Jump to content

Moto Zajednica

motociklista poginuo na gazeli (27.07.2009)

Recommended Posts

• U prolazu, 15 postova

Cuo sam da je neka opstina u Nisu organizovala u jednoj osnovnoj skoli neko predavanje o voznji motora i o opasnostima koje to zadovoljstvo sa sobom nosi, pa su osnovcima pokazivane slike unakazenih tela motorista posle saobracajnih nesreca i neka od dece koja su pre nego sto su im pokazane slike pricala kako im roditelji daju da voze skutere bez dozvole i kacige, su rekla da nece voziti motor dok ne poloze i nikad vise bez kacige. Pa se negde povela rasdprava kako to nije dobro jelte, jer su to deca i ne treba im to pokazivati. Moje je misljenje je da se takva edukacija treba sprovoditi sirom Srbije jer treba usaditi strah od voznje coveku dok je jos dete, jer ko se ne plasi taj nije ni svestan opasnosti koja vreba. Sto se mene tice ja bi postavio stravicne slike udesa i posledica tih udesa na bilbordima pored puta u svim gradovima srbije pa bi se svako zapitao da li  se to i njemu moze dogoditi pre nego sto zavrne gas na nekoj ljutoj masini.  Zao mi je decka, verovatno nikad nije video kakve posledice mogu nastati kada se motor koji je napravljen za trke neprikladno koristi.

Nemci imaju jednu pametnu izreku koja glasi : ako se cuvas i bog te cuva

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

"Ako se chuvash i bog te chuva"

Ja bih pre rekao: "Ako se chuvash, sachuvacesh se!"

Nemojte misliti da Bog voli budale i da sreca prati hrabre itd itd...

Sve je to spel okolnosti i matematike....

Ako vozish  BEZBEDNO (necu napisati propisima da ne ispadnem licimer), kantar na kome se nalazi tvoj zivot je nagnut na dobru stranu...Kad god zavrnes gas kantar se polako naginje na kontra stranu! Ako na "loshu stranu kantara dodash i loshe gume, pa dodash alkohol, pa ludu glavu, kantar prevagne i ti poginesh ili u najboljem sluchaju oderesh se shargarepa!

Svi vi znate da bogoradate mrtve, (nemoj neko sluchajno da pomisli da mi je drago zbog dechka!!! >:( ) ali moramo pomoci jedni drugima DOK SMO JOSH UVEK ZIVI. Dzaba nam sada da izjavljujemo saucheshce i da prichamo kako je "on bio dobar dechko" ,  TO GA NECE VRATITI!

Hebesh kacigu i opremu nije samo do toga ljudi! Pad ili udarac pri velikoj brzini ubija! Oprema je samo tu da pomogne! Ne znam ko reche na forumu: "Postoji trenutak ( ili brzina) posle kog je sva oprema besmislena... Ako vozish 200 i udarish glavom o BETON, nema mnogo veze dal si ti nosio Arai od 500e, kineza od 1000din ili "brze naochare".

U redu je kad neko sam divlja pa samog sebe ugrozava, za to me bash briga nije malo dete ("shta posejesh to cesh i da pozanjesh), nego mi krivo devojke ni kriva ni duzna. Nadam se da ce da se izvuche!

Znam da sam malo dosadan, jebiga :-\

Ako bar jedan ureze u glavu par redova odavde, HOORAY! ;)

PS: Poshto imam 1 kacigu a pored toga neko shlemche u bisagama, kada vozim neku curu ja insistiram da ona nosi kacigu a ja nosim shlem. Ako padnemo najverovatnije cu ja biti kriv jer sam JA za guvernalom.

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova

Ajmo da ne lupamo gluposti, nema ta devojka 7 nego 17 godina. Zna da misli, zna da se sama obrishe, ( MOZE DA POLAZE ZA MOTOR!!!), iznad granice za svojevoljni s*x i shta ocete vishe? Sama je kriva shto je guska i nije ocenila da kreten sa kojim seda na Djavolju Igrachku je upravo to!

Kako ti je sada zao djevojke, koju si ovako lijepo "nakitio" u predhodnom postu. ???

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Branko nigde nisam rekao da mi nije zao devojke, al mi je zao shto je najebala zbog drugog :(

Neko je spominjao termin maloletna a zavoravio da i maloletnici mogu da voze motore. Legalno mogu da voze mashine koje idu i 160km/h! Zato sam malo "nakitio" post o njoj (a mozda sam malo i preterao :-[ )

To 18 godina ne znachi da si svemocan i sveznajuc. Eto ja imam 23 pa josh nemam pojma o mnogo stvari. 18 godina je samo eto novo poglavlje u zakonu za tebe... Ne u psihi ???

EDIT:

ko je terao da se penje sa njim na motor?!

Djevojcica je maloljetna i on je trebao da razmislja o tome koga stavlja na motocikl. ??? ??? ???

Evo o ovome sam komentarisao u onom mom postu. Kakve veze ima shto je ona maloletna kad je mogao to i on da bude? mogao je da vozi Apriliu RS (sa 16 godina, legalno) i opet sa 160kmh da padne na beton :'(

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Ova diskusija je krenula u dobrom pravcu, zato i sluzi ovaj forum a ne da izjavljujemo saucesce. Moramo da pisemo bas o tome o cemu je i Turbopedja napisao , ima puno ljudi koji ovo citaju pa neka i 10% a mislim da ce i vise , svate ovo ozboljno.

+1

Mada je prirodna selekcija najveća vučica, i uvek korist momente kad pomislimo da smo najbrži , najbolji , naj jači da nam dokaže ko je gazda na ovom savetu.

Žao mi je svakog čoveka , ali mi je od momka koji je zavrnuo ne sumnjivo brz motor više žao devojke koja je na tom rolerkousteru ipak bila samo pasivni putnik ne moćan da učini išta sem da se uhvati malo jače.A ne jednom sam prisustvovao hvaljenju da kad putnica krene da kuka na brzu vožnju "majstor" krene još jače da zavrće gas.   

Grofe, svaka ti je na mestu. Pratim ovu temu i sve hocu-necu da nesto napisem i pored par jos zaista mudrih postova ovaj tvoj je upravo sustina i mog stava.

Sad kad sam vec poceo, moram jos da dodam da sam ja u godinama u kojim je ovaj nesretnik izgubio svoj zivot, zasnovao porodicu tj. ozenio se i odmah potom dobio cerku koja sada ima 20 godina. Nesreca je nasa sto mi (posebno ovde u Srbiji) smatramo da je osoba sa 24 godine jos uvek "klinac", "dete"...i onda im tolerisemo svasta pa i "adrenalin", "odvrtanje po gasu", "tockarenje", "dokazivanje"...

Isto vazi i za tu nesretnu devojku....17 godina i u ranu zoru sesti na motor sa osobom koju (kako shvatam) ,ne poznaje pa jos bez kacige, opreme...Moja supruga je 4 godine mladja od mene...znaci udala se sa 20 godina, znaci samo tri godine je bila starija od te devojke ali u 21. je dobila cerku...mala je to razlika da bi ta nesretnica mogla da skine i licnu odgovornost za svoju nesrecu. Pri tome ne kazem da je moj primer ispravan...u redu je da ljudi produze svoju mladost...u redu je i ako se nikada ne vencaju i ne zasnuju porodicu jer svako ima pravo na svoj izbor - ali nema govora da "svoj izbor" sme da ugrozi tudji izbor. Jer na tom ukljucenju na gazelu tj. na putanji tog nekontrolisanog motora, tog trenutka sam mogao biti ja, mogao je biti KochaMladji na YBR-u, mogla je biti moja cerka...mogla je biti bilo koja druga osoba od 2 miliona beogradjana ili slucajnih prolaznika kroz beograd.

Izgubljeni ljudski zivot ne moze se nicim nadoknaditi i to je velika zalost. Ali voleo bih kada bi sudski epilog ove nesrece pokazao da je momak vozio u granicama razuma, da ne kazem u granicama zakona i da je uzrok ove tragedije ipak bilo neiskustvo i neobucenost u voznji motora ili lose stanje kolovoza...Ako je pak uzrok ispravljanja krivine abnormalna brzina onda je to drugi par rukava. Onda zaljenje ostaje ali uz nju tu je i osuda takvog ponasanja koje zreo covek sa svojih 24 godine zivota nikako sebi ne bi smeo da dozvoli. Ne zbog sebe - nego zbog drugih, jer nema tog ljudskog a ni Bozijeg zakona po kojem on niti bilo ko drugi ima pravo da ugrozi tudji zivot i tudje pravo na "svoj izbor".

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLE500

Ova diskusija je krenula u dobrom pravcu, zato i sluzi ovaj forum a ne da izjavljujemo saucesce. Moramo da pisemo bas o tome o cemu je i Turbopedja napisao , ima puno ljudi koji ovo citaju pa neka i 10% a mislim da ce i vise , svate ovo ozboljno.

+1

Mada je prirodna selekcija najveća vučica, i uvek korist momente kad pomislimo da smo najbrži , najbolji , naj jači da nam dokaže ko je gazda na ovom savetu.

Žao mi je svakog čoveka , ali mi je od momka koji je zavrnuo ne sumnjivo brz motor više žao devojke koja je na tom rolerkousteru ipak bila samo pasivni putnik ne moćan da učini išta sem da se uhvati malo jače.A ne jednom sam prisustvovao hvaljenju da kad putnica krene da kuka na brzu vožnju "majstor" krene još jače da zavrće gas.   

+1!

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova

Branko nigde nisam rekao da mi nije zao devojke, al mi je zao shto je najebala zbog drugog :(

Neko je spominjao termin maloletna a zavoravio da i maloletnici mogu da voze motore. Legalno mogu da voze mashine koje idu i 160km/h! Zato sam malo "nakitio" post o njoj (a mozda sam malo i preterao :-[ )

To 18 godina ne znachi da si svemocan i sveznajuc. Eto ja imam 23 pa josh nemam pojma o mnogo stvari. 18 godina je samo eto novo poglavlje u zakonu za tebe... Ne u psihi ???

EDIT:

ko je terao da se penje sa njim na motor?!

Djevojcica je maloljetna i on je trebao da razmislja o tome koga stavlja na motocikl. ??? ??? ???

Evo o ovome sam komentarisao u onom mom postu. Kakve veze ima shto je ona maloletna kad je mogao to i on da bude? mogao je da vozi Apriliu RS (sa 16 godina, legalno) i opet sa 160kmh da padne na beton :'(

Poslije svega zalosno je reci, ali istinito, da je nekim bogdo slucajem momak ostao ziv i zdrav, nebi mu ginuo mozda zatvor i bog zna kolika kazna za ugrozavanje tudjeg zivota (djevojka vjerovatno ima teske tjelesne povrede). >:( Ja imam dobrog drugara u NS Gregora, a vecina ga sigurno zna,koji poslije "druzenja" kada sjedne na motocikl, a ja mu dobacim "Polako,krajem i misli na sebe" uvijek doda "I na druge". ;) Sto znaci, prvo Ja i svi ostali treba da smo odgovorni za onoga ko sjeda iza nas na motocikl i mislim da se nas dvojica dobro razumijemo i razmisljamo u istom pravcu, ali na dva kolosjeka. ;)

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Pre svega, neka je laka crna zemlja momku koji je poginuo...

Secam se jedne misli sa foruma od pre par godina, probacu da parafraziram - motor je djavolja sprava i moras biti rodjen da bi mogao da ga vozis i ostanes ziv. Prosto, nije svako za motor, pogotovo u Srbiji gde ne postoji edukacija, gde se sve svodi na cistu srecu da si okruzen ljudima od kojih mozes da naucis normalna i zdrava zivotna nacela, da bi mogao da postujes tu spravu na kojoj se lako gine.

Teme u ovom podforumu sluze za to da postanemo svi svesni rizika skopcanih sa voznjom motocikla. Tek kad shvatimo te rizike mi sustinski mozemo pricati o bezbednijoj voznji. Ako nismo svesni da je vrlo lako da se padne sa motora, mi se necemo ni znati da toga treba da se pazimo. Ako nismo svesni da se rizik pada sa motora uvecava kada je podloga klizava, necemo ni znati da treba da aktivno vodimo racuna o stanju asfalta... Ako nismo svesni kakve posledice moze imati pad sa motora kada ne nosimo kacigu, mi necemo ni shvatati kacigu drugacije do obicnu zakonsku obavezu (a svima je ocigledno koliko se zakoni postuju u Srbiji).

Dakle, svi koji su ovu temu procitali moraju biti svesni da taj momak nije ni pomisljao da ce poginuti kada je prolazio Sajam i isao ka Gazeli. Mislio je da je nepobediv jer je odlican motor ispod njega, lepa devojka iza njega... Sta bi moglo lose da se desi? Ali, on nije znao rizike takve voznje i takve brzine... Da jeste, verujem da bi drugacije vozio i ponasao se. Nije ni ona znala sta sve moze da se desi pri padu kada nemas opremu... Kao sto nije znala da prepozna odgovornog od neodgovornog motocikliste. Da jeste, verujem da ne bi sela sa njim na motor, vec bi birala motociklistu koji ce je voziti pazljivo, koji ce joj dati kacigu i koji ce je postovati svojim odgovornim ponasanjem... Lako je reci 'svako bira kako ce da zivi i kako ce da se ponasa'. Ali, koliko je stvarno ljudi koji sve rizike znaju, pa ipak prkose tome? Ja takvih znam mozda najvise 3-4 i njima skidam kapu jer su istinski hrabri. Svi ostali su budale i foliranti koji znaju samo gas da zavrnu i nista drugo.

Da bismo ocekivali od drugih da vode racuna o nama, prvo moramo sami da pocnemo da vodimo racuna o sebi i drugima, tj. moramo biti odgovorni prema sebi i prema ostalima u saobracaju.

• Zainteresovan, 830 postova

... Mislio je da je nepobediv jer je odlican motor ispod njega, lepa devojka iza njega... Sta bi moglo lose da se desi? ...

Ova recenica je sustinska! Koliko puta nas obuzme ovakva inercija... Jednostavno, po prirodi je covek optimista, oprez opada kako promicu kilometri, i hvala bogu nista lose se ne desava, ljudska psiha je takva, pocinje da nas ubedjuje da se to ipak desava nekome drugome, prolazimo istim putevima sto puta i sve smo opusteniji, sve uljuljkaniji u osecaj da se to prosto ne moze nama desiti... a moze svakome...

• Zainteresovan, 767 postova
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Sad tek videh ovo a cuo sam preksinoc da je poginuo.

A u subotu je bio sa nama u Riziku... :'( :'( :'(

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

@Pablo

Svaka čast na tekstu koji si napisao.

Sve stoji što si rekao. Svako treba da pođe od sebe i bude svestan posledica svoje nepažnje. Svaka čast hrabrima i iskusnima, ali onima koji znaju tačno šta rade. I njima se dešavaju fatalne greške, a kamoli mladim vozačima, kako po godinama, tako i po vozačkom stažu. Ja sam možda imao tu sreću da počnem da vozim ozbiljnije motor u svojoj 40-toj. Neko će reći da sam mnogo toga propustio i biće u pravu. Sa druge strane, imam tu neizmernu sreću da me je STRAH kada činim nešto što znam da može da me dovede u opasnost, pa zato to vrlo retko i činim, gotovo nikada. Mnogo puta sam u gradu vozio iza raznih motora koji su odradili samo takav slalom između automobila. Jedno par puta sam i ja. Povukla me želja, gledajući njih.... "ma mogu to i ja!" No, kako čitam sve ovo što se piše u ovom delu foruma u jednom trenutku mi se upalila crvena lampica na kojoj piše STANI. NE DIVLJAJ. Tačno, vozim čoper koji i nije pravljen za preterano brzu vožnju, ali i sa ispod 100 na sat se lako može poginuti. Crna hronika na forumu je na mele delovala i to još kako! Jako pazim kako vozim, ne pravim nepromišljene i riskantne poteze... neko će reći da vozim penzionerski, ali lično me baš briga za takva mišljenja. Ko voli - nek izvoli. Ja vala ne. Do sada nisam ni pao sa motora, a nadam se da nikada ni neću. A iskreno, mnogo je na mene uticala i (verovali ili ne) moja majka. Kada sam kupio motor, rekla mi je: "Sine, kad sedneš na to čudo, jednom nogom si u grobu." I u pravu je. Nadam se da će što veći broj, pre svega mladih momaka pročitati ovo i da će shvatiti to što pišem na pravi način. Lepo je biti laf pred društvom, devojkama.... pitanje je samo da li to vredi glave?

Pamet u glavu, a kacigu na glavu....

• Never drive faster than your angel can fly, 108 postova
  • Motocikl: Harley Davidson, cbr 1000 rr

Ja ne znam koja to pamet hoće da primi na motor neku balavicu čak i da su oboje imali full opremu?

Ja maloletnicu ne bi primio ni u kola.To znači,da snosim odgovornost ako joj se nešto desi.

Šta da je on ostao živ,a ona ne,ili da je ostala nepokretna?

Kao što neko reče,motor je đavolja sprava,svaki bajker može da nastrada.Ovaj je nastradao zbog k.....a,a kako

piše u novinama,možda je pre pio i alkohol,ali evo danas je ovde bila sahrana mome serviseru,koji je u petak poginuo

na jadranskoj magistrali,kada je u blagoj krivini izgubio kontrolu nad motociklom i pao na suprotnu traku,po kojoj je naišao

"golf" i pregazio ga.Čovek 53 godine,iskusan bajker,ovlašteni prodavac i serviser za Kawasaki,Hondu i Yamahu.Baš je negde

do pola sagradio nov salon i servis....i sada ga više nema.

• Zainteresovan, 709 postova
  • Motocikl: BMW 1200RT

Dok citam vase komentare, cujem tutnjavu masine.....skocim na prozor i vidim manijaka kako sa sve devojkom vozi motor na zadnjem tocku.....samo u sortsevima i majicama.....kaciga, luksuz!!!!

Polako se priblizavamo broju od 50 ( pedeset ) poginulih, pedeset unesrecenih porodica....

A Avgust jos nije ni poceo.....nemam reci.....saucsce porodici....

Po meni, u saobracajnoj dozvoli, vlasnik motora sa oznakom ''R'',ne bi smeo da ima manje od trideset godina.....izvinite ako gresim,ali cini mi se da je najvise mladih zivota, ugaseno bas na tim motorima.

Dokle vise....

Po meni, u saobracajnoj dozvoli, vlasnik motora sa oznakom ''R'',ne bi smeo da ima manje od trideset godina.....izvinite ako gresim,ali cini mi se da je najvise mladih zivota, ugaseno bas na tim motorima.

Dokle vise....

U pravu si, Vlado. Novi zakon će, ako ništa drugo bar tu uvesti koliko-toliko reda. Mada ti mogu reći da sam baš danas, vozeći automobil na poslu stao na semaforu. A umalo me je pokupio matori jarac od svojih 40 i kusur godina na R-u (da se niko ne uvredi, i ja sam toliko....). Provlačio se, provlačio, te mi skoro odvalio retrovizor. Samo sam ga značajno pogledao... Od opreme, klasika - sunčane naočari, šorc i JAPANKE! Kako ga, pobogu, ne žulja bar poluga menjača ?!?!? Kada se upalilo zeleno, on je značajno pogledao mene, digao ga je na zadnji točao i bukvalno nestao u trenutku uz riku agregata...... A sve se to desilo na najprometnijoj raskrsnici u gradu kod Patrije, u sred najžešćeg saobraćajnog špica!

Pravo je čudo kako takav lik još nije stradao. Ne želim mu ništa loše, ali kako njemu bilo šta objasniti? Kakav primer on to može dati mladim vozačima R-ova?? Da sam neka vlast, pa iscepao bih mu dozvolu na froncle, a motor prodao na aukciji i pare podelio nesretnim porodicama poginulih mladića :(

Strašno!

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: nista do daljneg. . .

Ja ne znam koja to pamet hoće da primi na motor neku balavicu čak i da su oboje imali full opremu?

Ja maloletnicu ne bi primio ni u kola.To znači,da snosim odgovornost ako joj se nešto desi.

Šta da je on ostao živ,a ona ne,ili da je ostala nepokretna?

Sa ovim se potpuno slazem !!!

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Saucesce porodici.

Pricate o godinama kako su one uzrok. Koliko starijih opasno vozi?

Pricate o nedovoljnoj edukaciji kako je to uzrok. Koliko edukovanih gine?

Pricate da R motor nije za mlade. Jok, vozicemo trotinete.

Pricate da je maloletnica. Da ima vise od 18, ne bi doslo do pada?

Pricate kako jedva cekate novi zakon. Sta, bice bolje?

Pricate "strasno", "dokle vise"... I pre se ginulo. Sada ima vise motora --> vise ljudi strada.

Suvisno je bljutavo vise citati "bio je mlad, vozio je RRRR, nije imao dobre carape, vozio je svaki dan,..."

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: BMW R1150GS

Saucesce porodici.

Pricate "strasno", "dokle vise"... I pre se ginulo. Sada ima vise motora --> vise ljudi strada.

Suvisno je bljutavo vise citati "bio je mlad, vozio je RRRR, nije imao dobre carape, vozio je svaki dan,..."

Nema jednog uzroka nesrece! Sve je ovo uzrok sto si ti gore naveo!!! Vjerovatno nebi ni došlo do nesreće da je nešto od ovoga gore navedeno drugačije, sitnice nas dijele od života i smrti!!!!

Verovatno mnogo manje nego mladića, čak sam potpuno uveren u to. Ima i starih konja koji projure bezglavo, u jednom od mojih prethodnih postova možeš pročitati... No, sve u svemu statistički je mnogo veći broj mladih ljudi koji gine na R-ovima.

Ni za jednu osobu koja je svojom krivicom izazvala nesreću i poginula, a pritom veoma rizično vozila, ne možeš reći da je bila dovoljno edukovana. Da jeste, ne bi radila to što je radila.

Pa izvini, ali pogledaj malo statistiku. Najveći broj poginulih su upravo mladi, na R-ovima. Ne kažem da ne treba da vozite motore, ali moraš i sam priznati da je jako opasno početniku dozvoliti da sedne na R-a od 100 i kusur konja. Takva mlada osoba definitivno nije svesna ni svojih ni motorovih mogućnosti. Kad na to dodaš malu veću dozu želje za dokazivanjem pred društvom i devojkama, eto nesreće za čas posla.

Došlo bi, naravno. Ali nije poenta sada isterivati godinu dana gore ili dole. Poenta je OPET u nedovoljnoj edukaciji. Da je znala da oceni da seda se nesigurnim vozačem na ljutu mašinu u gluvo doba noći i rizikuje svoj život, veruj mi da ne bi to uradila. I nesretni mladić ne bi tako vozio da je znao šta ga čeka. Nedostatak straha pri vršenju realno opasnih radnji ne možeš nikako drugačije objasniti, već samo nedovoljnom edukacijom.

Pa vidi, ja se iskreno nadam da hoće. Bar jednim malim delom. OK, otvoriće novi zakon i mnogo novih mogućnosti za maltretiranje vozača, ali to sada zaista nije tema. Bitno je da se znatno smanji broj ljudi koji voze u japankama, jure bezglavo, preterano rano sedaju na motor čijih mogućnosti nisu ni svesni (a ni svojih)...

E ovde se slažemo.

Nije bljutavo. Žalosno je. Ne znam čime ti opravdavaš ludu vožnju, bez razmišljanja o posledicama?!? A očigledno je da pokušavaš da je opravdaš, reci samo KAKO?

• U prolazu, 54 postova

I ja sam dok sam bio u tim godinama vozio R motore ali BMW-R26 , pa onda R51/3 pa onda R60/5 … i stigao sam gde god sam posao . Sada imam 41 godinu imao prilike da probam razne motore ali NIKAD . Vozio sam ljude koji su prvi put seli na motor( naravno samnom niko ne seda ako mu ne obezbedim kacigu ) osetim na motoru njihov strah ili ne i onda vozim tako da mu se to dopadne ,da uziva  ne da mu se tresu gace od straha i na njihovo uspori ja dodajem gas , ja im to ne dozvoljavam , trudim se da uzivaju u voznji . Neki su pak vikaki brze, brze  ja im kazem OK  naravno nastavim da vozim kako ja hocu .

Tesko je pricati o svemu ovome ali smatram da bi zakon trebao da bude takav da ipak moras da imas debelo iskustvom da bi seo na takav motor. Kad kazem iskustvo moze neko da polozi sa 18 pa ne vozi do cetrdesete  pa sedne na R1 nije ni on iskusan ali mozda drugacije razmislja u tim godinama ali kad bolje razmislim koji ce mi R1 sa cetrdest godina , nemam neko pametno resenje tezak domaci zadatak.

Pamet u glavu, motor moze da ide i polako.

• Podržavam 1

• Drug član, 2143 postova

I ja sam dok sam bio u tim godinama vozio R motore ali BMW-R26 , pa onda R51/3 pa onda R60/5 … i stigao sam gde god sam posao . Sada imam 41 godinu imao prilike da probam razne motore ali NIKAD . Vozio sam ljude koji su prvi put seli na motor( naravno samnom niko ne seda ako mu ne obezbedim kacigu ) osetim na motoru njihov strah ili ne i onda vozim tako da mu se to dopadne ,da uziva  ne da mu se tresu gace od straha i na njihovo uspori ja dodajem gas , ja im to ne dozvoljavam , trudim se da uzivaju u voznji . Neki su pak vikaki brze, brze  ja im kazem OK  naravno nastavim da vozim kako ja hocu .

Tesko je pricati o svemu ovome ali smatram da bi zakon trebao da bude takav da ipak moras da imas debelo iskustvom da bi seo na takav motor. Kad kazem iskustvo moze neko da polozi sa 18 pa ne vozi do cetrdesete  pa sedne na R1 nije ni on iskusan ali mozda drugacije razmislja u tim godinama ali kad bolje razmislim koji ce mi R1 sa cetrdest godina , nemam neko pametno resenje tezak domaci zadatak.

Izuzetno poucan post, potpisujem...

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

....

....

ja sam ponosan na forumsku statistiku, bas ovaj forum a i sve sto je izraslo iz njega je izvestan vid edukacije, pa ako nam to moze posluziti kao svojevrsno merilo, onda mozemo zaista da kazemo da je uticaj edukacije za sada itekako pozitivan. U to dodas i nepogibeljne udese forumasa, postupke priliko svojih i tudjih padova, pa da vidis onda koliki je uticaj edukacije, i to samo na ovom dosadasnjem nivou. Samo covek svestan svojih ogranicenja i dovoljno razuman da vozi u skladu sa tom svescu, moze da kompenzuje do neke mere ta svoja ogranicenja.

Problem needukacaije je u tome sto na motor sednes ubedjen da je sve ono sto znas da izvedes sa tim motorom, ujedno i sve ono sto taj motor moze ili hoce. Jos vec je problem sto posle toga pomislis da je to sto zajedno sa svojim motorm mozes, ujedno i sve sto ostatak saobracaja, ukljuciv i sam put, konfiguraciju, kvalitet - moze.

Ne, tu je ona sustinska razlika.

Ostalo su vec iskusni motoristi i dovoljno zreli rekli na ovoj temi.

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Hornet S

@ banebmw +1.

A da li zaboravljemo IZBOR? Svako od nas ima pravo izbora sta ce da radi od svog zivota. Da me ne shvatite pogresno,slazem se sa vecinom prethodno recenog,ali nekom je uzivanje sto drugom nije,pa smatram da ne treba odmah osudjivati onoga ko drukcije misli.

Da se prisetimo kakav je bio svako od nas sa svojih 20-tak god... Sta smo radili?

Mislim da je medijski vise napumpano o saobracaju,izborom prideva od kojih se covek zgrazava,tipa STRAVICNO,JEZIVO... Pa voditelji u krupnom planu na Vestima,istrenirane dikcije. Sve mi se nekako cini da je sa namerom da se nesto sto je tragedija po sebi , iskoristi u druge svrhe. Mozda kao opravdanje.

Shvatite,svaki udes je nesrecan slucaj,svaka povreda ili izgubljen zivot je tragedija. Ali to se uvek dogadjalo i uvek ce se dogadjati i kod nas i svuda.

Smatram da su svakodnevne frustracije izvor potrebe za dokazivanjem,a kako su kod nas obrnute moralne vrednosti,dokazuje se na pogresan nacin.

Izuzetno poucan post, potpisujem...

+1 .. u potpunosti!

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Tema je o decku koji je poginuo i devojci koja je povredjena  :(. Da ne repliciram i sirim pricu o drugim stvarima...

@jager

PS: eto mene krajem avgusta u Subotici, pa cemo uz pice da pricamo.

Tema je o decku koji je poginuo i devojci koja je povredjena  :(. Da ne repliciram i sirim pricu o drugim stvarima...

Upravo tako. Analizom toga što se desilo mnogi mogu da uzvuku pouku i spreče izlistavanje svog imena u ovom nesrećnom delu foruma.

@jager

PS: eto mene krajem avgusta u Subotici, pa cemo uz pice da pricamo.

Ja sam uvek za druženje. Sa pićem ili bez ;) Javi kada dolaziš. Mada, mislim da bi javna razmena mišljenja bila mnogo svrsishodnija od našeg razgovora u 4 oka. Nemam ništa protiv da se vidimo, da me ne shvatiš pogrešno! Naprotiv, voleo bih da se upoznamo.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja