Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc, jako sam zbunjen - zamena ulja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 140 postova
  • Motocikl: CBR 900 RR Fireblade

Pozdrav svima,

ubih se citajuci sve i svasta po internetu i nisam dosao ni do jednog pametnog i KONKRETNOG odgovora na pitanje, koje ulje da sipam u motor tj. zamenim u motoru... Na chepu pishe 10w40 SAE... I sve je to ok. Za toliko se i ja razumem u ulja, a i nacitah se vala...

Poshto u ovaj forum imam najvise poverenja, molio bih vas da mi pomognete oko izbora ulja za moj motor.

Interesuje me koje KONKRETNO ulje treba da sipam u motor?

Ono sto me najvise zbunjuje jeste da li bih trebao da sipam Sinteticko ili Polusinteticko ulje?!?  :-\

Svi preporucuju sinteticko, ali nemam ja bash poverenja dok ne pitam Vas... :)

Odgovor tipa Motul 7100 ili Motul 5100 ili Motul 300v factory line 15w-50 bi mi najvise odgovarao!

Da znam sta da kupim...

Molim vas da mi ne odgovarate kako cu odgovor naci u pretraz na sajtu, ili na google.com ili u user manualu, jer tamo nema konkretnog odgovora. A trazio sam i trazio i trazio i citao i citao i citao... I do konkretnog odgovora nisam dosao...  :-[

Ah da, motor je Suzuki GSX R 750 1990.god.  :D

Unapred zahvalan!

Puno pozdrava.

Ivan

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 35 postova

E isto se i ja patih do pre neki dan i ajd da ti bar malo pomognem svojim iskustvom-jer ipak teorija je jedno al iskustvo je majka.....prvo presuda je pala na polusintetiku znaci 300v! Ortak(inace vrsni mehanicar po profesiji u svoj r1 sipa isto i prezadovoljan je, drugi ortak isto u Thunderace, treci u Genesis(fzr)...i zaista moj bmw650 stvarno radi mirnije-tise nego sa 5100 koje je bilo kad sam ga uzo+ menjac manje puca.Pitaj nekog mehanicara ko radi te motore+ pitaj neke ljude koji imaju taj motor sta sipaju a nadji ih lako po oglasima, ako ih ne znas licno...U svakom slucaju najbitnije je da pazis gde uzimas, a ne mozes da se zeznes sta god da izaberes, samo vidi sta mu najvise odgovara pa i ustedi ako mozes(full sint. ti je duplo skuplja...)

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

Ne razumem se u ulja ali čitao sam ovde na forumu dosta o tome. Dakle, šta ćeš sipati zavisi od tvoje vožnje i od starosti motora.

E isto se i ja patih do pre neki dan i ajd da ti bar malo pomognem svojim iskustvom-jer ipak teorija je jedno al iskustvo je majka.....prvo presuda je pala na polusintetiku znaci 300v! Ortak(inace vrsni mehanicar po profesiji u svoj r1 sipa isto i prezadovoljan je, drugi ortak isto u Thunderace, treci u Genesis(fzr)...i zaista moj bmw650 stvarno radi mirnije-tise nego sa 5100 koje je bilo kad sam ga uzo+ menjac manje puca.Pitaj nekog mehanicara ko radi te motore+ pitaj neke ljude koji imaju taj motor sta sipaju a nadji ih lako po oglasima, ako ih ne znas licno...U svakom slucaju najbitnije je da pazis gde uzimas, a ne mozes da se zeznes sta god da izaberes, samo vidi sta mu najvise odgovara pa i ustedi ako mozes(full sint. ti je duplo skuplja...)

Hm ok, upravo je polu sintetika dobila jedan glas, iskljucivo zbog godista motora...

Motul 300v kosta 1800 dinara litar?  :o

Meni treba 4l... Zar ne rece da je polu sintetika jeftinija?  :-\

Motul 5100 10w-40  ;)

I josh jedan glas za polu sintetiku... Trazih po internetu info za Motul 5100 10w40 je polu sinteticko?

Oko 1000 dinara je litar na jednom mestu gde sam pitao za cenu.

Ne razumem se u ulja ali čitao sam ovde na forumu dosta o tome. Dakle, šta ćeš sipati zavisi od tvoje vožnje i od starosti motora.

I ja sam citao i citao i citao po ovom forumu i na bar 10 stranih foruma neke teme o tome i do nikakvog zakljucka nisam dosao...

Izgleda da cu sipati Motul 5100 10w40 ili pak Motul 15w50 (i to mi je neko preporucio), a pishe da za moj motor treba 10w40...

Eto, zato sam zbunjen... 101 odgovor...  :-\  ???

Pozdrav!

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

Kolko sam ja shvatio iz vasih postova vi mislite da je 300v polusintetika?? E... pa nije. 300V je sinteticko ulje sa dodacima i koristi se u masinama koje se vrte dosta(veliki broj obrtaja) i greju dosta, znaci noviji motori pre svega sportski koji se tako zustro i voze.

5100 jeste polusintetika i mozda optimalno bi bilo 10w50 koje se pojavilo.

7100 je takodje sintetika, ali bez dodataka koji se mogu naci u 300v.

Hvala. :)

Motul 5100 ce biti.

E sad gradacija... 10w50 raspitacu se za njega. Eto to mi je izbor br. 1. od sada. :)

Ako ne nadjem 10w50, da li da kupim 10w40 ili 15w50?

Koje je bolje? Meni fabricki pise 10w40, ali 'de znam, forumasima nekako najvise verujem. :)

Hvala na odgovorima!

Pozdrav

Ako vozis samo leti stavi 15w50 a ako vozis i zimi a ne menjas ulje pre zime stavi 10w40. Mada u svakom slucaju je minimalna razlika.

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

Ako ti piše u user manual-u 10w40 onda to i sipaj. Fabrika zna najbolje.  :)

Hteo sam da ti preporučim Motul 5100 10w40 polusint. jer da ja imam tvoj motor i da ga ne vrtim stalno, to bih sipao... Nego mi bilo malo glupo jer sam duduk za ulja, pa ko sam ja sad da ti preporučujem nešto..  :)

pozz

Vozim i kad je hladnije vreme, samo da ne pada kisa (znaci i zimi), sipacu Motul 5100 10w40 polusinteticko.

Hvala na odgovorima, sada cu biti miran sto se toga tice. :)

Pozdrav!

• Zainteresovan, 441 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Bilo je dosta tema u pogledu ulja, potrazi na ovom forumu. Imas oznake api i jaso pa kad to proucis bice ti jasnije. Meni se trenutno u motoru nalazi ono najjeftinije od 280 dinara i radi motor ko lud, nista losije nego motul ili ipon. Naravno posle 20 ili 30 000km, verovatno bi se pokazala razlika u kvalitetu ulja. Vecini motora je dovoljno 10/40w, samo r motorima ide 15/50w ili 20/50w. Naravno da je uvek bolje sipati skuplje, ali nije neophodno. Motori sa boljim uljem lepse rade i manje se greju, i to je narocito vazno kod motora vazdusnjaka.

Poz

• U prolazu, 35 postova

Sory...pisao sam u sitne sate i poprilicno umoran pa sam ih pomesao i napravio ti zbun...sory, ali ipak5100 i to15w50 u mom slucaju a cena je tu nesto oko1000din.Pozdrav!!!

• Skuteras, 3719 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ako u manualu pise da ide 10-40 meni nije jasno sta tebe onda buni. Nadji nekog pouzdanog proizvodjaca, sipaj ulje te gradacije i teraj.

• Svrati ponekad, 369 postova

Vozim i kad je hladnije vreme, samo da ne pada kisa (znaci i zimi), sipacu Motul 5100 10w40 polusinteticko.

Hvala na odgovorima, sada cu biti miran sto se toga tice. :)

Pozdrav!

Motul 5100 je 15w50 gradacija,jedino sto je tacno je da je polusintetika.

Gde nalazite taj Motul 10w40,ja to nisam video do sada?

To sto ti nisi video ne znaci da ne postoji, mozda bi odlazak u neku radnju pomogao da vidis. Posto ovi nasi nemaju sajtove a pravo da ti kazem mrzi me da idem i slikam evo ti strani sajt http://pitposse.stores.yahoo.net/mo51es104li.html. Ove sezone sam prvi put video 5100 i u 10W50 gradaciji i sad sam sipao taj. Prosle godine 5100 10W40, a kolko znam postoji i 15W50.

To sto ti nisi video ne znaci da ne postoji, mozda bi odlazak u neku radnju pomogao da vidis. Posto ovi nasi nemaju sajtove a pravo da ti kazem mrzi me da idem i slikam evo ti strani sajt http://pitposse.stores.yahoo.net/mo51es104li.html. Ove sezone sam prvi put video 5100 i u 10W50 gradaciji i sad sam sipao taj. Prosle godine 5100 10W40, a kolko znam postoji i 15W50.

Reci mi u koju radnju da odem?

Uputi me...

A evo prilazem fotke pakovanja

Motul 5100 10W40

2bE1t_moyul510010w404762763.jpg

Motul 5100 10w50

Uvhm1_motul510010w504797158.jpg

Motul 5100 15w50

6xroB_16704931584.jpg

Motul 5100 10w30

9K6AA_motul510010w305023185.jpg

Reci mi u koju radnju da odem?

Uputi me...

Ja sam kupovao u Guevari.

Dobro mozes sipati i 0w 60..,ne znam dali znas sta znace ovi odnosi,i  mozes nam reci sta znaci Ester posto vidim da dosta znas u vezi Motula?

Pa mogao bi al imas temu gde je to detaljno napisano pa malo pretrazi forum.

Koliko dugo vozis motor i koliko si puta zamenio ulje do sada...Ipak mogao bi ti malo da pretrazis forum jer si mladji i po godinama i po kilometrazi.

Drugo iz prilozenih fotografija se jasno vidi da je za momka koji vozi suzuki gsxr 750 potrebno 300v ulje,a ne 5100,jedino ako mu je problem zbog 1800 din.po litru..

Ako je spreman da plati 1400 po litru mogu mu poslati busom,ne haya nego auto.

Koliko dugo vozis motor i koliko si puta zamenio ulje do sada...Ipak mogao bi ti malo da pretrazis forum jer si mladji i po godinama i po kilometrazi.

Drugo iz prilozenih fotografija se jasno vidi da je za momka koji vozi suzuki gsxr 750 potrebno 300v ulje,a ne 5100,jedino ako mu je problem zbog 1800 din.po litru..

Ako je spreman da plati 1400 po litru mogu mu poslati busom,ne haja nego auto.

Ja nemam potrebe da pretrazujem forum za nesto sto meni ne treba ne zavisno od toga ko je stariji ili ko je vise presao. Drugo, ne znam kako iz prilozenih fotografija moze da se vidi koje njemu ulje treba? Ne moze mu biti neophodno da sipa ulje koje nije postojalo kada je motor proizveden. To sto je neko ulje najskuplje ne znaci da je za svaki motor, ne kazem da bi mu skodilo vec da nema potrebe. Ja sam tebi samo ukazivao na kostojanje odredjenog ulja koje si tvrdio da ne postoji jer ga boze ti nikad nisi video. nigde ja nisam njemu rekao da sipa 5100 vec sam rekao da je od svih viskoziteta 5100 po mom misljenju 10W50 najoptimalnija za sve uslove. Takodje sam mu rekao koja su sinteticka a koja polusinteticka od ulja koja su mu neki tamo preporucivali.

• U prolazu, 35 postova

15w50 je ovo sto sipah(5100) a i sami momci u mass-u vec uveliko znaju da preporuce po tipu motora jer ljudi dnevno to rade, mislim da ukoliko se agregat ne sprema za trke( a ovi nasi magarci sigurno ne) onda je i ova polusintetika pesma, a kazem vam da moj agregat stvarno mirnije-tise radi...poezija...vozite i  pozdrav!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja