shoyyka 10424 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 3394 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, bopk je napisao: Dobri su ovi sivi a ni plavi nisu losi Ekstra... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1425 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 1947 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Ja ni sa jednim motorom nisam praktikovao paljenje preko zime. Sta ce mu 7-8 paljenja po tolikoj hladnoci i mislim da mu to vise steti nego sto koristi. Akumulator bi mu izvadio ako je garaza bez grejanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4867 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 1551 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 25 minutes ago, bopk said: Ja ni sa jednim motorom nisam praktikovao paljenje preko zime. Sta ce mu 7-8 paljenja po tolikoj hladnoci i mislim da mu to vise steti nego sto koristi. Akumulator bi mu izvadio ako je garaza bez grejanja. Garaza je bez grejanja, ali nikad nije minus u garazi, cak i kad je napolju minus. Dobio sam savet da je dobro da malo naduvam gume, i da ga stavim na stiropor, da sacuvam gume Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ProMaster 9136 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 1919 postova Lokacija: BG-LE Motocikl: Tracer 900 124ccm Prijavi odgovor kao problematičan Obzirom da ima li-ion acu, može i da ga dopuni jednom u 10,20 dana, nekim malim punjacem. Kako neću uzimati još motor, imam jedan od onih manjih "pametnih" , stoji mi, pa ako nekome treba sad preko zime, mogu da pozajmim kome bude potrebno..Sent from my SM-N950F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4867 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 1551 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, ProMaster said: Obzirom da ima li-ion acu, može i da ga dopuni jednom u 10,20 dana, nekim malim punjacem. Kako neću uzimati još motor, imam jedan od onih manjih "pametnih" , stoji mi, pa ako nekome treba sad preko zime, mogu da pozajmim kome bude potrebno.. Sent from my SM-N950F using Tapatalk Nemam u garazi struju, svakako bih morao vaditi akumulator. E sad, razmisljam dal je pametno ili nije da se pali motor svaki 10ak dana da odradi 15ak minuta, 2 kruga po garazi, popije se nesto. Ume da bude zanimljivo, pogotovo ovima sto njih po nekoliko drze motore negde u jednoj garazi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13016 Napisano Novembar 10, 2018 Ne silazi, 7435 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Rezervoar do čepa, aku napolje, detaljno operi lanac i sve ostalo, voskiraj, zaštiti i ne pali dok ne budeš vozio sledeći put. Hladni startovi habaju agregat pa ti gledaj koliko mu treba da na leru dostigne temperaturu. Ne rashladne tečnosti nego ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4867 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 1551 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 23 minutes ago, Alekre said: Rezervoar do čepa, aku napolje, detaljno operi lanac i sve ostalo, voskiraj, zaštiti i ne pali dok ne budeš vozio sledeći put. Hladni startovi habaju agregat pa ti gledaj koliko mu treba da na leru dostigne temperaturu. Ne rashladne tečnosti nego ulja. Hvala za savet! I gume na stiropor neki Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam dobio sličan savet za zimovanje motora (mada ga nikad nisam koristio jer motor vozim cele godine... ): napuniti gorivo do čepa, oprati motor detaljno, podići ga na centralni štender (ili na garažne štendere, ukoliko motor ne poseduje centralni štender), podmazati lanac, staviti neku pamučnu krpu u auspuh da se ne stvara kondenz, akumulator izvaditi (ukoliko konstrukcije motora do dozvoljavaju, ako to nije jednostavno, onda samo prikačiti ˝pametan˝ punjač), pod gume stiropor ili drvo, motor pokriti ceradom i to bi bilo to, otprilike... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13016 Napisano Novembar 10, 2018 Ne silazi, 7435 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ne treba ti taj stiropor Zapravo zimski period je kratak, tri meseca. Nema potrebe za konzervacijom motocikla, samo redovne stvari. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Negde sam procitao da stiropor negativno utiče na sastav gume. Neko je takođe došao na istu ideju (jedina razlika sto je auto u pitanju) da spreči izobličavanje gume na dodirnim tačkama sa asfaltom, tj da se ne izoblici. Međjutim to rešenje više šteti nego koristi, pogotovu sto kod motora na centralnom štenderu nema preteranog pritiska na prednju gumu. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13016 Napisano Novembar 10, 2018 Ne silazi, 7435 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Zašto ne treba da startujete zimi, pogoto EFI sistem. Spirate cilindre. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astral 6236 Napisano Novembar 10, 2018 I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova Lokacija: Lyon Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu. Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice akumulatora. Ukoliko nemate pametan punjac da bude zakacen cele zime (ja imam ) onda akumulator treba skinuti i odloziti na hladno mesto. Nije dobro da stoji povezan jer ga elektronika motora prazni iako ne radi. Takodje je velika zabluda da treba odneti akumulator u stan/kucu gde se greje. Samopraznjenje baterije je izrazenije na 26c nego na 0c. Znaci odvojiti bateriju od potrosaca i skladistiti u garazi. Povremeno dopunjavanje baterije ne moze skoditi, takodje nemojte preterivati sa strujom punjenja. Ovo za stiropore ne znam, prvi put cujem. Ja imam stendere pa ne razmisljam na tu temu, mada ne vidim potrebu za stiroporima. Jer guma ako nosi masu, ona nosi stajala na betonu,zemlji,stiroporu,meteoritu, kriptonitu... uvek ista gravitacija deluje, masa vozila nepromenjena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4867 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 1551 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Astral said: Sto se tice akumulatora. Ukoliko nemate pametan punjac da bude zakacen cele zime (ja imam ) onda akumulator treba skinuti i odloziti na hladno mesto. Nije dobro da stoji povezan jer ga elektronika motora prazni iako ne radi. Takodje je velika zabluda da treba odneti akumulator u stan/kucu gde se greje. Samopraznjenje baterije je izrazenije na 26c nego na 0c. Znaci odvojiti bateriju od potrosaca i skladistiti u garazi. Povremeno dopunjavanje baterije ne moze skoditi, takodje nemojte preterivati sa strujom punjenja. Ovo za stiropore ne znam, prvi put cujem. Ja imam stendere pa ne razmisljam na tu temu, mada ne vidim potrebu za stiroporima. Jer guma ako nosi masu, ona nosi stajala na betonu,zemlji,stiroporu,meteoritu, kriptonitu... uvek ista gravitacija deluje, masa vozila nepromenjena. Onda moze da stoji i na betonu, nije nikad minus kod mene u garazi. A da li mogu akumulator da ostavim na svom mestu u motoru, samo da ga raskacim? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astral 6236 Napisano Novembar 10, 2018 I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova Lokacija: Lyon Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu. Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Markone88 said: Onda moze da stoji i na betonu, nije nikad minus kod mene u garazi. A da li mogu akumulator da ostavim na svom mestu u motoru, samo da ga raskacim? Naravno da mozes. Ne vidim problem. Cilj se samo prekinuti elektricno kolo i potrosace. @Alekre Li ion baterije, bolje poznajes od mene, ako se ne varam, duze mogu da stoje od obicnih kiselinskih ili gel baterija bez samopraznjenja. Jesam li u pravu? Obicne baterije oce da crknu ako se oko 1 mesec ne naprave ciklus praznjenje/punjenje. Da li je i sa liion baterijom tako ili moze da "hibernira" duze? Pa se kasnije samo "pobudi" nekim potrosacem tipa dugo svetlo ili slicno, malo saceka pa onda anlasuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astral 6236 Napisano Novembar 10, 2018 I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova Lokacija: Lyon Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu. Prijavi odgovor kao problematičan Inace,danas bese par Tdm-ova. free image upload Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Novembar 10, 2018 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Ovo za stiropore ne znam, prvi put cujem. Ja imam stendere pa ne razmisljam na tu temu, mada ne vidim potrebu za stiroporima. Jer guma ako nosi masu, ona nosi stajala na betonu,zemlji,stiroporu,meteoritu, kriptonitu... uvek ista gravitacija deluje, masa vozila nepromenjena.Poenta stiropora je bila da dozvoli da guma utone u njega i time zadrži svoj oblik umesto da kad stoji na nečem tvrdom dobije ravni stranu na dodirnim sloju. Sad izguglah da stiropor može da prouzrokuje hem reakciju gde će guma izgubiti elastičnost. Savetuje se upotreba ovakvih pomagala, gde sam ovaj izvukao proizvoljno ne gledajući sastav. http://www.fiammastore.nl/fiamma-wheel-saver.htmlVerzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sachmo 1314 Napisano Novembar 10, 2018 Zainteresovan, 487 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha TDM 900, Yamaha RD 250, Honda CB500, Aprilia Scarabeo Prijavi odgovor kao problematičan Sent from my iPhone using Tapatalk 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Novembar 11, 2018 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, Alekre je napisao: Zašto ne treba da startujete zimi, pogoto EFI sistem. Spirate cilindre. Koliko znam cilindri se podmazuju zapljuskivanjem i čim se startuje motor puni su ulja. Dalje to uljna karika skida. Po ovoj logici ne treba ni automobile voziti zimi, pa ih vozimo i ništa im ne fali. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Novembar 11, 2018 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan pre 13 minuta, mradomir je napisao: Koliko znam cilindri se podmazuju zapljuskivanjem i čim se startuje motor puni su ulja. Dalje to uljna karika skida. Po ovoj logici ne treba ni automobile voziti zimi, pa ih vozimo i ništa im ne fali. Logika je da svaki hladan start šteti agregatu, bilo to u kolima ili u motoru. Na kolima je neminovno da se pali i da se vozi, a na motorima je bespotrebno startovati hladan agregat zimi (ako se neće voziti) i puštati ga da radi na leru, jer da ulje postigne radnu temperaturu i viskoznost, treba mnogo više vremena kada je spoljna temperatura niža, samim tim habanje agregata, u tom periodu dok se ulje ne zagrije, je veće... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13016 Napisano Novembar 11, 2018 Ne silazi, 7435 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan To što se ne vidi ne znači da se ne haba. Problem je što EFI mora da obogati miks i takvom smešom gde ima više benzina i spira dokle god ne dovede smešu u optimalnu. Čok isključiš, radi neravnomerno ali sastavi, EFI ne možeš. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenadbg88 1517 Napisano Novembar 11, 2018 Drug član, 1086 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki V Strom 650 2020' Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da u oba slučaja ne šteti toliko puno. I da šteti pričamo o toliko sitnim i mizernim nijansama. To paljenje zimi najviše prija akumulatoru, ako se akumulator prikači na punjač, onda kako kom vlasniku volja. Sve je ispravno i neka svako tretira svog ljubimca kako želi. Ja volim da ga upalim dva puta mesečno, čisto da ga čujem kako radi, a ako ima prilike i provozam se da me mine želja malo. Prošle godine sam na -2 uveče išao do trga i nazad od Kaluđerice koliko mi se vozilo.Jedino ovo sa stiroporom ispod guma, mislim da je to malo bolje nego držati motor na betonu, jer će guma ulegnuti u stiropor i samim tim će se masa motora rasporediti na veću površinu gume. U tom slučaju što mekši stiropor, to bolje.Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Novembar 11, 2018 8-bit, 1882 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ajde sad opet, nije mi jasno to oko habanja. Recimo radio sam generalnu na autu koji je prešao 400.000, isto direktno ubrizgavanje. Vožen i zimi i leti svaki dan, cilindri i klipovi kao novi, još se poznaju tragovi od honovanja, samo su karike bile malo istrošene i zapekle od gareži. Po čemu bi se na motorciklu delovi više habali? Ako je ta teorija oko spiranja cilindara tačna, dvotaktni motori bi bili nemogući (goriva je 97%, a ulja 3%). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14821 Napisano Novembar 11, 2018 moto merkat °°, 4928 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Alekre misli na kratka paljenja vise puta zimi, jer ako EFI ne postigne temperaturu da osiromasi smesu svako sledece paljenje ce biti suvi cilindri, isto vazi za motore sa sauhom da netreba pustiti da rade pod istim nego se po paljenju posle par sekundi vrati i obrtaji odrzavaju dodavanjem gasa. Ali samo paljenje zimi bez voznje nije pozeljno i ako se zagreje masina, zbog razlike temperature ulja i spoljnje bespotrebno se stvara kondenz u motoru, to dokazuje emulzija na cepu u zimskom periodu koje nema kada je toplo vreme. Naravno ovo ne znaci da ce ovim radnjama motor na prolece biti za generalku ali mu skracuje vek. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15957 Napisano Novembar 11, 2018 Integrisan, 9320 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Xxxxx puta prezvakana tema, da li valja il ne valja i zasto ne valja......jednostavno ne valja, nije pozeljno paliti motor zimi zbog agregata, akumulatora, reglera. Pozeljno je oprati motor, ocistiti i podmazati lanac (ko ima), napumpati gume na malko veci pritisak od preporucenog, podici motor na centralni stender, napuni rezervoar do cepa, otkaciti minis klemu sa akumulatora ili prikaciti na pametni punjac...... gasis svetlo, laku noc i vidimo se na prolece. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Novembar 11, 2018 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Da krenemo iz početka, palimo motor kako bi dopunili akumulator. I pored toga sto postoji puno bolja opcija za to i koja po ceo dan održava akumulator u dobrom stanju umesto sto će samo dopuniti. Čak je i jeftinija varijanta sa strujom preko punjača da ga održavaš umesto da trosis benzin. I na kraju je i lakše, jednom ga spojiš na punjač i zaboraviš za njega. A sto se tiče habanja motora, naravno da se haba, koliko je to znacajno je teško izmeriti jer 99,999% vremena će se habati standardnom upotrebom a koliki je ucinak paljenja u mestu je onda teško odrediti. Negde sam procitao da je loše grejati motor u mestu, radilo se o automobilima a ne sećam se da ki je u pitanju benzin ili dizel. Razlog 1 je zbog bespotrebne potrošnje goriva u mestu kao i zagadjivanju okoline, a razlog broj dva je habanje motora zbog umanjenog rada pumpe za ulje koja bolje radi kad je auto u pokretu i pod gasom. Sad koliko je to primenjivo na motoru, nisam siguran ali vidim da ima strucnjaka pa neka naprave paralelu. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...