mrxfon 1495 Napisano Jul 22, 2009 Drug član, 1429 postova Lokacija: BG - Zemun - Zvornik Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300 Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene na ovim vrucinama ako se vozi u normalnim obrtajima (sa saputnicom) drzi tu negde oko 80 stepeni. Ukoliko ga malo stisnem ide na 100 bez problema. Bas pre neki dan malo pokusavao tehniku dizanja na zadnji (ili ti bolje reci blagog dizanja prednjeg tocka :-) ) i za 10min cimanja sa 1. brzinom podigao temperaturu na 100-105 stepeni, posle toga sam ga vozio na leru nizbrdo da se rashladi. Nista se ne primeti u radu, ne gasi se. Jel to ok temperatura za motor? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Jul 22, 2009 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ma dovoljno mu je sat vremena pod punim gasom i pregreje se po ovoj vrucini. Posle prvog pregrevanja i hladjenja se pregreva na svakih 20min-pola sata (dok je bilo hladnije uopste se nije pregrevao). Inache uglavnom je pod punim. @mrxfon 100 stepeni pa to mu nije ni radna temperatura Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jul 22, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Jel to ok temperatura za motor? Зависи шта произвођач каже да је дијапазон радне температуре. Нпр. мојој Лади 110 "црвено" почиње на 115 степени и готово увек је температура расхладне течности (увек антифриз) већа од 100 степени. Значи да 100 степени не морају да буду нека граница. Иначе, видим шта пишу неки за завртање пуног гаса на дуже време и како зна да прегреје: па људи - или купуте већи мотоцикл, или смањите гас. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Jul 22, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Jel to ok temperatura za motor? Зависи шта произвођач каже да је дијапазон радне температуре. Нпр. мојој Лади 110 "црвено" почиње на 115 степени и готово увек је температура расхладне течности (увек антифриз) већа од 100 степени. Значи да 100 степени не морају да буду нека граница. Иначе, видим шта пишу неки за завртање пуног гаса на дуже време и како зна да прегреје: па људи - или купуте већи мотоцикл, или смањите гас. Nije ni veći motor idealno rešenje, ja to odlično znam. Po vrelini nema punog gasa i najvažnije je da ima mnogo promaje. Bolje malo sporije sa manjim gasom ali konstantna promaja zbog konstantne brzine. Svako pregrevanje mu škodi, da se ne lažemo. Samo je pitanje da li kinez to isto tako preboli kao, recimo, BMW. Čim osetiš da gubi snagu po vrelini, znaj da se pregrejao. Onda smanjiš gas, prebaciš u VIŠI stepen prenosa i lagano sa gasom, da "prducka" i ladi se u vožnji. Ako si na ravnom. Uzbrdo, odmah stani u prvi lad i ohladi ga. Kad je izgubio snagu, znači da se ne podmazuje kako treba i tada strada. Po gradu, kratke ture, češće odmaranje i slobodno ga gasi na dugim semaforima ako nije već vreo. Ako je pregrejan, na nizbrdici ga prebaci u najviši prenos i pusti na leru da pumpa vrti ulje i tako obliva glave i hladi se preko njih a samim tim hladi i ceo motor. Ako te baš, baš, zeza pregrevanje, nabudži mu hladnjak za ulje. Jeste teško grumfovanje ali će sigurno pomoći. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jul 22, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Скуба, ма овде се ради о "малокалибарским" машинама са којима настоји да се остане у саобраћајном току, а ту су и негде и лимити тих машина, који се лако пређу и ето белаја. Summa summarum: треба имати 1.) иоле техничке културе и знати шта је то под тобом 2.) мозга да знаш где је лимит и стиже се свугде по било ком времену. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mirko_pet 1 Napisano Jul 23, 2009 U prolazu, 41 postova Lokacija: Podgorica Prijavi odgovor kao problematičan [ Иначе, видим шта пишу неки за завртање пуног гаса на дуже време и како зна да прегреје: па људи - или купуте већи мотоцикл, или смањите гас. E dobro receno. Inace, da li je neko vidio negdje u trgovini mjerac temperature koji se uvrce umjesto cepa za ulje? Videli u luisu, mada ne znam da li dovoljno bazdareni. Mislim da se negde procitao da se spominje 160 ili 180 stepeni kao normalna temperatura za ove masine, tako da ne znam sta bi mi tu merili. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Jul 23, 2009 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan a ovo do 140 hhahahaha, pa meni ta temperatura pre nego sto upalim motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Jul 23, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Мислим да оваквих сличних мерача температуре можда има у продавницама опреме за централно грејање. ;D Једино би морало самостално да се одреди шта је конкретном мотоциклу нормалана температура, а онда да тај мерач добије праву сврху. Марко, да сам на твом месту, ја бих на макину поставио кафомат, па нек' иде живот.... Шалу на страну: је ли тебе још увек зеза висока температура машине? Јеси ли провалио да ли можеш да поставиш хладњак за уље? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mirko_pet 1 Napisano Jul 25, 2009 U prolazu, 41 postova Lokacija: Podgorica Prijavi odgovor kao problematičan Мислим да оваквих сличних мерача температуре можда има у продавницама опреме за централно грејање. ;D Једино би морало самостално да се одреди шта је конкретном мотоциклу нормалана температура, а онда да тај мерач добије праву сврху. Pa lako je za normalnu temperaturu, kad prestane da vuče i počne da se gasi na ler gasu, to je nenormalna, a ostalo je sve normalna? Problem bi mogao biti sa navojem na čepu (mada su vjerovatno i jedan i drugi colovni, samo treba da se pogode). Je li moguće da je marku temperatura veća od 140? To nikako ne može biti normalna temperatura, ma kakv da je motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzOkS 1172 Napisano Avgust 2, 2009 NW, 2593 postova Lokacija: НОВИ САД Motocikl: R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Markov motor "izgoreo"...... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Avgust 2, 2009 Zainteresovan, 645 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan E sad se setih. Do pregrevanje cheshce dolazi ako karburatori prave siromashnu smeshu (vazduh/benzin), tj ako je rashtelovan. Isto tako ako se motor vozi u velikom stepenu na malim obrtajima a pod opterecenjem, dolazi do prejake smeshe, pa se uzaludno troshi benzin, a i greje vishe. Znachi najbolje srednje obrtaje koristiti na opterecenju. Nizbrdo u visok stepen i kochiti motorom. Tada tada je eksplozija jaaako mala, i sve izlazi na auspuh i na shkrge, jer nema opterecenja. Inache, sad mi je tu ona knjizica o procentima gubitaka energine kod motora pa evo podataka: Od 100% potroshenog goriva: - 20% prelazi u efektivni rad - 52% izduvni gasovi - 8% uzduvne cevi, ulje itd - 15% hladjenje preko glave i cilindra - 5% mehanichna trenja unutar motora A josh jedan zanimljiv podatak da je habanje vazdushnog motora na 1000 radnih sati oko 0.04mm pri radmin temperaturama oko 150C, dok je kod vodeno hladjenjih to 0.15mm pri radnij temp od oko 80-90C. Ovo nije bash previshe korisno, al je interesantno Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Avgust 2, 2009 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Izuzetno je korisno Inache motor se moze pregrejati , kao shto Dzoks kaze, dok ne izgori tj. otopi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Avgust 2, 2009 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ti to iz licnog iskustva,a ? ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Avgust 3, 2009 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan A propos тих хоризонталних машина као на Марковом моторићу: ја ни на једној нисам видео нека пристојно велика ребра за хлађење на цилиндру, а Бога ми, ни њихова орјентација ми нешто није била логична. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikolanixy 174 Napisano Avgust 3, 2009 Zainteresovan, 550 postova Lokacija: Lajkovac Motocikl: Nemam ništa :( Prijavi odgovor kao problematičan šta znam ja sam sad išao do bele crkve znači u cugu sam prešao 155km nisam stao naravno i pun gas i saputnica i ništa mu se nije desilio samo sam ja izogoreo od vreline ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
anton 0 Napisano Avgust 3, 2009 Svrati ponekad, 268 postova Lokacija: backa palanka Prijavi odgovor kao problematičan eto ja sm juce presao nekih 300 km po onoj vrucini.pravio sam samo jednu pauzu na nekih 75 km a to je bilo da se ja ohladim.motor je sa vazdusnim hladjenjem i nikakvih problema nisam imao.od toga sam pola voznje napravio po Fruskoj Gori sa sve usponima,padovima i krivinama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
goranzr68 4 Napisano Septembar 2, 2009 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: zrenjanin Motocikl: kawasaki el-250 Prijavi odgovor kao problematičan zasad nisam imao takvih problema iako sam sanjim bio prosle godine i do sutomora na moto skup a u povratku i na ostrog pa preko durmitora na pripolje pa za zrenjanin ove god.u cugu do djavolje varosi za nepune dve sezone 10000 km a to je odgovoir na pitanje dali se moze dalje sa tim motorom ja cekam ukidanje vize pa sanjim dq zapucam za inoostranstvo.jedino na vecim uzbrdicama moram prebaciti i majni stepen jer gubi snagu a to cu pokusati da resim skidanjem cevi koje voge od grane auspuha do motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Septembar 8, 2010 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan На завијај гад више од, рецимо, 3/4 и немаш ниакакве потребе да стајех, хладиш мотор и слично. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano Septembar 8, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Na pocetku teme imas odlicne savete. Najkrace, ne treba dozvoliti da se motor pregreje jer je to stetno za njega i to ces postici tako sto ga neces zavrtati pun gas max obrtaji vec do 2/3 gasa 2/3 obrtaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tamanitu 241 Napisano Septembar 8, 2010 Svrati ponekad, 469 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Nemam ja obrtaje na motoru... Motor ima broj obrtaja, ne ti. Znaš šta je hteo da kaže, da ne navrtiš ručicu gasa do kraja (na primer: ne na 7500 obrtaja - već popusti malo, na 6500). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Septembar 9, 2010 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Ту "скалу обртаја" колоквијално зову "обртомер", али кој' ће ти то? Ако немаш осећај и без њега, нећеш га имати ни са њим. Ако баш хоћеш да те ограничава нека казаљка, онда овако: ако ти моточе догура до 55-60 на сат, ти не вози брже од 40-45. Јесте споро, али чуваш моторчић да траје дуго и не зезаш се са мајсторима, па на крају - солидно уштедиш и гориво. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Januar 30, 2011 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Ту "скалу обртаја" колоквијално зову "обртомер", али кој' ће ти то? Ако немаш осећај и без њега, нећеш га имати ни са њим. Ja imam obrtomer pa mi se desavalo par puta kad sam zavrto motor da mislim da ima jos obrtaja a on vec u crvenom. Naravno procam o 2-3 brzini (125ccm) Sto se tice hladjenja ja sam sa mojim ATX-om ovog leta isao BG-Bela Crkva posle 60km sam stao jer sam osetio gubitak snage pauza nekoh 10-15 min i nastavio a vecim delom puta 90% gasa. Jedini problem koji sam tad imao u povratku je bila zaprljana slavina goriva i na kraju prazan rezervoar Hladjenje je prinudno motor razbusen sa 38 na 39.5. I sto kazu: "Ne odredjuje motor duzinu puta vec vozac" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1287 Napisano Februar 5, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Evo da se ukljucim, vozio sam SV. - Arilje 156km na +32stepena bez zaustavljanja.. sem na semaforma... i nije mi se izgasio nijednom!. ali spustio je obrtaje na 1000 (inace ladan radi na 1400 i polako spusti na 1200) masina peces jaja na njoj, odziv na gas malo drugaciji do 2000 posle isto!(mozda i zbog rezone). Tako da nemojte brinuti dali ce da se pregreje, procitah da se kolegi gasio na semaforu, mozda ti je nizak ler(a mozda i pregrejao), kad je sa motorom sve ok(nastelovan) nebi trebalo da dolazi do pregrevanja.. A da i ko vozi vise od 150-200 km bez odmora(dupe otrne i noge) (osim R-ova) Inace vozim punoletnu masinu u danu sam prelazio po 500-550km bez problema ! po svakakvim uslovima(+38)! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1287 Napisano Februar 5, 2011 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan A da kako se Motori (coperi) koji imaju vazdusni hladjenje ne pregreju... negde sam procitao da kod njih utice ugao izmedju cilindara kao najbolje hladjenje imaju sa 90stepeni i sto manji ugao losije hladjenje.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Зорге 695 Napisano Februar 6, 2011 Drug član, 3087 postova Lokacija: The very heart of southern Banat Prijavi odgovor kao problematičan Па мала литарска снага, не газе се до краја и не греју се к'о блесави. То за угао цилиндара је, чини ми се, логично - већи угао, више "луфта" између. Мада, био је током времена понеких модела мотоцикала са уздужним постављеним цилиндрима, код којих је примећено веће загревање цилиндра позади. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...