Jump to content

Moto Zajednica

Saveti za MZ-a koje bi trebali da ispostujete za legendu medju motorima

Recommended Posts

• Zainteresovan, 532 postova
  • Motocikl: TOMOS

Obzirom da sam prvi MZ imao kao dete malte ne i to popularni televizor; a i zbog velikog broja entuzijasta i ljubitelja na ovom forumu same marke MZ resio sam da napisem par redova iz mog (skromnog dugogodisnjeg iskustva ) sa ovim motorima a iz predhodnih procitanih topica nigde nenavedenih jako BITNIH detalja.

O cemu se radi...........

ako ste primetili posle generalke ili najblaze receno posle obicne zamene klipa ili karika motor je dobio jaci metalni zvuk ili pak je dobio vece vibracije i postao dosta bucniji ,.,,,, to se u 99% slucajeva desava zato sto je aluminijumski dihtung izmedju glave i  cilindra ili vracen onaj stari a koji se prethodno vec stanjio od stezanja  ili ste nov koji ste kupili  ne odgovara propisanoj debljini .Samim tim sto ste vratili stari a on je vec stanjen ste smanjili prilicno kompresioni prostor i dobili nezeljnu buku u samom cilindru ali  i dodatne nepozeljne efekte......grejanje  povecano klipa .......vece opterecenje na maloj i velikoj pesnici klipnjace  .....i.t.d..Da bi ste proverili kolike je debljine potreban dihtung skinite svecicu i ubacite komad od oko 15cm tinol zice za lemljenje debljine od oko pola mm do max 1,20mm i polako okrenite radilicu (na kurblu ili na paljenju) sa kljucem 13 da klip spljosti tu zicu od kalaja .Zatim izmerite sublerom  taj  spljosteni deo i dobicete pravu meru i samim time znati koliko treba da podbacite izmedju cilindra i glave aluminijumskih dihtunga (oni se kupuju u raznim debljinama )

Druga nadopuna na ostale topice a koje isto nisam video napisano a jako je bitno.........

nemojte ni u ludilu menjati auspuhe .....otvarati ih.....busiti ...sve radi tamo nekog boljeg R zvuka jer MZ radi a i sve ostale dvotaktne masine najbolje samo sa svojim sulundarom ma koliko god bio ruzan ili lep ( o ukusima se ne raspravlja )

Treca nadopuna .........

lanac podmazujte  ( za one koji imaju originalne gumene zastite na lancu i plasticni poklopac na zadnjem lancaniku ) sa tovartnom mascu ne sa ULJEM ! !! U jednoj mojoj turi......Srbija preko Crne gore  Italija Svica Nemacka dva puta imao prilike da se uverim na autobanu da se lanac zna toliko pregrejati na duze staze  da zablokira ! U razgovorima ali i u mukama jedan stari Svaba  u jednom restoranu me lep[o pitao..........a cime si nekad  mazao lanac? (78god) .....pa rekoh mascu,.,,,,samo se nasmejao i eto posle toga ssam stalno mazao samo sa mascu i mogu reci da se prvo zahvaljujuci zastitnoj gumi bolje podmazuje jer pokupi sa gume a ne curi ispod kao kad se podmazuje sa uljem. Samim tim verujte traje i lanac dva puta duze (18,000 km ) sam ubio sa istim novim lancem

trece .....

na jednom od topica sam procitaqo da je neko davao savet za merenje potrosnje i stelovanje karburatora tako sto se lonce karburatora zasece ...itd....ali najbitnije je u tom topicu bilo sto je navedena jedna jako velika greska !

Naime 100% provereno ne samo iz mog iskustva i drugih servisera vec i sama fabrika daje to kao zvanicnu informaciju da se LONCICI SA JEDNOG KARBURATORA NE STAVLJAJU NA DRUGI  ., razlog verovali ili ne je sto im nije ista zapremina .....(prilikom samog livenja ) mada su to jako mala odstupanja ali jako bitna za rad (svaki se plovak na svakom karburatoru podesava fabricki za propisanu kolicinu goriva za samo TAJ karburator)znaci rezime ......2 ista modela karburatora nemaju i istu zapreminu (kolicinu) goriva .

Za one koji bi da im motor tise radi a opet da mu malo i produze radni vek MZ svaki voli malo vece pretpaljenje  (2,80......2.90 )

Za sva pitanja i nedoumice slobodno pitajte jer ovo je drugi motor koji sam kao dete vozio a sa kojim sam prosao skoro trecinu evrope bez ikakvih velikih problema  .....a i dan danas pod stare dane ga volim videti i cuti kad prodje pored mene sa velikim osmehom na licu jer ipak je on Moto legenda medju ostalim markama !

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Srbenda, manje-vise ovo su poznate cinjnice, sto se tice loncica  moj MZ predje 800 metara sa loncicem. Koga ne mrzi neka racuna potrosnju . :D

A i lanac mazem onom zelenom mascu, i potvrdjujem da je bolje to nego ulje, lanac namazan jednom moze da se ne maze bar 1 godinu.

• Integrisan, 9435 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Videh juce crvenog mz-a ispred tvoje garaze,mora da si tada dobio inspiraciju za ovaj  text ;).

Toliko iskustva a tako malo postova...

Pozdrav Nenad.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

...sa kojim sam prosao skoro trecinu evrope bez ikakvih velikih problema ...

:)

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ja moj lanac ne mazem mascu jer mi i pored dve zamene semeringa na lancaniku - ulje curi iz masine i stalno ga podmazuje.  Jos uvek je fabricki i nije zategnut jos ni do pola, a motor je presao 24000 km .  Najwsmesnije je to sto kad stanem negde, ulje mi ne kaplje sa masine vec iz zastitnog bakelita na zadnjem tocku .  ;D ;D ;D

...sa kojim sam prosao skoro trecinu evrope bez ikakvih velikih problema ...

:)

kada sqam mislio pod ;bez ikakvih vecih problema;; tu sam mislio na probleme tipa instalacija mehanicki kvarovi......ali zato jesam busio cak 4 puta gumu .......menjao cini mi se dve ili tri sijalice..........i kocione plocie  koje sam jedva na putu nasao da kupim jer  se veoma prodavnica za MZ  moglo naci tada prekoo,,,,

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

@MZ_Na Srbendu se odnosilo...

Skidanje baterije?zasto? sezona je otvorena do daljnjeg! ;).

Pozdrav Nenad.

Nije mi muka da ga vratim, mislim 'kumulator.

A odakle je Srbenda?? ???

Lijane da si video samo moje lancanike, zadnji je vise licao na onu cirkular testeru, hahaha :D

• Zainteresovan, 819 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Za Srbendu.    Sve to stoji u manualu koji je davno okacen na nasem pod forumu.Jedino sto tamo nisam procitao je to za casicu karburatora.Moje licno misljenje je da ste Vi u pravu ali da ta razlika nema nekog uticaja, inace se nebi prodavao plovak kao rezervni deo nego samo komplet karb.

Moj MZ je pre nego je stigao do mene sastavljan od dve - tri masine a ja sam odmah morao da radim generalnu.Generalnu smo radili ja i moj drugar Slavko bez nekog velikog pred znanja pa motor prelazi i prelazi kilometre.

Hocu da kazem da MZ nije masina-sitnicar kod njega je prag tolerancije i izdrzljivosti veoma veliki.

Drago mi je sto ste sa nama,vozite li nesto,odakle ste? Nemojte da ste toliko tajanstveni mi smo otvoreni za sve  :)

Za Srbendu.    Sve to stoji u manualu koji je davno okacen na nasem pod forumu.Jedino sto tamo nisam procitao je to za casicu karburatora.Moje licno misljenje je da ste Vi u pravu ali da ta razlika nema nekog uticaja, inace se nebi prodavao plovak kao rezervni deo nego samo komplet karb.

Moj MZ je pre nego je stigao do mene sastavljan od dve - tri masine a ja sam odmah morao da radim generalnu.Generalnu smo radili ja i moj drugar Slavko bez nekog velikog pred znanja pa motor prelazi i prelazi kilometre.

Hocu da kazem da MZ nije masina-sitnicar kod njega je prag tolerancije i izdrzljivosti veoma veliki.

Drago mi je sto ste sa nama,vozite li nesto,odakle ste? Nemojte da ste toliko tajanstveni mi smo otvoreni za sve  :)

kataran da ti pokusam u sto kracim crtamapojasnim moju nameru,,,,, ja sm video MZ gneralni topici koliko sam imao vremna i zivaca citao poprilican broj tem  koji s postavljeni na forumu znaci nisam SVE stigao da procitam ...........al prilicno jesam i video nekih nelogicnosti (verovatno napisanih iz neiskustva ali iz najbolje namere ) Stoga sam napiao i objasnio po meni neke 3 poriicno za MZ-a velika problema koji znatno uticu na njegove perfomanse ali i  dugovecnost.

Nisam prijatelju ja nimalo nisam tajanstven  :D :D jednostavno retko imam vremena da se kuckam....Pozzz

ah daaa,,,,,,,PS- sipajte zimi u rezervoar ako ga nemate nameru voziti pola litre cistog alkohola po mogucstvu 98% i promuckajte dobro da se sjedini benzin i alkohol....

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

OK, ako kazes alkohol  ali bih voleo da kada nesto radim ,znam i zasto to radim.Da budem precizniji, voleo bih objasnjenje zasto. Ovako, sve je na bazi mistike a ja bas nesto i ne volim mistiku u ovim nasim krajevima.

Verovatno zato što se alkohol meša sa vodom koje ima u benzinu a meša se i sa benzinom...ako ne naspeš alkohol preko zime dok ne voziš sva voda se slegne na dno rezervoara i napuni i šolju karburatora,uhvati se ''žabokrečina'' u šolji i u diznama...takođe i slavina bude puna vode,ti otvoriš slavinu a ponovo ti u karburator ulazi voda...i nije loše rešenje jer će alkohol i benzin da se pomešaju i nećeš imati taj problem a alkohol će ''pokupiti'' svu vodu....

svaka cast ....vidi se iskustvo bez mistike na delu ;) ;) ;) zverinjak ....nadam  se da je stampar razumnljivo sve napisao i da ce ti pomoci savet a i ostalima na forumu

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

O cemu se radi...........

ako ste primetili posle generalke ili najblaze receno posle obicne zamene klipa ili karika motor je dobio jaci metalni zvuk ili pak je dobio vece vibracije i postao dosta bucniji ,.,,,, to se u 99% slucajeva desava zato sto je aluminijumski dihtung izmedju glave i  cilindra ili vracen onaj stari a koji se prethodno vec stanjio od stezanja  ili ste nov koji ste kupili  ne odgovara propisanoj debljini .Samim tim sto ste vratili stari a on je vec stanjen ste smanjili prilicno kompresioni prostor i dobili nezeljnu buku u samom cilindru ali  i dodatne nepozeljne efekte......grejanje  povecano klipa .......vece opterecenje na maloj i velikoj pesnici klipnjace  .....i.t.d..Da bi ste proverili kolike je debljine potreban dihtung skinite svecicu i ubacite komad od oko 15cm tinol zice za lemljenje debljine od oko pola mm do max 1,20mm i polako okrenite radilicu (na kurblu ili na paljenju) sa kljucem 13 da klip spljosti tu zicu od kalaja .Zatim izmerite sublerom  taj  spljosteni deo i dobicete pravu meru i samim time znati koliko treba da podbacite izmedju cilindra i glave aluminijumskih dihtunga (oni se kupuju u raznim debljinama )...

trece .....

na jednom od topica sam procitaqo da je neko davao savet za merenje potrosnje i stelovanje karburatora tako sto se lonce karburatora zasece ...itd....ali najbitnije je u tom topicu bilo sto je navedena jedna jako velika greska !

Naime 100% provereno ne samo iz mog iskustva i drugih servisera vec i sama fabrika daje to kao zvanicnu informaciju da se LONCICI SA JEDNOG KARBURATORA NE STAVLJAJU NA DRUGI  ., razlog verovali ili ne je sto im nije ista zapremina .....(prilikom samog livenja ) mada su to jako mala odstupanja ali jako bitna za rad (svaki se plovak na svakom karburatoru podesava fabricki za propisanu kolicinu goriva za samo TAJ karburator)znaci rezime ......2 ista modela karburatora nemaju i istu zapreminu (kolicinu) goriva .

Za one koji bi da im motor tise radi a opet da mu malo i produze radni vek MZ svaki voli malo vece pretpaljenje  (2,80......2.90 )

Zaista cenim i postujem iskostvo koje si podelio sa nama, i siguran sam da si mnogo presao MZ-om ali opet ima par stvari koje mi nisu najjasnije ili se jednostavno ne bih bas slozio tim.

1. Mislim da je sa "ostrinu" zvuka mnogo vaznije to sto su karike i klip novi pa samim tim je i kompresija veca kao i opterecenje koje trpi klipljaca i lezajevi na njoij. Cak i da je u pitanju dihtung mnogo je veca vrerovatnoca da onaj papirni (ili od prespana), koji se nalazi ispod cilindra, nije odgovarajuce debljine, nego da je u pitanju dornji alumunijumski koji se "istanjio" (sto u zivotu nisam video).

3. Nivo goriva u koarburatoru MORA da se nasteluje, sto se vrsi na mesinganom delu koji naleze na iglicu i plovak. A to da isti modeli karburatora imaju bitno razlicitu zapreminu je u najmanju ruku nelogicno, jedinih odstupanja meze biti u nalegajucoj povrsini pa se moze desiti da izmedju loncica i karburatora curi benzin. Zamisli samo ovo: zamenis iglicu koja zatvara gorivo a ne smes stelovati plovak i nivo goriva???

i poslednje:  2,8 ili 2,9 je malo manje (kasnije) pretpaljenje nego sto je fabricki propisano. A cinjenica je da sa kasnijim paljenjem imamo meksi rad i sporije propadanje masine ali takodje je i tacno da se gubi snaga na visokim obrtajima.

Ima ovde na forumu ljudi koji takodje znaju mnogo o ovim motorima i cinjenica je da se nikako ne mogu sva misljenja podudarati. Ipak su to stare masine i svaka je prica za sebe (svaka je posebna i ima svoj karater), pa se neke stvari ne mogu uzeti kao pravilo.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Dopada mi se rešenje sa alkoholom pa imam dva pitanja:

1. Zima ide i svi problemi sa gorivom prilikom paljenja su očigledniji. Ako je razmera alkohola i mešavine takva da ide na rezervoar pola litre alkohola šta se od toga može očekivati? Da li će mašina da ''proguta'' to što pumpadžija servira pa sem punog lončeta vode neće da se zapuše i dizne kamencem ili se voda uz alkohol nekako lakše utopi u gorivo a dizne kao problem ostaju?

2. Kako računati taj alkohol: kao ništa, kao beznin ili kao gotovu mešavinu? Zapravo, da li zbog alkohola treba napraviti MALO jaču mešavinu ili ga jednostavno treba ignorisati?

• Svrati ponekad, 381 postova
  • Motocikl: Suzuki GS500E

Svi znamo ili smo bar culi za friziranje,a znamo i sta ono donosi.Bitno je da se svaki vlasnik svog motora odluci sta zeli sa svojim motorom,da li zeli jurcanje-trkanje-ulaganje-para-vremena ili zeli da manekenise-cisti-brise-licka ili da se vozi-druzi-uziva-popravlja neophodno.Ako zelite standardan motor,sa fabrickim performansama podesavajte po manualu a ako zelite da se razlikujete verovatno vas motor nece biti podesen po manualu. MZ je jeftin motor i za kupovinu i za odrzavanje.Ako zalite jace,lepse,brze to ce vise i kostati bilo da prepravljate MZ-a ili kupujete drugi motor sa slicnim karakteristikama.Naravno,ovo je moje misljenje a ne necija tvrdnja ili pravilo.

Zaista cenim i postujem iskostvo koje si podelio sa nama, i siguran sam da si mnogo presao MZ-om ali opet ima par stvari koje mi nisu najjasnije ili se jednostavno ne bih bas slozio tim.

1. Mislim da je sa "ostrinu" zvuka mnogo vaznije to sto su karike i klip novi pa samim tim je i kompresija veca kao i opterecenje koje trpi klipljaca i lezajevi na njoij. Cak i da je u pitanju dihtung mnogo je veca vrerovatnoca da onaj papirni (ili od prespana), koji se nalazi ispod cilindra, nije odgovarajuce debljine, nego da je u pitanju dornji alumunijumski koji se "istanjio" (sto u zivotu nisam video).

3. Nivo goriva u koarburatoru MORA da se nasteluje, sto se vrsi na mesinganom delu koji naleze na iglicu i plovak. A to da isti modeli karburatora imaju bitno razlicitu zapreminu je u najmanju ruku nelogicno, jedinih odstupanja meze biti u nalegajucoj povrsini pa se moze desiti da izmedju loncica i karburatora curi benzin. Zamisli samo ovo: zamenis iglicu koja zatvara gorivo a ne smes stelovati plovak i nivo goriva???

i poslednje:  2,8 ili 2,9 je malo manje (kasnije) pretpaljenje nego sto je fabricki propisano. A cinjenica je da sa kasnijim paljenjem imamo meksi rad i sporije propadanje masine ali takodje je i tacno da se gubi snaga na visokim obrtajima.

Ima ovde na forumu ljudi koji takodje znaju mnogo o ovim motorima i cinjenica je da se nikako ne mogu sva misljenja podudarati. Ipak su to stare masine i svaka je prica za sebe (svaka je posebna i ima svoj karater), pa se neke stvari ne mogu uzeti kao pravilo.

Prijatelju citiram tvoju recenicu iz 1 komentara......nego da je u pitanju dornji alumunijumski koji se "istanjio" (sto u zivotu nisam video). .....

prosto ! uzmi mikrometar i premeri nov dihtung aluminijumski a zatim kad si stegao glavu  skini isti i opet premeri i videces o cemu sam pricao zasto ne treba vracati stari ....aluminijum je to i logicno je da se zbog stezanja (pritiska glave) stanjio :D

na tvoj 2 komentar citiram te....... A to da isti modeli karburatora imaju bitno razlicitu zapreminu je u najmanju ruku nelogicno......

pa opet prosto da se uveris i sam kako nebi ispalo da tupim nesto i imzisljam toplu vodu sam proveri tako sto ces sa drugog karburatora  da samo stavis lonce ali nista vise ! i nikakva podesavanja ! I primetises tada i sam dal je izgubio ili pojacao ler....krajnju brzinu dobio ili izgubi (veoma malo) ......i.t.d.....i.t.d.......(procitaj ipak malo pazljivije moj text koji sam gore na pocetku ove teme napisao .....

Ali posto verovatno nisi lepo procitao ili pak nisi razumeo evo dela iz objasnjenja......

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naime 100% provereno ne samo iz mog iskustva i drugih servisera vec i sama fabrika daje to kao zvanicnu informaciju da se LONCICI SA JEDNOG KARBURATORA NE STAVLJAJU NA DRUGI  ., razlog verovali ili ne je sto im nije ista zapremina .....(prilikom samog livenja ) mada su to jako mala odstupanja ali jako bitna za rad (svaki se plovak na svakom karburatoru podesava fabricki za propisanu kolicinu goriva za samo TAJ karburator)znaci rezime ......2 ista modela karburatora nemaju i istu zapreminu (kolicinu) goriva .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ti nije jos po nesto jasno ili nelogicno slobodno pitaj tu sam da odgovorim ako znam,,,,,,doduse nisam od ljudi koji prepricavaju tudja iskustva vec amo ono sto sam LICNO iskusio

Sa tobm se definitivno slazem da je ovisi o starosti motora a samim time i kako je odrzavan sve predhodno manje vise relativno al veoma u malim procentima

Pozdrav  :)

Dopada mi se rešenje sa alkoholom pa imam dva pitanja:

1. Zima ide i svi problemi sa gorivom prilikom paljenja su očigledniji. Ako je razmera alkohola i mešavine takva da ide na rezervoar pola litre alkohola šta se od toga može očekivati? Da li će mašina da ''proguta'' to što pumpadžija servira pa sem punog lončeta vode neće da se zapuše i dizne kamencem ili se voda uz alkohol nekako lakše utopi u gorivo a dizne kao problem ostaju?

2. Kako računati taj alkohol: kao ništa, kao beznin ili kao gotovu mešavinu? Zapravo, da li zbog alkohola treba napraviti MALO jaču mešavinu ili ga jednostavno treba ignorisati?

Vujo.....znas kako je ocajno gorivo i koliko veliki procenat vode sadrzi na nasim pumpama ....

Medjutim ja vec jako dugi niz godinana na svim mojim motorima praktikujem bar svaka 2 do 3 meseca da to odradim ali na nekih tada 5 l.gor. sipam oko 350grama100% alkohla i veruj mi na rec da nikada nisam imao vode u rezervoaru (kad istocis nekad ceo rezervoar pa bar za kafenu soljicu manju bude vode)  ali sve protrci kroz karburator

Na zalost.....trunje i sve ostale krupne necistoce kao recimo rdja  i.t.d. nemogu se na predhodni nacin eliminisati..... ;):)

I nema potrebe da pravis jacu meavinu ako samo sipas alkohol koliko sam naveo na 5 L goriva.

Pozdrav :)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

kolko se ja razumem u mehaniku,,,a radim je tek nesto oko 20tag godina,,,nema veze lonce sa kubiciranjem goriva,

pa tako bi trebalo znaci i iglicu za plovak da nemenjas,,,lonce se nemenja zbog dihtovanja,a svako cackanje oko karburatora i sredjivanje zahteva i da se nasteluje nivo goriva u loncetu,

a to nema veze sa loncetom,razumeo bi da stavljas lonce koje je manje,pa da patis muke sa dodtokom goriva na punom gasu,pa ja kad bih mogao stavio bih lonce od litar,naravno samo je potrebno da prethodno nastelujem nivo da ne preliva a da nema malo,u tom slucaju mu nikad nebi zafalilo gorivo na punom gasu  ;) ;) ;),,,,,,u svakom slucaju ako neumes da nastelujes nivo goriva,ili da kubiciras kolicinu goriva u loncetu javi ,pa cemo ti objasniti,, :)

a da se nemenja,,ili da nemoze da se promeni,,,nije tacno,moze i to da se bez vece muke zadihtuje,smirglai  staklo je cudo sta sve moze da poravnja  ;) ;) ;)

a za preko zime treba praktivoati da se motor napuni do vrha gorivom,to je najsigurnije,mozda moze i alkohol,al ja to nebih,,,preporucila bi neka fabrika i to,,,,,

• Zainteresovan, 577 postova
  • Motocikl: TS 250/3,ES 125 TROPHY , ,Yamasaki 150 skuter,

Sakako da ne odgovaraju loncici ako ih samo zamenis a ne vrsis stelovanje nivoa goriva.Cak i pri zameni dihtunga lonceta ako je druge debljine od starog treba se vrsiti stelovanje.

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Sto se tice alkohola koji se dodaje u gorivo, pisao sam o tome jos ranije ovde : http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=42572.0

A sto se tice ovog sa loncetom, mozes da menjas loncice, i stavljas dihtunge kolko hoces, to nema veze sa nivoom goriva u loncetu.  Nivo goriva odredjuje Plovak za gorivo koji je jednim krajem zakacen na telo karburatora i visi sa istog, a kad se zbog goriva podigne - pritisne pipak koji preko iglice zatvara ili otvara dovod goriva.  Plovak regulise nivo goriva u odnosu na telo karburatora, a ne u odnosu na lonce ! Sto Bokilic kaze, lonce moze da ima zapreminu i litar dva, nije problem jer plovak regulise nivo goriva u loncetu.  Ako pogledate u radnu knjigu videcete da se nivo goriva u loncetu steluje plovkom a ne loncetom .  Za MZ se mogu nabaviti i papirni dihtunzi za lonce a i gumeni koji su deblji. Koje god da stavite, ako je plovak bio dobro podesen - ne mora se opet stelovati.  Evo vam mali eksperiment :  Uzmite plovak sa svog ili bilo kog karburatora, napunite neku posudicu sa pola litre vode, i ubacite plovak unutra.  Uz malo truda mozete izmeriti koliko strci iz vode. Posle toga napunite svoju kadu do vrha, pa u nju ubacite plovak,  mogu se kladiti u moj MZ da strci iz vode isto ko i u onoj posudi .  Toliko o tome ! Amen

• Zainteresovan, 819 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Lijane,nesto mi nije jasno ???

Plovak uvek strci iz tecnosti isto jer je to uslovljeno njegovom tezinom. Ako bi promenio tezinu plovka dobio bi razlicita merenja.

Ali u pitanju je NIVO U SOLJICI.

Dakle isti plovak u dve soljice razlicite zapremine nece u istom nivou zatvoriti ventil, odnosno kada plovak zatvori u soljicama ce ostati RAZLICITA kolicina goriva, ODNOSNO ZATVORICE RANIJE ILI KASNIJE pa ce ventil propustiti vise ili manje goriva.

E sad mislim da je naj bitnije da plovak bude nastelovan na zadatu meru.Kod nasih , etz 150 , plovak otvara na 32 mm od lezista dihtunga a zatvara na 30 mm i trebalo bi da je jedino to bitno, koliko goriva ostaje u soljici to je relativna stvar.

Odnosno , mislim da ukoliko se menja soljica karburatora bitno je samo ispostovati ove vrednosti a razlika (neznatna) u kolicini goriva u soljici ostaje nebitna. ???

MOLIM ZA KOMENTAR I OBIJASNJENJE

Ali u pitanju je NIVO U SOLJICI.

E sad mislim da je naj bitnije da plovak bude nastelovan na zadatu meru.Kod nasih , etz 150 , plovak otvara na 32 mm od lezista dihtunga a zatvara na 30 mm i trebalo bi da je jedino to bitno, koliko goriva ostaje u soljici to je relativna stvar.

Odnosno , mislim da ukoliko se menja soljica karburatora bitno je samo ispostovati ove vrednosti a razlika (neznatna) u kolicini goriva u soljici ostaje nebitna. ???

MOLIM ZA KOMENTAR I OBIJASNJENJE

Nije bitan nivo u soljici ( loncetu )  - bitan je nivo u odnosu na telo karburatora ( difuzor ) . Kao sto si i isam napisao " plovak otvara na 32 mm od lezista dihtunga a zatvara na 30 mm i trebalo bi da je jedino to bitno, koliko goriva ostaje u soljici to je relativna stvar "  Meri se od lezista dihtunga - na TELU KARBURATORA ,  bitno je da ti je nivo u vrednostima koje je dala fabrika, da karburator ne preliva, a u isto vreme kad ga poteras pun gas da ima dovoljno goriva. .

Znaci zapremina lonceta je totalno nebitna stvar.  Bila bi bitna kad bi ti u lonce moglo stati mozda 5 litara benzina, pa da on u voznji ljulj i talasa se pa menja nivo goriva. Ovako na onu malu kolicinu u loncetu to je nebitno.  Fabrike koje proizvode karburatore vec po velicini karburatora imaju proracunate vrednosti i za lonce, i za dizne, difuzore i sve ostalo. 

Sto se tice onog metalnog zvuka koji zna da se javi kad se promene karike, ili karike i klip - postoji jos jedna stvar. 

Kad skinete cilindar, dobro ga ocistite, i lagano predjite prstima ili noktom po gornjem delu cilindra - iznutra kuda ide klip.

U slucaju da osetite na oko 5 mm od vrha cilindra maluy neravninu koju naprave karike usled svog rada ( ukopaju se u cilindar ) - onda morate prvu kompresionu kariku malo da obradite sa gornje strane ( da joj oborite spoljnu ivicu pod uglom od oko 45v stepeni za oko 0,5 mm ) .  Zbog cega ?  E pa zbog toga sto usled rada motora karike habaju cilindar jer stalno nalezu na njega.  Nakon duze upotrebe karike se malo ukopaju u cilindar i naprave takozvani ajnzic na gornjem delu cilindra. U isto vreme se i spoljni deo karika malo otupi, i to je to .  Kad montirate nove karike , one su ostre i pri radu motora gornja karika koja je sad nova udara u onaj ajnzic koji je napravila stara karika i proizvodi taj metalni zvuk.  Nekad vozac vozi pazljivo i lepo razradi motor pa taj zvuk vremenom i nestane, ali desavalo se da neko sedne da razradjuje motor na putu od nekoliko stotina kilometara, pa mu pukne karika, uleti u neki kanal i napravi lom u masini.  Takodje od tog kuckanja hoce da krenu i lezajevi u maloj i velikoj pesnici .

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja