Jump to content

Moto Zajednica

Sigurnosni prekidač za gašenje pri padu

Recommended Posts

• Ne silazi, 6590 postova
  • Motocikl: đački pešački

http://www.boltano-servis.hr/savjeti07.htm

Na trkaćim vozilima postoji glavni prekidač struje i gašenja motora nadohvat ruke i u sredini vozila koji sprečava zapaljivanje usled varničenja i gašenjem motora sprečava njegovu buku i kvarenje. Kod motorcikala je ovo verovatno još bitnije jer u slučaju pada, motor ode daleko i ostane u prevrnutom stanju, dobija iberturu a de fakto nema podmazivanje kako treba, a često i iscuri ulje iz agregata. Takođe i menjač ostaje da radi neko vreme sa problematičnim podmazivanjem. Dok vozač uspe da ustane, dođe sebi, pregleda se i tek na kraju stigne da ugasi motor, najverovatnije je već šteta učinjena. Karakterističn kvar agregata na poštarskim Libertijima je upravo po ovom scenariju. Ne razmišljajući o motoru posle i najbezazlenijeg pada, vozač sedne da bi se što pre i dok je još vruć i nema bolova, odvezao do prve pomoći i motor radi bez dovoljno ulja i ode skroz.

Na vodenim skuterima postoji obavezan sigurnosni prekidač vezan oko ruke koji usled ispadanja momentalno gasi pogon. Logički mi je da i motorcikl ima nešto slično, možda da se ne kači oko ruke ali bi mogao da se veže oko pojasa i kod nedaj Bože pada da gasi motor. Ja sam jesenas pao sa Frija na nizbrdici u krivini po klizavom i otklizao nekoliko metara od njega. Bogami, dok sam se osvestio, ustao i pobegao van kolovoza da me neko ne pokupi, prošlo je bar 2 minuta. Na sreću, motor je cvajtak i ne smeta mu rad naopako a i ugasio se.

Ja ovo ne videh i ne čuh nigde, ni ti kod Luisa koji mi je izvor svega. Da li neko ima ili zna gde se može kupiti ili napraviti sigurnosni prekidač paljenja odnosno kontakta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Ako toliko padnem da ne mogu da ustanem(izlomim se lepo)ne treba mi ni taj prekidac jer mi nece trebati ni motor ;D.

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: BMW R1150GS

Sigurnosni prekidač je već fabrički ugrađen u određane motore (uglavnom R-ove), a reaguje tako što prekine struju kad se motor nagne preko određene granice.

Ma ne pada se baš tako teško  da se ne može ustati, al je dovoljno par minuta da motor radi na boku pod turom i ode. A nekoliko  minuta nakon udesa nije ništa čak i pri običnom klizanju sa suvozačem. Dok se ustane, pogleda lično pa suvozač ili suvozačica, prođe vreme  i gotovo. Nisam znao za R-ove al to verovatno košta mnogo. Ovo za vodenjake je prost mehanički ključ sa jakim kontaktima koji radi na izvlačenje, odnosno na okretanje za 90 stepeni i iskakanje od veze. Za auto to ne košta ništa al nekad nije bilo sa vezom na uzicu već se prekidalo rukom. Mislim da je vrlo korisna stvar al mi svi mislimo " e valjda neće " a eto, dešava se.

• Drug član, 3002 postova
  • Motocikl: FleXeR

Noviji R motori sa ubrizgavanjem i pumpom za gorivo imaju TILT SWITCH koji reaguje na prevrtvanje i udare, nalazi su repu.....

Koliko znam BMW je malo inovativniji proizvođač i ima koliko iznosite i ovaj vid sigurnosti, bar po agregat, što znači da je usvojen i možda će vremenom i ostali slediti. Tilt prekidač za ajnštrc agregat, odlično, al šta da rade ostali i šta ugraditi. Ne mogu da verujem da je to privilegija samo nautička. A i ako jeste, sigurno se može upotrebiti i ugraditi na dvotočkaš. Valjda će neko da iznese ideju, ne mislimo svi valjda da nam se tako nešto ne može desiti.

• U prolazu, 93 postova

Motori sa karburatorom će se sami ugasiti kad se izvrnu (klasični karburatori ne mogu da rade pod tim uglom). Problem su motori sa ubrizgavanjem, ali i to su pametni ljudi lepo rešili ugradnjom senzora koji reaguje na preveliki nagib (bank angle sensor). Tako da nemoj da brineš da će ti motor pobeći pri padu  ;)

Hm, odlično ako je verovatno tako. Kod karburatora se poremeti nivo i nema dotoka goriva pa se motor ubrzo gasi. Sad, postoji mogućnost da se padne uz kosinu i da motor ostane ipak koliko toliko uspravan i da može da nastavi da radi, al u takvom "radnom" položaju je i podmazivanje kako treba. Postoji opasnost od iberture ako se zaglavi gas a pogonski točak odignut od zemlje al to je baš mala verovatnoća. Da, ako nastavi dalje, neće daleko, mora da se sobali.  Svakako, I motori imaju problem al bi valjda fabrike trebale da osiguraju motor. Hvala na korisnim informacijama. 

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Nisu samo R motocikli opremljeni ovim prekidacem.Imaju ih i noviji maxi skuteri.Kako neko rece izuzetno jednostavna spravica i uglavnom je montirana u repu.

Ma običan malo pametniji prekidač. Kako izgleda, jel ima neka slika,primer...Lično, voleo bih da ga montiram na novog Outlooka.

• U prolazu, 56 postova

Nisu samo R motocikli opremljeni ovim prekidacem.Imaju ih i noviji maxi skuteri.Kako neko rece izuzetno jednostavna spravica i uglavnom je montirana u repu.

baš tako ! imaju ih i motori koji nisu ni putni, ni enduro, ni R (ili ne daj Bože skuteri)  ;)  Versys  8)

probano na Kablaru prošle godine, prekidač je ispravan i uredno gasi motor na proklizavanju  ;D 

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Takav prekidac je korisna stvar, znam decka koji je pao, rucica gasa ostala zaglavljena, motor otisao u blokadu i raspao se - steta na agregatu totalna.

• Svrati ponekad, 299 postova

ljudi im daju razne nazive,cesto ces od nekoga cuti i shok senzor....to je mala crna kutija na kojoj imas obelezen polozaj u kom treba da stoji....kod nekih motora se nalazi u repu,kod nekih u masci kod nekih nakacen na ram ispod rezervoara...unutar nje je manje vise prosta elektronika...da ne sirim ima jedan metalni tegic koji to resava,pomera se pri naginjanju i kad se pretara gasi motor.....na HD motorima je to malo slozenija elektronika jer je ona zaduzena da gasi zmigvce prilikom izlaska iz krivine a ujedno je i "shok" senzor  ;) ;) ;) ;) ;)

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

klasichan zivin prekidach , na 600rr se nalazi u masci tachno izmedju farova , kad padnesh ugasi mashinu , kad ga dignesh sachekash par minuta i mozesh da ga palish ... skinesh sa nekog R-a i vezesh na mashinu na koju mislish da ti treba ...

Još de da nađem bezopasno R-a.  Ne planiram da padam il da mi padne, no nikad se ne zna. Jel postoji to kao obična dodatna oprema za kupovinu bilo gde.

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

pitaj kolezu "havarisan" vidish da ima par komada ... samo nek ti kaze koliko parinje

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja