Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 277 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Da se uključim i ja u raspravu, sve gore navedeno je istina, motor je bukvalno evolucija 400 cc motora sa početka 2000 godina, naravno dodato je elektronike, ima dve svećice, gume itd, ali generalno delovi u tom motoru se proizvode skoro bez promena preko 25 godina, tako da osim što su provereni, ima ih, ostaje cena, koja jeste jaka. 

Originalni rezervni delovi se čekaju, ali niko ne spominje da ima bukvalno sve što Vam duša ište, poslaće ako treba i iz Japana, ali će deo da stigne, zato mora da košta.

Burgman ova najnovija serija ima jedene od boljih led farova, po oceni Amerikanaca. 

Suzuki i kod novih motora od preko 1000 cc tek od skoro ima u ponudi led ekrane, koga briga za led ekran, vidim brzinu, gorivo i da se nije pregrejao, manje blejanja više uživanja.

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 284 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Meni se generalno vise svidja stara tehnologija,mnogo je jednostavnija I laksa za odrzavanje.cesto vozim burgmana 200 I to je jedan veoma dobar I kvalitetan skuter.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 4407 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 17 sati, Betta je napisao:

Originalni rezervni delovi se čekaju, ali niko ne spominje da ima bukvalno sve što Vam duša ište, poslaće ako treba i iz Japana, ali će deo da stigne, zato mora da košta.

Ima sve da se nabavi i za Xciting recimo, i uglavnom košta i upola manje nego za Burgman. 

Ponestaje argumenata, kao što već rekoh...

• Svrati ponekad, 166 postova
  • Motocikl: Nemam

Probao sam preko 50 različitih skutera. Od 50 do 850 kubika. Od kineskih do japanskih i italijanskih. 

Još uvek nisam probao udobniji skuter a ni motor od Burgmana a u mestu i vožnji se oseća kao da ima 100kg manje nego što zapravo ima. 

Snage ima dovoljno da budeš najbrži u gradu i da krstariciš na otvorenom putu. 

Ne možeš da se provlačiš kao sa 125 kubika ali definitivno možeš biti prvi na semaforu. 

Nova tehnologija je potpuno bezpotrebna stvar na skuteru. Dal je digitalni ili analogni sat je apsolutna nebitna stvar. Bitno je da ima skalu za gorivo, temperaturu, brzinometar i odometar. Jer 95% vremena pogled treba da bude na put a ne na satu. A i digitalni aftermarket sat se nađe za 200e kome je već bitan. Na cenu novog motora dodatnih 200e nije osetna razlika. 

Nema snagu i tehnologiju koju T Max ima ali je duplo jeftiniji i duplo bolji izbor od bilo kog kineza. Za one koji planiraju da voze skuter duže od 5 godine. Za one koji voze skuter do garancija pa opet kupe nov je apsolutno sve jedno koji su uzeli. Mada kod kineza i to može biti problem ako se nešto pokvari jer ponekad se čeka i godinu dana za deo. 

Ljudi koji voze kineze jer im je budžet ograničen. Samo lažu sebe da kinezi ne zaostaju za japancima. Još uvek im fali kvalitet i pouzdanost. Opao je japanski kvalitet ali je i dalje 3 klase viši od kineskog.

Skoro mi je neko napisao da Honda nema mistična svojstva. To je izjave mogu da daju samo oni koji nisu vozili Hondin skuter ili su samo odvozili par km. I kad se nađe neki solidan kineski skuter, u 99% slučajeva ima Hondinu licencu za agregat. 

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5238 postova

Извуко си се у последњи пасос

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Promenio član alexanto
Nema potrebe citirati 1. post iznad
  • Sviđa mi se 3

• Integrisan, 10354 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Ne davati tezinu takvim postovima, izjednaciti "cijuwing" sa jednom Hondom je smesno... Tako nesto pise samo onaj bez imalo ili nesto internet znanja i iskustva a pravo na stav ( i na kuckanje posta)  svako ima.

Sve ce vreme kristalisati i postaviti na mesto, uopste ne iskljucujem niti odbacujem kineski/korejanski sklop, mozda ce nekada i valjati.

Skoro smo u Jagodini sedeli, jedan bio sa qj800 valjda, nema zadnji desni nogostup sa sve nosacem!

Kaze puklo kada je zena htela da se popne, pun vazduha materijal :D 

...i to da kosta kao motor sa pedigreom?!?

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

pre 51 minuta, Dušan PN je napisao:

Skoro mi je neko napisao da Honda nema mistična svojstva.

Pa ja sam to rekao, a i dalje to tvrdim :) Ali to je bilo u kontekstu rasprave da li će Honda biti za dostavljača isplatljivija\dugotrajnija\jeftinija i manje problematična od SYM skutera. I nisam poredio Hondu i Pedu, ne znam što sad takvo podmetanje.  A i za Burgmana što pričaš, da računam da si već kaparisao bar jedan u Eurosumaru za 9 iljadarke. Ili grešim?

• Sviđa mi se 1

У Скопљу се "ваљају" Педе неке 180 АDV III, тако нешто. Све до једне шкљоцају на лежечи лежај на радилици, зашто. Зато што имају кратак ремен због ограничења брзине, то оптеречује осовину радилице код варијатора и страда тај лежај. Веч сам два комада отворио и тај лежај заменио NU варијантом(ваљчасти), надам се да че дуже време да трпи та оптеречења од кугличастог.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 166 postova
  • Motocikl: Nemam
pre 43 minuta, boza_kg je napisao:

Pa ja sam to rekao, a i dalje to tvrdim :) Ali to je bilo u kontekstu rasprave da li će Honda biti za dostavljača isplatljivija\dugotrajnija\jeftinija i manje problematična od SYM skutera. I nisam poredio Hondu i Pedu, ne znam što sad takvo podmetanje.  A i za Burgmana što pričaš, da računam da si već kaparisao bar jedan u Eurosumaru za 9 iljadarke. Ili grešim?

Ne podmetam ti Pedu. Samo kažem da postoji takvi tipovi. Koji hvale Pedu i pljuju japance. Burgmana nisam kaparisao jer mi skuter nije glavno i omiljeno prevozno sredstvo. U slučaju da kupim nov skuter. To će biti samo zbog posla koji radim. U razmatranje će da budu Burgman 400, SH350 ili PCX 125. 

Burgman zbog udobnosti i brzine

SH 350 zbog snage i agilnosti

PCX 125 zbog agilnosti i uštede

Sym koji se koristi za dostave nije loš al ako bi već uzimao nov skuter, uzeo bi provereni japanski. Kako nebi razmišljao narednih 150.000km +

Juče sam vozio ceo dan SH 150 iz 2020 koji se koristi od prvog dana za dostave. 183.000km je skuter prešao (99% Honde za dostave u BG u imaju 120.000+ km) . Plastike polomljene i vuče u stranu zbog padova ali agregat prima gas dobro, ide preko 100 km/h, ne dimi, u leru radi mirno. Agregat i dalje radi odlično. 

To je ono što me kupuje kod japanskih motora. 

I puno Liberty-ja se mogu videti sa 100.000+

I da ne bude da baš pljujem kineze. 

Jedna Peda Rocket 50 je izdržala 59.000 km pre generalne. Što me je iznenadilo. 

I moj Keeway Outlook 150 je izdržao 77.000 km pre nego što mu otišao klip. 

• Sviđa mi se 1

Prošle godine u Grčkoj, vlasnik smeštaja, inače pun para, ima i jahtu, ne znam šta nema... vozi pola Xmaxa. Nema cele desne strane plastika. Reko, kako (bre) možeš tako da voziš? On kaže - Yamaha je zakon!

Ima nas raznih🙃

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 10354 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Da pojasnim svoj post, "imitacijama motora/skutera" ne smatram kymco i sym, oni su se dokazali... Sve ovo resto, misljenje neutralno koje naginje ka negativnom, bez predrasuda ali i bez licnih iskustava.

Znam samo da previse kostaju sve ove kosooke marke koje stancuju.

• Podržavam 1

• Integrisan, 7954 postova
  • Motocikl: TDM 900

Previše nas japanci razmazili. Niko nikad nije razmišljao kakav je ležaj, sajla, odlivak... A sad mora i o tome da se misli. To je kvalitet...

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 47 postova
  • Motocikl: Honda CBR 929 RR

Pozdrav svima

Koleginica ima Burgmana 400 2006 godiste ,

Naime po prvi put posle skoro god dana od kako je vlasnica pojavio se prvi problem da kazemo tako , pali joj se FI lapmpica , motor je stavljan u dealer mode pa cak i prikljucivan na dijagnostiku nema nikakvih gresaka , imao je neke zastarele greske  i to je obrisano .

Pri tome kad se upali FI , motor radi normlano , vuce normalno nema promena u radu nikakvih , i  onda ugasi upali motor FI nestane i onda opet se upali za 20 - 30 -50 km , nema pravila.

Motor je uredno odrzavan servisiran , jedino sto ima aftermarket top. 

pa da joj pomognem , dal je neko imao slicnu situaciju , neko iskustvo , svaki info dobro dodje,

Hvala

• Drug član, 1658 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Mnogo pisano o tome ovde. Bukvalno na svakih 20 strana. Obrni koju stranu naći ćeš.

Ukratko, sekundarna klapna. Nikakav problem, moze da se iskljuci ali ce lampica svetleti. Moze da se jebava time, kostace, a ne dobija, skoro, nista. 

Skoro svaki burgman 400 2007-2014 pre ili kasnije oboli od toga... Nista strasno.

Da sam tada to znao i imao ovaj pristup, ne bih se yebavao kupovinom drugog senzora, kako bese vec i mlatio i brinuo... iskljucio bih, ostavio u otvoren polozaj i cao. 

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 570 postova
  • Motocikl: R1200GS Exclusive

I vjerovatno je radi tog aftermarket auspuha. 
Ima li jos originalni auspuh? Ima tu negdje na temi procedura kako podesiti senzor sekundarne klapne, pa napravi to i vrati originalni top. Trebalo bi rjesiti problem.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2718 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125
20 hours ago, Krokodilo said:

У Скопљу се "ваљају" Педе неке 180 АDV III, тако нешто. Све до једне шкљоцају на лежечи лежај на радилици, зашто. Зато што имају кратак ремен због ограничења брзине, то оптеречује осовину радилице код варијатора и страда тај лежај. Веч сам два комада отворио и тај лежај заменио NU варијантом(ваљчасти), надам се да че дуже време да трпи та оптеречења од кугличастог.

Zar ne moze malo duzi kais?

Pre 4 sati, wragg je napisao:

I vjerovatno je radi tog aftermarket auspuha. 
Ima li jos originalni auspuh? Ima tu negdje na temi procedura kako podesiti senzor sekundarne klapne, pa napravi to i vrati originalni top. Trebalo bi rjesiti problem.

I kod mene je zamena auspuha uzrokovala kvar

Pda, kupi se polovni "japanac" i na njega metne fejk kineski akrapovič :) 

Promenio član boza_kg

Koji god da se metne, nije preporucen za skut. A auspuh, nema neke filozofije. Dva metalna lima ispunjena kamenom vunom. 

Pitanje je samo trajnost... 

Opet bih ga kupio i ugradio na motor. Samo sto se kinezi prave do 41cm. Mali su i ne lice velikim motorima... 

Zar ne moze malo duzi kais?
Ако имам радњу само за каишеве па да се зезам. Ту треба дужи 2см минимум.

• Zainteresovan, 570 postova
  • Motocikl: R1200GS Exclusive
Pre 8 sati, boza_kg je napisao:

Pda, kupi se polovni "japanac" i na njega metne fejk kineski akrapovič :) 

Kod mene je bio originalni Mivv. Cak mu se nije mogao ni dB killer vaditi, al svejedno mu je kvario taj TPS. Nisam siguran, ali mislim da mu se nisu bas svidjale detonacije iz auspuha.

• Integrisan, 9549 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
On 23. 5. 2025. at 21:45, muljaz je napisao:

Pre jedno 3 godine drugar kupio burgman 400. Odradili jednu proveru svega, onako vizuelno. Tom priliko nasli kais u jako losem stanju, isecen, pokidan sa spoljne strane. Pisao sam u temi. Tom prilikom nasli da je deo onog dihtunga od poklopca varijatora visio unutra, a posto je metalni kontali smo da je o njega drljao kais i to napravio. Sad skinemo da proverimo posle 3 godine i opet ista prica sa kaisem. Opet mi sumnjiv jedan deo onog dihtunga (na slici zaokruzeno)

IMG_2005.thumb.jpeg.f7e4fb064497336b37996ecf30f4284a.jpeg

Ne vidim da na drugom mestu ima nesto sto bi mogao da dohvati kais. I da napomenem jos, ventilvar i varijator su u bas losem stanju sto se ukopanosti tice. Sve je glatko, ali dobro ukopano. Pozadi kod kvacila je nesto malo bolja situacija. 
Kakvo li je sad stanje sa nabavkom tih delova novih ili dobrih polovnih?

Da iskoristim post i kucnem koje slovo jer imam identicnu situaciju.

Covek je odradio relativno skoro servis i ije zadovoljan kako se ponasa u voznji, tacnije ima mucenje u gradskoj voznji + vece vibracije uz pracenje zvuka pri kretanju.

desavanje je sledece

IMG-20250613-111747.jpg

IMG-20250613-112440.jpg

IMG-20250613-112452.jpg

IMG-20250613-112455.jpg

Kais je stavljen nov, vidi se da je svez kad se izvrne naopacke....uskoro bi pukao.

To se sve desava zbog loseg stanja remenica prdnjih i zadnjih, prevelika ukopanost melje kais sa strane sto dovede do ovakvog stanja.

remenica sa impelerima

IMG-20250613-113139.jpg

variator

IMG-20250613-113221.jpg

IMG-20250613-113948.jpg

IMG-20250613-113957.jpg

IMG-20250613-114946.jpg

IMG-20250613-114957.jpg

IMG-20250613-122851.jpg

Servis radjen..... za moj dojam stanje je vrlo lose, dobre su samo rolnice. Ukopanost je 1.2mm po strani sto mu ukupno dodje 2.4-2.5mm .... previse!

Treba uraditi sledece:

- obraditi rem. sa impelerima 

- srediti variator i obraditi 

- skratiti bolcnu za 3mm

- olaksati rolnice

- rasturiti kvacilo, srediti, lamele podici na 7mm pa obraditi, tanjire takodje poravnati

- obraditi zvono kvacila

- zameniti lezaj u dekli 6007

- zameniti kais

akcija

IMG-20250613-132609.jpg

IMG-20250613-134457.jpg

IMG-20250613-162808.jpg

IMG-20250616-095501.jpg

IMG-20250616-112959.jpg

IMG-20250616-113009-1750158366721.jpg

IMG-20250616-113101.jpg

IMG-20250616-113202.jpg

IMG-20250616-113210.jpg

IMG-20250616-113119.jpg

IMG-20250616-113429-1750158365771.jpg

IMG-20250616-144329.jpg

IMG-20250616-145945.jpg

Sad da vidite zasto se bolcna mora skratiti.

Razlog je vrlo prost, obradom skida se meso ili ti povecava se zazor na radnim povrsinama kaisa i tanjira i ondak imamo sledece.

ovako izleda stanje ako se bolcna ne skrati na potrebnu meru

IMG-20250616-144802.jpg

kais je mnogo labav, lupa u leru ko sveti Ilija

IMG-20250616-144818.jpg

bolcna fik

IMG-20250616-145429.jpg

stanje bude taman kako treba

IMG-20250616-162802.jpg

deran je zamenio filter

IMG-20250613-163207.jpg

proverio diznu i svecicu

IMG-20250613-110550.jpg

IMG-20250613-110945.jpg

IMG-20250613-110957.jpg

zamenio zadnju gumu

IMG-20250616-191013.jpg

i to posle bude skroz druga prica :moto2:

IMG-20250616-203136.jpg

• Sviđa mi se 11

• Skuteras, 3790 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ja sam dolazio na tu ideju obzirom da je sve za bacanje, da probam obradu. Prva stvar je sto nisam siguran da li ima dovoljno mesa na plocama da se poravnjaju na nulu, mada ovo sad drugi put nisam rastavljao da vidim i merim. Samo sam skinuo deklo i pregledao onako od oka. 
Druga stvar je kako da ubedim strugara da se poigra sa tim

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja