Jump to content

Moto Zajednica

motogiro di friuli-venezia giulia

Recommended Posts

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Ovo je druga i nalazi se na glavnom gradskom trgu. Izvinjavam se što sam mu zaboravio ime. Inače u Trstu je u 18-om i 19-om veku bila velika kolonija srpskih trgovaca, koji su poprilično izgradili taj grad. Izvinjavam se što sam upao u slikopis.  :)

post-4952-12879048419635_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Lovely jubbly, 903 postova
  • Motocikl: CB 1300

Lepo, lepo, ali i ovako su Srbi doprineli izgledu današnjeg Trsta.  ;) Građena je pre 140 godina. Ima ih još, naćiću slike. Inače, to je jedina bogomolja SPC na tlu Italije koju je zidala neka parohija (kao što je tršćanska). I još nešto: i kada ne bude u Trstu ni jednog Srbina, grad je se ugovorom obavezao da vodi računa o crkvi i pravoslavnom groblju.

pozdrav misko,

da, crvka svetog spiridona je definitivo izuzetno zanimljivo zdanje i deo naseg velikog duhovnog nasledja u trstu. o tome sam mislio malo posle  ;)

mozda nije uputno staviti to posle pomenutog "kulturnog nasledja" ali ovo je sekcija za putovanje i relaksaciju i nadam se da je nikada nece koristiti kao udzbenik  :D cilj mi je bio pretstaviti zanimljivosti sa odmora, a nekog istrazivackog puta  :)

i sam sam srbin i ne pada mi na pamet da bogohulim o nama i nasoj zaostavstini, ali nasa kultura i duhovnost su nasa kultura i duhovnost, a nasa nekultura i ciganluk na zalost kad-kad znaju da zasene sve lepo  >:(

slobodno upadaj forum i sluzi za to  :)

odosmo daleko - do trsta  :D

Svaka cast Hermane, sjajan putopis i jako lepa voznjica.

hvala neske  ;)

Bas lepo predstavljanje...zanimljivo i poucno!!!

pozdrav doctore, moram priznati da imponuje kada neko ko voli putovanja i pise putopise pohvali  :)

kao sto misko_kolo rece u trstu se nalazi srpska crkva, tacnije hram svetog trojstva i svetog spiridona. sagradjen je 1869 godine u neo vizantijskom stilu sa pet karakteristicnih kupola. u vreme kada je nastao bi je najzapadniji srpski  hram u evropi. kazu da su prve ideje o njegovoj izgradnji nastale još 1751. godine. tada su pravoslavni stanovnici trsta, srbi i grci, dobili odobrenje carskim ukazom marije terezije da podignu svoju bogomolju. dve godine kasnije počeo je da niče hram, ali on nije dočekao današnji dan. kasnije kada su se srbi i grci odselili, a na istom mestu 1869. podignuta je crkva posvećena ovom svecu. priloge za izgradnju dali su tada naši zemljaci iz bosne i hercegovine, boke kotorske, dalmacije, trsta ...

ove godine je proslavljeno 140 godina od osvećenja ove crkve i 240 godina od prve liturgije služene u trstu na crkvenoslovenskom jeziku.

post-5293-1287904867886_thumb.jpg

post-5293-12879048679421_thumb.jpg

post-5293-12879048680199_thumb.jpg

post-5293-12879048680971_thumb.jpg

post-5293-12879048681802_thumb.jpg

post-5293-12879048682334_thumb.jpg

Ovo je druga i nalazi se na glavnom gradskom trgu. Izvinjavam se što sam mu zaboravio ime. Inače u Trstu je u 18-om i 19-om veku bila velika kolonija srpskih trgovaca, koji su poprilično izgradili taj grad. Izvinjavam se što sam upao u slikopis.  :)

ovde je u 18. i 19. veku zivelo oko 100 nasih porodica. bili su to mahom trgovci  i brodovlasnici. procenjuje se da je u njihovom vlasnistvo bilo oko 50 brodova. uglavnom su naseljavali oblast oko grand kanala (izmedju ostalog i trg ponte rosso ) jer je tu bio epicentar trgovine i luka. poznata su i prezimena porodica: kurtovic, vucetic, nikolic, ivanovic ...

postoje i navodi kako je nasa zajednica pomagala nase ljude koji bi se se odali nekim porocima - davali su im pare da se vrate u srbiju da nebi sramotili nasu zajednicu u trstu. da je danas tih starih manira i kodeksa oni papiri koje sam slikao nebi bili na ulicama trsta nego pod nasim prozorima

najlepse mesto u trstu za mene je plaza. prosle godine na proputovanju kolima sa svratio da se malo rashladim. naci parkong za kola je pustolovina koja moze da potarje:

post-5293-12879048682857_thumb.jpg

toliko od mene u ovom putopisu.

bili smo i u goricij, novoj gorici i jos nekim mestima ali nema fotki koje bi to opisale  :(

prosli smo kroz hrvatsku i slovenij. posto imamo veki broj clanova iz tih drzava ne bih da im uskratim zadovoljstvo da svoje krajeve opisu kroz zanimljiva putovanja  :)

pozdrav

• Ne silazi, 5563 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Pre dve godine na putu kroz Italiju, isli smo od Trsta prema Veneciji bas uz obalu, stvarno je citav pojas gde su plaze fenomenalan.  :)

• Svakom po zasluzi, 12444 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Vrlo sadržajan putopis i veoma lepe slike iako si slikao mobilnim telefonom. Sviđa mi se što si prikazao i sjaj i bedu italijanskih gradova, realno.

Svaka čast na putopisu i drago mi je što ste uživali.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja