Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Super Tenere XTZ 750

Recommended Posts

• Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Motocikl: motor, da

:lol: :lol: pa dobro , sta je na kraju procedura?

Uspravan motor nikako na copki ili stenderu....

Hladan ili zagrejan agregat?

Zavrnut ili nezavrnut merac? (znam neke koji voze bez poklopca da izadje visak :lol: :lol: )

Sae 20w50 mineral ili 10w40 semisintetic ?

...ja imam ELF 4 XT TECH 100% sintetic , al ja imam "pu pu pu" agregat i mlad motor '91 :zvizduk::lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Ako hoćeš da ti taj agregat i dalje bude pu pu, zaobiđi Elf ili ga menjaj na 3000km.

sigurno 7-8 zemena elfa i agregat i dalje dere paprike kao prvog dana :P

Razmena tečnost na 5K km :jee:

• ., 595 postova
  • Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere

:lol: :lol: pa dobro , sta je na kraju procedura?

Uspravan motor nikako na copki ili stenderu....

Hladan ili zagrejan agregat?

Zavrnut ili nezavrnut merac? (znam neke koji voze bez poklopca da izadje visak :lol: :lol: )

Sae 20w50 mineral ili 10w40 semisintetic ?

...ja imam ELF 4 XT TECH 100% sintetic , al ja imam "pu pu pu" agregat i mlad motor '91 :zvizduk::lol:

ja merim na copavoj sa 3-4cm debelim parcetom drveta ispod nje i to posle voznje (zagrejan agregat). u uputstvu pise da se meri posle rada motora u leru od minimum 30 sekundi sa nezavrnutim meracem i ugasenim motorom. posto meni nivo ulja sidje ispod minimuma dok (posle tih min 30sec rada u leru) ugasim motor i dok odvrnem merac, obrisem i vratim ponovo (bez zavrtanja) ja merim dok motor radi u leru, posle predjenih 1500+km od zamene ulja i filtera merac mi pokazuje sredinu, sipao sam 4,1l (kao sto pise u uputstvu) elf mineralno. sa elfom mi menjac radi ko qrac, osecam na nozi kao da imam ler izmedju svake brzine, pre elfa sam imao bardahl polusinteticko 15 50 i menjac je radio kao sat ali je trosio

• Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Motocikl: motor, da

Da rezimiram:

- uspravan motor, na tockovima

- zagrejan agregat, ugasen

- merac nezavrnut

- nivo ulja u sredini

Rezultat :takoje:

• ., 595 postova

Da rezimiram:

- uspravan motor, na tockovima

- zagrejan agregat, ugasen

- merac nezavrnut

- nivo ulja u sredini

Rezultat :takoje:

- pri zameni ispustim ulje u jedan i po balon od vode od 6 litara

ili

- ispustim ulje u pola balona od 6 litara :)

• Svrati ponekad, 457 postova
  • Motocikl: XTZ 750 SUPER TENERE

Po pravilu treba da ispustis 4l ulja iz motora..... to da li motor radi na leru ili ne je glupo pitanje jer tada pumpa vrti ulje kroz tu istu cantru i kako da izmeris...... Motor moze da bude hladan ili vruc svejdno je, btno je samo da sacekas da se slegne uljekoje je u glavi i stublinma..... ne znam sta pravite dramu oko merenja ulja, kako meris na kolima,kad su upaljena ili ugasena, MOTOR MORA DA STOJI PRAVO NA TOCKOVIMA I CEP NE ZAVRNUT AKO HOCES TACNO....... t na copavoj sa grancicm i ostale zajebancije ko ako hoce....... Ulje ne ide mineralno nikako, ide sintetika 20w40 ako temperatura na kojo se koristi ne spada ispod 5 stepeni....... to je stara mera i retko se nalazi...... mislim da belrej ima to ulje....... ako je hladnije podrucje ide 10w30 takodje stara mera i takodje sintetika.............. ZNACI 20W-40 Full Synthetic oil pa vi izvolite....... tako je po knjizi

• ., 595 postova

kod st kao i kod jos nekih motora je rezervoar za ulje odvojen od masine, to nije isto kao kod kola, kad ugasis st ulje sidje u karter, od trenutka gasenja ulje pocinje da silazi. kad bi merio dok je motor hladan morao bi da dolijem jedno 2-3 litra da bi merac pokazivao sredinu. probaj posle voznje dok ti radi motor u leru da brises i vracas merac koliko god hoces puta i vidi koliko ti 'djuska' nivo (djuska mm-2 gore-dole pretpostavljam u zavisnosti od toga koliko ti neravnomerno radi motor u leru). ovde u temi sam procitao da ide mineralno, a i meni je logicno ovo sto kaze vlajko za sintetiku, u uputstvu pise 'SE type oil', nemam pojma koje je to ulje i nisam uspeo da izguglam osim da to elfovo mineralno spada pod 'SE' zato sto je SD ili SF, zaboravio sam (pise na flasi).

promenio sam ulje i filter i sipao 4,1 l (koliko i pise u uputstvu da ide sa zamenom filtera). dok mi motor radi u leru merac mi pokazuje sredinu (koliko i treba da pokazuje po uputstvu). mission accomplished

Šumeni po kojoj knjizi keveti?:stabre:

Pa dal je 90-tih postojala ful sintetika?

kako nije..........

Ja ne znam sta vi radite ali ja zamenim filter sipam litre, upalim motor na 20 sec i sipam ostalih 1.1...... i merac pokaze tacno pola............. posle voznje ostavim je jedno 10 min da se ohladi i ismerim i opet isto......... nikakvih promena...... jedina promena mi je kada odmah posle voznje merim...... pokaze da ima manje

Za tvoje obavestenje...... dok motor radi uljekruzi kroz tu istu cantru....... to nije klasican rezervoar..... ima tri otvora.... jedan je za sipanje ulja i dva su za cirkulaciju ulja kroz tu istu cantru....... uostalom radite kako god.........

zato vam i riknjavaju motori :P :P :P :P :P

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Kome bre riknjava.. radi to ko doxa.. :D

samo kad klavir šteluje klavir štimer.. a ne budak priučeni :P

i uopšte ko je od nas radio generalnu?

Što se tiče merenja nema nikakve logike da se to radi dok je motor upaljen..provozaš, staneš popušiš pljugu pa meriš..

Elfa ću sipati i dalje 15-20K mi fali da obrne cajger.. ako mu je za verovati.. a trebalo bi.. kod mene je od 30-40K.. :jee:

• ., 595 postova

vi mene ne slusate :)

kad bi popusio pljugu izmedju voznje i merenja merac bi mi pokazao ulje verovatno samo na dnu, 2-3cm ili koliko vec bi 'falilo' do minimuma. mozda je to tako samo kod mene mada je acimo napisao nesto slicno na prethodnoj strani

Acimo je pitao jer ima prolem.....

Vlajko ako zelis da znas ko je radio generalnu na ST, ja sam je radio...... ne na nojoj nego na nekoj drugoj koja je vozena na ELF........ mozes da dodjes da vidis kako izgleda masina od elfa....... da pogledas stubline i karike pa proceni..... :P :P :P :P I ja sam sipao ELF ali samo 1....... motor mi nije radio kako treba, mnogo je lupao i cukao na hladnom ili na prvom paljenju........ presao sam na Ipon i sve ok..... polu sintetiku 10w40 i radi kao sat..... niti trosi niti se zali niti imam problem na menjacu....... A ko gde odrzava ne znam ali znam da moju nece niko od tih "majstora" jer je uvek posle njih bio problem....... a neki nisu ni znali da odgonetnu kvar........... Aj da ne razglabamo oko ulja....... mrsko mi vise....... da se natezem cijeg tatka je veca patka....... nek radi ko kako hocei odrzava gde hoce.......

• Podržavam 1

• ., 595 postova

@ SHUM@Rz nema sad kad si poceo, ima da razglabamo do kraja! :D

zezam se, dobro je sto si napisao ovo za elf, ni ja mu ne verujem. ne znam sta je to tebi lupalo, ja primecujem da mi menjac 'losije' radi, bucan i desava se da ispadne iz brzine ili sta vec uradi. npr za vreme duze voznje od 200-300km po vrucini desilo mi se, kad sam pritisnuo menjac da prebacim iz trece u drugu i pustio kvacilo, da se culo 'tak' i menjac se vratio u trecu. z*jebano ako racunas na kocenje masinom.

a dobro da se nisam skrsio na onom s*ebanom usponu od 50-100m ka vrsackoj kuli ako znate, na najvecem usponu mi je ispao iz brzine (isao prvom) i krenuo unazad, blokirao sam prednji tocak kocnicom sto naravno nije zaustavilo motor a iza mene 'ambis' od par metara, sreca da je prednji tocak presao preko rupe pa se motor zaustavio kad je udario u ivicu. lampica za ler nije bila upaljena, a kad sam pritisnuo menjac usao je u prvu, kao da je bio izmedju prve i lera

jos nesto, bardahl mi je brzo pocrneo, ako se dobro secam bio je crn na meracu posle 300-400km a elf mi je i sad kao nov na meracu posle predjenih vise od 1500km. sigurno da mi masina nije cista nego se prljavstina ko zna gde nabila po masini, elf je izgleda ne kupi ni malo..

• Svrati ponekad, 155 postova
  • Motocikl: Yamaha Super Tenere XTZ 750

Majstor mile nije uspeo da sredi amortizer. Danas mi je mehanicar skinuo oprugu i planira da doda prsten od 15 mm kako bi je vise napregao jer je oslabila. Kakva su vasa iskustva za to, je l' radio to neko?

A sto se osiguraca tice u mikro princu i u kelco u bulevaru nemaju dimenzije 25x6, imaju samo vece i manje ali ne pasu u ono kuciste. Gde to naci?

• UruK Hai, 2083 postova
  • Motocikl: ADV

Kome nama?1zvizduk.gif1zvizduk.gif

Ko nema fabrički osigurač i fabrički regler, plaća pivo 1lol.gif1lol.gif i crno vino za njega 1nanana.gif.

Samo se ti smej, a kad ti plane ta taraba negde uz put pitacu te!!! Ima da ti planu sve sijalice do poslednje, tako je bar kod mene bio manifest!!! :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja