Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje u vezi tomosa (atx/bt)

Recommended Posts

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Zanima me koja je razlika izmadju atx-a i bt-a ne mislim po izgledu i brzini (sa tim sam imao iskustva probao sam oba) nego po agregatima dali je razlika samo u karbu ili je jos nesto od zupcanika  drukcije.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

E mene yanima dal bi ja mogo da stavim glavu (cilindar klip glava) od bt na ATX i da radi sve ok bey posledica.

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Zasto da ne. Original dijelove ces svakako ostaviti na stranu, tako da mozes da ih vratis ako ti ne podje za rukom majstorija. Kad vec budzis, ispoliraj ulazne i izduvne kanale na tom cilindru od 15-ke ili BT, a mozes i klip da skratis 3 mm sa donje strane. Stavi neki auspuh rezonac i vozi. Ja sam na moj ATX (prije 22 god ;D) stavljao i klip 42. Isao je kao lud. Citavu sedmicu ;D.

• Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 353 postova

E mene yanima dal bi ja mogo da stavim glavu (cilindar klip glava) od bt na ATX i da radi sve ok bey posledica.

Moze ja sam na mog ATX-a stavio cilindar i glavu i karburator od BT-a,inace se moze staviti i od 15-tice(obicno se sve to i menja jer ide mnogo bolje od fabrickog ATX-a ali zato Atx fabricki ima manju potrosnju ;D).

• Drug član, 1702 postova

Nije ni to bas jeftino,lupaju cene,karburator se krece oko 20e,cilindar 20-30,neki i vise,glava od 10-15e ...  Pa vidi dal ti se isplati. Mene apen nigde nije ostavio,a isao sam u komadu i do 500km sa gomilom stvari i suvozacem,i veliki usponi. Prisilno hladjenje je zakon,ja samo promenim karike redovno i pun gas... Potrosnja najvise 2.5 litara,to sa bar 150kg na motoru i usponima velikim(bing karb),inace ispod dve,sa delorto karburatorom NS-Sabac-NS,malo manje od dve litre  ;D  Brzina po ravnom oko 65km/h

E sad meni je iso pun gas 60 sa dvojcom kad sam ga uyeo i nesecam se dal je bilo 70 sa jednim ali opet je to silovanje masine i ne bih hteo da mi rikne negda an putu voleo bih da konstantno ide 60 i samnom i sa dvojcom i da ne raymislam da me negde ostavi ili tome slicno posto za sledecu seyonu planiram malo da putujem po srbiji a sa treutnim stanje m je pitanje st ami se moze desiti.

E da apn i atx imaju istu mehaniku  i menjac samo razlicit cilindar i hladjenje prema tome ja sad prakticno imam apn na atx-u ako se gleda tako i jos je razbusivan.

Prema tome treba da ide bolje nego sto sad ide jedva 55 skoro full gas i oce da se raspadne.

I jos jedno pitanje dali je pametno planirati malo dalja putovanja sa ovakvim atx-om po izdrzljivosti i svemu tome i koliko bi trebao izdrzati posto je meni posle otprilike 60km poceo da se oseca da malo slabije vuce ali kad sam ga odmorio 15min iso je ko ranije.

Sa prisilnim hladjenjem apenovim ne sme da se pregreje ako je paljenje nastelovano i smesa ok,znaci da radi 10 dana bez gasenja,ne sme da se pregreje.  Proslog leta sam nekih 30 km vozio drugom uzbrdo sa dvojicom na motoru i opremom svom,a usponi sve preko 8 posto,bez pregrevanja.

Vecinom ne smeju ljudi da idu sa njim,ja se licno bez dobrog poznavanja celog motora ne bi usudio(ustvari bi,ali ja sma slucaj za sebe  ;D ) Neke osnovne stvari moras znati,nastelovati struju,ocistiti karburator i tako...

E sad pitanje dali je normalno da se ona kapa ugreje ako motor radi leti ili je to lose (posto nisam siguran dal su mi tad karike bile riknule) i kako se steluje struja (jel su to platine) karb znam da sredim i da kako se steluje elektronosko paljenje.

A sto se tice sad kad mu je generalka uradjena znam da je motor u ok stanju samo da sredim to sto ne vuce i bice ok.

Ovo sam pitao jer su mi svi govorili da je ludilo ici sa 50-icodm na dalje putovanje od po gradu a meni bas za to motor i treba da mogu nekih 100-tinak km da odem u jednom pravcu (mozda i ja trayim puno al za vece se nama trenutno).

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Samo torbica sa kljucevima i nekim osnovnim delovima i tomos moze i na mars.Ja sam imao dva bt-a,prvi je bio sa apenovom masinom(moze da radi koliko hoces nece se pregrejati ili ugasiti ja sam uspevao da istopim farbu na deklu menjaca  razdvajajuci na kvacilu ali on i dalje radi)A drugi bt je bila original bt-ova masina(skracen klip,spustena kapa,klipnjaca od tomosove pumpe,12v palenje,karburator od freze 506) i isao je kao blesav.

I sad kad bi opet birao izmedju,izabrao bi bt-ovu masinu opet ;D

A putovao sam i sa jednim i drugim na dalje ture,sa apenovom masinom sam isao bez stajanja ali me nesto cesto obilazise i svirase ;D,dok sa bt-ovom sam vozio i sat i vise bez stajanja bez problema.Samo sto brze to bolje :D bolje se hladi.

I za putovanja i u opste bolje je elektronsko palenje jer platinas cesto pravi probleme sto zna da nervira.

Znaima me sta bi se desilo ako bi nekim slucajem uleteo u vodu koja je dublja od onog otvora za ventilator i voda mi udje u magnet?

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Sinko ATX je APN ali sa rebrima, nema nikakve razlike u usisu izduvi i prelivnim kanalima.....a BT je 15ica.......i mozes ovo vamo a ovo tamo......sve je moguce i izvodljivo, a najbolje ide klip 39 sa L karikom....42 je tezak ima snage ali kida brzo radilicu, dok 39 moze fino da potraje, naravno nekidas ga stalno kad je naturpijan......

Atx je visok dosta,treba ti bas duboka voda,a i da se zadrzis u njoj da bi ti se ugasio motor,ja sam se spustao niz potok 20-ak cm dubok jedno kilometar mozda i vise,i nije se gasio. Samo nemoj stavljati one metalne kapice na svecicu.

• U prolazu, 4 postova

mozes da stavis sve od bt-a ali ako vec budzis probaj da nadjes  masinu od elektronika 90 ccm

isto mozes da stavis komplet masinu i onda vidis razliku.Trebace ti disk napred da bi se bezbedno zaustavio.(ide oko 115 km/h)

Tek sam ovih dana shvatio punu razliku atx-bt kad sam mog atx-a isterao u polje video sta radi sto se toga tice bt mu ne moze nista vuce uz brdo u trecoj po rupama barama i kojekakvim sra...ma ali sam takodje i video prednosti bt-a kad sam izaso na magistralu tako da za sad ostajem pri atx-u busenim na 39.5 a za sezonu cu da vidim da nesto vamestim  jer tad planiram malo da putujem na dalje relacije od Ade i Obrenovaca.

Nego da nema neko pojma kako da sprecim da mi se bandasi krive jer je ovo nenormalno kad izadjem negde sa puta uvek se po malo iskrive (oseti se pomalo zabacivanje i cini mi se da vuce cas u jednu cas u drugu stranu pri punom gasu 50km/h)

I da napomenem zadnji koji i pravi najvise problema sam pre mesec dana zamenio i stavio nov.

• Drug član, 1078 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Honda VT750 ACE

Mali off...pazi malo kad kucaš jer treba šifrer da dešifruje tvoj post (koristi opciju "Pregledaj" pre opcije "Pošalji")... ;) izvini ali bilo je jače od mene...

Znam zato se uvek vratitm na moje postove pa ispravljam greske koje vidim

A od danasnjeg krosa sam uspeo da polim onu korpu pozadi gde suvozac drzi ruke. Vibracije su cudo ;P

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja