Jump to content

Moto Zajednica

molim za 3 prakticna saveta

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 223 postova
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250

kako da covek laik,koji se ne razume mnogo u mehaniku moze da zna da li i kada da:

1.izvrsi sinhronizaciju karburatora manometrom,

2.nasteluje ventile i

3.promeni ili dolije ulje u prednju viljusku?

koji su to spoljsnji znaci,zvukovi i sl.po kojima bi obican bajker,a da nije majstor to uoci.

radi se o hondi transalp,99 god.kupljena je u februaru ove godine,presao sam 12000km za sezonu,lepo pali,vuce,radi,spiluje ali fakat je da se to  mora kad-tad uraditi.

moje je pitanje kada je stvarno potrebno oterati zbog toga motor kod majsora,znajuci da je svaki korak od ova tri zahtevan i dugotrajan posao u smislu rasklapanja plastika i sl.

zasto to raditi i onda ustanoviti da nije bilo potrebno,da su karburatori sinhronizovani,ventili dobri kao i prednja viljuska.

hvala unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

pretpostavljam da jeste,imam i ceo manual za transalpa i afriku na 291 strani gde pise detaljno malte ne kako napraviti a ne popraviti motor.

pitanje je vezano za momenat kada treba oterati motor kod majstora da to uradi.da li treba sada ili ce trebati,lupam na jesen sledece godine.

hvala

• Enduraš, 6405 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ako lepo pali, mirno radi na leru, lepo vuce i ne trosi preko propisane potrosnje ne diraj karburator.

Ako ne cukaju i ne zveckaju ventili ne diraj ih.

Ako ti ne curi semering na stapovima, prednji kraj se normalno ponasa, ne podrhtava na neravninama , nemas osecaj nesigurnosti prednjeg tocka u krivinama ne diraj amortizere.

Da rezimiram, ako nesto nije pokvareno ne popravljaj, bolje te pare ulozi u ono za sta je motor napravljen - voznju. Kad krene nesto da zeza, onda popravljaj i servisiraj :)

• Drug član, 3007 postova
  • Motocikl: FleXeR

Ako lepo pali, mirno radi na leru, lepo vuce i ne trosi preko propisane potrosnje ne diraj karburator.

Ako ne cukaju i ne zveckaju ventili ne diraj ih.

Ako ti ne curi semering na stapovima, prednji kraj se normalno ponasa, ne podrhtava na neravninama , nemas osecaj nesigurnosti prednjeg tocka u krivinama ne diraj amortizere.

Da rezimiram, ako nesto nije pokvareno ne popravljaj, bolje te pare ulozi u ono za sta je motor napravljen - voznju. Kad krene nesto da zeza, onda popravljaj i servisiraj :)

TAKO JE!!! Servisni intervali su izmisljeni za uzimanje para..... Nemoj ni ulje da menjas dok ne cujes da nesto nije uredu.....

Kad promeni ZVUK ti ga promeni!!!!!! SAMO VOZI!!!!  ;D ;D ;D

A filtere menjaj kad se RASPADNU!!!!! LANAC kad spadne ili pukne, plocice kad dodju do metala i pocnu da VRISTE!!!!

Gume kad ispadnu ZICE!!!!!

SAMO GASSSSS!!! ;D ;D ;D

zato sam i postavio ova pitanja,jer u ovom mom slucaju to moze a i ne mora da se uradi.

odavno vazi pravilo da ne diras karburator ako je u redu.

kod mene je sve kako je aca-pn napisao,ali da li ja mogu svojim uvetom da razlikujem da li ventili zvekecu ili ne.

ako je zvuk isti kao kod kola kada su rastelovani,onda toga zvuka nema.nisam pametan sta da radim?

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ako radis sam - ne vidim zasto ne bi uradio. Ako ne radis sam, a ne znas kada je prethodni vlasnik radio servis  - ne znam zasto ne bi radio. :) Ako znas odlicno vlasnika, a kaze ti da je motor servisiran, a on lose radi - ne znam zasto ne bi radio. I konacno, sve kao poslednje,  i motor odlicno radi - onda nemoj nista da diras.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja