RadicM 1076 Napisano Mart 10, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Proizvodjen je od 88-2003 punih 15 godina bez ijedne promene. Nastao je kao i vecina modela tomosa preradjivanjem vec postojeceg agregata. Po svojoj konstrukciji podesan je za voznju po losim terenima i na besputnim tetrenima (sovt enduro nikako hard off ako hocete da traje) takvu voznju omogucavaju visoko stojeci blatobrani iznad tockova te veliki hod prednje viljuske pa i zadnjih amortizera. Uspesno prigusivanje glasnosti motora, omogucava tom vozilu voznju po gradskom saobracaju. Signalno-svetlosna oprema omogucava dobru uocljivost vozila u drumskom saobracaju. Agregat malo razlikuje od legendarnog apn-a u jednoj brzini vise, otvorenom vazudsnom hladjenju i drugacijem karburatoru. Motor je jako zahvalan malo trosi delovi su jeftini kao i odrzavanje. Postoji i jaca verzija ATX-a to je CTX 80ccm sa manjim promanama u estetici. Tehnicke karakteristike: Motor jednocilindricni dvotaktni vazdusno hladjen Radna zapremina 49ccm Stepen kompresije 9:1 Snaga motora 1,6kw 5500 rpm Max brzina 50km/h Menjac petostepeni prenos Prednja viljuska hod=140 mm Zadnji amortizeri hod=95 mm Tocak prenji sa zbicama, guma 2.5x18" Tocak zadnji sa zbicama, guma 2.7x18" Prednja kocnica dobos Zadnja kocnica dobos Paljenje magnetni upaljac 12v 50w Reflektor 12v 25/25w + 12v 3w Zadnje svetlo 12v 5w + 12v15w (stop) Pokazivac smera 12v 10w Ukupna duzina vozila 1850 mm Tezina praznog vozila 70kg Nosivost 150kg Zapremina rezevora za gorivo 9.5 l Vrsta goriva mesavian 85-oktanskog benzina i ulja za dvotaktne motore u odnosu 25:1 (4%) Potrosnja goriva 2.1/100km Jedini problem kod ATX-a jeste mala krajnja brzina (60km/h) u odnosu na njegovog brata BT-a (100km/h). Jako je pogodan kao i vecina tomosa za prepravke sto moze imati za rezultat jako dobre kombinacije za hladjenje i vecu kranju brzinu. Moj utisak je da je ovo jedan dobar motoric za pocetak okretan je i isplativ uz par modifikacija moze se racunati i na duze puteve od po 100km u cugu jedina mana mu je mala kranja brzina. Ali to nije bitno kad se sidje sa puta gde pocinje prava car ovog motora. A sad malo o mom ATX-u Imam ga vec skoro celu sezonu i nijednom me nije ostavio na putu za to vreme sam mu radi ojednom generalu jer kad sam ga uzeo nisam imao pojma u kakvom je stanju (u njemu sam nasao delove dva motora) od generlne sam presao 1500km i radi ko sat.Kod mene je busen cilindar na 39.5 i ima apn-ovo hladjenje tako da nemam problema sa pregrevanjem. Od sitnica sam mu jos dodao bocne nosac za torbe, kofer i zastitu sa donje strane motra uskoro stize i zastita od vetra za ruke. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Mart 10, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan A sad malo moj ATX Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Mart 10, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nick Blue 26 Napisano Mart 10, 2010 Svrati ponekad, 204 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno. Bravo za tekst. To je bio moj omiljeni motor. Imao sam ga od 1999. do 2005. godine. Odličan za početnika. Ekonomičan, pouzdan uvek može da se proda. Evo jedne slike modela iz 1988. godine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Mart 10, 2010 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Hvala uskoro mozda napisem nesto i o BT-u Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rock_oN 136 Napisano Mart 7, 2011 U prolazu, 67 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GPz 550 uni-trak, Bt 50s Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam poslao zahtev da se otvori tema o Bt-u, i nadam se da ce se uskoro otvoriti... A atx je cudo od motorcica Kao sto si rekao, Bt i ATX su braca Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Goshke 2786 Napisano Mart 7, 2011 Enduro maniac, 1754 postova Lokacija: Beograd/Krupanj Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Moj prvi motor Imao sam ga godinu dana Izdrzljiv, pouzdan, jevtin Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rock_oN 136 Napisano Mart 7, 2011 U prolazu, 67 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GPz 550 uni-trak, Bt 50s Prijavi odgovor kao problematičan Otvorena je tema za Bt-a, mozes da se prikljucis i napises sta si pozeleo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexftwtomos 0 Napisano Januar 28, 2017 U prolazu, 1 post Lokacija: Kozarska Dubica Motocikl: Tomos ATX Prijavi odgovor kao problematičan Moze li mi neko poslati sliku od orginal masine ATX tomosa? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...