Jump to content

Moto Zajednica

Komunikacija između motorista na putu - PMR radio stanice?

Recommended Posts

• Zbunjen, 888 postova
  • Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500

Ne vidim nikakav link 1neznam.gif

Ako nema AUX ulaz morao bi neki dobar elektronicar da otvori taj blutut i da izvede napolje zice za mikrofon i slusalice i stavi neki petopolni konektor u koji bi se PMR prikljucivao.

Iz iskustva sa nasim Brondy PMR-ovima dobro napunjene baterije izdrze ceo dan voznje uz bas mnogo price (Redari na Reliju i stalna koordinacija). Medjutim, mozes da nesto napravis i sa spoljasnjim punjenjem sa motora samo treba napraviti mali punjac sa skidanjem napona (12V na 5V) i podesenom strujom punjenja. Samo, u tom slucaju, racunaj na brujanje i pistanje zbog "prljavog napona" sa elektroinstalacije motora.

Izvini, ja volim da linkove upakujem u tekst, pa nisu primjetni na prvu :). Mijenjam navike definitivno :).

LINK

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Sad tek vidim :)

Ma sve ti je to isto ili slicno, ok su prema slici i karakteristikama. Glavno je da imaju izlaz za spoljni mikrofon i slusalice.

• Svrati ponekad, 104 postova
  • Motocikl: Ducati Crveniiiiii

MOZDA imas resenje isto u -sybolinu- za prikljucenje tvog bluetootha na stanicu imaju Bt sender koji nakacis na izlaz za slusalice a on ti posalje na bt u kacigu ali neznam kako mic jedino da se izvuce na kabal

• Zbunjen, 888 postova

MOZDA imas resenje isto u -sybolinu- za prikljucenje tvog bluetootha na stanicu imaju Bt sender koji nakacis na izlaz za slusalice a on ti posalje na bt u kacigu ali neznam kako mic jedino da se izvuce na kabal

Rjesenje postoji u originalu, samo je trebalo citati uputstvo :D. Ili sto englezi kazu RTFM....

Dzek za punjenje bluetooth headseta istovremeno sluzi za povezivanje zicano sa jednim uredjajem, preko odgovarajuceg 2.5mm na 3.5 mm adaptera. Tropolni je, pa radi i mikrofon :).

• Zbunjen, 888 postova

Evo mene opet :). Spremamo se za nabavku stanica, pa bih zamolio upucenije da pogledaju ovu stranicu LINK i preporuce neki model sa ove stranice ?

• U prolazu, 82 postova
  • Motocikl: cbr900rr-xl1000v varadero

Evo ako mogu malo ja da pomognem posto sam radioamater...ako kog zanima ostavicu skajp ime i br telefona od jednog drugara iz Pirota koji prodaje radio uredjaje i to veoma povoljno!Izbor je veliki a uredjaji rade samo tako(ja prezadovoljan imam dva kom kuci i kupio za posao 4),cena je takodje realna(nemojte pogresno da shvatite da ga reklamiram) samo hocu da pomognem. Sto se tice preuzimanja i placanja ja sam to regulisao brzom postom,hoce malo da davi i oteze kad nema na stanju ali je inace ok!

Milan yt1prm(skajp)

www.elektricar.eu/yt1prm

066/002212

---

I am here: http://tapatalk.com/map.php?bppr2x

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Zainteresovan, 725 postova
  • Motocikl: Strom 650

Evo mene opet :). Spremamo se za nabavku stanica, pa bih zamolio upucenije da pogledaju ovu stranicu LINK i preporuce neki model sa ove stranice ?

Nemoj da gledaš UHF radio stanice, osim ako nisi radio amater. Samo PMR.

• Podržavam 1

• Drug član, 1826 postova

Ja bih savetovao upravo suprotno... gledaj bas UHF stanice jer su daleko vece snage, ali budi fer i koristi je razumno... znaci, memorisi PMR frekvencije i koristi iskljucivo njih za komunikaciju. Razlika izmedju 0.5W i 5W je poprilicna! Ostale frekvencije mozes da slusas, ako te zanima, ali emituj samo u slucaju krajnje nuzde. Naravno, moj savet nije skroz legalan ako nisi radioamater, ali neces imati nikakvih problema dokle god umes da se ponasas u etru, tj. koristis PMR frekvencije. U vreme kad sam istrazivao koju stanicu sebi da nabavim Puxing PX-888 je bio medju najboljima u klasi, sad verovatno ima boljih za istu kintu. PX888 i dalje ima preporuku od mene.

• Zbunjen, 888 postova

Nemoj da gledaš UHF radio stanice, osim ako nisi radio amater. Samo PMR.

Il sam ja corav, ili su ovdje promijenili artikle u medjuvremenu... Bilo je 4-5 PMRova u listi. Necu uzimati UHF, iako je to mozda logicnija opcija.

Ako ove radio stanice stižu iz Amerike, odustani od kupovine preko ovog sajta! Zašto? Radi na drugim frekvencijama. Različiti su standardi između Evrope i SAD.

• Integrisan, 8299 postova

Aku uzimaš PMR, ubedljivo najbolja kupovina ti je Brondi FX Dynamic (pazi, ne bilo koji drugi model!):

Prednosti:

- Imaš u Beogradu, sa svim blagodetima garancije

- Ima donekle proširen f-kvetni opseg, pa možeš da pobegneš sa PMR javnih frekvencija (kada treba i ako imaš sa kim ;))

- Najvažnije: modifikacija sa 0.5W na 2W snage se vrši trivijelno lako (skriveni prekidač, ispod nalepnice za baterije). Pri pojačanoj snazi baterije se VEOMA razumno troše. Povećanje na 2W je upravo razlika između upotrebljivosti i igračke. Provereno u praksi milion puta (veruj na reč ;))

- JEdnostavna i proverena šema za povezivanje PTT tastera, standardne AAA baterije

- Potpuno standardni, lako dostupni i jeftini konektori (2.5mm stereo za audio out i mic in)

Mana:

- Midland ima kvalitetniji audio. Midland isto može da se modifikuje na 2W, ali taj posao uopšte nije za onoga ko ne zna šta radi (lemi se i odlemljuje na samoj štampanoj ploči).

Osim Midlanda i Brondi Dynamica sve drugo iz PMR sveta je značajno manje upotrebljivo. Veruj na reč.

Ako te ne plaši UHF - Puxing koji ti je preporučio Fibra je verovatno najbolji odnos cena/kvalitet. Prednosti UHF-a su brojne, da ih ne navodim sada. MAna: nabavka napolju, uvoz preko šverca (zbog atesta se ne isplati legalno), nije legalno ni za korišćenje i nestandardni konektori za povezivanje.

Inače, grubo rečeno - cena 1 Puxinga ti je kao 1.5 Midland i 2xBrondi...

Nadam se da sam pomogao.

Aku uzimaš PMR, ubedljivo najbolja kupovina ti je Brondi FX Dynamic (pazi, ne bilo koji drugi model!):

- Ima donekle proširen f-kvetni opseg, pa možeš da pobegneš sa PMR javnih frekvencija (kada treba i ako imaš sa kim ;))

Da li misliš na 9-ti kanal?

• Zainteresovan, 726 postova
  • Motocikl: X8

Imas u Louisu midland G5 set za manje od 100e. Prilicno dobro se pokazao (kad sam procitao uputstvo i podesio sve sto treba). Fino je posluzio, samo dosta zavisi od same kacige i polozaja mikrofona (slusalica). Ovo je fabricki kit i nije povecavana snaga. Potrosnja baterija je zadovoljavajuca. Ja sam zadovoljan za te pare.

http://www.louis.de/_10adbc03f06aef9c14d94becab2f7a9584/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=590&wgr=910&list_total=48&anzeige=0&page=1&artnr_gr=10059196

• XXX, 474 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS

Imas u Louisu midland G5 set za manje od 100e. Prilicno dobro se pokazao (kad sam procitao uputstvo i podesio sve sto treba). Fino je posluzio, samo dosta zavisi od same kacige i polozaja mikrofona (slusalica). Ovo je fabricki kit i nije povecavana snaga. Potrosnja baterija je zadovoljavajuca. Ja sam zadovoljan za te pare.

http://www.louis.de/_10adbc03f06aef9c14d94becab2f7a9584/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=590&wgr=910&list_total=48&anzeige=0&page=1&artnr_gr=10059196

Da li nekim slucajem moze da se koristi i kao intercom vozac - suvozac? Bez pritiskanja dugmica? :)

Ili to moze samo G6? Malo skupo jos 100 EUR za intercom... :stabre:

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

Da li nekim slucajem moze da se koristi i kao intercom vozac - suvozac? Bez pritiskanja dugmica? :)

kupi onu komunikaciju za 20E imash po oglasima. odlichna je, ja je koristim, radi super do nekih 60-70 radi i preko al malo loshije, al zato mozhesh da pojachash da ti razbije bubne opne :D

• XXX, 474 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS

kupi onu komunikaciju za 20E imash po oglasima. odlichna je, ja je koristim, radi super do nekih 60-70 radi i preko al malo loshije, al zato mozhesh da pojachash da ti razbije bubne opne :D

Imam 2 takve, i jednu slicnu ali BT ali imaju veliku manu... Nemaju mikrofon i slusalice koje se ugradjuju u kacigu. Fabricka slusalica sa mikrofonom me previse zulja i nervira u voznji.

Ugradio sam slusalice i mikrofon u kacigu ali se slabo cuju pa sam resio da se vise ne zezam vec da kupim komunikator koji ima sve to. Ako uz to dobijem PMR JUHUUU :):zvizduk:

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

jbg meni je super, stavio onaj sundjerchich i vozio sam po 2 sata bez skidanja ni malo me ne zhulja..a ni mala se ne zhali :neznam:

ja chu na to da vezhe pmr stanicu pa da preko komunikacije pricham na pmr sa drugim motorom, to je za sad plan, pa kad bude bilo vremena za zezanje..

Neko je pominjao ranije neki sklop, kutijicu, u koju ustekas sve sto zelis: PMR, mob, navigaciju, mp3 i jos moze da posluzi kao intercom ili to nije moglo. Moram da potrazim gde sam to procitao.

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Joškin komunikator.

Mislim, ima i Autocom, al je duplo (ako ne i više) skuplje. Jes' Autocom fabrički, i odličan je (koristim ga), ali verujem da Joškin ne zaostaje puno, ako uopšte zaostaje...

• Podržavam 1

Ima u Louisu neki za 100e (70e samo za vozaca)

http://www.louis.de/_204257bdd44ac4ca4eae7a2349375d55e5/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=590&wgr=910&list_total=4&anzeige=0&artnr_gr=10059309

samo nisam shvatio da li podrzava komunikaciju izmedju vozaca i suvozaca ili je suvozac tu samo da slusa :)

• Zainteresovan, 774 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS ADV

Ja imam taj iz louis-a, albrecht AE600S , to je ustvari midland-ov proizvod, prezadovoljan sam, možeš da zakačiš PMR, mob, navigaciju , mp3 i ima naravno fullduplex intercom između vozača i suvozača. Ima i integrisan radio.

Ukoliko ti zazvoni telefon muzika se smanjuje, a pri tom suvozač slabije ili čak mislim da ne čuje razgovor sa mobilnog.

Mogu slobodno da ga preporučim.

http://www.louis.de/...tnr_gr=10059309

• Integrisan, 8299 postova

Nije baš uporedivo (joškaKom vs Autocom ;)). Joškin komunikator je verovatno najbolji odnos uloženo/dobijeno, ali ipak je Autocom mnogo, mnogo funkcionalniji i izuzetno je robustan (sada već posle 4 godine korišćenja to mog da sa sigurnošću kažem).

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: ER6n

Ja imam ove motoroline ali nemam predstavi gde kod nas da kupim slusalice tj handsfree, VOX na njima ima podesavanje osetljivosti tako da nadam se da ce moci da radi ispod kacige sa slusalicama nisam jos probao :)

http://www.buytwowayradios.com/products/motorola/motorola-mr350r.aspx

Zna li neko gde bi mogle slusalice da se nabave za ovo, probao sam par nekih koje imam 2.5mm i nece da rade...

• Svrati ponekad, 303 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF650S

Za BRONDI FX DYNAMIC kažu da je najbolji(Za te novce) od tih "legalnih" jer ispod baterije ima prekidač za pojačavanje signala na 2 MW i onda garantovanih 3/4 km dometa bez obzira na okoliš što je zaista dovoljno.par može da se nadje od 9500 do 12000 hiljada, a za Slušalice i mikrofone, treba uzeti tzv Trouth-mic komplet za bikerske kacige, doduše on se obično prodaje u paketu sa Talki Walki-jem(neće da mi otvori tu stranicu gde sam našao taj komplet za koji mislim isto da je odličan, ali je problem što je to neka Azija i engleska, a ovaj BRONDY FX DYNAMIC svi hvale i nemci , i englezi i etc, prodaje se on i pod imenom druge ćerke firme MIDLAND ali je potpuno isti TW

A ultimativna spravica je poslednja sličica, i sa dobrim HeadSet-om8obavezno "grleni mikrofon" koga vetar "ne dotiče računam da ko ima malo više love(ja da imam ne bi žalio)dobije GPS i komunikaciju o istom trošku8e sada jedino što je GPS više prilagodjen Kordinatnom sistemu(jer nije namenski za saobraćaj, već za bespuća, šume , lov i sl)

post-4961-0-69969600-1345051291_thumb.jpg

post-4961-0-71935000-1345052783_thumb.jpg

post-4961-0-98381200-1345052877_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja