Jump to content

Moto Zajednica

Tema za vlasnike skutera

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Ja bih uzeo nesto od 2000 do 2002 godista. E sad, nisam pametan. U toj klasi ne znam sta bi bilo dobar pazar da se uklapam u neku cifru od oko 1500 jura.

Honde su vrlo hvaljene kao pouzdane. Ako ti nije slab agregat, Pantheon 150 je provereno dobar pazar. Stariji model je pravljen do 2002, na novijem je pozadi disk umesto doboša. Noviji model voze oba majstora kod kojih popravljam svoj skuter (Kocka i Srđan), mislim da to dosta govori o pouzdanosti mašina. Takođe, imaš i Hondu FES (Foresight), verzija 250cc, isti kao sa mog X9, poznat kao veoma pouzdan niskoturažni agregat. Yamaha Majesty je odličan skuter, pouzdan i ne korodira, samo mi je jedan vlasnik kritikovao visinu od poda - kaže da ima problem da se popne na trotar...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7448 postova
  • Motocikl: TDM 900

Bas sam razmatrao 250ice, mislim da bih capio Leonarda 250 u toj klasi definitivno. Videcu da li cu uspeti za sledecu da spremim Burgmana, ako ne Leo sigurno.

• BJB Maxi Scooter Club, 6022 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Zanimljivo, izgleda slabije verzije Leonarda imaju Rotaxe, a 250cc je yamahin agregat  :)

250cc Minareli...

Koliko sam video Leo 125 i Leo 200 su Piaggio Leader (možda ima i druga izvedba)

Stariji Leonardo sigurno deli agregat sa Scarabeom - http://www.scribd.com/doc/18615043/Aprilia-Rotax-type-120154-EN-IT.

Yamahin agregat osim Leonarda (od 1999. do 2001.) nosi i Malaguti Medison (http://scootdawg.proboards.com/index.cgi?board=200cc&action=display&thread=29145).

Ovako:

Leonardo 125 - Rotax

Leonardo 150 - Rotax

Leonardo 250 - Minarelli 250

Leonardo 300 - Minarelli 268 (razbusen 250)

Imao ga Muljaz, voleo bih bas da se javi i sroci tekst.

Aprilia je ugrađivala u Leonardo Yamahin agregat YP250, samo ne mogu da provalim da li do 2000. ili do 2003. godine. Evo ga manual za tu stariju verziju Leonarda, tu se pominje agregat (http://www.manualedereparatie.info/download/aprilia-leonardo-125-150-250-2003-manual-de-intretinere.html).

• Skuteras, 3701 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Leonardo je srocio text, dugacak 54000km i pise jos uvek. Problema bez. Potrosnja u granicama normale (od 3 do 4.5 l/100km), brz dovoljno, kocenje dobro, zastita od vetra sa velikim vizirom kao u kolima (malo duva po cukljevima, ali je to kod redizajniranih modela ispravljeno), svetla ubijaju, veliki gepek.

Mane: Automatski saug zna da zajebava kad duze stoji da se ne pali (leka nema sem da se, kad nece da upali, zavrne pun gas i vergla jedno 4-5sec, inace pali kao mina), safovi u alminijumu cesto znaju da se tesko odvijaju i da puknu prilikom odvijanja (podmazati svaki prilikom vracanja), u krivinu ne moze vise nego na slikama

xS2eG_leoe.jpg

LSLqR_leo1i.jpg

P.S. Nema filter ulja, pa zamenu treba raditi po manualu na 3000km, a ne kako "majstori" kazu na 5000. Ja sam sa mojim prelazio oko 10-15 hiljada km godisnje i svake zime radio kompletan servis. Ventili po potrebi i lanac radilice po potrebi, karburator uvek, antifriz, ulje u kocnicama, ulje u menjacu po manualu. Lezajeve kontrolisao s vremena na vreme. Terao sam bas domacinski dobro i po raznim terenima i u raznim vremenskim uslovima i odlicno me posluzio.

P.P.S. Bilo je ranije nekog tupljenja u vezi kaiseva u istoj ovoj temi, pa su mene neki i kritikovali, ali evo dokaz da FABRICKI kais bez problema moze da pregura 50000km. Sad mu istina fali neki zub, ali i ovako je isao odlicno

BsbC0_kais.jpg

jM70T_kais1.jpg

• Ne silazi, 6561 postova
  • Motocikl: đački pešački

Letimično pratim temu pa da iznesem svoj neki stav. Mislim da pri izboru malo zapostavljamo ciklistiku velikog točka. Vozeći Outlooka sa 16 cola točkovima i Libertija 125 koji je za broj manji ali ima istu veličinu, zaključio sam da se identično voze dok čim sam seo na Frija sa četrnaesticama odmah sam osetio drastičnu nestabilnost iako sam ga vozio cele prošle sezone. Interesantno je da ni posle celog dana na Friju nisam povratio osećaj stabilnosti. Po meni, veliki točak je presudan za izbor, prvo to pa ostalo.

Veličina točka je, i po mom mišljenju, prva stavka koja utiče na ciklistiku - ali nije jedina. Tu su i masa i raspored mase motora, oblik, šara i kvalitet guma, i najvažnije - vešanje. Po mom iskustvu, skuteri sa manjim točkom koji imaju veću masu, dobro vešanje i dobre gume (primer - Burgman) mogu odlično da se voze. Moguće da Leonardo upada u ovu kategoriju.

EDIT: Napisao sam mejl administratoru Lalajku sa molbom da nama skuterašima dodeli svoju sekciju na forumu, da ne bi ovako u jednu temu trpali sve i svašta - nadam se da će molbu uvažiti.

Fri i Liberti su malte ne isti, težina svega 5-6 kila što na moju kilažu je beznačajno, dužina ista al ciklistika skroz različita, lošija na manjem točku. Kvalitet guma jeste bitan svakako al ne određuje bazno ponašanje skutera a i zamenljive su pa zato ne učestvuju direktno  u primarnom izboru. Vešanje utiče na ljuljanje odnosno na gutanje neravnina i poskakovanje u krivini na neravnom al opet mislim da to spada u drugi plan. Bitnije je recimo neminovno uvijanje rama pod nagibom i svaki ga skuter ima manje ili više. Naravno, što teži to inertniji, odnosno stabilniji. Balans je skoro svuda sličan, mislim napred pozadi, ima malo pomeranja težišta po visini i to sve utiče svakako i doprinosi sveukupnoj vozljivosti. Ali mislim da veliki točak daje daleko bolju ciklistiku od malog uprkos svim dodatnim anomalijama koje mogu i poboljšati ili  pogoršati vozne osobine. Lično, nikad više ne bi seo na manji točak.

Razlika u masi između Libertija i Free-ja je mnogo veća od pomenutih 5-6kg. Free je težak 68kg a Liberty 106kg... Bez uvrede, morao bi da makar probaš neki maxi skuter sa manjim točkom da vidiš koliko prijatno mogu da se voze. Piaggio Free od 50cc i 68kg i Aprilia Leonardo od 250cc i 152kg su potpuno druge kategorije...

Ja sam vozio Libertija 125 neko vreme. Moja Aprilia je mnogo udobnija i imam osecaj da mnogo bolje lepi u krivini. Da li zasto sto imam odlicne nove gume ili je zbog sirine, mozda i stvar navike... Sve u svemu nista bolje od mojih 12 i 10. Jedino sam zapazio dve stvari, u slucaju da se tresne u neku rupcagu, znaci bas rupcagu mislim da bi Liberti bolje prosao, a drugo, manji tocak se mnogo lakse okrece, ja svoj skuter bukvalno okrenem u garazi bez manevrisanja.  Generalno mislim da u toj klasi gde su obicni skuteri manjih kubikaza manji tocak skroz okej, mozda cak i bolje resenje zato sto oni ne ostvaruju neke brzine, bitno je da lepi i da je okretno.

Ima jos jedna stvar koju sam razmatrao, koliko je recimo skuter bolji od motorcikla:

Pre svega skut je jeftiniji, dobra guma za motor je najmanje 100 eura, dok za te pare mogu da se uzmu dve odlicne za skuter, lanac i lancinici su oko 150 - 200 eur, remen za skut 30 eur i sl. Da ne pominjem manje registracije.

Mnogo su ali mnogo agilniji po gradu i lakse se voze. Pored toga su prakticni, natrpas sve u gepek i boli te. Sto se udobnosti te motori vece klase mogu da im pariraju. Meni je recimo voznja na skuteru ujedno i odmor. Zavijam gas, namestim noge kako hocu i uzivam. Pogotovo neko ko ima veliki skuter tipa Altantica ili Burgmana, moze da ispruzi noge kao da sedi kuci u fotelji.

Sto se tice duzih tura, imaju i te kako snage i bez problema prate motorcikle a neke cak i siju, govorim o saobracaju, ne piste, 1n1 i slicno. Meni su to klinacka poredjenja.

Zastita od vetra, sto je po meni najveci plus. Cuva zdravlje, zglobove, sinuse... Meni to najvise znaci. Evo sada kada je ruzno vreme, mozes da sednes na skut i da te ne izduva toliko koliko na nekom bajku.

:P :P :P

• Skuteras, 3701 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ima istine u tome sto pricate u vezi velicine tockova. jedino sto je to sve stvar navike. Ja sam sa leonardom brijao beverly gde god zamislim. Nikad nisam pao da je razlog bio mali tocak. Jeste udobnije i lakse na putu sa velikim tockom, ali ni malom ne fali nista. + ovo sto kaze Alakre, mali tocak je mnogo laksi za provlacenje na tesnom prostoru, jer manji obicno ima i krace medjuosovinsko....

Razlika u masi između Libertija i Free-ja je mnogo veća od pomenutih 5-6kg. Free je težak 68kg a Liberty 106kg... Bez uvrede, morao bi da makar probaš neki maxi skuter sa manjim točkom da vidiš koliko prijatno mogu da se voze. Piaggio Free od 50cc i 68kg i Aprilia Leonardo od 250cc i 152kg su potpuno druge kategorije...

Pjađo Fri 91 kg-http://www.piaggio.co.rs/tehnika%20free.html

Pjađo Liberti 99 kg-http://www.piaggio.co.rs/tehnika%20Liberty.html

Šta hoću da kažem, poredivši dva skoro identična skutera, velika je razlika u ciklistici zbog veličine točka. Takođe, osećam razliku u korist Outlooka u odnosu na Liberti, oba 16 cola, upravo zbog veličine i težine, 136 kila. Naravno da se maksi skuteri voze lepo bez obzira na mali točak jer svoju ciklistiku poboljšavaju svim ostalim segmentima, da ne nabrajam. Ali postoje i oni sa velikim točkom, recimo Honda SH čijih nekoliko modela zauzimaju prve pozicije na listi najprodavanijh skutera u Italiji. Svi proizvođači imaju po neki u svom asortimanu sa 16 colnim točkom,Honda SH 125,150 i 300, Pjađo Beverli, Aprilia Sprtcity i Scarabeo, Kymco People, Sym Citycom, Keeway Outlook, Beneli Pepe, Peda, Yamaha X City, ...

Mali točak je nužno rešenje da bi se dobio veliki prtljažni prostor ispod sedišta i naravno estetika jer je jako lep mali skuterić sa valjcima na sebi. Novi Scarabeo i Beverly su sada postavili prednji 16 a zadnji 14 sa balon gumom, produžili međuosovinsko rastojanje i dobili mesto za 2 kacige ispod sedišta i dobili jedan univerzalni prevoz koji solidno ide svuda.

Što kraće međuosovinsko rastojanje, što manji točak i uspravniji nagib viljuške to je skuter okretniji, lakše pada u nagib, što je primarno za gradsku vožnju kako reče Alkere. Svako će sebi naći optimum pri izboru adekvatno nameri korišćenja. Svaki cigo svoga konja hvali, navika je jako bitna.

@Muljaz, pre svega hvala na jako dobrom prikazu City Gripa, moja sledeća guma. Beverlija sam vozao u par navrata i lično mi se ne dopada. Smatram da mu je težište visoko i meni pozicija sedenja nikako ne odgovara, ruke visoko i preblizu  i podignuta kolena, što mi nikako ne omogućava da zauzmem položaj za bržu vožnju, tako da me ne iznenađuje da si bio brži.

Moram da dodam, poginuo je momak pre jedno 2 meseca u Beogradu, na autoputu, izlaz na Autokomandi iz pravca Novog Beograda. Iz nekog razloga je sam pao, nije ga niko udario, i od unutrašnjih povreda je preminuo, koliko znam, ništa nije polomio. Jedno objašnjenje je da je sa skuterom od 150 kubika naišao na talase u asfaltu i zbog malog točka izgubio ravnotežu i postradao.

Ima interesantna tema od naših starijih i uvaženih članova foruma:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=4103.0

@Nole, svaki ti čast što si tražio od moderatora da se postavi zasebana skuter sekcija. Ovo ovako je pretrpano i nepregledno, odnosno ne čitljivo. Biće reorganizacija sajta pa će valjda biti tad.

Kada sam prošle godine, pošto sam odlučio da mi se više ne vozi Liberty, počeo da se detaljno raspitujem i informišem, naišao sam na puno oprečnih mišljenja kada je veličina točka u pitanju. Napravio sam neku grubu podelu: mali točak (10"-12"), srednji (13" -14") i veći (15"-16"). Saveti su uglavnom bili ili da se klonim malih točkova, ili da idem samo na velike.

Odlučio sam se za kompromis (X9 ima prednji točak 14" a zadnji 13") i nisam se pokajao. U temi "Skuteri, potreba ili ne" koju si pomenuo đunta, vidim i da sveznajući Evil_zo favorizuje na skuteru isti taj srednji točak. Hoću da kažem da, kao i u svemu drugom, postoji zlatna sredina, i ne mora da se ide u krajnost.

Što se tiče nezgode koju si pomenuo, i ja sam imao sličnu, ali na veoma laganom skuteru. Udarac u neravninu, tvrdo vešanje i mala masa skutera su mi izbili volan iz ruke i pao sam u milisekundi. Osećaj pripijenosti putu i bezbednosti koji imam dok vozim svoju "grdosiju" od (sa koferom i opremom) 170kg mi toliko prija da više ne bi sedao na lakši skuter.

Veličina točka ostaje stvar zbog koje će se ljudi odlučivati za ili protiv nekog modela, što je potpuno okej, ali moja poenta je da možda jeste bitna ali nije jedina i da još puno stvari utiče na voznost skutera.

P.S. Nije mnogo bitno, ali gde god sam pogledao na internetu, Free 50 ima masu od 68kg, sa tečnostima i gorivom 72kg. Znam da imaš Free-ja, možeš li da proveriš u saobraćajnoj? Što se Libertija tiče, imao sam ga i pouzdano znam da ima 106kg.

Jeste Laza dao svoj favorit, ali samo kao opciju za grad, Budvu i to je u redu  i većina učesnika se i slaže da je skuter gradski prevoz. Ali ako se hoće poterati na putu, mora da bude u svemu većih gabarita, tu nema spora. Najbolje je rešenje pristojan gabarit, solidna težina i veliki točak. Otuda veliki uspeh Honde SH, koja nudi 3 agregata sa velikim točkom i shodno tome se može naći pravi izbor, a nije baš zlatna sredina osim po težini. Kod nas je popularan Beverly koji opet ima sličan koncept Hondi SH, pristojnu težinu i veliki točak. Hoću da kažem da svi proizvođači nude gornje modele upravo po tom pristupu velikog točka koji evidentno obezbeđuje bolju ciklistiku ali koja naravno mora biti praćena svim ostalim inače ne vredi. To ne umanjuje vrednost odličnih skutera manjeg točka, al ako postoji izbor, onda dobar skuter po svemu i sa velikim točkom radije. 

• BJB Maxi Scooter Club, 112 postova
  • Motocikl: MBK Skyliner 250

...aj i ja da se upišem ovde

Vozim dvotočkaše oko 20tak godina, sad posedujem MBK Skyliner 250 ili ti yamaha majesty 250. Potpuno isti skuteri sem što je prvi sklapan u Francuskoj po licenci...

yp250.jpg

Vozim ga od ovog proleća i nisam nešto mnogo prešao, oko 5000, i veoma sam zadovoljan.

Vidim da se ovde razvila tema o veličini, točkova, te da su skuteri gradski prevoz... Mogu samo reći da se u opšte ne slažem sa tim stavom, a kako su skuteri prilično "mlada" kategorija dvotočkaša još uvek svi misle da su klasični motori bogom dani i da nema bolje a u principu ceo život samo to i voze... Tu nema kraja raspravi tako da neću ni da ulazim u istu. Svako bira ono što mu odgovara i kraj. Neko voli da se grči na čučavcu, neko voli da vozi trafiku a neko skutere...

Poz svim skuterašima u isčekivanju "našeg" podforuma.

Uzdravlje

Dobro se pojavi Trigger. Da znaju ostali, ti si ugledan član Pjađo komune, iskusan skuteraš u svakom pogledu, vičan i sređivanju motora i vožnji i tvoje učešće će biti veoma vredno. Inače je on bio vlasnik jednog od najlepših i najboljih Libertija.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja