Vladamir 9 Napisano Avgust 7, 2009 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Definitivno najzastupljeniji delovi moto opreme tokom leta su pojas za bubrege i rukavice. To važi čini mi se podjednako za celu moto populaciju, kako od najmladjih do najstarijih tako i od onih koji naočare do onih koji nose kacigu na apsolutno svakoj vožnji. Zato i pišem ovaj tekst u kome ću se pozabaviti ovim najzastupljenijim delovima opreme, prenoseći vam moje vidjenje problematike i iskustva u eksploataciji, kao nekoga ko je ovog leta kupio (još jedan) pojas i (još jedne) rukavice. Pošto sam kao i mnogi od nas bio u situaciji da kupujem baš jeftine komade opreme usled takve finansijske situacije u tom trenutku, kasnije sam (kao i većina) uočavao probleme naročito sa kvalitetom te opreme. Ovaj tekst je namenjen svima koji su imali takvo iskustvo, pa sada traže kvalitetniju opremu i svima koji tek po prvi put dolaze u situaciju da kupuju šta im treba, a imaju mogućnosti da kupe nesto zaista kvalitetno. Posle dugo traženja, probanja, uporedjivanja odlučio sam, i pre dvadesetak dana kupio rukavice Held Estivo i pojas Held Torp. Rukavice su klasičan primerak modernih letnjih rukavica više klase. Kako po izboru upotrebljenih materijala tako i po dizajnu i kvalitetu završne izrade. Namena im je upotreba na svim vrstama motocikala tokom toplih letnjih dana i noći, u saobraćaju. Za ozbiljne sportske aktivnosti na stazi trebalo bi potražiti ipak namenske trkačke rukavice. Pošto nisam ni planirao da ih koristim na stazi, prilikom izbora vodio sam se kriterijumima: bezbednosti, udobnosti, dobre ventilacije i opšteg kvaliteta, što mi je u ovim letnjim danima podjednako bitno i na skuteru i na motoru. Materijali od kojih su izradjene ove rukavice su kombinacija modernih tehnologija i proverenih vrednosti. To izgleda ovako. U predelu dlana izradjene su od „Amare“ sintetičkog materijala (60% poliamid i 40% poliuretan). Sa unutrašnje strane rukavice u predelu dlana nalazi se silikonski otisak, koji sprečava pomeranje šake unutar rukavice i doprinosi opštem komforu a ne izaziva znojenje dlanova (kako su to izveli nije mi baš jasno ali funkcioniše fenomenalno). Nadlanica je izrađena od kombinacije kože i rupičaste sintetičke tkanine. U predelu zglobova korena prstiju nalazi se štitnik prekriven kožom sa otvorima za ventilaciju, zaštićenim gustom metalnom mrežicom. Regulacija zategnutosti je u predelu korena šake izvedena jakom čičak trakom sa spoljne strane dlana. Sve ovo je uklopljeno u estetski jako privlacnu celinu sa namenom da pruzi zaštitu i konfor tokom vrelih letnjih vožnji (što vrlo uspešno i čini) a završna obrada i kroj su na visokom nivou. U eksploataciji rukavice se ponašaju neutralno. Oni otvori za ventilaciju i onaj prozračni materijal na delovima nadlanice i prstima kao i perforirana koža na stranama izmedju prstiju odlično odrađuju spoj posao i ruke mi se nikad ne oznoje, što sam upravo i želeo. Kroj i završna obrada su standardno na nivou firme koja je svetski lider u proizvodnji moto rukavica kao i neobičan izbor modernih materijala koji čine ovu dobro ukomponovanu celinu. Ukratko rukavice su ispunile očekivanja koja sam pred njih postavio i ja sam u potpunosti zadovoljan. Pojas mi nije bio neophodan jer već posedujem dva (FLM i Vannuci) ali mi je bio potreban, jer se prvi već „razbucao“ a drugi nije bas upotrebljiv po ovim tropskim uslovima pošto nedozvoljava koži da diše, pa čim se zaustavim momentalno počnem, ne da se znojim, nego me toliko potpaljuje da se cedim. A čim krenem dalje hladno mi je jer sam mokar na vetru. Znači, novi pojas pored kvaliteta morao je da zadovolji i kriterijume udobnosti i funkcionalnosti. Held Torp mi se dopao prilikom prve probe jer daje neki osećaj čvrstoće. Verovatno zbog specifičnosti materijala koji su upotrebljeni i dodatnih opcija podešavanja, ali ono što je bitno da pojas nije krut i da je prijatan osećaj nositi ga. Materijal od koga je izradjen ledjni deo je od reljefne „trodimenzionalne pene“ prekrivene sa spoljne strane platnom od poliesterskih vlakana, a sa unutrašnje prozračnim trodimenzionalnim mrežastim materijalom, zahvaljujući kome nema potpaljivanja. Sa prednje strane je za sve skoro pojaseve, karakteristično pričvršćivanje čičak platnom (u ovom slučaju i to čičak platno je kvalitetnije od onog na mojim dosadašnjim pojasevima i deluje kao da će trajati bar 10 godina) ali to nije sve. U predelu bokova sa obe strane, nalaze se dodatne (veoma jake) „lastiš“ trake koje se završavaju čičak trakom na prednjem delu pojasa a koja se može podešavati po potrebi, To pruža dodatnu mogućnost podešavanja kao i onaj osećaj čvrstine u lumbalnom delu kičme. U praksi se ovaj pojas pokazao kao odličan saputnik i na skuteru i na r1. Njegova čvrstina kad se (lastiš trakama i čičak platnom) prilagodi individualnim potrebama pomaže da nedodje do pomeranja i povlačenja pojasa na više, posebno karakterističnog za vožnju na sportskim motorima. Moj ukupni utisak posle oko mesec dana korišćenja bi ukratko bio: Vrhunski kvalitet, visok komfor, odličan odnos uloženo-dobijeno. P.S. Pri kupovini rukavica posebno preba obratiti pažnju da vam budu kao druga koža. Obavezno pažljivo odaberite veličinu jer od toga će vam zavisiti ne samo funkcionalnost i komfor nego i bezbednost vožnje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Avgust 7, 2009 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan evo i malo amaterskih slika Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Avgust 7, 2009 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan i jos malo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Avgust 8, 2009 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Eeeeeee, sad si pravi čovek!! (posle onolikog texta mislio sam, da si otvorio tvornicu rukavica i pojasa ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
albert 0 Napisano Avgust 8, 2009 U prolazu, 7 postova Lokacija: Prekosavski Gejak Prijavi odgovor kao problematičan Eeeeeee, sad si pravi čovek!! (posle onolikog texta mislio sam, da si otvorio tvornicu rukavica i pojasa ) hahahaha, bas tako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
redoran 73 Napisano Avgust 13, 2009 Svrati ponekad, 426 postova Lokacija: Beograd/Surcin Motocikl: Suzuki SV650S Prijavi odgovor kao problematičan kad si ofarbao jedinicu u crveno :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miinja 1567 Napisano Avgust 14, 2009 Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Raška Motocikl: shadow 750 aero Prijavi odgovor kao problematičan gde je kupljen pojas i po kojoj ceni ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NikolaCruss 10 Napisano Avgust 14, 2009 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Kad je vec takva tema, da se i ja pohvalim: Kupio sam juce sprej za lanac. 450 Din, dobar je, lepo podmazuje, pruza vrhunske performanse... I da, uzeo sam pljuge jutros kad sam dolazio na posao, marka LM, sjajan model, ima 20 kom unutra, puse se jedna po jedna... Sad sam nesto gladan, razmisljam se d auzmem buhtlu, ali nisam nacisto koji model... :-\ Toliko za sada, cim bude nesto novo, javljam! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Avgust 14, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan jel ovaj text neko lozenje ili sta? mislim ne kapiram jel ti imas neki motor pa si se primo na ovo ili vozis ovo sa slike? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Avgust 14, 2009 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan kad si ofarbao jedinicu u crveno :) Ucim se da teram tocak pa najbolje ovako postepeno. Jedinicu imam samo da mogu da se hvalim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Avgust 14, 2009 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Kad je vec takva tema, da se i ja pohvalim: Kupio sam juce sprej za lanac. 450 Din, dobar je, lepo podmazuje, pruza vrhunske performanse... I da, uzeo sam pljuge jutros kad sam dolazio na posao, marka LM, sjajan model, ima 20 kom unutra, puse se jedna po jedna... Sad sam nesto gladan, razmisljam se d auzmem buhtlu, ali nisam nacisto koji model... :-\ Toliko za sada, cim bude nesto novo, javljam! Ja sam clanovima foruma hteo da priblizim dva korisna proizvoda koje posedujem a nekome ce koristiti takvo iskustvo. Sada vidim da tema zapravo nije imala smisla do tvog ukljucenja. Hvala ti na konstruktivnom doprinosu siguran sam da ce mnogima koristiti. Jel to moto LM i buhtla za motor? Javi se cim budes imao novih zapazanja, i budi malo detaljniji i jos malo zlobniji, ide ti odlicno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Avgust 14, 2009 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan jel ovaj text neko lozenje ili sta? mislim ne kapiram jel ti imas neki motor pa si se primo na ovo ili vozis ovo sa slike? Kakvo lozenje sacuvaj Boze! Ozbiljan sam kao sudski poziv. Ja ustvari nemam motor, ovo je caletov na slikama i vozim ga kad mi on dozvoli. Primam se na motore i kad se ukaze prilika vozim ih, ali samo defanzivno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Avgust 14, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan sta se primas jbt...malo se salimo. Kao prvo nismo navikli da neko pise toliko opsirno o rukavicama i pojasu,jbg ljudi kupe nov motor pa ne napisu ni 10% ovolikog texta. A sad sam malo prosunjao po forumu i vidim da prodajes R1 ali ne vidim da ti pise u profilu da je vozis a i slike su ti na skuteru. I stvarno ne zelim da te uvredim ali ja skutere ne smatram u motocikle vec samo u zanimljiva prevozna sredstva kroz gradsku guzvu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Iggor 2 Napisano Januar 26, 2010 U prolazu, 66 postova Lokacija: Nis Motocikl: kymco grand dink 250cc Prijavi odgovor kao problematičan Tipican primer kako coveku spamati info koji je detaljan i skroz ok , posebno za moto pocetnike . I sam planiram da kupim kvalitetnije rukavice i pojas pored postojecih,tako mi je ova held varijanta zanimljiva. Jos nesto za ove bajkere do OO, bajker mozes biti i bez motora i sa skuterom, a mozes biti i obican pozer na hayabusi. pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Januar 27, 2010 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Cool i informativan post. Kao i post o letnjoj Held jakni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Januar 27, 2010 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan saće ona..... hehehe http://www.louis.de/_10421e22960f42f83fec49fbce44b6dfe1/index.php?topic=artnr_gr&article_context=detail&grwgr=100&wgr=770&list_total=16&anzeige=0&page=0&artnr_gr=207083 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aleksandar_vs 0 Napisano Mart 12, 2010 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan S obzirom da sam u fazi kupovine svog prvog pojasa i rukavica, i da o dotičnoj temi ne znam bukvalno ništa niti imam prethodnih iskustava, želim da se zahvalim autoru na vrlo detaljnom i kvalitetnom opisu pomenutih proizvoda - u najmanju ruku prijatelju uštedeo si mi mnogo vremena i truda (i novca zasigurno), jer bih gotovo sigurno uzeo nešto manje kvalitetno i potrošio gomilu živaca dok ne shvatim šta mi u stvari treba... Smatram tekst vrlo korisnim i ne razumem zlobne komentare - meni je tekst zaista bio vise nego potreban, a ako nekome nije, ne shvatam potrebu da po njemu pljuje... naročito nečijoj želji da pomogne... ali to su verovatno neki dublji kompleksi... :-\ p.s. izuzimam komentare izrečene u šali, to je ok Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2041 Napisano Mart 12, 2010 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Smatram tekst vrlo korisnim i ne razumem zlobne komentare - meni je tekst zaista bio vise nego potreban, a ako nekome nije, ne shvatam potrebu da po njemu pljuje... naročito nečijoj želji da pomogne... ali to su verovatno neki dublji kompleksi... :-\ p.s. izuzimam komentare izrečene u šali, to je ok Izgleda da si ti nov na forumu. Nije ti Vladamir ovde nekiu omiljeni lik. BTW tekst je odlican. Licno smatram da bi trebalo da ima vise ovakvih. To bi mnogima pomoglo oko kupovine i odlucivanja. Bez ovakvih tema imamo gomilu onih bezveznih "koje cizme za ovoliko, koje rukavice za ovoliko, koju jaknu za onoliko, gde ono, gde ovo...." Kad neko ukuca nesto u pretragu dobije x rezultata bez ikakvog reda i veze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...