Miroslav Gajic 158 Napisano Jul 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Kawasaki ZX-12R, Yamaha FZS 1000, BMW R1200GS, BMW S1000RR, Kawasaki ZX10R, Suzuki GSXR1000, Suzuki GSXR1300 Hayabusa Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu da verujem koliko kriticara ovde ima,pa ljudi uclanite se u neki klub pa da vidite kako prolaze oni koji samo kritikuju svoje dlanove.Ne kazem da je tip bio u pravu,ja nosim kacigu uvek,ali to je njegov zivot i sta ima ko da mu sudi,kako je ziveo tako je i zavrsio,nek mu je laka zemlja i na zalost ode jedan od nas.A vi sto mislite da vozite motore i da nikad ne padnete onda sedite u kola i sigurno necete.Onaj ko je kupio R1 nece sigurno da ga vozi po propisima.Morate shvatiti da nas pale razlicite stvari,nekog da vozi bez kacige,nekog da skuplja slicice fudbalera,a nekog cak da sedne na zver i vozi 50km/h. Pustite coveka da pociva u miru a vi vizite kako vam je volja.A sto se devojcice tice ja ih imam 3(TRI),tako da mogu da zamislim kako to izgleda zato cu se truditi da ih vaspitam sto bolje mogu,a posle je sve na njima. P.S.Pun mi je onih koji nemaju muda da isprobaju svoje granice pa i svojih ljubimaca pa onda osudjuju druge,zivite mali svoje zivote i pustite druge da zive onako kako zele!!! Pozdrav svim pravim bajcerima koji odaju pocast svakom svom nastradalom drugu!!! Nije da nisi malo u pravu nisi mnogo u pravu,osim za tvoje devojcice...pa i ja imam tri sina, trebam li ih uciti ovom iz prve polovine tvog posta??? :-[ Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 7149 Napisano Jul 30, 2009 Drug član, 3071 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Uvek se ginulo na motorima i ginuce se. Neki put ljudi ginu zbog svoje, neki put zbog tudje greske. Edukacija je nacin da se smanji procenat gresaka. Greska je ne nositi opremu, greska je voziti brzinom koja je prevelika za dati put /neprilagodjena brzina, mada mrzim taj izraz/, greska je piti i sesti za volan/korman svejedno, greska je povesti nekog u smrt. Najveca greska od svih je mladalacka arogancija, neosnovana samouverenost, zelja za dokazivanjem, nepoznavanje svojih i motorovih mogucnosti, pomisao da posle nekoliko sati, dana na motoru koji je uzasavajuce jak i brz neko pomisli da ume da vozi. Niko me nikada nece uveriti da prvi motor moze da bude zver od 150+ks, a da ce ga priuceni motorista voziti bezbedno i hladne glave. Za takve i jeste trotinet, a ne motor. A svako ko sebe prepozna, moze da kaze da on zna sta radi i da ne divlja, da vozi razumno, a posle mu jedemo zito. Groblja su prepuna usijanih glava koje su bile najbrze, najhrabrije, najjace, najvece face. Tesko je sebe kontrolisati kad si nezreo /sto danasnja deca od dvadesetak godina i jesu/ i napraviti dzumbus. Nezreo je svako ko nije krvavo radio da bi dosao do para za taj motor nego su mu ga kupili roditelji ili je nesto smuckao. Prepun je svet faca koje su takvi zbog roditeljskih para. Prema statistici, neki dan sam je cuo, najveci broj poginulih je na Rrr motorima, izmedju 18 i 23 godine. I to govori samo po sebi o iskustvu u voznji i lakomislenosti poginulih i njihovih roditelja. Svrha kupovine RRrr? Pa da `vatam ribe. O kakvom iskustvu, znanju i logici govorimo? Jedna od retkih pametnih stvari u novom zakonu je to sto zabranjuje nedoraslima da sedaju na takve masine. Koliko ce se to postovati i biti sankcionisano, videcemo. Nadam se da ce bar to spasti neki zivot. Cak i u postovima Ivicat13, koji je bar kako pise u profilu odrastao covek, pokusava da se opravda citava situacija sa mladima, usijanim glavama i prejakim motorima. Cak neko pominje i da je to neciji izbor. Kakav izbor? Ako neko hoce da dovodi sebe u opasnost ili zeli da se ubije, neka skace sa mosta ili nesto slicno, a ne da vodi i drugog u smrt ili da upropasti neciji zivot time sto se zabije u njegov auto. Taj izbor da se sopstveni zivot okonca na takav nacin je nesto najgore sto moze da uradi i to ne bih nazvao izborom, nego zlocinom prema ostalima. Prema tome, zao mi je jednog mladog zivota, ali kao statisticke cinjenice. Ovako, svih tih konkretnih ljudi koji su skoncali u komadima jer su bili blesavi, stvarno mi vise nije zao. Zao mi je devojke, zao mi je njenih roditelja i porodice, mada i oni snose ogromnu krivicu za to sto se ona u pet ujutru vozi sa nepoznatim likom na motoru. Stvari kao sto je ova su odraz jednog poremecenog stanja u kompletnom drustvu i u samim porodicama koje umesto vaspitavanja svoje dece samo slegnu ramenima i kazu, pa svi njeni drugari/ce tako rade i normalno je da deca izlaze u 11 uvece i idu u provod do 6 ujutru. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav Gajic 158 Napisano Jul 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Kawasaki ZX-12R, Yamaha FZS 1000, BMW R1200GS, BMW S1000RR, Kawasaki ZX10R, Suzuki GSXR1000, Suzuki GSXR1300 Hayabusa Prijavi odgovor kao problematičan PS: Poshto imam 1 kacigu a pored toga neko shlemche u bisagama, kada vozim neku curu ja insistiram da ona nosi kacigu a ja nosim shlem. Ako padnemo najverovatnije cu ja biti kriv jer sam JA za guvernalom. Naravno jer si ti kao vozac odgovoran i za sebe i druge ucesnike u saobracaju... Kao i uostalom svi mi vozaci....i svi ostali ucesnici u saobracaju. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav Gajic 158 Napisano Jul 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Kawasaki ZX-12R, Yamaha FZS 1000, BMW R1200GS, BMW S1000RR, Kawasaki ZX10R, Suzuki GSXR1000, Suzuki GSXR1300 Hayabusa Prijavi odgovor kao problematičan Secam se jedne misli sa foruma od pre par godina, probacu da parafraziram - motor je djavolja sprava i moras biti rodjen da bi mogao da ga vozis i ostanes ziv. Prosto, nije svako za motor, pogotovo u Srbiji gde ne postoji edukacija, gde se sve svodi na cistu srecu da si okruzen ljudima od kojih mozes da naucis normalna i zdrava zivotna nacela, da bi mogao da postujes tu spravu na kojoj se lako gine. AMIN Inace nam je obuka u autoskolama za A kategoriju ne ravna NULI nego je ispod svakog smisla i logike ??? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivicat13 48 Napisano Jul 30, 2009 Zainteresovan, 712 postova Lokacija: Bliski istok Motocikl: cbr900rr Prijavi odgovor kao problematičan Pricate o godinama kako su one uzrok. Koliko starijih opasno vozi? Verovatno mnogo manje nego mladića, čak sam potpuno uveren u to. Ima i starih konja koji projure bezglavo, u jednom od mojih prethodnih postova možeš pročitati... No, sve u svemu statistički je mnogo veći broj mladih ljudi koji gine na R-ovima. Jeste tacno da vise mladih gine, ali koliko vidis mladica na motoru a koliko starijih? Naravno da je tacno da je covek sa godinama zreliji i odgovorniji. Svi smo mi sa 18 bili nepobedivi. Pricate o nedovoljnoj edukaciji kako je to uzrok. Koliko edukovanih gine? Ni za jednu osobu koja je svojom krivicom izazvala nesreću i poginula, a pritom veoma rizično vozila, ne možeš reći da je bila dovoljno edukovana. Da jeste, ne bi radila to što je radila. Koji je po tebi dovoljan nivo edukacije? Ako prezivis, edukovan si? Ili, hajdemo svi na kurseve voznje. Od pocetnickog do profesionalnog. Da li onda mozes reci da sam dovoljno edukovan? Opet nedovoljno da mi se ne desi nesto lose. Slazem se da treba edukovati. Posebno mlade. Jer ovim starijim je tesko pomoci. Pricate da R motor nije za mlade. Jok, vozicemo trotinete. Pa izvini, ali pogledaj malo statistiku. Najveći broj poginulih su upravo mladi, na R-ovima. Ne kažem da ne treba da vozite motore, ali moraš i sam priznati da je jako opasno početniku dozvoliti da sedne na R-a od 100 i kusur konja. Takva mlada osoba definitivno nije svesna ni svojih ni motorovih mogućnosti. Kad na to dodaš malu veću dozu želje za dokazivanjem pred društvom i devojkama, eto nesreće za čas posla. Slazem se sa tobom. Pricate da je maloletnica. Da ima vise od 18, ne bi doslo do pada? Došlo bi, naravno. Ali nije poenta sada isterivati godinu dana gore ili dole. Poenta je OPET u nedovoljnoj edukaciji. Da je znala da oceni da seda se nesigurnim vozačem na ljutu mašinu u gluvo doba noći i rizikuje svoj život, veruj mi da ne bi to uradila. I nesretni mladić ne bi tako vozio da je znao šta ga čeka. Nedostatak straha pri vršenju realno opasnih radnji ne možeš nikako drugačije objasniti, već samo nedovoljnom edukacijom. Sta ti smatras nesigurnom vozacem? Nekoga ko ima malo godina, nekoga ko ima malo iskustva, nekoga ko brzo vozi? Kakve veze ima da li je 8 uvece ili "gluvo doba noci"? Ljuta masina??? Pa sada vecina motora bez problema dolazi do 150km/h. Da li je R1, R6, R3,... Nije problem u vremenu ili snazi motora. Problem je u glavi. Pricate o godinama kako su one uzrok. Koliko starijih opasno vozi? Verovatno mnogo manje nego mladića, čak sam potpuno uveren u to. Ima i starih konja koji projure bezglavo, u jednom od mojih prethodnih postova možeš pročitati... No, sve u svemu statistički je mnogo veći broj mladih ljudi koji gine na R-ovima. Jeste tacno da vise mladih gine. :'( Pricate o nedovoljnoj edukaciji kako je to uzrok. Koliko edukovanih gine? Ni za jednu osobu koja je svojom krivicom izazvala nesreću i poginula, a pritom veoma rizično vozila, ne možeš reći da je bila dovoljno edukovana. Da jeste, ne bi radila to što je radila. Koji je po tebi dovoljan nivo edukacije? Ako prezivis, edukovan si? Ili, hajdemo svi na kurseve voznje. Od pocetnickog do profesionalnog. Da li onda mozes reci da si dovoljno edukovan? Opet nedovoljno da ti se ne desi nesto lose. Pricate da R motor nije za mlade. Jok, vozicemo trotinete. Pa izvini, ali pogledaj malo statistiku. Najveći broj poginulih su upravo mladi, na R-ovima. Ne kažem da ne treba da vozite motore, ali moraš i sam priznati da je jako opasno početniku dozvoliti da sedne na R-a od 100 i kusur konja. Takva mlada osoba definitivno nije svesna ni svojih ni motorovih mogućnosti. Kad na to dodaš malu veću dozu želje za dokazivanjem pred društvom i devojkama, eto nesreće za čas posla. Slazem se sa tobom. Samo sam se figurativno izrazio. Pricate kako jedva cekate novi zakon. Sta, bice bolje? Pa vidi, ja se iskreno nadam da hoće. Bar jednim malim delom. OK, otvoriće novi zakon i mnogo novih mogućnosti za maltretiranje vozača, ali to sada zaista nije tema. Bitno je da se znatno smanji broj ljudi koji voze u japankama, jure bezglavo, preterano rano sedaju na motor čijih mogućnosti nisu ni svesni (a ni svojih)... Delimicno se slazem. I ja se nadam da ce nam ulice biti sigurnije, ali to su tvoje i moje zelje. Realnost je nesto drugo. Na primer uvodjenje kamera na raskrsnice u Engleskoj nije smanjilo broj nesreca vec je samo povecalo kolicinu novca u budzetu. Suvisno je bljutavo vise citati "bio je mlad, vozio je RRRR, nije imao dobre carape, vozio je svaki dan,..." Nije bljutavo. Žalosno je. Ne znam čime ti opravdavaš ludu vožnju, bez razmišljanja o posledicama?!? A očigledno je da pokušavaš da je opravdaš, reci samo KAKO? Kazem bljutavo je reci: bio je mlad, vozio jer R, motor mu je bio te i te boje i zato se desilo to sto se desilo. Umesto toga trebamo diskutovati o uzrocima i cinjenicama. Naravno da uticaj imaju i godine i snaga motora. Ali trebamo pricati zasto je pao (velika brzina, lose gume, rupa na putu, ulje na putu, hladan asfalt,... Ima puno faktora. Na neke mozemo uticati, a na neke ne. Da neko izvuce korisnu pouku. Kada vec ovaj mamak nije to uspeo . Ne opravdavam "ludu" voznju. Ne vozim bez opreme. Nikoga ne vozim na motoru. Citam literaturu o tehnikama voznje. Edukujem se i trudim se da sagledam sto vise aspekata. Ali i to nije garancija jer to je "djavolja masina"... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bagzy 0 Napisano Jul 30, 2009 U prolazu, 4 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu da verujem koliko kriticara ovde ima,pa ljudi uclanite se u neki klub pa da vidite kako prolaze oni koji samo kritikuju svoje dlanove.Ne kazem da je tip bio u pravu,ja nosim kacigu uvek,ali to je njegov zivot i sta ima ko da mu sudi,kako je ziveo tako je i zavrsio,nek mu je laka zemlja i na zalost ode jedan od nas.A vi sto mislite da vozite motore i da nikad ne padnete onda sedite u kola i sigurno necete.Onaj ko je kupio R1 nece sigurno da ga vozi po propisima.Morate shvatiti da nas pale razlicite stvari,nekog da vozi bez kacige,nekog da skuplja slicice fudbalera,a nekog cak da sedne na zver i vozi 50km/h. Pustite coveka da pociva u miru a vi vizite kako vam je volja.A sto se devojcice tice ja ih imam 3(TRI),tako da mogu da zamislim kako to izgleda zato cu se truditi da ih vaspitam sto bolje mogu,a posle je sve na njima. P.S.Pun mi je onih koji nemaju muda da isprobaju svoje granice pa i svojih ljubimaca pa onda osudjuju druge,zivite mali svoje zivote i pustite druge da zive onako kako zele!!! Pozdrav svim pravim bajcerima koji odaju pocast svakom svom nastradalom drugu!!! Nije da nisi malo u pravu nisi mnogo u pravu,osim za tvoje devojcice...pa i ja imam tri sina, trebam li ih uciti ovom iz prve polovine tvog posta??? :-[ T uci svoju decu onako kako ti mislis da treba,a kako ce sve to izaci ce vreme pokazati. Pa sta ti mislis da ni jedan od tih nastradalih momaka nema roditelje kao sto smo ti ili ja pa se ipak to desi.Jednostavno ima ljudi koji vole da zive na ivici i ja ih razumem,ne podrzavam ali razumem,i mozemo mi srati ovde koliko hocemo ali to njih nece promeniti!!! P.S.Tebi kao i svim ostalima zelim da vaspitamo decu tako da ne prave to sto neki gore navedeni rade i nek nam je bog u pomoci! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav Gajic 158 Napisano Jul 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Kawasaki ZX-12R, Yamaha FZS 1000, BMW R1200GS, BMW S1000RR, Kawasaki ZX10R, Suzuki GSXR1000, Suzuki GSXR1300 Hayabusa Prijavi odgovor kao problematičan Pricate o godinama kako su one uzrok. Koliko starijih opasno vozi? Verovatno mnogo manje nego mladića, čak sam potpuno uveren u to. Ima i starih konja koji projure bezglavo, u jednom od mojih prethodnih postova možeš pročitati... No, sve u svemu statistički je mnogo veći broj mladih ljudi koji gine na R-ovima. Pricate o nedovoljnoj edukaciji kako je to uzrok. Koliko edukovanih gine? Ni za jednu osobu koja je svojom krivicom izazvala nesreću i poginula, a pritom veoma rizično vozila, ne možeš reći da je bila dovoljno edukovana. Da jeste, ne bi radila to što je radila. Pricate da R motor nije za mlade. Jok, vozicemo trotinete. Pa izvini, ali pogledaj malo statistiku. Najveći broj poginulih su upravo mladi, na R-ovima. Ne kažem da ne treba da vozite motore, ali moraš i sam priznati da je jako opasno početniku dozvoliti da sedne na R-a od 100 i kusur konja. Takva mlada osoba definitivno nije svesna ni svojih ni motorovih mogućnosti. Kad na to dodaš malu veću dozu želje za dokazivanjem pred društvom i devojkama, eto nesreće za čas posla. Pricate da je maloletnica. Da ima vise od 18, ne bi doslo do pada? Došlo bi, naravno. Ali nije poenta sada isterivati godinu dana gore ili dole. Poenta je OPET u nedovoljnoj edukaciji. Da je znala da oceni da seda se nesigurnim vozačem na ljutu mašinu u gluvo doba noći i rizikuje svoj život, veruj mi da ne bi to uradila. I nesretni mladić ne bi tako vozio da je znao šta ga čeka. Nedostatak straha pri vršenju realno opasnih radnji ne možeš nikako drugačije objasniti, već samo nedovoljnom edukacijom. Pricate kako jedva cekate novi zakon. Sta, bice bolje? Pa vidi, ja se iskreno nadam da hoće. Bar jednim malim delom. OK, otvoriće novi zakon i mnogo novih mogućnosti za maltretiranje vozača, ali to sada zaista nije tema. Bitno je da se znatno smanji broj ljudi koji voze u japankama, jure bezglavo, preterano rano sedaju na motor čijih mogućnosti nisu ni svesni (a ni svojih)... Pricate "strasno", "dokle vise"... I pre se ginulo. Sada ima vise motora --> vise ljudi strada. E ovde se slažemo. Suvisno je bljutavo vise citati "bio je mlad, vozio je RRRR, nije imao dobre carape, vozio je svaki dan,..." Nije bljutavo. Žalosno je. Ne znam čime ti opravdavaš ludu vožnju, bez razmišljanja o posledicama?!? A očigledno je da pokušavaš da je opravdaš, reci samo KAKO? + 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6198 Napisano Jul 30, 2009 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Dobro, ovo treba da bude konstruktivna diskusija sa iznošenjem svog mišljenja o tragičnom događaju a ne međusobno citiranje i repliciranje, da nas ne odvede na sasvim drugu stranu U principu svi smo u pravu i svi nismo u pravu, različite reakcije na problem se očigledno nalaze u nekom "sukobu generacija" ili slično, sasvim drugačije razmišljam ja sa svojih 50 godina i neki mlad dečko sa svojih 20+ koji još nije shvatio ni život ni svet oko sebe, nije našao svoje mesto u društvu i pokušava prokletim dokazivanjem da ostvari svoje trenutne ciljeve. Toga je uvek bilo i toga će uvek biti a mi možemo samo edukacijom, ukazivanjem i stalnim insistiranjem na sigurnosti (u vezi opreme i načina vožnje) pokušati da ovakvih događaja bude što manje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav Gajic 158 Napisano Jul 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Kawasaki ZX-12R, Yamaha FZS 1000, BMW R1200GS, BMW S1000RR, Kawasaki ZX10R, Suzuki GSXR1000, Suzuki GSXR1300 Hayabusa Prijavi odgovor kao problematičan T uci svoju decu onako kako ti mislis da treba,a kako ce sve to izaci ce vreme pokazati. Pa sta ti mislis da ni jedan od tih nastradalih momaka nema roditelje kao sto smo ti ili ja pa se ipak to desi.Jednostavno ima ljudi koji vole da zive na ivici i ja ih razumem,ne podrzavam ali razumem,i mozemo mi srati ovde koliko hocemo ali to njih nece promeniti!!! P.S.Tebi kao i svim ostalima zelim da vaspitamo decu tako da ne prave to sto neki gore navedeni rade i nek nam je bog u pomoci! Naravno ako se deca pravilno usmeravaju i vaspitavaju da ce sve biti ok , to ce i vreme sigurno pokazati Naravno da imaju roditelje,ali dali su dobili pravilno vaspitanje i usmerenje to je drugo pitamje? Zivot na ivici nije za saobracaj i ulicu gde mogu biti moja i tvoja deca , postoje trkacke staze za takve aktivnosti P.S.Hvala i ja tebi isto to ,srecnu voznju i poz.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jager 3446 Napisano Jul 30, 2009 Ne silazi, 6281 postova Lokacija: Hameln, Germany Motocikl: Africa Twin CRF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Arakise, slažem se da smo malo preterali u citatima... Međutim ne mogu da se oduprem utisku da će ovakva diskusija, na ovakvom mestu, a povodom ovako tragičnog događaja ipak uticati na glavu nekog mladića... Nije u pitanju tip motora koji se vozi, iako najčešće stradaju R-ovi. Može se zbog nesmotrenosti za tren oka izgubiti glava i na ANP-u... Sve je u glavi i načinu razmišljanja. Nekome je možda baš ovoliko i dovoljno da okrene prekidač u svojoj glavi pre nego što bude prekasno. Ukoliko se bar jednom, neki momak zbog ove teme zamisli pre nego što doda gas, mislim da smo uspeli. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vitez_koja 30 Napisano Jul 30, 2009 Svrati ponekad, 348 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bez Prijavi odgovor kao problematičan Kada sam imao 18 godina i kada sam od roditelja trazio da mi kupe skuter malo je falilo i bez lopte za fudbal da ostanem. Danas kada imam 28 i kakvo-takvo vozacko iskustvo (na motor mislim prvenstveno jer auto vozim vec 10godina) siguran sam da kad jednog dana budem roditelj necu dozvoliti svojoj deci ni "M" od motora. Za ovih par godina koliko sam proveo na motoru nagledao sam se i nacitao svakakvih gluposti da mi nece pasti na pamet da im pruzim to "zadovoljstvo". Mozda ovo deluje sebicno sa moje strane ali kad vidim sta se samo ove godine desilo pozelim da nikad nisam seo na motor. Na sve ovo moram da dodam da je jedan moj dobar prijatelj, takodje bajker, vec 10 dana na intezivnoj nezi ( na VMA). Nisam o tome pisao ali je imao udes prosle nedelje i ako mogu tako da kazem bio je u kriticnom stanju (prelom desne potkolenice, nacisto smrskana desna lopatica, probijena plucna maramica, naprsnuce lobanje, pluca kriticno....).Prevelika brzina i auto na pogresnom mestu u pogresno vreme.Hvala Bogu da ce se sve dobro zavrsiti ali kad sam ga video kako lezi u nesvesnom stanju i ne mogu nikako da mu pomognem sve mi je preselo.....i motor i voznja i sve ono lepo sto me asocira na motor...... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dx BiKeR 1 Napisano Jul 30, 2009 U prolazu, 9 postova Lokacija: Zrenjanin-Muzlja Motocikl: Honda CBR 600 F3 Prijavi odgovor kao problematičan Kada sam imao 18 godina i kada sam od roditelja trazio da mi kupe skuter malo je falilo i bez lopte za fudbal da ostanem. Danas kada imam 28 i kakvo-takvo vozacko iskustvo (na motor mislim prvenstveno jer auto vozim vec 10godina) siguran sam da kad jednog dana budem roditelj necu dozvoliti svojoj deci ni "M" od motora. Za ovih par godina koliko sam proveo na motoru nagledao sam se i nacitao svakakvih gluposti da mi nece pasti na pamet da im pruzim to "zadovoljstvo". Mozda ovo deluje sebicno sa moje strane ali kad vidim sta se samo ove godine desilo pozelim da nikad nisam seo na motor. Na sve ovo moram da dodam da je jedan moj dobar prijatelj, takodje bajker, vec 10 dana na intezivnoj nezi ( na VMA). Nisam o tome pisao ali je imao udes prosle nedelje i ako mogu tako da kazem bio je u kriticnom stanju (prelom desne potkolenice, nacisto smrskana desna lopatica, probijena plucna maramica, naprsnuce lobanje, pluca kriticno....).Prevelika brzina i auto na pogresnom mestu u pogresno vreme.Hvala Bogu da ce se sve dobro zavrsiti ali kad sam ga video kako lezi u nesvesnom stanju i ne mogu nikako da mu pomognem sve mi je preselo.....i motor i voznja i sve ono lepo sto me asocira na motor...... Morao sam i ja da se oglasim na ovu temu, iz jednog prostog razloga, sto si napisao da kad jednom budes roditelj ni M od motora neces dozvoliti svojoj deci. Nikad nereci nikad. to pisem iz razloga , da ja sad imam 18 god, nazalost motor nemam jos, al za koji mesec ga kupujemo. moja majka je isto to govorila, posto je ona isto ljubitelj paklenih masina , narocito R-ova. pre 3 godine smo zajedno isli da polazemo , ona koja sa svojh 35 resila da uplati za A , a ja sam polagao isto za A. I dan danas mi govori da joj nije svejedno, al ono sto ti je u krvi jednom i ostvaris. Tako da uskoro ona i ja zajedno cemo da se vozamo. medjutim moj rodjeni brat , nevoli motore. Znaci ljubav prema motorima , je nesto tvoje licno. Naravno , kad god se desi neka nesreca svi se zapitamo , dal uopste treba sedati na takve mocne masine, al onda treba da se zapitamo , dal uopste treba na ulicu da izadjemo. Jako mi zao decka, izgubljen je jos jedan mladi zivot, al netreba da sudimo o njemu, siguran sam da nije ni on zeleo tako da zavrsi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Charuga 769 Napisano Jul 30, 2009 Drug član, 1342 postova Lokacija: Beograd-Srbija Motocikl: ZX10-R Prijavi odgovor kao problematičan Uvek se ginulo na motorima i ginuce se. Neki put ljudi ginu zbog svoje, neki put zbog tudje greske. Edukacija je nacin da se smanji procenat gresaka. Greska je ne nositi opremu, greska je voziti brzinom koja je prevelika za dati put /neprilagodjena brzina, mada mrzim taj izraz/, greska je piti i sesti za volan/korman svejedno, greska je povesti nekog u smrt. Najveca greska od svih je mladalacka arogancija, neosnovana samouverenost, zelja za dokazivanjem, nepoznavanje svojih i motorovih mogucnosti, pomisao da posle nekoliko sati, dana na motoru koji je uzasavajuce jak i brz neko pomisli da ume da vozi. Niko me nikada nece uveriti da prvi motor moze da bude zver od 150+ks, a da ce ga priuceni motorista voziti bezbedno i hladne glave. Za takve i jeste trotinet, a ne motor. A svako ko sebe prepozna, moze da kaze da on zna sta radi i da ne divlja, da vozi razumno, a posle mu jedemo zito. Groblja su prepuna usijanih glava koje su bile najbrze, najhrabrije, najjace, najvece face. Tesko je sebe kontrolisati kad si nezreo /sto danasnja deca od dvadesetak godina i jesu/ i napraviti dzumbus. Nezreo je svako ko nije krvavo radio da bi dosao do para za taj motor nego su mu ga kupili roditelji ili je nesto smuckao. Prepun je svet faca koje su takvi zbog roditeljskih para. Prema statistici, neki dan sam je cuo, najveci broj poginulih je na Rrr motorima, izmedju 18 i 23 godine. I to govori samo po sebi o iskustvu u voznji i lakomislenosti poginulih i njihovih roditelja. Svrha kupovine RRrr? Pa da `vatam ribe. O kakvom iskustvu, znanju i logici govorimo? Jedna od retkih pametnih stvari u novom zakonu je to sto zabranjuje nedoraslima da sedaju na takve masine. Koliko ce se to postovati i biti sankcionisano, videcemo. Nadam se da ce bar to spasti neki zivot. Cak i u postovima Ivicat13, koji je bar kako pise u profilu odrastao covek, pokusava da se opravda citava situacija sa mladima, usijanim glavama i prejakim motorima. Cak neko pominje i da je to neciji izbor. Kakav izbor? Ako neko hoce da dovodi sebe u opasnost ili zeli da se ubije, neka skace sa mosta ili nesto slicno, a ne da vodi i drugog u smrt ili da upropasti neciji zivot time sto se zabije u njegov auto. Taj izbor da se sopstveni zivot okonca na takav nacin je nesto najgore sto moze da uradi i to ne bih nazvao izborom, nego zlocinom prema ostalima. Prema tome, zao mi je jednog mladog zivota, ali kao statisticke cinjenice. Ovako, svih tih konkretnih ljudi koji su skoncali u komadima jer su bili blesavi, stvarno mi vise nije zao. Zao mi je devojke, zao mi je njenih roditelja i porodice, mada i oni snose ogromnu krivicu za to sto se ona u pet ujutru vozi sa nepoznatim likom na motoru. Stvari kao sto je ova su odraz jednog poremecenog stanja u kompletnom drustvu i u samim porodicama koje umesto vaspitavanja svoje dece samo slegnu ramenima i kazu, pa svi njeni drugari/ce tako rade i normalno je da deca izlaze u 11 uvece i idu u provod do 6 ujutru. Pametno sroceno.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemanja88 468 Napisano Jul 30, 2009 Zainteresovan, 558 postova Lokacija: Chicago, IL / Bor, SRB Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250 Prijavi odgovor kao problematičan Saucesce porodici preminulog. Inace,necu da komentarisem temu.Sve je manje ili vise vec receno. Ja jos uvek imam "problema" zbog toga sto sam prilikom udesa kao putnika u kolima imao maloletnu devojku,moju rodjaku,tako da ni to necu da komentarisem. Problem je u tome sto svi misle da time sto navrse 18 godina hvataju Boga za ****.Ne kazem,i ja sam bio takav.Sa 17 godina sam imao auto od 200ks,i sreca moja pa smo se slupali bez posledica pre no sto je u moj posed dosla dozvola B kategorije.A od tada vozim dizela. Sto se motora tice,ja motor volim da "navijam",sto se kaze da ga vozim "po zvuku" (naravno,ne bas do samih granica,ali ne ni da ga shaltam na 3-4k rpm),tako da sam se u startu odrekao R pa i F motora.Nije bas isto "navijati" neki CBR1000RR na 200-250,do kojih lagano stize,i neki chopper ili enduro od 500-600ccm,na 70-80.A posto mene zvuk ispunjava,lepo sam u startu razgranicio neke stvari,i izbegavam motore te vrste.Jednostavno vozim za sebe,iz licnog uzivanja,a ne da bi se "pokazao".Posto nemam kocnicu u glavi,slabiji motor je resenje.Jednostavno ne mogu da trpim napetost ispod sebe,da znam da koristim 5% potencijala motora,a ima jos 95%.Takav motor nije za mene.A po meni su oni koji "muvaju" devojke motorom ili kolima - totalni promasaji.Na takve i ne obracam paznju. Sto se prava na zivot tice,kao sto svako ima to pravo,svako ima pravo i da sebi oduzme zivot (znam da malo surovo zvuci,ali je istina),ali ne i da direktno utice na zivot i zdravlje drugih!Da li neko uopste razmisli sta se sve moze desti kada "navije" motor po gradu na 150-200,da je to potencijalna opasnost i po njega,i po ostale ucesnike u saobracaju?Na toj brzini je motorista gotovo i neprimetan,zaustavni put mu je mnogo veci,refleksno naglo kocenje se u 99% slucajeva zavrsava padom,motor nekontrolisano "leti",o motociklisti i da ne govorim...U saobracaju 2 i 2 nisu bas uvek 4,a to je ono sto mnoge prevari. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jul 30, 2009 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan izgleda da su bili pijani i vozac i devojka... dogovor grupe je bio da se vozi 50kmh... malo je prekoracio taj dogovor Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Jul 31, 2009 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu da verujem koliko kriticara ovde ima,pa ljudi uclanite se u neki klub pa da vidite kako prolaze oni koji samo kritikuju svoje dlanove.Ne kazem da je tip bio u pravu,ja nosim kacigu uvek,ali to je njegov zivot i sta ima ko da mu sudi,kako je ziveo tako je i zavrsio,nek mu je laka zemlja i na zalost ode jedan od nas.A vi sto mislite da vozite motore i da nikad ne padnete onda sedite u kola i sigurno necete.Onaj ko je kupio R1 nece sigurno da ga vozi po propisima.Morate shvatiti da nas pale razlicite stvari,nekog da vozi bez kacige,nekog da skuplja slicice fudbalera,a nekog cak da sedne na zver i vozi 50km/h. Pustite coveka da pociva u miru a vi vizite kako vam je volja.A sto se devojcice tice ja ih imam 3(TRI),tako da mogu da zamislim kako to izgleda zato cu se truditi da ih vaspitam sto bolje mogu,a posle je sve na njima. P.S.Pun mi je onih koji nemaju muda da isprobaju svoje granice pa i svojih ljubimaca pa onda osudjuju druge,zivite mali svoje zivote i pustite druge da zive onako kako zele!!! Pozdrav svim pravim bajcerima koji odaju pocast svakom svom nastradalom drugu!!! Nije da nisi malo u pravu nisi mnogo u pravu,osim za tvoje devojcice...pa i ja imam tri sina, trebam li ih uciti ovom iz prve polovine tvog posta??? :-[ T uci svoju decu onako kako ti mislis da treba,a kako ce sve to izaci ce vreme pokazati. Pa sta ti mislis da ni jedan od tih nastradalih momaka nema roditelje kao sto smo ti ili ja pa se ipak to desi.Jednostavno ima ljudi koji vole da zive na ivici i ja ih razumem,ne podrzavam ali razumem,i mozemo mi srati ovde koliko hocemo ali to njih nece promeniti!!! P.S.Tebi kao i svim ostalima zelim da vaspitamo decu tako da ne prave to sto neki gore navedeni rade i nek nam je bog u pomoci! Nemam ništa protiv života na ivici, ko želi ivicu ima ivicu mosta što reče Miša Pei, postoji šuma, teretana, stadion, kik boks klub, rat u Avganistanu, Iraku, pojas Gaze, i mnogo drugih terena za ispuštanje viška adrenalina.... Za potvrđivanje ega potreban je i svedok, a to je blizina društva sličnih moralnih i vrednosnih normi ili suvozač bez stavova. Dakle što više klecaju kolena detetu iza mene - ja sam veći baja! To samo pokazuje koliko je neko psihički nezreo ili pak leči svoje frustracije sredstvom koje se zove R1. Da se ne shvati pogrešno, uopšte ne mrzim R-ove, čak smatram i da su tehnički savršeni motori, mogu da kažem i u prevodu da bih voleo jednu hiljadarku da imam, ali, volim i kafanu, volim koje pivo posle posla, izdržavam dve porodice, znam sebe, a znam i kako izgleda voziti po gradu brže od 40 na sat. Mnogo vremena provodim na motoru i poslovno i privatno, vrlo dobro sam osetio i sve vrste podloga - hvala Beograd putu ali i usijanoj glavi za ta krvava ali neprocenjiva iskustva, pa kad sve to uzmem u obzir, shvatim da imam beskorisni višak konjskih snaga (a to je slobodno mogu da kažem 50ks). Možda imam i višak godina, ali to nije tema... Nego da ponovimo - ovde se radi o ozbiljnoj pizdariji u JAVNOM saobraćaju ali i privatnom problemu koje se zove ugrožavanje tuđih života (to mlađi Karić vrlo dobro zna kako izgleda pošto ne može da prebroji suđenja i veštačenja, a i doživotno će da plaća operacije i banje onoj devojci koja je ispala iz BMW džipa kad je pijan odvalio banderu), a reč JAVNI podrazumeva i neka pravila korišćenja, jer u njemu učestvuju i ljudi koji nisu u fazonu nekakvih "ivica", već treba tim javnim saobraćajnicama da odnesu tetki lek ili sl... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miša bmw 284 Napisano Jul 31, 2009 Svrati ponekad, 448 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: BMW R 1200 GS, Honda CB 500... Prijavi odgovor kao problematičan Citat Secam se jedne misli sa foruma od pre par godina, probacu da parafraziram - motor je djavolja sprava i moras biti rodjen da bi mogao da ga vozis i ostanes ziv. Prosto, nije svako za motor, pogotovo u Srbiji gde ne postoji edukacija, gde se sve svodi na cistu srecu da si okruzen ljudima od kojih mozes da naucis normalna i zdrava zivotna nacela, da bi mogao da postujes tu spravu na kojoj se lako gine. AMIN Inace nam je obuka u autoskolama za A kategoriju ne ravna NULI nego je ispod svakog smisla i logike Tužan Ljutko Molim? Potpuno se slažem da nam je obuka za A kategoriju katastrofalna, ali mislim da ga ni na obuci za moto gp ne bi učili da ga onako sprži na Gazeli! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zx10r 0 Napisano Jul 31, 2009 U prolazu, 5 postova Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da nije,samo sad svi nesto pametni,kao trebao je ovo,nije trebao ono.To me malo nervira,,covek je mrtav i kraj,pljuvanje po njemu nece nista izmeniti Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Jul 31, 2009 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da nije,samo sad svi nesto pametni,kao trebao je ovo,nije trebao ono.To me malo nervira,,covek je mrtav i kraj,pljuvanje po njemu nece nista izmeniti eto ja sam jedan od prdonja sa Transalpa koji je postovao u ovoj temi pa, posto nisi imao petlje da citiras post tog prdonje koji te je tako iznervirao osecam se prozvanim da mudonjama sa R-ovima prevedem moj komentar sa srpskog jezika na srpski jezik: ja ovde ne pljujem po pokojniku, Bog da mu dusu prosti. ako se npr. moj kometar i moze nazvati pljuvanjem onda je to pljuvanje po buducim pokojnicima koji bi svojim nacinom "voznje" motora da na onaj svet povedu i one kojima se ne ide tako rano tamo, na primer nas prdonje. mogu i da nacrtam ako je potrebno? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gremlin 24 Napisano Jul 31, 2009 Drug član, 2143 postova Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da nije,samo sad svi nesto pametni,kao trebao je ovo,nije trebao ono.To me malo nervira,,covek je mrtav i kraj,pljuvanje po njemu nece nista izmeniti Pljuvanje nece nista promeniti u konkretnom slucaju - to je tacno, ali tu ipak nije kraj price. Mozda ce barem nekog ko procita ovo pisanije "Prdonja na Transalp-u" naterati da razmislja i ne radi ovakve stvari koje je pokojni mladic radio, i ne ugrozava svoj, a i tudj zivot. Ne mora se bas sve u zivotu nauciti na sopstvenoj kozi, primera za ovo je bezbroj. Koristimo ove tragicne dogadjaje da izvucemo neku pouku i zastitimo se kako od drugih ucesnika u saobracaju, tako i od samog sebe. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lencuga 14619 Napisano Avgust 1, 2009 Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova Lokacija: vrsac / bgd bezanija Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang Prijavi odgovor kao problematičan posto sam cesto na relaciji vrsac-beograd a na delu puta kod sela uljma ima lep nadvoznjak sa S krivinom volim da malo zavrnem gas tu pa ga prelazim sa 180 km/h. mogao bi i sa znacajno vise ali nemam vise 18 nego 37 godina. znam da je i 180 debeo rizik i svaki put kad nailazim na tu deonicu razmislim da li mi se isplati da poginem. razlika je u razmisljanju o posledicama a to mladi na zalost ne rade. barem ne dok ne nalete na ovakve teme. zato i treba komentarisati makar to nekima zvucalo glupo. jer ako im zvuci znaci da su ipak citali. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzimika 0 Napisano Avgust 1, 2009 U prolazu, 73 postova Prijavi odgovor kao problematičan ... ...a ovaj pokojnik nije ni cudo sto je pokojnik kad je nasao da vozi tako na mestu na kom i kolima moras da vozis sa manje od 80kmh ne u krivinu vec na pravcu pre krivine, najzalije mi je ove devojke koja je bila sa njim, mozda jeste naprzena klinkica ali da je znala za bolje verovatno ne bi sela sa ovim idiotom Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
uff 13 Napisano Avgust 1, 2009 Drug član, 1392 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Au smoriste ga na 10 strana svi su vidoviti I gledaju u pasulj da li ga je on digo na zadnji ili ovo ili ono I onda opet ista prica da je nosio kacigu onda bi…. Sta bi? Pogino bi i tad kad je zabo glavom u bankinu. Jel treba nositi kacigu ? Treba! U redu svima je to jasno jel mozemo sad malo da prestanemo da davimo o tome?? Svako zivi svoj zivot,donosi svoje odluke I snosi posledice za iste! Ako ne zeli kacigu NEMORA da je nosi sto se mene tice – njegov izbor Jel se svi vi vezujete u kolima kao sto zakon kaze??? Sad ce odma da me napadnu sa klasicnom pricom: sta ako ga udari muva I kamen u vugla pa izgubi kontrolu I ubije nekog nevinog prolazika? A sta ako ga naterate da stavi kacigu pa on odluci da namerno ubije nevinog prolaznika?? Jel ga mozete u tome zaustaviti?? Odabro je ulicu umesto stazu za przenje I eto kako se zavrsilo Izvucite pouku iz toga I pustute momka da pociva na miru Takodje ne mislim da vecina koja vozi bez kacige nije svesna rizika vec su tako ipak odlucili da zive Ja se bavim padobranstvom iako znam da postoji sansa da poginem svaki put kad iskocim ja I dalje skacem! Moj zivot - moj izbor Pustite ostale da naprave njihov Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano Avgust 1, 2009 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan odje ne mislim da vecina koja vozi bez kacige nije svesna rizika vec su tako ipak odlucili da zive Ja se bavim padobranstvom iako znam da postoji sansa da poginem svaki put kad iskocim ja I dalje skacem! Moj zivot - moj izbor Pustite ostale da naprave njihov Kada bude prvi put zagrebao glavom po drumu nosice je posle toga, naravno ako prezivi... Sve mora na tezi nacin. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
uff 13 Napisano Avgust 1, 2009 Drug član, 1392 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan A I sa devojkom je isti slucaj Zna koji je rizik voznje na R-u koliko god da je glupa mora da cuje za svakodnevne nesrece sa istima I pored toga je odabrala da sedne na R I da svoj zivot stavi u tudje ruke I ako su to ruke osobe koju ne poznaje onda to mozemo nazvati prirodnom selekcijom ili njenim izborom, sve jedno - isto mu dodje. Sad je svi zale I pricaju kako ona nista nije kriva Slazem se I meni je zao kad se mladi zivot ugasi ali me ovo jako podseca na ‘90te kad neko ubaci kasikaru u kafic pun krimosa I sve ih pobije pa onda majka kuka za svojom cerkom sponzorusom kao zasto ona pa nije bila nista kriva nista uradila nije itd I ta majka je u pravu ali sta je ona ocekivala? Da hitmen udje unutra ko rambo I da im svima dodeli po jedan precizan headshot kao u cs? Aha pa zivot nije film Poenta je u sledecem: sponozorusa od krimosa dobija poklone, pare I sve sto pozeli ali uz njih ide I rizik tog posla kao I svakog drugog pa ako se ne zavrsi najbolje po nju niko joj nije kriv osim nje same. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...