Jump to content

Moto Zajednica

Tara i okolina...

Recommended Posts

• Zainteresovan, 830 postova
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Na nekom drugom forumu pominjala se voznja na Goliju, ali posto od nje nije bilo nista, a ja sam vec uzeo 2 slobodna dana, red je bio da ih i iskoristim. I jesam, na pravi nacin provozavsi se do Tare. Sve sam obisao po planu osim Zaovinskog jezera i jednog vidikovca koji mi je Lalajko preporucio, to je ostalo za drugi put. Utisci sa Tare su fantasticni, prelepa je, tako da bi voleo tamo da se vratim opet!

Dogovorio sam se sa drugom, da idemo zajedno, on ce mi biti suvozac i slikace usput, a i da ne idem sam, smorio bi se sigurno. Polazak je bio u subotu oko 7:30h. Motor spreman(mada tu i nema sta da se sprema, to je Honda  ;D), natovaren, kao da idemo na 2 nedelje, ne 2 dana.

Tankovanje masine, i mozemo da krenemo.

IMG_1567.jpg

Izlazak iz Sombora i vozimo ka Odzacima, nekom normalnom brzinom od 90km/h.

IMG_1570.jpg

Odzaci

IMG_1580.jpg

Posto na putu do Novog Sada i nema nista zanimljivo, sve same njive, evo odmah slike iz Novog Sada, gde smo sreli "kolegu" bajkera u enduraskoj pozi :)

IMG_1600.jpg

Petrovaradinska tvrdjava, gledano sa Duge

IMG_1619.jpg

Preskocicu i odmor na Iriskom vencu i prelazak Fruske Gore, jer sam skoro bio tamo, a i odatle vec ima dosta slika. Ova slika je iz Sabca, pogled na Savu i sa desne strane na fabriku Zorka.

IMG_1686.jpg

Put Sabac-Valjevo je odlican , velikim delom 3 trake, nije bilo puno guzve, ima krivina, zakon za R-ove.

IMG_1697.jpg

Kako napredujemo ka jugu ima sve vise planina, sve izgleda mnogo lepse.

IMG_1705.jpg

Prolazimo i delom kroz Valjevo

IMG_1716.jpg

Ovaj nasip, koji lici na branu nalazi se izmedju Valjeva i Bajine Baste, da li zna neko sta prave?

IMG_1742.jpg

Jos planina i krivina...

IMG_1754.jpg

IMG_1793.jpg

IMG_1794.jpg

Na Lalajkovu preporuku u mestu Pasna Ravan, stajemo u kafanicu na lepinje sa kajmakom, hvala na preporuci, bile su odlicne!

IMG_1799.jpg

Posle punih stomaka, nastavljamo ka Bajinoj Basti. Negde na polovini puta izmedju Pasne Ravni i BB-e ispred nas je zanimljiv vidikovac. Neverovatan pogled se pruza odatle, verujte mi ne znam sta se vidi odatle, predpostavljam da je Bosna.

IMG_1812.jpg

IMG_1826.jpg

Dalje ide spust, put nije los, ima dosta ostrih krivina

IMG_1849.jpg

Na ulasku u Bajinu Bastu nailazimo na vec svima poznatu kucu na Drini, tu pravimo mali predah, jer vec ima dosta stepeni.

IMG_1864.jpg

IMG_1869.jpg

U mestu Perucac se zaustavljamo, da bi pogledali najkracu reku u Evropi, reku Vrelo, dugu samo 365m. Turisticka organizacija Srbije proglasila je Vrelo za najlepsu prirodnu lepotu Srbije. Voda je ne verovatno bistra, puna pastrmki koje se vide kako plivaju.

IMG_1886.jpg

ApdbH_img1894n.jpg

KSwsN_img1887i.jpg

Nedaleko je Hidrocentrala Perucac koja je izgradjena 1967. godine, gradjena je 10 godina. Duzine je 461m, a visine 90m. Tako je i nastalo jezero koje se nalazi iza brane.

IMG_1900.jpg

Uslikavsi nekoliko slika upucujemo se ka Predovom Krstu koji se nalazi na Tari, koji vazi za deo Tare koji ima najnetaknutiju prirodu. Nalazi se na 1075m nadmorske visine. Do njega se dolazi kroz kanjon male reke Dervente. Ali o tome u sledecem postu.Nastavak uskoro

IMG_1906.jpg

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Evo nastavka odmah, ima dosta slika tako da se nadam da necu udaviti. ;)

Ovako izgleda ruta kojom smo se vozili po Tari.

tara.jpg

Sa druge strane Hidrocentrale

IMG_1911.jpg

Ulazak u Nacionalni Park Tara

IMG_1928.jpg

Boja jezera je prelepa, iako nije bilo suncano, svetlo zelena boja je ocaravajuca.

IMG_1924.jpg

IMG_1935.jpg

Penjemo se prema Predovom krstu, prvo prolazimo kroz kanjon Dervente, gde je priroda ocaravajuca, sa pregrst malih tunela i mnogo zelenila.

IMG_1955.jpg

IMG_1963.jpg

IMG_1966.jpg

IMG_1968.jpg

Uspon je dosta naporan, sa mnogo rizle, kamenjem od sitnih odrona, krvinama od 180 stepeni i velikim usponima posle njih, a na mnogim mestima je provalija dole. Na spustu smo naleteli u takvoj krivini na kamen zadnjim tockom, motor je poskocio i bacio nas na drugu stranu puta pravo u klisuru, jedva sam stao i zadrzao motor da nepadne, jos na sve to je naisao automobil sa druge strane. ;D

IMG_1985.jpg

IMG_1990.jpg

Predov krst, odmaraliste planinara, gde smo i mi seli, posto je plan bio da idemo na Zaovinsko jezero odatle makadamom, pitali smo za smer jednog starijeg planinara. Covek je vec oko 700 dana u ovim sumama. Preporucio nam je put za Mitrovac, jednim delom asfalt, jednim makadam, dok za taj put kojim smo hteli nije hteo da nas pusti, jer bi se pogubili po sumi. Poslusali smo ga i vratili se malo nize, skrenuli ka mestu Aluge, i odatle sumskim putem za Mitrovac.

IMG_2004.jpg

IMG_2006.jpg

Mesto Aluge, par kuca ...

IMG_2014.jpg

U njemu smo promasili skretanje (ko da ih ima 100, a ne jedno), pa smo zavrsili kod nekih sumara, ali nas neki ljudi upucuju nazad na pomenuti makadam.

IMG_2016.jpg

Sumski put nije bio bas lak, tj. da sam bio sam bilo bi lakse, ovako pored velikih uspona i kamen je dosta velik i ima par krivina od 180 stepeni.

IMG_2017.jpg

Naravno i tu smo skretanje promasili, jer su nam planiranira, koje smo sreli (i koji su se jako zacudili sto nas vide) uputili na prvo skretanje desno,  bila je druga, pa smo i tu otisli bar 2-3 km u sumu, do mesta gde vise nisam mogao da prodjem, jer je bilo sve izrovano. Onda okretanje i nazad.

IMG_2027.jpg

Ja proucavam mapu i onda ukapiram gde smo skrenuli  :P

IMG_2028.jpg

Vracamo se na pravi put, i ubrzo smo na Mitrovcu , malo sam blatnjav jer sam prolazio kroz bare u sumi, bilo mi zanimljivo  :P

IMG_2056.jpg

IMG_2063.jpg

Hteli smo odma za Zaovine, ali racunam da sam potrosio puno goriva po ovim sumama i trazim pumpu, posle saznajem da je jedina pumpa u Bajinoj Basti, tako da sam morao nazad, i eto bas mi se nije dalo da odem na jezero.

Idem spustom prema Perucu odakle se pruza prelep pogled na Perucac i Drinu. Spust je odlican, ustvari savrsen, prelep pogled na Bosnu.

IMG_2066.jpg

IMG_2072.jpg

Kriva Drina

IMG_2085.jpg

Hidroelektrana

IMG_2092.jpg

IMG_2117.jpg

A , na ovoj slici mozete videti mene kako perem blatnjave cizme, ustvari, upravo sam ih oprao u Drini

IMG_2130.jpg

Posle tocenja goriva penjemo se na Kaludjerske bare, gde cemo i spavati. Nalaze se na oko 1055m nadmorske visine, mi smo kampovali na nekoliko metara vise, ali to je tu negde.  Tu se nalazi najvise hotela, Omorika, Beli Bor, ima puno privatnog smestaja, uglavnom turisticko mesto.

Tu je i poceo turizam na Tari, kada je iguman manastira race napravio turisticki smestaj izmedju dva svetska rata.

Na putu za Kaludjerske bare

IMG_2132.jpg

IMG_2140.jpg

Kamp mesto, ocekivao sam da ce biti ljudi, a tamo samo neko dvoje starijih ljudi, koji, po recima konobara iz oblizneg restorana, kampuju vec 15 dana.

IMG_2157.jpg

"Etno selo" u blizini, koje je u raspadu i puno smeca

IMG_2158.jpg

Hotel "Beli Bor" , tu je u blizini zicara, a nekad su imali i solarne ploce, sad je ostala po koja

IMG_2176.jpg

IMG_2181.jpg

Kasnije je pao mrak, mi otisli spavati, sutra je novi dan. Uskoro...

• Podržavam 2

Jutro, pakujemo se, sinoc je bilo malo kisice, ali nista strasno, ni ne primeti se.Prelepa priroda u "kampu" .

IMG_2183.jpg

Posto smo bili jako zedni jos od sinoc, a nista nije radilo posle 8h, cim smo naleteli na prvi izvor stali smo i "napojili" se.

IMG_2190.jpg

Danas idemo prema Kremnama, Mokroj Gori i Visegradu.

IMG_2201.jpg

Uz put ima puno borova, tako da sam skoro stalno vozio sa otvorenim vizirom i udisao cist i odlican vazduh.

IMG_2204.jpg

Ovde nas je isekao policajac u krivini, malo je falilo da nas pokupi, provukli smo se,ali  zato je i snimljen  :)

IMG_2213.jpg

Dolazimo mesto gde je nekad bila kuca Tarabica, te kuce vise nema, jer je izgorela, sad je izgradjena replika. Tu smo upoznali coveka koji tu zivi, i sve gradi i sredjuje. Objasnio nam je neke stvari, sta je sve predvidjeno, pa cak da je i Tarabic svoju smrt predvideo, da se oprostio sa svima, pokozio livadu, pozdravio popa i otisao da spava. Vise se nije probudio. Objasnio nam je i kako je kuca i sve okolo izgorelo. Naime, jedan decko iz Rep. Srpske, 27. godina, je zapalio sve i pobegao, ubrzo su ga uhvatili, posle se saznalo da mu je bilo placeno, ali ne i ko je to uradio. Tu se i kugla raspala, sad su tu delovi te kugle. Mada mi nije jasno kako se kamena kugla mogla raspasti. ???

IMG_2216.jpg

Slika u kuci

IMG_2221.jpg

Drveni spomenik ispred kuce

IMG_2223.jpg

Covek koji nam je sve objasnio, ovde zivi i radi.

IMG_2229.jpg

Nastavljamo dalje

IMG_2232.jpg

do stanice Sargan Vitasi, tu se nalazi i depo za lokomotive i radionica.

IMG_2240.jpg

Sirina koloseka

IMG_2244.jpg

Dizel i parna lokomotiva

IMG_2251.jpg

IMG_2263.jpg

Stanica je jako uredjena, da su nam i redovne stanice ovakve , gde bi nam bio kraj...

IMG_2275.jpg

IMG_2279.jpg

IMG_2306.jpg

Nasavljamo ka Mokroj Gori, hteli smo se provozati po Sarganskoj osmici, ali voznja zavrsava tek u 13h, pa dok obidjemo i Visegrad i Drvengrad, vracali bi se preko Iriskog po mraku, a to nismo hteli, pa se nismo provozali.

IMG_2324.jpg

IMG_2326.jpg

IMG_2327.jpg

Nastavak ka Visegradu, gde nas prati pruga, koja je nakad isla do Visegrada, i u planu je da se to ponovo turisticki spoji sa Mokrom Gorom.

IMG_2342.jpg

Granica, nasima pokazali papire, Bosanci nisu ni trazili, a nazad nas niko ni pogledao nije, samo teraj.Tu se i naplacuje 50 din. za ulazak na Mokru Goru, za motore, to ne vazi.

IMG_2345.jpg

U Bosni su putevi odlicni, samo su brzine 40-50, malo i presporo.

IMG_2355.jpg

IMG_2364.jpg

Dzamija nekde na pola puta

IMG_2395.jpg

Najzad u Visegradu, grad je dosta pun, ima mnogo vise nasih tablica, nego bosanskih. Most u Visegradu, opisan u Andricevoj knjizi ''Na Drini cuprija'', napravljen je 1577. , i zaduzbina je Mehmed-pase Sokolovica, vise puta je obnavljan.

Pogled sa mosta, i prelepa boja Drine

IMG_2427.jpg

IMG_2433.jpg

Most

IMG_2444.jpg

IMG_2449.jpg

Jos jedna parnjaca, ovaj put u Visegradu.

IMG_2453.jpg

Vracamo se u Srbiju, idemo kod Kusturice u Drvengrad. Lepo uradjeno, nista posebno.

IMG_2456.jpg

IMG_2458.jpg

IMG_2467.jpg

IMG_2472.jpg

IMG_2476.jpg

IMG_2482.jpg

Nazad, da ne bi isli istim putem, vracamo se preko Uzica, vidi se tvrdjava koja potice iz 14. veka, koja i nije bas u sjajnom stanju.

IMG_2494.jpg

Uzice

IMG_2500.jpg

Stali smo da rucamo u Kosjericu. Bilo smo ne verovatno gladni, nismo ni doruckovali, a bilo je vec popodne.Tu smo i uslikali veliki kotlic, a vidim na njemu ime koje nosi jedan clan foruma, verovatno je to on.

IMG_2534.jpg

Hrana!!!

IMG_2537.jpg

A nakraju, jos i malo ostalo :(

IMG_2540.jpg

Onda pravac Valjevo, Sabac, Fruska Gora, Novi Sad i...

IMG_2547.jpg

IMG_2561.jpg

IMG_2566.jpg

...Sombor

IMG_2577.jpg

Uspesno predjenih 878 km

IMG_2580.jpg

Fenomenalno sam se proveo, na kraju, je vec zadnjica utrnula(mada i dok ovo pise nije bolje), ali mora neko da se zrtvuje ;D. Motor je jako malo trosio, u Vojvodini oko 3.8 l , po sumi onoj je bilo 5.5l , a na delicu do Uzica sam ga vozio preko 100 km/h stalno, isto i od Valjeva i Sabca, pa je i tu bilo oko 4.6l, neki prosek je da nije trosio vise od 4.3l. Ja sam prezadovoljan, nisam ocekivao tako malo. Zadovoljan sam motorom, zadovoljan sobom, a pogotovo zadovoljan vidjenim. Jedino mi eto zao sto nisam otisao do Zaovinskog jezera, ali eto ne moze ni sve da se vidi.

• Podržavam 8

• Enduraš, 6398 postova
  • Motocikl: CRF300L

Koliko Tara ima da se obilazi, dva puta sam bio i jos nisam obisao sva mesta na kojima ste bili. Treca sreca :) Tara je jedan od, ako ne i najlepsi deo nase zemlje.

Sjajna tura, odlične slike.

Imam samo jednu zamerku:

Zašto, pobogu, mešano meso  ;D

Hvala svima!

Nego , sta fali mesanom mesu?

Kako me usinula prva slika. Jos nisam video da neko ima kofer kao ja :)

Super tura. Sada malo na rehabilitaciju pa ponovo!

Samo pravi ljudi imaju takav kofer!  ;D ;D ;D

• Svrati ponekad, 210 postova

Hvala svima!

Nego , sta fali mesanom mesu?

To je duža priča i, ako nisi hedonista, potencijalno dosadna  ;D

Važno je da ste uživali, pusti komentare nas koji zavidimo  ;)

• Svrati ponekad, 186 postova
  • Motocikl: Honda crf300l rally

IMG_1716.jpg

Ovaj nasip, koji lici na branu nalazi se izmedju Valjeva i Bajine Baste, da li zna neko sta prave?

pa to i jeste trebalo da bude brana na ako se ne varam kolubari(tako kazu Valjevci)... trebalo da bude  :P  izgleda nikako da je zavrse skoro sam tu prolazio iduci na Drinu na kupanje

• Drug član, 1423 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L

Pre 3 nedelje nas je Crven Ban ugostio u Valjevu a Kepo sproveo od Predovog Krsta preko Zaovina do Mecavnika-Kusturicinog sela a da prakticno nismo videli asvalta, prelepo!!!

Spavali smo na Zlatiboru i vratili se sami nazad opet makadamom od Omorike do Mitrovca pa preko Kozje Stene do Aluge.

• U prolazu, 24 postova

Svaka cast za opis i za slike... Ja sam iz Bajine Baste pa su mi poznati svi tereni sto si obisao. Inace ta brana kod Valjeva se pravi vec ko zna koliko godina, prave vestacko jezero, verovatno da bi Valjevu obezbedili nekad kasnije pijacu vodu...

Jos jednom sve pohvale, tek kad neko drugi da opis moje okoline tek onda vidim koliko je stvarno lepa...  :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja