Jump to content

Moto Zajednica

Minimalna visina za enduro

Recommended Posts

• U prolazu, 16 postova

Starost( mladost) 40 godina. Iskustvo 0 ( to ce mi biti prvi motor).

Spreman izdvojiti do 2500 evra.

Enduro motor kao izbor mi je na prvom mestu. Interesuje me uzivanje u voznji. Brzina , krstareca oko 90 km/h. Izleti u prirodu ali ne previse zahtevni. Odlazak na posao (Beograd) povremeno. Izgled , nebitan. Vreme kupovine , verovatno juli.

I ono najvaznije, moje dimenzije.

Visina 175 cm  :(

Tezina oko 80 kg

Sportska gradja.

Koji bi meni motor najvise odgovarao kao pocetniku, polagao bi za A na njemu.

A koji zbog gabarita ne dolazi uopste u obzir , cak i kad budem , nadam se, iskusniji vozac.

Ako enduro ne moze da gledam neki drugi tip.

Unapred hvala na savetima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 778 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Ja sam bio dvije godine mlađi  od tebe kada sam kupio motor, a to je u našem slučaju zanemarljivo, a i konstitucija nam je slična pa me je to ponukalo da se javim. Naime, tvoja visina i težina ne predstavljaju problem ni za enduro ni za neki drugi tip motora. Tvoje godine bi trebale da su garancija da ćeš postepeno i pažljivo da učiš vožnju tako da možeš da uzmeš bilo koji motor koji ti se sviđa (do 2500 evra). Moj savjet bi ti bio da to budee nešto od 500 - 650 kubika i polako...

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Moj predlog ide za neki Transalp. Do 2500e možeš naći sasvim solidan primerak. To je motor koji bi, po mom mišljenju, potpuno zadovoljio tvoje potrebe.

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Ja sam 179/84 i Transalp 650 mi je knap... mogao bi da ga vozis, ali nema sanse da s obe noge dohvatis zemlju. Cini mi se da su modeli 600 malo nizi. U svakom slucaju puno ljudi ima enduro motore, tako da uvek mozes da sednes na neki, probas, vidis kako ti lezi, pa na osnovu toga i izaberes. Ovako napamet moze, ali ipak definitivna odluka tek posle probe.  ;)

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Mislim da je F650 i F650 GS najnizi u klasi sa sicem visine nekih 780mm. Svaki enduro ce da zalgene malo kada sednes, samo ostaje pitanje da li je to tebi dovoljno da ga ne drzis na vrhovima prstiju ili nogama skupljenih da jedva dohvataju puna stopala. Mada ja sa 190 i nisam merodavan...

• U prolazu, 85 postova

ja sam oko 175/75 i nogama sam normalno na zemlji. Takodje mislim da tvoja visina/tezina nije problem za enduro, ali najbolje je da sam sednes pa odmeris. Iako na papiru slicni, konstitucija mozda nije. Nekome noge rastu iz ramena  :D

za te novce svakako ima dobrih motora 500-650cc

I da budem pristrasan, meni je kle prvi motor posle duzeg vremena

tako da moj predlog je KLE  ;D

Naravno sve se na kraju svodi na tvoj izbor. Za sta god da se odlucis, neces pogresiti.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

I ja mislim da je F650GS najnizi od enduraca. Ja sa 185cm vozim XT600 i ne mogu sa oba stopala da dodirnem zemlju ukoliko nemam suvozaca pozadi.

Kolega je kupio tu bembaru prosle godine i iako nema nikakvog iskustva par dana posle kupovine otisao iz BG za CG. :)

• U prolazu, 16 postova

Hvala svima koji su mi pruzili  veoma korisne informacije. Napravio sam spisak , pa sa njim u grad i pentranje po motorima :D

Sada sam cetovao sa drugarom koji zivi u Nemackoj. Za njega sam  ja ekspert ;D sto se tice motora ali su mu u gostima bila dva drugara koji voze motore pa sam iskoristio situaciju da ih pitam  nesto na ovu temu. Drugar je bio prevodilac .  Necete verovati  naveli su mi gotovo isti spisak kao i kolege sa foruma s tim sto smatraju da sa FS 650 nema promasaja a da ostale moram probati.  Obadvojica voze motore preko 20 god. Jedino gde se ne slazu je  sto oni misle da bi za prvu sezonu trebao uzeti nesto lakse ( od 125 do 250 cm ). Ne zbog toga sto bi  ja gazio motor ( i auto, od kako imam dete ne vozim preko 130) vec smatraju da prvo trebam nauciti voziti , pa BEZBEDNO voziti, da mi voznja motora bude kao voznja automobila tj da ne razmisljam sta da radim ( koja je brzina, da li pritisnuti kocnicu itd) nego da to ide automatski da da se koncetrisem na nepredvidjene situacije. Kad to savladm, da uzmem enduro ( ako bude odgovarao zbog visine) od 500 do 650 cm i da se na taj motor naviknem a ne da ucim na njemu i da cu verovato tada biti prezadovoljan sa odabranim motorom. Takodje su naglasili da ne uzimam motor ako ne mogu dodirnuti sa obe noge tlo, ne mora i pete ali je pozeljno, jer cu se u suprotnom verovatno izvrnuti :( ako stanem na semaforu a uzbrdica je, valjda i nizbrdica. Glupo je da nosim hoklicu :D na motoru a i sta ce reci policija (ako ne mogu potkape , kako da objasnim hoklicu). I dali su mi jos jedan savet a to je da vec pocnem kupovati opremu (kacigu, jaknu, rukavice , pantalone itd), pa tek onda motor. Kazu daju se pare za motor a onda stedi na opremi kao da glavu kad se razbijes mozes zameniti za iducu sezonu. Kod Nemaca samo red i zakon a bogami i briga o sebi. Bili su na moru u CG i sokirali se daa svaki  5.  vozi sa opremom.

Dali su mi neke predloge za tu manju kubikazu ali bi voleo i da cujem drugare sa foruma . 

Jos jednom hvala za savete i banere.

e vala svaka im je rec zlatna  ;D ;D ;D

Ja sam vozio MZ250. Tebi lepo da naucis da vozis pase polovan japanac cetvorotaktni 125ccm a sad po modelima pomoci ce kolege.

Prednost polovnog je sto ga posle prodajes za iste pare za koje si ga i uzeo.

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

@walther

Hoklica je nezgodna za montazu i demontazu, preporucujem stule ili zenske cipele sa platformama ;D

Problem je, ma koliko izgleda smesno i lako, ako svako zaustavljanje moras da ubacis u prvu i drzis kvacilo do kretanja. Ako imas suvozaca(icu) i sa teretom pozadi ne dohvatas, kreni odmah u teretanu da nabacujes snagu u noge. Ni jedno ni drugo nije ni zgodno ni sigurno!

Bilo je dosta polemike na forumu od cega treba poceti i kako ici sa kubikazama, objasnjenje ovih Nemaca ti je pragmaticno da je lakse voziti nesto od 100 i mozda malo vise kilograma nego sa 200+. Sto se tice brzine jedina kocnica si ti sam i dete koje imas kod kuce!

Pogledaj ovde u Vozili smo rubrici ovo sto rece Neskebg kako se vozi F650 sa ili bez GS-a ;)

@Neskebg

Ne navlacim ja vodu na svoju vodenicu, sto se mene tice moze da pazari i Afriku ili nekog DR BIG-a! Samo mislim da to nije zgodno a posle ce moci i sam da proceni.

• U prolazu, 16 postova

Probao sam nekoliko enduro motora i zakljucak je sledeci. Izgleda da imam malo duze noge u odnosu na torzo pa na svim osim Afrike bez problema dohvatim asfalt i to stopalom. :)

Savet koji ste mi dali da licno isprobam motore i da se na osnovu osnovnih mera ne moze tacno tvrditi da li motor odgovara ili ne je bila apsolutno tacna.

Sad je odluka laka. Samo da vidim koju kubikazu.

• U prolazu, 16 postova
Nemoj ispod 250 ccm. Treba imati bar malo snage za nedaj boze.

Tebi je lako da doziras, ali kad zatreba, a nema, nije fino.

Imas li neki predlog za 250cm. Da li da gledam kineske motore sa tom kubikazom ili samo japance.

• Drug član, 2265 postova

Ako razmisljas i o kineskoj enduro varijanti, i za manje novce, onda je definitivno moj predlog Qingqi QM200GY-B koji i sam posedujem.

Za toliko koliko se vozi kod nas, a i po tome sto sam nasao po net-u (takodje i iz licnog iskustva), mane do sad nisu primecene, osim nesto slabijeg prednjeg fara i katalizatora i ERG ventila koje je pozeljno skinuti/zacepiti. U pitanju je preslikan suzuki DR200, u vidu rama, amortizera i agregata, ide oko 120-130kmh realnih i brzo ih dostize, a ne zali se previse ni na uzbrdicama, iako ne prejak izuzetno zabavan motor i u voznji deluje jaci nego na papiru. Naravno, ne treba da zamisljas da je KTM, nije za motokros stazu, ali prolazi svuda i siguran je na asfaltu.

Nema skrtarenja kao na mnogim kineskim motorima tipa lose rucice, srafovi, prekidaci otd., tako da je zavrsna obrada sasvim solidna, plastike su elasticne i livene u boji, tako da je otporan na grebanje i pucanje plastika, a lepo su i reseni fuzasteri, zadnja viljuska, spaner lanca itd...

Jeftin je za odrzavanje (staje nesto ispod 1L ulja, filter vazduha se pere) i jako je mali potrosac. Meni doduse trosi oko 3.7, ali je kombinacija off-a, gradske voznje, i voznje na autoputu oko 130kmh, a magistralnim oko 100-110kmh uz puno preticanja. U normalnim uslovima trebalo bi da je oko 3L, a po recima proslog vlasnika na otvorenom na magistralnom uz laganiju voznju ide i ispod toga.

Imas temu, pa prelistaj, iako je uglavnom o supermoto verziji, mada enduro ostavlja ipak malo bolji utisak. Jedino se ne bih slozio sa Banetom za udobnost sedista. Ono je veoma udobno, ali je takav profil na ovakvom tipu motora, jer ipak nije turer u pitanju, ali zato omogucava bolju kontrolu u voznji.

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=23900.0

• Zainteresovan, 503 postova

Nisi napaljeni klinac koji će da pravi sranja sa mašinama od 50 i više ks. Kupi ono što misliš da ti odgovara jer sa preprodajom 125-250tice ćeš se namučiti i izgubiti neku količinu para, živaca, vremena ...

Nadam se da ti nisu trebala 3 juga da naučiš da voziš

• U prolazu, 16 postova
Nisi napaljeni klinac koji će da pravi sranja sa mašinama od 50 i više ks. Kupi ono što misliš da ti odgovara jer sa preprodajom 125-250tice ćeš se namučiti i izgubiti neku količinu para, živaca, vremena ...

Nadam se da ti nisu trebala 3 juga da naučiš da voziš

HA ,HA ... dobar komentar. Nisu 3 , samo 1 :D. Od 1987 imam dozvolu (B) i izmenjao sam puno automobila. Cak sam i u vojsci bio vozac oklopnih vozila.Nema sanse da se ja izivljavam na motoru, taj period je davno za mnom. Vec sam odabrao motor za kasnije(bar mislim da je tako). jednostavno nemam iskustva sa motorom. Mozda bi i BMV 650 za tri dana naucio da vozim. Zbog toga sam mislio za ovu sezonu uzeti nesto polovno (mozda i kineza) i za iducu sezonu biti spreman za vecu masinu. I mene brine prodaja jer vidim da se svi motori tesko prodaju. Meni je najbitnije da sam ustanovio da mogu voziti enduro ( Rrrrr me ni malo ne interesuju a odgovaraju po velicini, kruzeri su bili alternativa).Vec planiram kupovinu opreme a za pocetak na sta god sednem sigurno cu biti odusevljen (samo da se ne kvari ili ne bas puno).

• U prolazu, 16 postova

Ako razmisljas i o kineskoj enduro varijanti, i za manje novce, onda je definitivno moj predlog Qingqi QM200GY-B koji i sam posedujem.

Za toliko koliko se vozi kod nas, a i po tome sto sam nasao po net-u (takodje i iz licnog iskustva), mane do sad nisu primecene, osim nesto slabijeg prednjeg fara i katalizatora i ERG ventila koje je pozeljno skinuti/zacepiti. U pitanju je preslikan suzuki DR200, u vidu rama, amortizera i agregata, ide oko 120-130kmh realnih i brzo ih dostize, a ne zali se previse ni na uzbrdicama, iako ne prejak izuzetno zabavan motor i u voznji deluje jaci nego na papiru. Naravno, ne treba da zamisljas da je KTM, nije za motokros stazu, ali prolazi svuda i siguran je na asfaltu.

Nema skrtarenja kao na mnogim kineskim motorima tipa lose rucice, srafovi, prekidaci otd., tako da je zavrsna obrada sasvim solidna, plastike su elasticne i livene u boji, tako da je otporan na grebanje i pucanje plastika, a lepo su i reseni fuzasteri, zadnja viljuska, spaner lanca itd...

Jeftin je za odrzavanje (staje nesto ispod 1L ulja, filter vazduha se pere) i jako je mali potrosac. Meni doduse trosi oko 3.7, ali je kombinacija off-a, gradske voznje, i voznje na autoputu oko 130kmh, a magistralnim oko 100-110kmh uz puno preticanja. U normalnim uslovima trebalo bi da je oko 3L, a po recima proslog vlasnika na otvorenom na magistralnom uz laganiju voznju ide i ispod toga.

Imas temu, pa prelistaj, iako je uglavnom o supermoto verziji, mada enduro ostavlja ipak malo bolji utisak. Jedino se ne bih slozio sa Banetom za udobnost sedista. Ono je veoma udobno, ali je takav profil na ovakvom tipu motora, jer ipak nije turer u pitanju, ali zato omogucava bolju kontrolu u voznji.

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=23900.0

Procitao sve sto je pisalo  o Qingqi QM200GY-B . Izgleda OK. Vidjao sam ih ali samo SM ( ja bi kros). Nema mnogo kvarova,bar sam takav stekao utisak. Volim mehaniku i dobro se snalazim iako sam pravnik ali jednostavno trenutno nemam vremena da svako drugo popodne sedim sa alatom u garazi. Upravo zbog ogranicenog slobodnog vremena i prevezena kilometraza ne bi bila velika pa se nadam da bi i broj problema sa motorom bio mali. Gde se prodaju u Beogradu.

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Honda Transalp 600V

Ma šta ti je, pa ja imam 170cm i 60kg pa vozim teneru (malo je knap), a afrika još bolje leži :D

Za početak uzmi Hondu NX250.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja