Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje u vezi akumulatora

Recommended Posts

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

posto si ogranicen prostorom nemoj da brines,nema sanse da stavis toliki accu da bi izazvao posledice.slobodno stavi najveci koji nadjes ,verujem da neces moci da uglavis veci od 11 - 12 a

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 791 postova
  • Motocikl: Honda CBR1000RR 2005, Honda CBR600F4 1999, KTM 950SMR 2007

Koje amperaze je kod tebe?

Do koje amperaze mogu da stavim a da ne bude posledica?

Kod kuma mi je motor tako da ne mogu odma' da ti odgovorim ali ću mu reći da pogleda pa javljam čim mi odgovori.

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

posto si ogranicen prostorom nemoj da brines,nema sanse da stavis toliki accu da bi izazvao posledice.slobodno stavi najveci koji nadjes ,verujem da neces moci da uglavis veci od 11 - 12 a

Burazer je pre 2 meseca kupio akumulator za auto Honda Logo, 40ah, velicine kao za motor :-)

Pretpostavljam da mu nece skoditi do 15ah.

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Uzeo sam unibat od 12A, sto je po katalogu za moj motor i sad pali ko zmaj.

E sad, meni se cini i da se bolje ponasa u voznji, nekako mi bolje reaguje na gas a pogotovu na nizim obrtajima. Dal' sam se istripovao ili ne ko ce ga znati.

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Nemojte skidati akumulator dok motor radi!

Akumulator služi kao veliki elektrolitski kondenzator, "pegla" napon i drži ga na nekih 14V. Ako nema akumulatora a motor radi, regler ne može da stabiliše napon i na CDI dolazi i do 20V, što znači da neće dugo :D

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

Nemojte skidati akumulator dok motor radi!

Akumulator služi kao veliki elektrolitski kondenzator, "pegla" napon i drži ga na nekih 14V. Ako nema akumulatora a motor radi, regler ne može da stabiliše napon i na CDI dolazi i do 20V, što znači da neće dugo :D

Bas tako, ja sam platio tu skolu i crko mi regler. Nije mnogo skup, oko 100 evrica. U PM ! To mi je cela registracija za ovu godinu, ili 2 nova akumulatora, ili 90 l benzina (1800 Km). Bas sam se lepo igrao citajuci ovde od nekog da skinem slobodno akumulator dok motor radi i ... crce momentalno.

Ljudi, ne lupajte ako ne znate. Mene je to kostalo ovoliko, a moglo je i vise samo zato sto sam procitao neciji glupi savet.

NE SKIDAJTE AKUMULATOR DOK MOTOR RADI NI NA JEDNOM MOTORU !!!

• Svrati ponekad, 235 postova
  • Motocikl: VFR 800

Kada se akumulator puni kiselina u 4 celije vri dok u dve krajnje ne. Da li to znaci da su te dve celije vrisnule tj spojile?

Punim ga sa punjacem koji je namenjen za taj akumulator, znaci na punjacu ima fino dugmici sa oznakama amperaze akumulatora koji punis i fino pritisnes dugme za koji aku ti treba. Ja sam aku od 12Ah punio u rasponu do 11Ah tako da nije dobijao vecu struju nego sto treba. A i posle punjenja pokazuje 9V. Znaci da je rikotic!

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Nije rikotić već crkotić ;D

NA dve ćelije imaš toliko taloga sa ploča na dnu da su prespojile ćelije. E sad...mogao bi da pokušaš da izliješ svu tečnost pa da polako kuckanjem izbaciš sve te naslage, ali to je tako pipav posao i vrlo neizvestan ishod tako da ne preporučujem :D

• The Doctor, 1108 postova
  • Motocikl: BMW K1200 GT, Yamaha FZS 1000 Fazer, BMW K1, R1

Ima neki lik na  koji reparira akumulatore, t.j nekim postupkom skida taj talog sa  ploča. Mislim da mu je firma Batrerydoctor li tako  nešto. Vredi pokušati.  Odneseš on ispita pa  ti kaže daql može da pomogne ili ne.Evo nadjoh link.

[ftp=ftp://http://www.batterydoctors.co.rs/]http://www.batterydoctors.co.rs/[/ftp]

Rikotic ili crkotic ili zveketic  ;D

A odakle taj talog? Aku je nov, stavljen pre mesec dana. Kad je pre skupio talog? Radio je 3 dana, posle nije koriscen mesec dana i juce cvrc...  

Prethodni je trajao 10 meseci i riknuo, reklamirao ga cekao 2 nedelje da ga oni ispitaju i dali mi nov (tj ovaj), e sad imam problem sa ovim ponovo  :(

E sad moram opet da ih zovem, da se vozam 50km zbog njega, da ih cekam itd... E sad valjda traje garancija bem li ga, posto je za prvi istekla a ne znam kako racunaju, da li se nastavlja na prvi ili ovaj ima ponovo svojih 12 meseci. Ma ima da ih maltretiram...

Garancija skoro na sve moto accu je 6 meseci . Kod nekih dobijes jos 6 meseci ako odes na proveru u neki od njihovih ovlascenih servisa. Tamo provere punjenje sa motora i ako je sve u redu udare ti pecat za overu jos 6 meseci.

Ja sam imao (imam ga jos u garazi) UNIBAT 10Ah koji je trajao samo jednu sezonu. Iako sam ga pred zimu skinuo i drzao u sobi koja se cele zime greje,nije izdrzao. Sad sam kupio LANDPORT takodje od 10 Ah pa cu videti koliko ce da izdrzi. Gresku sam napravio sto ovaj stari nisam punio skoro 5 meseci i to je dovelo (verovatno) do sulfatizacije ploca. Kada sam ga stavio na ispravljac,iako je prazan, nije povukao struju za punjenje koja bi trebalo da bude ko 3-4 A. Napon na akumulatoru je i dalje oko 13v,ali nema snagu da okrene anlaser na motoru.Punio sam ga ceo dan i vecom strujom ali dzaba.Nije se probudio. Sad stoji na stolu i ceka trenutak da krene ka nekom otpadu, jer necu da ga bacam u kontejner,pazimo na okolinu! Zato ga treba malo osvezavati bar jednom mesecno iako nije na motoru i stoji u toplom.

Inace, svi akumulatori (pa cak i baterije) se idealno pune sa strujom koja iznosi 10% od naznacene struje na njemu. Znaci,ako je akumulator od 10 Ah, treba ga puniti strujom od 1A nekih 10 sati. Tako nece da se prokuva, a samim tim i da izgubi kapacitet.

Ako nemate punjac sa tako malom strujom punjenja, onda treba voditi racuna da ne stoji mnogo na punjacu. Sto je struja veca,krace se drzi. Recimo,ako ga punite sa punjacem od 10A, teoretski bi trebalo 1 sat punjenja ako je bio skroz prazan. Ali prakticno, ne vise od 20 min jer ce se za 1 sat dobro prokuvati i onda mu drasticno skracujete vek trajanja.

Ja sam elektrotehnicar po struci,a imam i dobru praksu sa raznim baterijama,akumulatorima i punjacima. Drugo,danasnji akumulatori nisu ni prineti onima od ranije po trajnosti bez obzira da li su sa gelom ili kiselinom. Pogodi se po neki da potraje i od ovih jeftinijih,a ovi skuplji znaju da crknu i posle jedne sezone.Nema bas nekih pravila,vise je sreca na kakav primerak naletite.Nije uvek bolje ono sto je skuplje, procackajte malo po forumu pa cete videti iz iskustva drugih da je to tako.Ja sam zato opet kupio jeftiniju varijantu pa cemo videti. Sve preko 2 sezone je uglavnom BONUS ! 

Exide akumulatori nikad vise, dva kom za jednu sezonu da riknu!!!  >:(

Eto, bas ono sto ja pricam, a nekima su oni trajali i po 5 godina.Uz to su jedni od najskupljih. Ovaj moj LANDPORT je kostao 3.400 a Exide nesto manje od 6.000.

Nema pravila...

• Zainteresovan, 556 postova
  • Motocikl: Varadero 1000

Fabricki jos uvek dobro drzi,5ta sezona ,YUASA-Honda,ima ih u Guevari,oko 100e za moju hondu.Njihova preporuka za punjenje ak. od 20A

post-6264-12879071270608_thumb.jpg

I meni je YUASA od 10Ah trajao oko 4 sezone.

Lepo pise, standardno punjenje 1.7A za 5-10 sati, u zavisnosti koliko je prazan (za potpuno prazan max 10 sati). To je oko tih 10% struje ukupnog kapaciteta. U principu,sto manja struja i sto duze punjenje je najbolje. Ovo QUICK punjenje je samo kada vam treba akumulator a nemate vremena da cekate 10 sati i to treba praktikovati samo u nuzdi.

Ovo uputstvo inace pise skoro na svim akumulatorima.

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

mali off

gde moze da se kupi najpovoljnije nov akumulator?

ja ovde nasao sta mi treba a i iskustvo drugih kaze da priznaju garanciju sta god da se desi....ako narucis preko neta kazu jeftinije za oko 300din..

http://andreja.co.rs/landport%20sr.html

mali off

gde moze da se kupi najpovoljnije nov akumulator?

ja ovde nasao sta mi treba a i iskustvo drugih kaze da priznaju garanciju sta god da se desi....ako narucis preko neta kazu jeftinije za oko 300din..

http://andreja.co.rs/landport%20sr.html

Ja kupio tu, nasao na netu a narucio telefonom. Ta je cena koja pise na sajtu + 200 dinara AKS. Ne znam sta je tu jeftinije za 300 din? Jedina moguca usteda je sto na sajtu pise da je dostava besplatna,ali nije. Nije ni to problem,  cena akumulatora je dobra, jos samo da je dobar i akumulutaor, videcemo...za sada radi odlicno.

P.S.

(mada, tako dobro je u pocetku radio i bivsi UNIBAT,samo sto je mnogo kratko radio).

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

ok ...e sad nasao sam i LANDPORT i EXIDE BIKE imaju za moj motor....razlika je nekih 600din  tako da to nije toliko bitno ,bitnije mi je sta mislite koji je bolji?

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Meni je Exide izgurao 4 sezone, tj dve kod mene i dve kod prethodnog vlasnika. Sada dal je srecan primerak, ja uzeo ponovo i nadam se barem 2 sezone ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja