dragan66 126 Napisano Septembar 20, 2009 Svrati ponekad, 331 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: H H-Crni Prijavi odgovor kao problematičan @dragan, uputi tu decu malo ovamo na forum, tada ce shvatiti da su dva tocka mnogo kompleksnija prica od pukog vozikanja po kraju. imace dosta tudjih gresaka da uce ne moraju na svojima. problem je u tome sto vecina roditelja deci kupuje motore i squtere da ih, na zalost, ili skinu s ... jer kukaju i traze ili da pokusaju da nadoknade na taj nacin vreme koje im nisu posvetili ili im jos uvek ne posvecuju. misle da skupim i popularnim poklonima mogu da nadomeste roditeljsko prisustvo i paznju. time misle da su zavrsili sa obavezom a u stvari samo cine i sebi i deci magarecu uslugu. Na žalost to si potpuno u pravu,veoma malo brige o toj deci, i da uputio sam ih na ovaj forum, prelistali smo neke teme zajedno, uvideli greške, poslednja je greška našeg člane koji je pao na šinama,negde na Slaviji gde su oni čitali komentare i sa čudom se pitali kako.....ali bez obzira na sve oni skutere shvataju kao moć, statusni simbol,ili šta ja znam kako,,,,,njihovi komentari su tipa,"vidi onoga, ćale mu pun ko brod a vozi bicikl", u njihovim glavama je čudo....ali koliko vidim nikome još nije ušao benzin u uši, jer sad kad im svi poznaju motore, nije toliko zanimljiva vožnja, svi ih znaju,još uvek voze da ih drugi vide a ne što to stvarno vole.........iskristalisaće se to i ostaće verovatno samo pravi zaljubljenici na točkovima....a do tada da ih sačuvamo malo i pripazimo na njih...ipak su samo deca... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 21, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan ..... zbog tih istih klinaca koji lete ko muve bez glave, i mi smo leteli ali je tada generalno bilo 5-6 puta manje vozila na drumu, lakše i lepše se živelo, ljudi su u kolima bili rasterećeni, nasmejani, i nisu žurili na drugi posao od 17h, da prežive....... Ovo je sustina problema, a djeca su uvijek ista. Ne znam kada si ti lencuga poceo voziti, ali ja bih si vjerovatno isjekao vene vec u 14-stoj da mi mama do tad nije ucinila magarecu uslugu. Motor je meni bio jedan od kljucnih faktora "sretnog djetinjstva", pa ga gledajuci kroz sebe sigurno necu uskratiti svom djetetu ako izrazi zelju. (s tim da ce Dragan ispasti mala beba u poredjenju sa mojim "tretmanom" ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lencuga 15079 Napisano Septembar 21, 2009 Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 961 postova Lokacija: vrsac / bgd bezanija Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang Prijavi odgovor kao problematičan @ GhostMile, matori mi je kupio prvog tomosa kad sam napunio 7 godina, i tu je napravio kobnu gresku, sa 13 sam vec napravio kopiju kljuceva od kola i vozikao se dok je on na poslu, definitivno mi je benzin rano usao u krv. posto je vrsac mali grad, tada je bio jos manji, a matori u javnoj sluzbi, cesto su mu dolazili poznanici (bogami i murija) sa recima "da li si ti svestan sta on radi po gradu sa motorom/autom? drugi srednje sam napustio jer nije hteo da mi da pare da kupim cb400n, kupio sam ga sam nakon mesec dana, i razocarao sve koji su se kleli da necu preziveti sezonu ;D ;D ;D. e sad, kakve je posledice po moj dalji zivot imalo takvo moje ponasanje to znamo ja i moja porodica, mozda sam mogao da budem kapetan ladje (napustio sam mornaricku srednju vojnu skolu u lori), a mozda sam mogao da u narednim ratnim godinama ostavim kosti negde. meni uglavnom nije zao i sa motorima, osim par bezazlenih situacija, imam samo lepe dozivljaje. da moze da se ponovi sigurno bi opet isto :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Roonie 29 Napisano Septembar 21, 2009 U prolazu, 37 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Shiver 750 Prijavi odgovor kao problematičan Imam 28 godina, motor sam poceo da vozim pre godinu dana. Auto vozim 10 godina, sa dosta km iza sebe. Imam tu srecu da imam HR pasos, pa sam skoro svako leto koristio za putovanja, kampovanje u EU, isao na more... Kad sam polozio, bio sam svestan da nemam pojma da vozim. Poceo sam sa caletovim Yugom, prvih mesec dana smo zajedno vozili, a posle sam nastavio sam. Nakon svake godine pogledao bih unazad i shvatio koliko sam napredovao, odnosno koliko nisam imao pojma prosle godine, koliko sam bio neiskusan, i bukvalno svake godine mi se to ponavljalo. Ovaj osecaj sam izgubio pre dve-tri godine, ali to ne znaci da mislim da sam pun iskustva, uvek moze nesto novo da se nauci, a saobracaj je jednostavno takav da nema opustanja. Ne zavisis od sebe nego od drugih budala i taj luksuz ne smes sebi da dozvolis. Da ne pricam o takvom luksuzu na motoru. Auto prasta pocetnicke greske, motor na zalost retko. Upravo je to momenat zbog kojeg dolazim u neslaganje sa draganom. Deci od 15 godina nije mesto na skuteru. Da neko ko nema pojma o saobracaju udje u tu dzunglu bez imalo iskustva, to je stvarno onda jednako prirodnoj selekciji. Svaka tebi cast sto si ih naucio neke osnove saobracaja, znakove, dao im neke savete, ali da li mislis da je to dovoljno? Sam kazes da ne voze jer vole, vec da bi se pokazali pred drugarima. Pa to je jednostavno najbolji pokazatelj da nisu za dva tocka. Tvoja je stvar i tvoje pravo da to uradis jer ti je to zakon dozvolio. Po mom misljenju zakon bi trebalo promeniti tako da deca sa 16 god prvo krenu da voze automobile pod nadzorom, gde bi stekla odredjeno iskustvo i kulturu u saobracaju, a skutere bi trebalo dozvoliti tek sa 21 i to odredjenu kubikazu (npr 50cc, uz pojacanu obuku, nakon 3 godine povecati dozvolu do 200cc itd...), kada vec steknu odredjeno iskustvo automobilom. Imao sam tu srecu/nesrecu da detinjstvo provedem u ne tako srecnim godinama, nije se imalo za benzin, a kamoli za nov skuter. Sada je to dosta pristupacnije. Meni to nije toliko smetalo, imao sam prilike da naucim da stvari ne padaju sa neba i da ako nesto hocu moram sam da se potrudim da do toga dodjem. Nista mi ne fali sto sam sam sebi kupio motor, sam odgovaram za svoje postupke, i za eventualne posledice. Samim tim rastereceniji sam dok vozim, jer znam da kad bi mi se nesto desilo, niko ne bi mogao da kaze, zasto sam mu kupio motor. Pogledaj samo ovu tragicnu pricu koja se sinoc desila. Najvise me nervira kad neko kaze: "Pa sta to su samo skuteri, to ide samo 50, sta moze da mu se desi." Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milosmtt 598 Napisano Septembar 21, 2009 Zainteresovan, 857 postova Lokacija: BGD Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER Prijavi odgovor kao problematičan Roonie, ili si imao jako slabu obuku tj. lošeg instruktora za B ili .. pa postoje ljudi koji jednostavno ne znaju da voze, nije im mesto u saobraćaju a postoje i oni koji se brzo snađu i sve ukapiraju u jako kratkom roku. I nije toliko stvar u zakonu koliko je u lošoj obuci. Glupo je da neko prvo napuni 21 pa čeka 3 godine da bi vozio skuter od 200ccm koji ima 15-20ks. To znači da bismo 600ccm vozili sa nekih 45 godina.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivkefjr 13 Napisano Septembar 21, 2009 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Beograd/Wien Motocikl: bio FJR Prijavi odgovor kao problematičan Po mom misljenju zakon bi trebalo promeniti tako da deca sa 16 god prvo krenu da voze automobile pod nadzorom, gde bi stekla odredjeno iskustvo i kulturu u saobracaju, a skutere bi trebalo dozvoliti tek sa 21 i to odredjenu kubikazu (npr 50cc, uz pojacanu obuku, nakon 3 godine povecati dozvolu do 200cc itd...), kada vec steknu odredjeno iskustvo automobilom. Mislim da nije problem zakon, nego nase pusto tursko i nepostovanje istog. Zadnje 3 godine zivim u Austriji i cudom ne mogu da se nacudim kako su svi ucesnici u saobracaju disciplinovani, a narocito srednjoskolci. Kunem se da za tri godine nisam video nikoga bez kacige, a motori se bas puno voze. Zivim u ne tako velikom gradu, puno klinaca iz okolnih sela motorom dolazi u skolu i nikada nijedan problem, nijedna glupost. E sad, dal' tamo raste neka druga sorta dece ili je sve do nas starijih i primera koji im dajemo... . Za iste te tri godine nisam nikad video ni starije, na vecim motorima, da voze 100km/h u naseljenom mestu (eventualno 70km/h oni "ludji"). Opet, nisam cuo ni da je neko nekad probao da podmiti saobracajca, nisam naisao na rupu na putu, neobelezenu krivinu, blato od traktora za vreme jesenje sezone, ogranicenje od 60km/h gde ni corav ne bi vozio ispod 80, autobuse koji se trkaju do naredne stanice... Mislim da treba da ostavimo decu da budu deca i dobro se pogledamo izmedju sebe, pa da pocnemo sa unapredjenjem svih segmenata saobracaja. Nisam od onih sto posle mesec dana preko zaborave ko su i odakle su, pa da se sa strane zgrazavam ovdasnjim stanjem. Naprotiv, gadim se samom sebi po neki put zbog sranja koja ovde pravim a tamo mi ne bi palo na pamet (u Srbiji sam 3-4 meseca godisnje). Nazalost, ovde je lako u pola sata voznje naci pet puta veceg ludaka koji nase "ludorije" stavlja u sasvim drugu perspektivu, pa tesimo sebe kako smo mi skroz ok, a ludake i probleme treba traziti negde drugde. Pozdravljam Dragana, mislim da je to jedini nacin da se stvari promene - svako od nas (ne samo bajkeri), svakoga dana, na licnom primeru, pa imamo sanse da promenimo nesto. Jedan ili sto novih zakona nece promeniti nista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 21, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan ... Deci od 15 godina nije mesto na skuteru. Da neko ko nema pojma o saobracaju udje u tu dzunglu bez imalo iskustva, to je stvarno onda jednako prirodnoj selekciji. .... Sto yes yes, ovdje si u pravu! Previse je to kasno da bi imali dobre sanse za opstanak! Sto se tice ostalih predloga o zabranama, tu se ne slazem. Ovdje u Holandiji ne mozes preko 25KW do 21-ve godine i to je sasvim OK. A da tek od 21-ve krenes sa 50ccm, opet si debelo zakasnio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan66 126 Napisano Septembar 21, 2009 Svrati ponekad, 331 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: H H-Crni Prijavi odgovor kao problematičan Deci od 15 godina nije mesto na skuteru. Da neko ko nema pojma o saobracaju udje u tu dzunglu bez imalo iskustva, to je stvarno onda jednako prirodnoj selekciji. Svaka tebi cast sto si ih naucio neke osnove saobracaja, znakove, dao im neke savete, ali da li mislis da je to dovoljno? Sam kazes da ne voze jer vole, vec da bi se pokazali pred drugarima. Pa to je jednostavno najbolji pokazatelj da nisu za dva tocka. Tvoja je stvar i tvoje pravo da to uradis jer ti je to zakon dozvolio. Mislim da grešiš....nisam ja napisao taj zakon, pisali su ga stručnjaci, a po uzoru na evropski zakon...a što se tiče tih klinaca oni su već imali skutere, ja sam samo probao da im malo pomognem u toj džungl, u njoj su i bez mene već bili, a opet smatram da se saobraćajna kultura stiče praksom...jako cenim tvoje mišljenje, ali evo ti primer,kratak, komšinica u starom kraju je položila vožnju sa svojih 40 god, i sa svakim parkiranjem udarala je u zid ispred sebe u dvorištu, njen muž da bi sprečio štetu na prednjem braniku, stavio je spoljnu gumu na zid da amortizuje "parkiranje", na žalost ta guma stoji već 15 godina naslonjena na zid......ili si rodjen za vožnju ili ne....ili te to zanima ,ili ne, nekima auto služi samo da ne stoji u autobusu, a neko uživa u vožnji.....tu je razlika,,,,, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milosmtt 598 Napisano Septembar 21, 2009 Zainteresovan, 857 postova Lokacija: BGD Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER Prijavi odgovor kao problematičan ili si rodjen za vožnju ili ne....ili te to zanima ,ili ne, nekima auto služi samo da ne stoji u autobusu, a neko uživa u vožnji.....tu je razlika,,,,, Podvlačim i potpisujem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Roonie 29 Napisano Septembar 21, 2009 U prolazu, 37 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia Shiver 750 Prijavi odgovor kao problematičan ili si rodjen za vožnju ili ne....ili te to zanima ,ili ne, nekima auto služi samo da ne stoji u autobusu, a neko uživa u vožnji.....tu je razlika,,,,, Apsolutno se slazem, moja sestra i ja smo zivi primer. Ona ima dozvolu i isti proces je prosla kao i ja kad je polozila, nije se jednostavno nasla u toj prici (sa 90 bi usla u lakat krivinu bez ikakvog razmisljanja o brzini ili prevrtanju), i sada ne vozi. Ide prevozom, taxijem, ili je ja vozim. Ja to vise postujem nego nekoga ko je ubedjen da vozi savrseno, a u stvari nema pojma, i sto je jos gore ne da nista da mu se prigovori. Nemoj da mislis da imam nesto protiv "dece" u saobracaju, samo smatram da imaju vise sanse da prezive ako krenu sa automobilom, malo steknu iskustvo, pa onda zasto ne i motor, ali sve u svoje vreme. Nisu ni zakoni savrseni i trebalo bi ih prilagoditi sredini, a neke stvari su jednostavno stvar vaspitanja i na njih ne mozes uticati zakonima. Previse je rupa da bi se to resilo jednom merom. Trebalo bi promeniti sistem iz korena, od zakona, pa boljih skola, kontrole u samom saobracaju, obaveznih kurseva tokom godine, kako bi se ponovile stvari koje realno svi zaboravimo, a i cule neke nove...itd. Svakako si dao dobar primer sa poligonom, pa zasto ne i vise takvih akcija. Ne moze da skod, a ako ne skodi, znaci da pomaze. Poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...