.jpg

23w9vfl.jpg

24xgjk9.jpg

30ier1g.jpg

Cim se popnes na planinu, magla i kisa, kad se spustis, bolje je. Na jednom od prijevoja puse za popizdit.

Divlja vjetar sa svih strana. Izgleda da se Eol zaigrao negdje na obroncima Olimpa. Potenciometar na zidu pecine opet otkazao poslusnost. A lijepo mu je Zeus govorio kad je ovaj sredjivao pecinski stan: "Ostavi se Peveca sine, kupuj samo kvalitetno, nece taj dugo". Nije Zeus bio lud... Da je ovaj starog poslusao sad bi se mi vozili po bonaci.

Delphi

Vrijeme se smirilo. Delphi. Lijepo mjesto na obroncima planine. Arheoloski dio, onako. Mene ne impresionira.

orhyf8.jpg

34fznnb.jpg

34j6ip3.jpg

10pzn02.jpg

904nps.jpg

Da ne pisem puno: http://bs.wikipedia.org/wiki/Delfi

Ajmo mi dalje. Spreman sam provesti dan bauljajuci malim mjestima okolice dok bolja polovica navija za Atenu. Najezim se od same pomisli na veliki grad. Medjutim, ovo putovanje je njen poklon meni za rodjendan. Dobro, pomogao sam i ja malo ali je bar dvije trecine njeno pa prigovora nemam. Pravac Atena. Cak je i lagana sljiva. Jebiga, zima je, normalno da je, kad radim tri posla, a sva tri vezana uz sezonu. Pa mogu putovat samo zimi ili u ovo doba. Ali nije to tako lose, vjerujte mi. Guzve nema, cijene su manje, vruce nije. Jedino je nesto veci rizik loseg vremena. Tu malo srece nije na odmet.

Zadnji put prije sezone. Svojevrsno punjenje baterija. Istina, pobjegne se nekad i u sezoni za sto je zasluzna stara izreka: "Posao treba dobro raspodijeliti. Drugima." Mozda je i ovo prosuo neki od Grckih lumena, a?

U Ateni kaos. Guzva, buka, nered. Sve odlike velikog grada. Brzi obilazak Akropole. Hrpa kamena. Dobro ajde, impresivna hrpa kamena. Milijuni ljudi posjete ovo mjesto godisnje. Evo i mi medju njima. Jebiga, nemos izbjec neizbjezno. Svejedno moram priznat da mi je draze deset minuta u lokalnoj taverni Grckog sela nego cijeli dan na ovakvom mjestu. Lijepo, bat litl bit tu mač for mi.

2d82r68.jpg

mr70n9.jpg

wstsep.jpg

Gore nismo bili jer su Grci uredno zatvoreni. Kao, kriza je, a oni zatvoreni ponedjeljak popodne. Nema sta, jaki su Grci. Malo smo bauljali starim dijelom grada, cak smo pomisljali na ostanak, kad se meni upali crvena lampica s oznakom velikog grada. Bjezmo odavde. Sto dalje. Misljenja sam da je besciljno bauljanje motorom po velegradu jedna obicna ludost. Znam kako obici velegrad i toga se drzim. Najprije ti treba nekoliko dana. Po dolasku spiciti direktno u rezervirani smjestaj i ostaviti vozilo. Ili, jos bolje, stici avionom. Ostalih par dana provesti obilazeci grad pjesice, taxi ili javnim prijevozom. I to je to. 

Ovako nesto samo ti dodatno cementira odluku o napustanju velegrada:

Pravac Korint. Stigli smo u sumrak. Kaze tip u lokalnoj slasticarnici da je najbolje da spavamo u Loutrakiju. Kao, to je turisticko mjesto. Ajde dobro. Prije da obidjemo poznate Korintske mostove.

Ovaj je zanimljiv.

350nvc0.jpg

2jlg1.jpg

ohom5x.jpg

117a882.jpg

v7avb6.jpg

Interesantno...

Pa se prebacili na drugi...

b5myhf.jpg

Presli mi to navecer i ujutro...da utvrdimo gradivo...

Evo za lijencine: http://bs.wikipedia.org/wiki/Korintski_kanal

Spavanje u gradicu Loutraki. Turisticki gradic na obali Korintskog zaljeva. Nista posebno. Turista jos nema. Naletjevsi na prvi hotel, obecavajuceg imena Bellevue, upadam na recepciju. Tamo lik od preko osamdeset godina. Pitam ja za cijenu te pravac za Stari Korint. Dida se navio na nekom ultrabrzom dijalektu Grckog, s kojim bi vjerovatno i Chuck N. imao problema. Ni majka ga rodjena nebi skuzila ali sam, prateci njegovu facijalnu gimnastiku, slozio prijevod u glavi: "A moj brate napaceni, di si mene nasa pitat. Meni ti je to sve isto, kamen ka kamen, zidic ka zidic. Ostavi se sinko pizdarija, lipo ostani ovde kod nas, hotel ti je prva liga." Mozda je on mene poslao u tri materine i obradio mi redom uzu i siru familiju al je meni to ovako izgledalo. I mi ostali u tom hotelu. Kasnije on nazvao nekog s kim sam telefonski dogovarao cijenu. 30 eura za oboje. I stari cuva motor jer je on kao cijelu noc na recepciji. Kad je tako, nema frke. Ko bi pored dide, koji je vjerovatno dubao Korintski kanal, cackao po motoru.

zw14bn.jpg

Pazi cijene na vratima. Jaki su Grci.

2zfu87b.jpg

Ujutro u vizitu Antickog Korinta. Evo kako to izgleda. Kamen ka kamen, zidic ka zidic, stupic ka stupic!

2me353.jpg

65omlw.jpg

2mmb9ua.jpg

116thlw.jpg

52jar4.jpg

w22d1l.jpg

oir85i.jpg

4ifr5f.jpg

35071x3.jpg

690zk5.jpg

keawpy.jpg

rti903.jpg

"Nista ne moze bit stvoreno bez truncice ludila." Aristotel

Ko ima volje: http://hr.wikipedia.org/wiki/Korint

Covjek ogladni od silnog kamenja pa smo opalili marendu u blizini...

10fwcig.jpg

S druge strane...

rtqdlh.jpg

Cuo sam negdje da je Nafplio prekrasan gradic. Volio bi se uvjeriti u to. Na putu do tamo nalazi se Mikena. Steta to preskocit...

Peloponez je krasan...

104oktw.jpg

rkvnmh.jpg

2dv3csy.jpg

slijedi kad stignem......Nafplio, gradic po mojoj mjeri...

Nafplio, grad po mojoj mjeri....

Prvo Mikena. Smjestena na proplanku s odlicnim pogledom na okolicu. Interesantno je vidjeti kako je to izgledalo nekada. Odlican muzej prepun eksponata iz Mikenske kulture. Vrijedi pogledati.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mikena

Lavlja vrata i ostalo...

2u6010w.jpg

15wmd5w.jpg

xc254h.jpg

1znsgwo.jpg

2hzhchi.jpg

345g5d2.jpg

35cpxqx.jpg

Zidic ko zidic...

9glxdj.jpg

"Jeli smo neku finu ribu. Mislim da se zove Gradela."

21l0eps.jpg

t6ytmb.jpg

Pravac Nafplio. Mali gradic na obali Argolskog zaljeva na sjeveroistocnoj strani Peloponeza. Odmah na prvu, osvojio me svojim sarmom. Simpatican gradic. Ziveci u gradu spomeniku, naviknutom na kamen lako me osvoji sarenilo Nafplia. Ovo bi trebao biti primjer turistickog gradica. Jasno, Nafplio je sam po sebi lijep ali mu posebnu draz daju taverne i ducancici svi redom onako sareni. Ne kicasto sarenilo kao negdje, nego onako lijepo....kreativno sareno. Uostalom pogledajte sami.

ixe4jo.jpg

2a7vjg6.jpg

25jle38.jpg

n1c4rc.jpg

22gj9.jpg

aai3ra.jpg

rhpunc.jpg

vdplhu.jpg

22ix01.jpg

2u6dzwl.jpg

kaq85.jpg

2v0xv0z.jpg

2q3nbte.jpg

2d0x66s.jpg

b7fml5.jpg

20a45u9.jpg

2m6v3br.jpg

iy3b6u.jpg

j7w8kw.jpg

66yjk6.jpg

35816jp.jpg

28vzy38.jpg

Napflio, grad po mojoj mjeri...

2d9wc1t.jpg

Popodne u posjet istocnoj obali i Epidauru...

24brd3c.jpg

Posto smo upali pet minuta prije zatvaranja, posjet gratis...

wmgnr4.jpg

dlgbxc.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Epidaurus

Na povratku malo grckog makadama, cisto da se ruke smire...

Pa malo bauljanja po brdima u okolici....

2nturtx.jpg

2yv4a4x.jpg

2ah9u1t.jpg

Povratak u Nafplio taman na veceru...

140jbdh.jpg

s15h1k.jpg

ncfshw.jpg

6gwfte.jpg

Spavanje kod prve gospodje koja nas je pozvala s balkona. Lijepi pansion, 40 eura za dvoje. Ispod toga, ne ide u Napfliu. U sezoni ide do 80. Dok sam se cjenkao nismo se razumjeli pa smo pisali na papiru. Ja napisem 4. Ona se nasmije i doda jos jednu nulu. Jebena je ta nula. Sama po sebi ne vrijedi nesto, a kad je na kraju sasvim druga prica.

Tako prodje nas dan u gradicu koji nas je osvojio svojom sarenom stranom. Mozda bi ostavio drugi dojam da dodjemo usred sezone kada ulicama teku rijeke turista. Ovako poluprazan je bas cool. Razmisljao sam pred spavanje, lagano opijen grckim tekucicama, kako bi dobro dosla neka knjiga. Cisto da budem in u gradu koji ovako izgleda. Onda se sjetih jednog balkanskog filozofa koji je rekao nesto sto je bio moj moto kroz cijelo skolovanje: "Knjiga je svetinja. U svetinje se ne dira."

slijedi....Olimpija i ostala cudesa zapadne strane poluotocica...

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5558 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Da cestitam i ovde...Svaka cast!

moram priznat da mi je draze deset minuta u lokalnoj taverni Grckog sela nego cijeli dan na ovakvom mjestu.

A ovo je, pokazace se, prava sustina motoristickih putovanja...ili sto bi rekli englezi...meet locals...

Inace, Naflio je osvojio i moje srce. Dosli smo do njega tumarajuci Peloponezom od Patre, samo sto je u vreme kad sam ja bio vrucina cinila svoje i hrpe kamenja bile jos nezanimljivije, drugim recima, spasavali smo zivu glavu na +45C. ;D

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Super !!! slike odlicne, raspolozenje jos bolje............uzivao sam.

A, tek cu da uzivam, jer u junu dolazim na odmor, i moja gospodja Verica i ja sedamo na nas dragi Adventure i idemo da obidjemo Grcku detaljno...........

Gledajuci ove vase slike, vec sam delimicno na putu po Grckoj.............mi cemo malo prosiriti obilazak, dodajemo Krf, i ostrvo Krit..........autoputeve cemo izbeci sem prvog dana dok sidjemo od Beograda do Soluna a onda desno do Igoumenitse preko Ioanine na Krf. Zatim nizbrdo istocnom obalom na Peloponez...........krug i vracamo se preko Patre u Atinu na trajekt iz Pireja za Krit.

5 dana na Kritu pa nazad trajektom do Pireja zatim uzbrdo po sredini Grcke do Kalambake da obidjemo i mi "Meteora site" i onda preko Kastoria idemo u Makedoniju na Ohrid, zatim cemo laganica do Skoplja i to van autoputa preko Kiceva (cini mi se...).

Malo autoputa do Nisa pa onda preko Svrljiga do Zajecara, Negotin pa uz Dunav ......Golubac i tako do Beograda.

VAma hvala na lepim fotografijama.................

Pokusacemo da uzvratimo slicnim kvalitetom slika.

Veliki pozdrav ................iz Afrike.

Olimpija i ostala cudesa zapadne strane poluotocica...

Krenuli smo odmorni i naspavani nakon kafice na rivi. Koja je u odnosu na hranu, besramno skupa. Sto se mene tice, moze biti i 100 eura ali "maj vumen" ukljucuje zivotne funkcije tom salicom precijenjene kafene tekucine. Vozimo jugozapadno preko planina Peloponeza nebi li izbili na zapadnu obalu negdje kod mjesta Kalo Nero. To je ujedno i najjuznija tocka naseg putovanja.

14j26wk.jpg

5kh9hs.jpg

2re2m4h.jpg

Zapadna obala - Jonsko more

nzey5v.jpg

f2u4xj.jpg

wtydc.jpg

Aj slikaj me, slikaj me!

112hh8h.jpg

2m48wmb.jpg

ad0z5z.jpg

wu2qgz.jpg

211q9er.jpg

Obalom prema Olimpiji...

s5icjk.jpg

Olimpija...Lijepo mijesto...meni najdrazi arheoloski lokalitet...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Olimpija

Ovdje cak ima i guzve...

xm8q50.jpg

Olimpija u par slika...

w4hso.jpg

ra0pyu.jpg

67ms7o.jpg

2dtw1md.jpg

13zdaww.jpg

2h73wo6.jpg

19ry1g.jpg

n4a0kj.jpg

8wmeqd.jpg

8x8zlx.jpg

6zsevl.jpg

Jebena hrpa kamena ova Olimpija. I mogu meni Grci pricat sta hoce al ja znam da je O-lim-pi-ja-da Ti-to-va pa-ra-da!

Vrijeme je da se krene. Na kopno. Pravac Patra.

Taman za zenu. Steta sto se vise ne radi.

14m3vib.jpg

Do Patre smo dosli prilicno brzo uz jedno stajanje za rucak. Na kopnu smo. Imamo i mi ovakvog na Ciovu. Mozda pinkicu manji.

2rom7hg.jpg

2h5msnc.jpg

Spavamo u mjestu Messolongi koji je susta suprotnost Napfliu. Messolongi s turizmom povezuju dva drzavna hotela iz nekih proslih vremena. Soba, pansiona i ostalog nema. Tipican ribarski gradic u mocvarnom podrucju zapadne obale. Bas onako Grcki. Upadam u prvi od dva hotela. Liberty. Pred ulazom skupina mladica sarafi po autu otvorene haube koje se godistem uklapa uz hotel. Vidim da pogledom traze prekrasnu NGK lulicu moje Tenere. I mi smo tako nekad.  Impozantno predvorje u kojem sve podsjeca na neka druga vremena. Onako Brijunski tip hotela. Pa cak i recepcioner u sakou iz vremena Abbe. Kaze covjek 50 eura. Meni malo cudno da je najskuplje spavanje u predsezonskoj Grckoj bas u hotelu gradica koji s turizmom ima veze koliko i treca indijska kriket liga s formulom jedan.

Svratimo mi i do drugog hotela na obali. Theoxenia ili tako nekako. Vidi se da je ovaj od sezdesetih na ovamo u par navrata obnovljen. Kaze nezainteresirana recepcionerka 60 eura. Nema cjenjkanja, jebe se njoj ocu ja pristat ili ne. Ovde mi bar oni momcici nece lulu popalit. Aj da mi vidimo sto je to u Messolongiju vrijedno takvog smjestaja.

Evo sobe. Ruku na srce ima kvadraturu omanjeg stana, a kupatilo je netom obnovljeno. I to stvarno kvalitetno.

1535evp.jpg

fa0l6w.jpg

Dah proslih vremena....zadnji put je svirao Radio Luxemburg...

35j9hsz.jpg

2egd5oi.jpg

Zanimljiv na kraju bio Messolongi. Tako ziv gradic. Svi, ali doslovno svi, su navecer po glavnoj ulici u centru. Staro i mlado. Svatko u svojim kaficima i tavernama. Stariji ljudi u odjelima, svi sredjeni, nalickani, ko da je praznik. I tako svaki dan. Jako zanimljiva kulisa uz veceru. Slika iz grada, nazalost nemamo...

muh4b4.jpg

wasl6q.jpg

zm04eo.jpg

Ujutro sibamo za Pargu. Mali gradic koji slovi kao najljepse ljetovaliste sjevernog dijela zapadne obale. Ajde da i to vidimo.

Narance kod Nicka koji nece da naplati. Jos mi vadi nekakve masline koje stavlja skupa s limunom i mrkvom u neku njegovu tajnu tekucinu. Jako ukusno.

x5czrm.jpg

29xi3qu.jpg

Negdje uz obalu...

6z7s5x.jpg

jg5euf.jpg

29ekrd5.jpg

2n00ks6.jpg

Dvoje novopecenih golupcica sjedi na plazi u podnozju. Njezno je zagrlivsi krene on na sve ili nista:

"Vidis li, duso, onu prekrasnu liticu ponad nase plazice."

"Da, vidim."

"Vidis li, zlato, kako je samo opasno strma?"

"Da, vidim."

"A vidis li, sreco, onaj najistureniji, prelijepi vrh te litice?"

"Da, vidim."

"E tu se dasa posro!" 

nf1yiv.jpg

ima jos...Zagori(a) mi rucak dok sam Viko(s)...

Super !!! slike odlicne, raspolozenje jos bolje............uzivao sam.

A, tek cu da uzivam, jer u junu dolazim na odmor, i moja gospodja Verica i ja sedamo na nas dragi Adventure i idemo da obidjemo Grcku detaljno...........

Gledajuci ove vase slike, vec sam delimicno na putu po Grckoj.............mi cemo malo prosiriti obilazak, dodajemo Krf, i ostrvo Krit..........autoputeve cemo izbeci sem prvog dana dok sidjemo od Beograda do Soluna a onda desno do Igoumenitse preko Ioanine na Krf. Zatim nizbrdo istocnom obalom na Peloponez...........krug i vracamo se preko Patre u Atinu na trajekt iz Pireja za Krit.

5 dana na Kritu pa nazad trajektom do Pireja zatim uzbrdo po sredini Grcke do Kalambake da obidjemo i mi "Meteora site" i onda preko Kastoria idemo u Makedoniju na Ohrid, zatim cemo laganica do Skoplja i to van autoputa preko Kiceva (cini mi se...).

Malo autoputa do Nisa pa onda preko Svrljiga do Zajecara, Negotin pa uz Dunav ......Golubac i tako do Beograda.

VAma hvala na lepim fotografijama.................

Pokusacemo da uzvratimo slicnim kvalitetom slika.

Veliki pozdrav ................iz Afrike.

O, bit ce to lipa tura.  ;)

Mi, nazalost,  nismo imali vremena za otoke. Ima dana...

Zagori(a) mi rucak dok sam Viko(s)...

Parga. Lijepi gradic na sjeverozapadnoj obali Grcke. U iscekivanju turista. Ako mi je zao neceg s ovog putovanja to je onda filmic koji sam mislio da snimam vozeci se Pargom od vrha prema obali. Kroz labirint ulicica pjesacke zone. Toliko su uske i strme da smo u par navrata prolazili doslovno u milimetar.

neteg3.jpg

1zv379f.jpg

1zgqd1k.jpg

30m05z5.jpg

6qfacp.jpg

21ltqpc.jpg

289yhsp.jpg

Mogu mislit kako je ovdje ljeti. Covik na coviku. Kad smo vec kod toga, moram priznat da nisam bas lud za ljetom. Jebiga, od njega zivim, nebi smio prigovarat ali... Sto je ustvari "ljeto"?

Ljeto. Sedmodnevno uporno przenje na suncu zbog kojeg lade samare, prtljaznika punih tariguza i smrznutog kruha, cekaju satima pred tunelima na autocesti. Tih sedam dana nista im na svijetu ne moze otezati. Sedam dana sladoleda, hektolitri jogurta razmazanih po uzarenim plecima, smjesak na licu boje jastoga, sedam dana slikavanja odmrznutih liganja u rashladnim vitrinama Dalmacije. Ej stari, sedam dana. Sedam dana. I pet na putu. 

Ljeto. Tjedan tupog pogleda nezainteresiranog konobara. Tjedan mreza svih vrsta. Onih roaming i onih za leptire koje naseg vrlog gosta pretvaraju u iskusnog ribara. Tjedan peraja, maski i nezaobilaznih disalica od vrhunske, jestive, kineske gume. Tjedan privremene tetovaze. Tjedan plasticnih kesica rastegnutih pod tezinom lubenice. Pola lubenice. Tjedan liganja kodnog imena C4, marokanskog šampjera i lubina iz uzgoja. Tjedan tecaja. "7.25" "Jesi lud, ovamo je 7.26". "Ok, super, moze, promijenite mi onda 10 eura."

Ljeto. Kakvo godisnje doba. Doba svakodnevnog podizanja GSS-a bezazlenim izletima "lufticem" na Brac. "Glupi Brac. Tako blizu, a tako daleko." Doba kad u mnogim istocnoeuropskim drzavama ostanu samo predsjednik i tajnica. Svi ostali na Jadranu. I svi rodbina vlasnicima apartmana. Doba falsih galebova, ribarskih veceri s cevapima i onih glupih stvorenja sto cvrce po stablima. Ni Tonka im nije znala izgovorit ime. Doba kronicnih guzvi, ulicnih sviraca bez sluha i samozvanih umjetnika svake vrste. Ljeto. Kondom doba. Jebeno godisnje doba. Dodjite.

Ljeto. Ima ono i svoju dobru stranu. Dalmaciju. To je dobra strana ljeta. I cijele godine.

Ajmo nazad u Grcku...

Iz Parge smo krenuli prema Ioannini planirajuci spavanje u tom gradu. Usput malo cirnemo Zeusovo prorociste u Dodoni, nekih dvadesetak kilometara od Ioannine. Opet, kamen ka kamen, zidic ka zidic. Bez slika ovaj put. Vec nakon dvadesetak minuta po dolasku u Ionnainu meni lagano blica crvena lampica za gradove. Lijep stari dio grada na jezeru ali... Puno prometa, buke i ostalih gradskih znamenitosti za moj ukus. Ajmo mi dalje. Do Albanije.

Kakva pronatalitetna politika....

Dvadesetak kilometara od grada, na putu za Albansku granicu, vidim putokaz Zagoria. Poznato mi to nesto. Citao sam negdje o toj Grckoj Zagori. Prodjem skretanje, odlucih u trenu, tri, cetri nize i okret na cesti. Pravac Zagoria. Nece Albanija pobjec. Moram priznat da mi je ovo definitivno najbolja odluka na putu. Prosudite sami.

j0wfww.jpg

xljdc5.jpg

e7h4qv.jpg

1z1qzxk.jpg

Tisucu metara dubine, dvaseset kilometara duzine - Kanjon Vikos

k2lrfq.jpg

i3wk0m.jpg

jacebp.jpg

2mx4pj9.jpg

vh8cy1.jpg

9sckfp.jpg

8x6iwg.jpg

23r09xd.jpg

mcqlms.jpg

Smjestaj u pansionu jednog od prekrasnih Zagorijskih sela, Monodendru. Obilazak ultralijepe okolice...

25g6o20.jpg

2ui9df7.jpg

2rmqddi.jpg

34ifdpg.jpg

2jan2wy.jpg

xgefb8.jpg

jfvjnq.jpg

1zd3nd1.jpg

dq3mn4.jpg

14wnlz.jpg

1zat0l.jpg

Jos malo Zagorie...

16hneac.jpg

14smwec.jpg

mcyxvn.jpg

124d8cw.jpg

Monodendro...

29axgys.jpg

1zei4x0.jpg

2nrk6fr.jpg

Nakon vecere u jedinoj taverni, zaspali ko bebe. Ujutro za Albaniju.

Negdje na jugu Albanije. Krf u pozadini...

21qxci.jpg

Plaze, kilometri plaze...

6nzihs.jpg

Iako mogu skocit s balkona u more, rijetko sam u njemu. Jako rijetko. Predvecer, ponekad. Kad sunca nema. Moji prijatelji iz nase metropole, i ostatka svijeta bez slane vode, se cude. I kad dodju ne izlaze iz mora. Tada se ja cudim. Imate vi vode doma? Sta se toliko sporkice skupi kroz godinu da se morate prat danima? Onda oni moju nezainteresiranost svrstavaju u lijenost. Da, da, lijenost. Zajebite stereotip.

Pa se bune. Ne valja ovo, ne valja ono. Dalmacija, lijenost, nerad. Pa meni dopizdi nakon deset dana prigovaranja. Samo vi pljucajte po aparatu za disanje. Je, dobro ste culi, aparatu za disanje. Aparatu vrijednom par milijardi. Udaha. Svaka cast vama i industriji, koje trenutno nema, al da nije sacice nas neradnika, lijencina i ovcojebaca koji na svaki moguci nacin izvuku te milijarde iz djepova turista, zajednicka bi nam drzava imala sudbinu oronule macke pod kotacima slepera s prikolicom. U naletu. A da mi malo te pare u skrinjicu pa na Palagruzu. I vadimo na kapaljku, a? Onda zastanem, uz guc bevande, pa nastavim. Zato ne pljucajte po aparatu, da nakupljena pljuvacka za pedeset godina ne napravi kratki spoj. Da nasi unuci ne izreknu onu najgoru recenicu u povijesti svijeta: "Cekaj, stani malo!" Nisam neki lokalpatriot, dijete sam svijeta, samo me strah te recenice kad ima usklicnik na kraju.

Sve je to nasa prijateljska zajebancija uz bevandu, mene vise brine onaj stvarni, nepotrebni, antagonizam sjevera i juga. Ako ga i treba bit nek ostane unutar zidova stadiona. Hajduk zivi vjecno!

Vratimo se mi u Albaniju. Prosli smo je prilicno brzo. Koliko to dopustaju ovakve situacije....

http://www.youtube.com/watch?v=aOKJcc8S5pc

http://www.youtube.com/watch?v=NlYHueVPLus

http://www.youtube.com/watch?v=voVnYrQAnMo

ili ovakvi obilasci....

http://www.youtube.com/watch?v=P-Rol31Csyw

http://www.youtube.com/watch?v=kwM7ZKfTja8

U Baru vecera u ministarstvu turizma. Ministar nas poveo u obilazak Sutomora. Malo cakule, pozdrav s Ministrom i spavanje. Ujutro, na putu doma, skrenem za Lovcen. Da ne propadne dan. Dosli skoro do vrha.

hwwbbn.jpg

14wehie.jpg

121506c.jpg

2z89hxv.jpg

29vb8dk.jpg

2ijte09.jpg

vctbu8.jpg

Kako razbiti frustraciju zbog neuspjelog uspona. Prsutom, brate. I sirom. Kod Njegosa.

eqze4y.jpg

33m0sq9.jpg

Spustimo se u Kotor...

s5b6ah.jpg

2ltrnn4.jpg

106ihzk.jpg

2s8l4i9.jpg

5lrq0j.jpg

nzls9s.jpg

6timbn.jpg

ba5uu.jpg

...i sisaj doma. Zadnja pauza kod Vrgorca. Taman se javlja jedan od ona dva bandita iz Xross Siberie koji je iskoristio trenutak da boravi u mom gradu dok sam van zemlje. Uf, ko zna sta ce sad ovde da izgori.

2edqm1v.jpg

A doma veselje bez kraja. Uvijek mi se prije bilo tesko vracat s putovanja. Nekako tuzno. Ima tri i po godine, vracam se sretniji nego kad odlazim.

slijedi, uskoro, i onaj zadnji dio....par dojmova, hrana, klopa, spiza....nesto za pod zub....

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: Triumph Street Triple

Bravo Picoda!

Uzivao sam citajuci putopis! Podsetio si me na moje putesestvije od pre par godina i ponovo mi se javila zelja da opet obrnem krug po peloponezu.

Vidim da cu na leto da hvatam trajekt Brindisi-Patra..

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja