Jump to content

Moto Zajednica

Revolucija

Recommended Posts

• Drug član, 3618 postova

Evo, moram da priznam da me vec neko vreme grize savest, tacnije od 12.06.2009. Takav sam, sta da radim? Ponekad nisam dovoljno aktivan i sve me mrzi, a ponekad kao sad mi se pise. Trazio sam informacije da bi saznao nesto vise o dogadjaju koji se desio tog dana ali sam to nesvesno odlagao i evo konacno sam dosao do nekog materijala kojeg bi podelio sa vama dok gledate u monitor smoreni misleci da ne znam sta pisem.

Cinjenica - Ovde uglavnom pisemo i komentarisemo o MotoGP-ju, dok npr. WSBK koji je jedno zaista odlicno takmicenje uglavnom ima manje i to vrlo cesto dosta manje citalaca i onih koji daju svoje komentare, odnosno prate. Ne, ovo nije neki apel koji bi zvucao nesto ovako: ”Hajde ljudi pratite i WSBK  zaista je zanimljiv, majke mi!”. Pitam se, da li bi pratili neko novo takmicenje? Nesto novo? Revolucionarno? Vezano za datum od gore?

Revolucija - Za vreme trka na ostrvu Man medju svim oubicajnim klasama koje su ucestvovale pojavla se i jedna nova - TTXGP. Ova klasa je imala svoju prvu trku 12.06.2009. na ostrvu Man, trka je imala jedan krug. Pobedio je Rob Barber na Team Agni masini, koja za skelet ima Suzuki GSX-R 600 kojeg su pokretali nekoliko Agni elektrickih motora i baterija od 16kWh, krug je vozen prosekom od  140.711 km/h. Baterija? Pa to znaci da se odrzala prva moto trka bez stetnih emisija na svetu! Bolji trenutak nije mogao da bude odabran. Svetska kriza drma, klima se menja, naucnici prognoziraju nestanak nafte za deset godina sto bi znacilo da mi imamo jos oko pet, nestasica pijace vode do 2025, a cak je izasao film koji se zove ‘2012’ako vam je sve to suvise daleko i kojim slucajam se osecate apokalipticno raspolozeni. Znaci odabran dobar trenutak na jednoj od najvecih staza sa tradicijom od preko veka.

Za razliku od ostalih sampionata koje gledamo ovaj je bitno drugaciji. On nema neka velika ogranicenja kao npr. F1, ciji pravinik izgleda kao Biblija (mislim na velicinu da me neko ne protumaci pogresno) ili ostali sampionati. Sve vise se cini ili se samo ja tako osecam da samionati (ma sta god vi pratili) sve vise i vise gube, pogotovo na razvitku odnosno na nekim novim otkricima, sve je manje i manje nekih proboja, pa nije ni cudo kada su se u prvi plan stavili troskovi ili bolje receno nihovo ‘kresanje’.

Pravila igre na struju - Pravilnik je poprilicno otvoren - standardna FIM sasija, minimalna i maksimalna tezina, 0 stetnih emisija, bez goriva baziranih na ugljeniku - i to je sve! Znaci, nema nekih vestackih limita, timovi mogu da probaju da pobede na vise nacina: mala tezina, ali mala snaga ili vise tezne zbog vece baterije ali brza masina.

Najveci problem price na struju su baterije, odnosno skladistenje energije. Sadasnja tehnologija izrade baterija im dozvoljava da ponesu gustinu energije koja je oko 20 puta manja nego kod benzina. Gustina energije koju benzin poseduje je jedna od glavnih razloga zbog cega ga koristimo kao glavni izvor energije naseg prevoza. Zbog toga je cela ova prica i bitna. Mali pomaci u skladistenju energije ili u efikasnosti elektricnog motora bi timovima doneli vise performansi.

Zakljucak -  izvucite sami. Da li je ovo buducnost? Svedoci smo globalne stednje goriva, sve se vise pominju neki ‘hibridi’  :) , vozila na elektricni pogon itd. Pitanje je vremena kada cemo gledati sampionat ovakvih masina kada ce neko od ovoga (TTXGP) napraviti svetski sampionat ili videti jos vecu korist uz pomoc kristalne kugle pa napraviti posebni.

To vreme je stiglo, sada. Danas sam procitao vest da ce FIM osnovati sampionat kao pandan TTXGP tzv. eGranPrix.  Sam sampionat je u fazi razvoja i o tome se za sada malo zna. Nema reci o pravilniku ali se smatra da ce biti slican TTXGP-u. To me je i nateralo da se vratim na datum koji sada znam kao da je datum mog rodjenja ili datum moje godisnjice.

Izjava predsednika FIM Vito Ippolito-a:

“FIM kao rukovodece telo moto sporta, mora uzeti u obzir trenutne probleme zivotne sredine. Zbog toga je, u okviru naseg sporazuma sa UN i programom o zivotnoj sredini, svake godine po neka inicijativa da je i moto svet svestan i da zna svoje obaveze prema planeti. Sa istim ciljem, i u cilju promovisanja novih energija, FIM ne krije zadovoljstvo i ponosan je na stvaranje FIM e-Power International Championship-a kojim ce upravljati Road Racing Commission (CCR). Nadamo se da cemo okupiti veliki broj timova oko ovog projekta u pripremi za buducnost naseg sporta.”

A sa druge strane:

” Mi smo razocarani da, iako su nasi najbolji napori tokom vise meseci da se napravi svetski sampionat, FIM je odlucio da ga pokrene nezavisno od TTXGP-a. Zelimo da uverimo sve one koji su umesani TTXGP da nas kalendar ostaje nepromenjen i mnogi nasi vodecci timovi  i proizvodjaci su vec potvrdili da ce se trkati iskljucivo u TTXGP-u “, rekao je Azhar Hussain, TTXGP osnivac i izvrsni direktor.

Pa dakle, sta vi mislite? Pratili bi ovo?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sto da ne? A klase ce se vremenom formirati... kako god, to je buducnost. Za 15-20 godina klinci ce se smejati starim snimcima na kojima su motor urlali.

Ja cu pratiti (to je sigurno) i strasno mi se svidja ideja. Ono sto cekam je trenutak kada ce se umesati veliki proizvodjaci, koji ce ovde sigurno naci interes, u razvijanju tehnologija i popularisanju ovog tipa alternativne energije i njegovog eksploatisanja u masovne svrhe, pre svega. Honda je jedan od proizvodjaca koji vec uveliko radi na tome, na sajmu u Tokiju je na posebnom delu predstavio tzv. Hello! postavu (Honda Electric mobility Loop). Ime govori sve, a evo i slike:

Ostao sam duzan privremeni kalendar koji bi izgledao ovako:

2010 e-Power dates:

Le Mans 24 Hours 18 April

Albacete 8 Hours (date TBC)

Bol d'Or on 12 September

Doha 8 Hours 14 November.

Jos losih vesti za gospodina Azhar Hussaina, osnivaca TTXGP-a. Prenosi Visordown.

Organizatori Isle of Man TT trka su resili da ove godine osnuju svoju 0-emisija klasu. Prica se da je ova odluka donesena u saradnji FIM-a i Isle of Man TT organizatora kako bi se TTXGP fakticki sklonio sa mape bitnijih moto dogadjaja, a nema sumnje da je Isle of Man jedan od najvecih i sa najduzom tradicijom. 

"TTXGP trka prosle godine je bio ogroman uspeh", rekao je Hussain za Visordown.com. "Mi smo ulozili mnogo truda i teskog rada da bi 2010 trka bila jos bolja, pa smo razocarani sto Isle of Man TT nije odlucio da radi sa nama ove godine."

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja