Bogda 36 Napisano April 19, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan U moj motor do sada sam sipao Motul 5100 15w50 i odlicno se pokazao. Sada je vec doslo vreme za zamenu ali nikako da nabavim ulje te gradacije, evo u radnji me lazu vec 3 nedelje. Rekli su da mozda stigne u sredu ali i to nije sigurno. Trenutno imaju na lageru 5100 ali u gradaciji 10w50. Da le je velika razlika izmedju ova dva ulja? Nece li se mozda motor drugacije ponasati? U uputstvu cini mi se da se preporucuje za moj motor 15w40. Da li je razlika samo u gradaciji ili su mozda i drugaciji aditivi i namena? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivanf 11 Napisano April 19, 2010 U prolazu, 39 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki SV650n Prijavi odgovor kao problematičan ja sam pre dve nedelje kupio u Guevari baš to ulje - Motul 5100 15w50. Vidi sa njima dal mogu da ti pošalju nekako... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Fireblader 323 Napisano April 19, 2010 Svrati ponekad, 230 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Sprint Pulser 125. MTS 1260 Enduro. Husky TE 250tbi Prijavi odgovor kao problematičan Bio sam danas u Mass-u u N.S. nema ni tamo,ali kazu stice u petak pa ce mi poslati. Mozes da narucis kod njih ako hoces,stici ce ti u subotu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano April 19, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Ma bas mi je hitno sto se tice zamene. Presao sam oko 5000 sa ovim uljem a i plus je na minimumu jer mi se greskom prosulo . Verovatno cu staviti 10w50, taman da vidim ima li neke razlike. Ako mi slucajno ili namerno prokliza kvacilo ispasce da sam bacio dzabe 2000 dinara . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
g-tec 9 Napisano April 19, 2010 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XT660R Prijavi odgovor kao problematičan razlika je sto 10w malo redje i donja temperaturna granica je -10, a 15w od 0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano April 20, 2010 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne bi sipao 10W50, pre bi sipao 20W50. Pogledaj sliku na: http://www.dansmc.com/4stroke_oil.htm Malo je ekstremisticka skala ali moze da posluzi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikolanixy 174 Napisano April 20, 2010 Zainteresovan, 550 postova Lokacija: Lajkovac Motocikl: Nemam ništa :( Prijavi odgovor kao problematičan koje bi bilo poželjno ulje da sipam u kawasaki zx9r iz 1994 godine koje gradacije i koliko li ide rahladne tečnosti dal neko to zna? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
g-tec 9 Napisano April 20, 2010 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne bi sipao 10W50, pre bi sipao 20W50. Pogledaj sliku na: http://www.dansmc.com/4stroke_oil.htm Malo je ekstremisticka skala ali moze da posluzi. Ta skala malo vise nije u redu jer po njoj 10w-40 zadrzava svojstva na -30 do +5 C (gledamo gornju skalu u celzijusima), dok kod mene u fabrickom manualu pise -10 do malo preko +40 C. Inace ja u oba motora sipam 10w-40 sintetiku jer lepse radi kvacilo kad je motor ladan u odnosu na 15w koje sam isto koristio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano April 20, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan A da li mogu da se mesaju ulja razlicitog viskoziteta. Na primer motul 5100 15w-50 i 5100 10w-50 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari vujadin 12 Napisano April 20, 2010 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Severni pol Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Evo bas trazim neku SAE "kartu od reputacije" ali bezuspesno. Na http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=30811 kaze recimo da je u fabrickom uputstvu za neki tamo audi navedeno 10W40 mineralno za koriscenje do 15C stepeni spoljne temperature. Post navodi farenhajte ali evo konvertera: http://www.onlineconversion.com/temperature.htm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
japanx 211 Napisano April 20, 2010 Zainteresovan, 501 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Šifra Vrsta proizvoda Naziv J.mere Kat.broj Količina Opis Pakovanje Cena sa PDV-om 8830 MOTO ULJA 5100 4T 15W50 1 L LIT 101403 >50 Sintetičko - Ester 20 1.100,00 8874 RASPRODAJA 5100 4T 15W50 2 L LIT 101405 0 Sintetičko - Ester 24 990,00 8875 MOTO ULJA 5100 4T 15W50 4 L LIT 101407 >50 Sintetičko - Ester 16 880,00 dakle, ima na litar i na 4 litra u mass-u jedino nema ovog od 2l pakovanje ali po meni je bolje uzeti 4l i imati za dve zamene a i jeftinije ispada ako nekome treba, mogu da mu posaljem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.Racer 284 Napisano April 20, 2010 Svrati ponekad, 432 postova Lokacija: Staro selo Prijavi odgovor kao problematičan Imam 15 w 50 i mogu da ti posaljem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano April 20, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Uzeo sam danas 10w-50. Sutra menjam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano April 21, 2010 Zainteresovan, 645 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Mogu proizvodjaci da se meshaju, osim ako ima neke posebne aditive, onda ne znam... Ali NE SME da se mesha sintetika sa mineralnim !!!!!!!!!!! A polu-sint moze valjda sa svim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rale-Ča 526 Napisano April 21, 2010 Svrati ponekad, 247 postova Lokacija: CACAK Motocikl: Suzuki GSXR Prijavi odgovor kao problematičan Bas tako,polusintetika moze i sa sintetikom i sa mineralnim da se mesa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano April 21, 2010 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Evo bas trazim neku SAE "kartu od reputacije" ali bezuspesno. Na http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=30811 kaze recimo da je u fabrickom uputstvu za neki tamo audi navedeno 10W40 mineralno za koriscenje do 15C stepeni spoljne temperature. Post navodi farenhajte ali evo konvertera: http://www.onlineconversion.com/temperature.htm Donje granice pumpabilnosti su za : 0W-X = do -40°C 5W-X = do -35°C 10W-X= do -28°C 15W-X= do -17°C 20W-X= do -8°C Mogu proizvodjaci da se meshaju, osim ako ima neke posebne aditive, onda ne znam... Ali NE SME da se mesha sintetika sa mineralnim !!!!!!!!!!! A polu-sint moze valjda sa svim... Objasni mi zašto ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano April 21, 2010 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Evo bas trazim neku SAE "kartu od reputacije" ali bezuspesno. Na http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=30811 kaze recimo da je u fabrickom uputstvu za neki tamo audi navedeno 10W40 mineralno za koriscenje do 15C stepeni spoljne temperature. Post navodi farenhajte ali evo konvertera: http://www.onlineconversion.com/temperature.htm Donje granice pumpabilnosti su za : 0W-X = do -40°C 5W-X = do -35°C 10W-X= do -28°C 15W-X= do -17°C 20W-X= do -8°C Mogu proizvodjaci da se meshaju, osim ako ima neke posebne aditive, onda ne znam... Ali NE SME da se mesha sintetika sa mineralnim !!!!!!!!!!! A polu-sint moze valjda sa svim... Objasni mi zašto ??? Nebojsa ajde malo napisi nesto na ovu temu... Jako cesto se postavljaju pitanja ovog tipa i pisu razne tvrdnje u vezi ulja i maziva a sve na osnovu prepricavanja i kojekakvih tumacenja. Pola svog zivota se bavis uljima pa bi bilo dobro da ljudi malo saznaju ponesto o ovoj tematici. Ja se vec odavno (od kada smo se upoznali) drzim tvojeg saveta i sipam skoro sve i svasta u motor pa mi sve radi dobro i ne lomim glavu oko ove tematike. Naravno ima razlika, ali mnogo ljudi se ovde plasi drugih ulja i mesanja... to ponekad ponekih prerasta u ozbiljan strah da ce se nesto gadno desiti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano April 21, 2010 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Najkraće što može: U motore prije svega motoristička ulja (sa MA i MB specifikacijama), ako moraju auto ulja onda samo ulja sa SAE specifikacijom do SG. Ako mineralna onda ne ispod 15w-50. Polusintetika može i od 10w-40 pa nadalje Sintetika isto samo od 10W-40 nadalje, a samo tamo gdje se preporučuje u manualu rjeđe od toga(to je samo kod najnovijih generacija motora) Za motore sa klipovima velikog promjera (single i Twin) bolja su 15W-x, a za četverocilindraše može i rjeđe. Jurilice,i motori koji se brzo vrte-sintetika,polusintetika Ajmoreć' normalna vožnja(naked,putni enduro,custom)- polusintetika,sintetika 10W-X Stari motori i motori male snage- polusintetika ili mineralno 15W-X Ako ga u motoru nedostaje uvijek smijete nadoliti ulje bilo koje gradacije ili baze samo da je motorističko motorno ulje, a kod manjih količina može i auto ulje do izmjene. Tehnologiju proizvodnje i primjene ovdje ne želim iznositi,ovo su smo kratke smjernice za upotrebu da bi se izbjegle dileme. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1454 Napisano April 26, 2010 Drug član, 1965 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Ako mineralna onda ne ispod 15w-50. Bravo za prethodni post. Samo me interesuje ovo citirano. Sta je ispod a sta iznad 15w-50? Jel ti ispod znaci redje ulje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano April 28, 2010 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Ako mineralna onda ne ispod 15w-50. Bravo za prethodni post. Samo me interesuje ovo citirano. Sta je ispod a sta iznad 15w-50? Jel ti ispod znaci redje ulje? Jep Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano April 30, 2010 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Imam za ne daj Boze(a ta je situacija trenutno) SAE 10w-40 SL/CF Polusintetika ali za AUTO. Da li da dolijem jedno 300 400 grama na motul 5100 15w50 posto sam slab sa uljem ? Treba da putujem jedno 1000km do zamene ulja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Maj 1, 2010 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Imam za ne daj Boze(a ta je situacija trenutno) SAE 10w-40 SL/CF Polusintetika ali za AUTO. Da li da dolijem jedno 300 400 grama na motul 5100 15w50 posto sam slab sa uljem ? Treba da putujem jedno 1000km do zamene ulja! Do izmjene možeš, a onda opet što i prije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefgi 21 Napisano Maj 2, 2010 Svrati ponekad, 217 postova Lokacija: nbgd Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na pomoci. Nadam se da se nece nista nezeljeno desiti. pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...