Jump to content

Moto Zajednica

Sprint Princ 250 (Jinlun 250-5) i Princ 125(Jinlun 125-11)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 617 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Maksimalna brzina Aquile 250 je 130 km/h. Ubrzanja joj jesu odlicna (ipak je to 27ks), ali max brzinu su na tolko nastelovali. Ja sam moju yamahu sr250 navukao na 120 po satu, mada mi se cinilo da bi mogla i jos malo. Ali u stvari je to u okviru limita propisanog od strane fabrike kao max - 115km/h, a satovi uvek lazu. I to zato sto su tako uradjeni, a ne zato sto su rastelovani. Inace retko kad prdjem 90km/h, dotle ne primecujem brzinu, a i ne kontam u cemu je fazon sa natezanjem max brzine chopera? Ako hoces brze kupis zujjjjniji motor. Ovi su dobri za uzivanciju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: VN 750 custom

radi se o aquili 650, ali nije to tema.

Skino sam auspusi i morao sam malo da ih razbucam, nije mi tu aparat ali slikacu sutra nekako pa kacim slike. Uopste po opisima sa foruma nisam tako zamisljao unutrasnjost! onaj katalizator ima 5 kg valjda!

Ostaje mi jos ciscenje cevi, malo seckanja i varenje nosaca....

Lepo se cuje, samo mi nije jasno sta to prska iz cevki kad dam gas? Motor se zagrejao skroz tako da ne znam kolika je mogucnost kondezacije. Izlazi crna tecnost (mislio sam ulje) ali je unutra sve garavo!

Cevku nisam ocistio jer se izmedju motora i one cevcice koja uvlaci vazduh ( ona sto svi zatvaramo), bas ispred nje, nalazi slicna cevcicau izduvu koja ne znam za sta sluzi! Zavarena je sa jedne strane a sa ostalih ima malo lufta, duzine mozda 1-2cm i dolazi bas do one cevke za usis vazduha. da ne sluzi to da bi na tom mestu brze strujao vazduh i pravio se veci vakum za usis vazduha u izduv? Ko zatvori cevku jer treba i nju da skine da ne stoji bezveze?

• U prolazu, 81 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125ccm

E sad ste ko mala deca, ciji motor ide brze  ;D Salim se. Evo ja sam isao u Belu crkvu na skup, ja i moj brat na princu 125, zajedno smo 20kila tezi od princa, na otvorenom putu 100km/h non stop bez ikakvog problema, i jos je mogao, kad sam mu dao gas ubrzavao je i dalje. Sad koliko mu je tacan km sat, neznam ni ja. Kazete da one cevke kad se skinu ide bolje, e sad interesuje me dali to utice na izdrzljivost motora, ja mislim da je to visak i da nije potrebno da ima. Dali da skidam to ili ne?

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Pre neki dan sam promenio ulje i nastelovao ventile. Sipao sam Belray polusintetiku 20w-50. Mogu da kazem da se dosta bolje ponasa u odnosu na motul 5100. Kvacilo radi bolje kao i menjac. Masina je cini mi se malo tisa i radi ujednacenije. Presao sam 50-ak km i za sad je odlicno.

Jedno crevo sa auspuha mi je puklo kada sam skidao glavu i probao sam malo da ga vozim. Motor se dere i pucka na otvorima jer uvlaci vazduh. Nisam ga dugo tako vozio ali nisam primetio razlike u preformansama. Jeste da nema nikakvu funkciju ali ja svoje crevo vracam, ja i ovako nikad ga ne izvlacim do daske, samo po nekad u preticanju tako da mi dobitak od par procenata nista ne znaci.

• Drug član, 2265 postova

Treba ih zapusiti a ne ostaviti tako. Po pitanju performansi i ne bi trebalo da ima razlike, eventualno nesto mizerno, ali je bolje za agregat bez toga i duze ce trajati auspuh.

koliki vam je zazor na svecicama?

moje stare posle 4.000km 0.8, a neke nove sto sam uzeo 0.55

jos jednom kako se steluje karb sa 2 cilindra na princu, smesa i sinhronizacija?

Uglavnom kada dodje do toga da moras da stelujes zazor, dodje i do toga da moras da zamenis svecicu.

Nikad nisam to kontrolisao ni na jednom motoru ili autu, i uvek je radilo kako treba sa fabrickim zazorom.

Nisam ni primetio da to rade u bilo kom servisu, bilo auto ili moto.

MA ja sam sa autom bio manijak, menjao sam ulje na oko 4.000km, tad i svecice i sve, ali su mi svecice za auto bile 80 dinara komad! Zato sad imam 18 ispravnih rezervnih svecica od kojih je svaka bolja od vecine svecica u upotrebi u domacim automobilima!

Na njemu su iste NGK svecice kao i nove koje sam uzeo (one HSA valjda da ne trazim sad), samo sto je zazor 0.8 na starima, ali na novima je 0.55, pa me interesuje jesu li 0.5 ili 0.6 i postoje li uopste svecice na 0.55?

Nasao sam u ovom uputstvu zazor svecica je 0.6-0.7

Pise na 4.000 km provera, zamena...istih

Svecice se menjaju na 4.000km na motoru?

Filter vazduha-isto pise provera i zamena na 4.000km. Sta radite, perete ili stvarno menjate filter?

Lanac mi poprilicno neravnomerno rad, sta mu je? Podmazivao sam ga sprejom do sad, da predjem na SAE 90 ? Kad ga malo ocistim pavnomernije radi

Unapred zahvalan, izvinite na glupim pitanjima ali mislim da nekom moze da koristi

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Kod mene su Ngk, verovatno su one stavljene na prvom servisu na 500 km ili su mozda bile i fabricke one, nisam siguran. Mislio sam da ih promenim na 10000 ali sam odustao. Na sajmu u Beogradu nije ih bilo (cr7hsa) a ovde u nishu sam svojim ocima video da u prodavnici vlasnik menja original za fals uz novcanu nadoknadu tako da nisam hteo da bacam pare na kopiju kad vec i ove rade.

jel skidao neko od vas kablove sa bobine? odnosno vadio iz bobine i kako? cimao sam oba i nema sanse!

Negde sam rocitao, ali ne znam gde, da je bolje staviti kablove od yuga, a bas imam 2komada od bobine yuga koji su taman dugacki koliko treba, a kad se na ove svecice motora nasrafi kapica svecice od auta taman pasu i kablovi. samo su mi problem bobine, odnosno onaj kraj kabla

unapred zahvalan

• NW, 2593 postova
  • Motocikl: R 1200 GS

U bobini ima sraf tj kabal se odvrce od bobine, i mozes da stavis samo zicani kabal posto grafitni znaju da se ostete kad se uvrcu u bobinu.

Управо тако, ја сам мењао бобине и каблови се ОДВРЋУ!

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Aj sad vako:

Sinoć dođe komšija do laboratorije, siroma, puko mu zadnji amortizer ispod samog navoja kod kontra-matice. Rešili smo problem, narezali nov navoj, sabili oprugu da se dokotrlja do kuće. Da li se za Sprint Princa kupuje ceo amortizer sa oprugom i silan-blokovima ili ne? Njemu se pojele i donja i gornja gumica oko čaure za šraf.

Pitam ovo jer nemam nikakvo iskustvo sa kinezima a doći će da mu menjam amrtizer pa da znam šta da mu kažem da traži. Dal to ima sve da se kupi kao rezervni deo? Fala na odgovoru.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 160 postova
  • Motocikl: CBRF4i, KLX650, TT600S

Aj sad vako:

Sinoć dođe komšija do laboratorije, siroma, puko mu zadnji amortizer ispod samog navoja kod kontra-matice. Rešili smo problem, narezali nov navoj, sabili oprugu da se dokotrlja do kuće. Da li se za Sprint Princa kupuje ceo amortizer sa oprugom i silan-blokovima ili ne? Njemu se pojele i donja i gornja gumica oko čaure za šraf.

Pitam ovo jer nemam nikakvo iskustvo sa kinezima a doći će da mu menjam amrtizer pa da znam šta da mu kažem da traži. Dal to ima sve da se kupi kao rezervni deo? Fala na odgovoru.

Siroma' komsija otis'o na more :)

42wEP_dsc00019m.jpg

Dogegao sam se do kuce, mogu reci da je sada stabilniji u krivini :)

Brige brinem kad se vratim.

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: Honda CBR 929

Pozzz svima....

ovako da pocnem, uzeo polovnog princa, kome je kod prethodnog vlasnika pukao spaner lanca, koji sam zamenio odmah po preuzimanju motora, medjutim, to je prouzrokovalo druge kvarove, pojeli se lezajevi na bregastoj kao i sama bregasta vrlo malo...vozio sam ga malo tako i kad su stigli lezajevi, majstor ih nabacio ali opet ima lufta i cuje se zveckanje, naravno zato sto je i bregasta malo pojeden...onda mi je strugar napravio biksne za bregastu od bronze i to je sve sada ok...medjutim po preuzimanju motora, krenuo kuci i primetim da mi motor seca tj gusi se kad mu se doda jaci gas.

kad recimo u mesto hoces da isturiras do daske on malo primi gas i posle pocne da se gusi, tako se ponasa i na putu...kad krecem u prvu sa vecim gasom, pocne da seca i da se gusi....mi smo pogledali smesu dal je nastelovana i to je ok.

SAD PITAM OVDE VEROVATNO ISKUSNIJE LJUDE STA MOZE BITI PROBLEM??? Da nije nesto do bregaste ili tako nesto...nemam ja puno iskustva.

HVALA VAM SVIMA UNAPRED !!!

Pre svega na bregastoj nisu lezajevi nego caure, ali pretpostavljam da si na to i mislio.

Svaka intervencija na bregastoj ima uticaja i na ventile, a pitanje je i pre toga kako su bili podeseni. Pre svega bih proverio kakav je njihov zazor.

(usisni na 0.05, izduvni 0.07 treba da budu, moze i nijansu labavije, opasno je ako su pretegnuti)

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: Honda CBR 929

Hvala na odgovru...ali ventili su vec nastelovani cim je bregasta radjena...cak su malo pusteni labavije za nijansu...dok se malo ne povoza pa da se presteluju....da li vam nesto drugo pada na pamet?

pozz i hvala...

Ja mislim da su meni ventili i jedni i drugi na 0.05! Da menjam? cetvrtom ide preko 80km/h,a petom jedva do 100, dal to moze biti razlog?

takodje je poceo mnogo nestabilno da radi na 1/4 gasa, posle je ok

Nesto nije htelo sliku da mi postavi pa cu ponovo

Culo mi se neko zveckanje sa desne strane pa reko da prestelujem ventile sto sam ionako planirao.

Kad sam skunuo poklopac zatekao sam ovo sa slike

Na marauderu 125 se steluju na 0.1 i 0.15, verovatno sa jednim klipom, tako da je kod nas duplo manje

Dal se ventili steluju kad su dignuti ili spusteni?

Na mestu gde sam nekako obelezio bi trebao da gurnem listic 0.05, ali nema sanse, pa me interesuje koliko moram da zapnem, jer sam probao prstom i ne mrda uopste. naravno probao sam i sa dignutim i spustenim.

LE je usisni a LF izduvni?

Znaci gurnem listic gde je na slici obelezeno nekako, popustim maticu i okrecem onu kockicu dok ne nastelujem, udarim kontru sa maticom i to je to?

Problem mi je ovo 0.07 jer posle 0.05 sledeci listic mi je 0.1, pa cu probati neku sredinu da nadjem ili odgovarajuce listice

Molio bih za brz odgovor jer mi motor stoji polurasturen i voleo bih to ujutru da sredim

unapred zahvalan

post-8203-12879093250567_thumb.jpg

Dal se ventili steluju kad su dignuti ili spusteni?

Steluje se kada je klip u gornjoj mrtvoj tacki, odnosno na mestu kada je klackalica najvise udaljena od ventila. Imas oznaku na magnetu na koji proviris na otvoru (odvijes sraf odozgo) na deklu sa leve strane, a dolazis do toga tako sto skines svecicom, okreces radilicu (da li direktno kroz sraf sa strane, ili cimajuci tocak u brzini svejedno je) dok ne napipas srafcigerom koji naslanjas na klip kroz rupu, da je tu oko GMT. Naravno nisu svi ventili uvek u istoj poziciji, pa okreci i steluj redom kako se koji odvaja.

Da bi pravilno nastelovao potrebno ti je vise listica. Na 0.07 stelujes tako sto 0.07 prolazi ali pravi neki otpor, 0.05 ne pravi nikakav, a 0.09 ne moze da prodje. Pitanje je koliko je drugacije moguce da stelujes 0.07 a da osecaj bude dobar i tacan.

Sa tim koji ti imas, gledaj po tom sistemu, samo sto ces ti koristiti samo 0.05 i 0.1. dakle da 0.1 ne prolazi, ili da malo tek krene sa vecom silom, a da zaglavljuje, a da 0.05 ulazi lagano i bez otpora.

LE je usisni a LF izduvni?

Usisni je do karburatora, a izduvni do auspuha.

Na marauderu 125 se steluju na 0.1 i 0.15, verovatno sa jednim klipom, tako da je kod nas duplo manje

Nema to veze, Keeway Speed se npr. steluje na 0.05 za oba, a on je isto 125ccm i jedan cilindar. Moje motorce 0.06 - 0.08 za oba, a isto je jedan klip, samo sto je 200ccm.

Hvala na odgovoru!

Samo da proverim dok su mi ruke jos masne:

Taj polozaj u kom se steluje ventil, on tu ima najveci zazor? mislim na mesto gde se guraju listici.

Sve sam morao da prestelujem jer su bili 0.10-0.12, pa zato pitam ???

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja